Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 737)

johnny01 

všechny recenze uživatele

Zprvu je to docela nuda, jako když se film vychloubá vizuálními efekty, dlouho chybí akce, která přichází až v druhé hodině. Místy je to velice brutální, jednání tak inteligentních replikantů mnohdy nepochopitelné, hlavní hrdina nesmrtelný. Atmosféra není tak dobrá. Vedlejší zápletka se odvíjí zajímavě, ale zdá se nedotažená. Závěr je pak vyloženě divný a otevřený konec působí dojmem filmu pro pokračování namísto uceleného celku. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Povedla se zejména atmosféra, skloubila se za pomocí výborné muziky, vymazlených kamerových záběrů, nadčasových kulis, futuristických kostýmů, dokonalých triků a logického postupu vyšetřování. Přece jen jsem ale pár nedokonalostí našel, např. velmi špatná úroveň ochrany je zarážející, když snímek správně ukazuje velmi špatnou úroveň bezpečnosti. Jednak při pohovoru prvního replikanta (jak si může přinést na test k policii bouchačku?), tak zejména návštěva šéfa Tyrellu. To jako nikdo nekontroluje, kdo mu jde na návštěvu? A jak lezl s vykloubenými prsty na střechu a držel se tam tou jednou právě pochroumanou rukou...). Ale jsou to jen drobnosti. A ještě na závěr...funguje vůbec ještě dříve tak známá firma TDK, co má v závěrečné scéně na střeše tu reklamu? :-) ()

DassemUltor 

všechny recenze uživatele

Bože, to si radši příště pustím věřte nevěřte. Já na tyhle filmy asi nejsem dostatečně intelektuálně vybavený, táhne se to jako velbloudí hovno, všichni furt někam čumí jako by byli na tripu.. no co na to říct, prostě klasická vyfetovana přeceňovaná blbost. Uznávám ale, že ta scéna jak se replikantka vydávala za panenku měla ten správný feel a byla napínavá. Ale to na kult fakt nestačí. Moje panenka souhlasí btw ()

frxXx 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekné. Hlboké dialógy, magické vizualizácie. Sranda ako videli ľudia v tých časoch budúcnosť. V niektorých veciach myslím, že súčasná technológia predbehla ich predstavy. Zaujímave je všímať si aj reklamy, technologických spoločností 80tych rokov. Škoda len, že dej mi príde trochu jednoduchý a neprekvapujúci. ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Pro mě je hlavní hvězdou filmu jednoznačně Rutger Hauer a jeho replikantští kolegové, včetně Sean Young samozřejmě. Opět mě scéna s jeho koncem rozslzela. Je to kult a i po 35 letech má slušnou sílu. 95% ()

Demonn 

všechny recenze uživatele

Tak toto je z mého pohledu opravdu megalomanský přešlap, který se stal kultem zřejmě nějakým omylem. Mě to nechalo chladným a znuděným a jen horko těžko hledám na filmu pozitiva. 48% ()

horor2 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí mě to jako 6-ti letého moc nebavilo a film jsem tak nějak zavrhl. Po 20 letech, co jsem si ho vychutnal znova, kroutím hlavou, jak se mi to nemohlo líbit. Tenkrát to na VHS bylo pod názvem Ostré komando. Možná, že tenkrát jsem byl na vlně kopaček, naháněček a střílení o 106. Kdežto Blade Runner je sci-fi thriller o něčem jiném. O Fordovi, vlku samotáři a Hauerovi, co by prorok :-) Kultovka, kterou v dnešní době ocení buď zasvěcení nebo fanoušci žánru :-P ()

savatage 

všechny recenze uživatele

Tohle že má být sci-fi, které posunulo hranice filmové historie? Ale jděte... Dlouho mi trvalo, než jsem se prokousal přes nudný začátek filmu, až po konec. Ale každému se líbí něco jiného, jen tento film nenadchnul mě. Harrisona Forda mám od mala rád i Rutgera Hauera, a jejich zápal pro práci respektuji. Tři hvězdičky - jednu pro H. Forda, druhou pro R. Hauera a třetí pro R. Scotta ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem viděl až dnes. Žádná nadčasovost z toho nečiší, nuda, šeď, nuda. Všudypřítomný désť a tma ukazují na levný béčko, ve kterým hraje Ford. V čem stkví vyjímečnost jsem nepochopil. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Patrně se jedná o nejartovětší sci-fi, které kdy ve dvacátém století vzniklo. Být ještě trochu víc umělecké, jeho tvůrci by za ně jistě dostali ránu pěstí. Takhle je to ale akorát. :-) Ponurá budoucnost, osamělý detektiv a pár replikantů na útěku... Vážení, pokud tohle není epické, pak už NIC. Příběh několikrát graduje, načež nás zase nechá si oddechnout a finále... To je přesné vysvětlení toho, jaký že je rozdíl mezi člověkem a replikantem... 5*. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Lahůdka! Naprostá klasika temného proudu sci-fi, kterou jsem bohužel nikdy neviděl v kině. Vizionářský a mnohokrát vykradený film s výbornými herci a mistrovským soundtrackem od Vangelise. Ridley Scott v nejlepší formě. ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že príbeh je pomerne jednoduchý a priamočiary, na prvýkrát som až tak veľmi nepochopil o čo v ňom išlo, pretože som podstatnú časť odsledoval iba v polobdelom stave (čo sa mi bežne nestáva). Nevedel som či kvôli únave alebo nudnému deju. Utkvelo mi však v pamäti, že sa mi veľmi páčilo depresívne a pochmúrne prostredie, v ktorom sa to celé odohrávalo. Druhýkrát s odstupom času dávali film v televízii opäť neskoro v noci, ale tentokrát som si dal pozor aby som ho začal pozerať a aj dosledoval v úplne sviežom stave. Napriek tomu znova – približne v polovici ma začal chytať mikrospánok. Cez reklamu som si teda išiel niekoľkokrát opláchnuť ksicht studenou vodou a podarilo sa mi tak pri plnom vedomí dopozerať túto kultovú klasiku, takže môžem objektívne a zodpovedne zhodnotiť, že príbeh je naozaj nudný a uspávajúci. Ale tá atmosféra, ktorú sa podarilo navodiť je perfektná, tak špecifická a neopakovateľná, že som nútený zvýšiť hodnotenie aspoň na 3*, čo je na uspávajúce dielo solídny výsledok. ()

0verseer 

všechny recenze uživatele

”All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die.” Atmosferický výlet do roku 2019 vo víziach z počiatku legendárnych osemdesiatok minulého storočia. Trochu tématicky som Blade Runnera práve v roku 2019 videl prvýkrát ;) Podmanivé sci-fi so stále atraktívnym vizuálom, v ktorom vyniká práve záverečná naháňačka v opustenom baráku. Ridley Scott v skvelej forme a Harrison Ford opäť raz preukázal, že mal čuch na zaujímavé úlohy... ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Blade Runner NENÍ filozofické dílo, (a tady souhlasíme s POMEM) ovšem pokud ho v něm vidět nechcete ;) .... Každopádně je to oprávněná klasika Science Fiction s delikátní temnou atmosférou špinavého velkoměsta (rovněž jako v Se7en), originální skvělou hudbou (.....typický Vangelis.... :-) a dokonalou vizuální stránkou v každém ohledu. Ridley je/byl prostě vizionář a tímto originálem (žádná kopie, sequel, prequel, etc.) to jen dokazuje. A Harrison Ford v hlavní roli?! Pro filmového fanouška povinnost! P.S. Listopad roku 2019 už je za námi a L.A. takhle (díky bohu!) "vůbec" nevypadá ;D 80% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Filmová sci-fi klasika. Silná neútěšná atmosféra, kterou Ridley Scott drží od první do poslední minuty na jedničku, pomáhá mu k tomu i hudba od Vangelise. Samotný příběh je celkem jednoduchý, ale to kouzlo atmosféry do vydařeně nahrazuje, navíc občas probleskne i zajímavá myšlenka od Harrisona Forda. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama