Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 736)

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Film, pri ktorom ma mrazila len hudba, inak som vôbec nič necítil. Ridley Scott zrejme nikdy nebude patriť k mojim obľúbeným režisérom a Blade Runner sa oficiálne dostal na 1. priečku zoznamu filmov, ktoré už nechcem nikdy vidieť. Strašná nuda. ()

KuceraJohny 

všechny recenze uživatele

Pro mě ohromné zklamání, po skvělém hodnocení a předcházející pověstí jsem čekal mnohem víc. Za prvé nemám moc rád filmy, které se odehrávají převážně v noci a zde jsem snad ani jednou nezahlédl děj snímku během dne. Film se nese v depresivním duchu a během sledování jsem tak 100krát přemýšlel kdy to skončí. Herecké výkony tu jsou mizivé, ale co je ještě horší jsou dialogy. To bych si radši nechal vymlátit díru do hlavy abych nemusel poslouchat ty na oko chytré kecy, které jsou ale strašně stupidní. Děj filmu je hrozně jednoduchý a už ve čtvrtce filmu, jsem dokázal odhadnout jak to asi všechno skončí. Žádný hlubší poselství ani smysl skrytý za těmi hroznými dialogy jsem nenašel a tak znovu konstatuji zklamání. Když to srovnám třeba s podobně tématickým Demolition Manem tak musím říct, že tam jsem se skutečně bavil, ale zde vůbec. Vysoké hodnocení a 103. místo v nejoblíbenějších snímků zde na čsfd mě šokuje podobně jako nový Mad Max. Je možné, že by mé hodnocení bylo vyšší pokud bych snímek viděl v 80. letech, ale dnes už opravdu ne. Ani nevím proč dávám dvě hvězdičky. Asi jenom kvůli sympatiím k Harrisonovi Fordovi. ()

Moonwalker 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak já jakožto veliký fanoušek science-fiction žánru, jsem se k tomuto kousku dostal teprve nedávno. Za sebe můžu s klidným svědomím říct, že mě to mile překvapilo. A volné pokračování s přívlastkem 2049 není výjimkou. Harrison Ford je opravdu značkou kvality, a myslím si že do budoucna nám má opravdu co nabídnout. Bravo! ()

DFA 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, vizuály aj hudba. Scenár je ale priemerný a film v konečnom dôsledku dosť nezáživný. ()

babuška 

všechny recenze uživatele

pkdick napsal a skoták natočil, tenhle film mně hodně donutil přemýšlet, navíc ta muzika je třešničkou na tom všem ()

LiborStula 

všechny recenze uživatele

Tři roky poté, co Ridley Scott poslal do kin mistrovské dílo Vetřelec, které se postupem času stalo kultovním sci:fi hororem, vydal sci:fi film Blade Runner. Scott nad ním ale neměl úplnou autorskou moc, a proto se film setkal spíše s rozporuplnými reakcemi, kvůli čemuž se rozhodl film ještě několikrát upravit, aby byl zcela podle jeho představ. Finální verze „The Final Cut“ byla vydána až o 25 let od prvního vydání. Nad touto verzí měl plnou režisérskou moc, a tuto verzi bych chtěl zrecenzovat. Jak už jsem zmínil, film zrežíroval Ridley Scott, takže o atmosféru zde není nouze. Scott si zde hraje se zvukem hlučného antiutopického města budoucnosti, od zvuků vznášejících se aut, přístrojů až po oheň chrlící komíny. To vše je doplněno o ambientní synťákovou hudbu Vangelise, která dodává celému filmu nádech budoucnosti a melancholie, ale zároveň také nevyhnutelnosti. Dystopická budoucnost a sci:fi ve spojení s noir filmem je velmi zajímavá a podmanivá kombinace. Ve filmu můžeme vidět klasické noir tropy, jako třeba soukromý detektiv balancující na provaze morality, ve spojení s autorovými myšlenkami a představami o budoucnosti. Když už jsem u těch myšlenek a otázek, těmi se to zde jen hemží. Film chce, abychom přemýšleli o otázkách života a smrti, smrtelnosti, morality, nebo o tom co z nás dělá lidi a jaká je definice lidskosti. Všechny tyto otázky nám film klade nejen přes příběh a prostředí, ve kterém se vše odehrává, ale také přes úžasný herecký výkon Harrisona Forda. Ten v roli protagonisty Dekarda předává všechny emoce, které filmu dodávají další vrstvu. Od smutku, přes strach až po soucit. Celý film bych shrnul jako velkou melancholickou jízdu, která se ale neskutečně dlouho táhne, a proto je velmi těžká na vstřebání. Určitě se nejedná o perfektní film, pro mě se ale jedná o jeden z filmů, které na mě měli neskutečný dopad. ()

Metuje 

všechny recenze uživatele

Nuda. Ohromě zastaralo. Prostředí dobrý, efekty na tu dobu překvapivě kvalitní a nerušivé, ale poslední půlhodinu už jsem nervózně koukal na hodinky. ()

TondaCer 

všechny recenze uživatele

Když jsem to viděl poprvé neměl jsem slov, napodruhé jsem měl to štěstí, vidět tento klenot v kině a jen to potvrdilo, že se skutečně jedná o můj nejoblíbenější film. Ponurá strhující atmosféra se skvělou Vangelisovou hudbou a precizním vizuálem musí ohromit každého. Scénář je velmi otevřený všemožným interpretacím a ačkoliv v prostředku maličko přibrzdí v závěru mě pokaždé dostane do kolen. Vše drží skvěle pohromadě díky režii Ridleyho Scotta. Herci se naprosto překonávají a tenhle film je důvodem, proč jsem si tak zamiloval Harrisons Forda. Absolutně nemám co filmu vyčíst a pro mě se jedná o nejlepší film, co jsem doposud viděl. 100% ()

Destoroyah 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film ktorý má nie len skvelý vizuál ale aj skvelú hudbu, hercov a scenár. Klasika žánru sci-fi ktorú som si po dlhej dobe konečne pozrel a cítim menšie sklamanie ale ten pocit po chvíli zmizol pretože ten koniec bol naozaj zaujímavý a dobre spracovaný. Temná atmosféra bola budovaná po celý film vďaka režisérovi ktorý zvláda atmosféru na jednotku. Príjemné sci-fi s ktoré ma nadchlo hlavne svojím vizuálom a hudbou. HODNOTENIE: 7/10 ()

leafroller 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu naprosto převratný snímek je z dnešního pohledu spíše nudný. A ani sebelepší triky a vize nepřeváží celkovou noir atmosféru a postupy. Děj by se dal pohodlně nacpat do 50 minut a o nic bychom nepřišli. Z druhé strany je u podobných retro filmů zajímavé pozorovat, jak moc progresivně si autoři představovali svět budoucnosti. V tomto případě to bylo až příliš, protože rok 2024 je za dveřmi a androidi kde nic - tu nic. ()

Snowgirl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je mimo mě. Starý hrající si na budoucno, profláklá muzika a další "kult". Dneska po tom neuflusne ani štětka. ()

jarhead 

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle vždy ulítávám. Zakomponoval jsem toto dílko i do maturitní písemky z češtiny do tématu Vyhlídky na budoucnost současných maturantů, nebo tak nějak...profesorka se velmi divila... ()

Naihonn 

všechny recenze uživatele

Nebylo to po žádné stránce nic tak oslnivého, jak by se podle některých zdejších komentářů mohlo zdát. Hlavně by mě zajímalo, jestli bylo úmyslem hlavního hrdinu vykreslit jako vcelku dost neschopného "elitního" zabijáka. Hádám, že si radši kvůli zodpovězení této otázky přečtu knížku. Pokud jsem ji už nečetl, ten název mi dost říká. Možná i to je o důvod víc k rozčarování, ale to teď nevím jistě. Inu, snaha byla, ale už jsem viděl mnoho lepších snah. Ale i horších a podle toho odpovídá mé hodnocení. Ale uznávám, jestli něco, tak hudba působila leckdy i velmi poutavě. ()

Vinczent 

všechny recenze uživatele

Četl jsem film, hrál jsem hru a viděl i původní verzi s happy endem. Hodnoceno po shlédnutí Final cutu. Filosofické sci-fi ani po čtvrt století od natočení nestihlo zestárnout ani o minutu. Vynikající temná atmosféra špinavého industriálního LA je velmi působivá, sugestivní a navíc jí k tomu dopomáhá monumentální soundtrack od Vangelis. Ridley zvolil pomalé tempo vyprávění v duchu filmu-noir které dnes ne-každému sedne, nicméně zachovává ducha skvělé předlohy a i když se od ní v mnoha směrech odklání(chybělo mi halucinogenní náboženství "mercerismus"), povedlo se ji převést bez jakéhokoliv zprznění, které je zvykem u většiny adaptací Dicka. Harison Ford je skoro stejně cool jako svého času Bogart, přestože většinu filmu jenom žere nudle a dostává po hubě. Rutger Hauer podává svůj nejlepší výkon v roli šéfa replikantů a jeho robotická mimika a filosofie jeho postavy nemá daleko k dokonalosti. A každá z postav se snaží o vaší ukrojit vaší pozornost a má ve filmu své umístění. Jako například Blade Runnerovský guru Gaff si vystačí skomunikací prostřednictvím papírových modýlků origami, blekotáním cizí řeči(dodnes nevím jistě jaký to byl jazyk-znělo to jako japonština spolu s něčím jiným). Finální hon odkud kde se lovec stává kořistí a z kořisti je bestiální démon zavede Deckarda na křižovatku kde každá volba znamená smrt, vyvine se však naprosto nečekaným způsobem- takovým, že vás nechá přemýšlet o tom jestli je možné aby stroje měli duši. Klasika pro náročné diváky. Pokud Vás tenhle příběh zaujal a umíte obstojně anglicky sežeňte si adventuru od Westwoodu Blade Runner z roku 1997, pokud anglicky neumíte přečtěte si aspoň knihu. ()

Dejna2 

všechny recenze uživatele

Nezastírám, že cokoliv od P.K.Dicka na plátně mě velmi zajímá. Ne vždy je to povedené, ale Blade Runner se točil dlouho předtím, než PKD a jeho náměty přišly do módy. Někdo z recenzentů tady uvažoval o tom, co by asi PKD na film říkal, protože se uvedení filmu do kin nedožil. Pokud vím, tak minimálně scénář četl a byl jím nadšen - a nemýlil se. Vznikl nadčasový film, který podle mého názoru hravě obstojí i v současné konkurenci dokonalých triků, a který vyniká dokonalou atmosférou. Díky němu už od roku 1982 všichni víme, jak vypadá budoucnost. ()

YNWA 

všechny recenze uživatele

Obrovské zklamání. BR je zde popisován a hodnocen vesměs velmi dobře, je považován za mistrovský kousek žánru sci-fi, chválen za vizuální efekty na onu dobu atd. Já v tom filmu však nevidím ani jedno. Kultovní sci-fi podle mne vypadá úplně jinak, nemůže člověka 2 hodiny nudit, hotovej uspávač hadů. Vizualizace na rok 1982 je trochu žalostná. když porovnám létající auta s o 3 roky starším Deloreinem v Back to the Future, tak je to to katastrofa. To i Star Wars mají toto mnohem lépe zpracované a to jsou starší. Opravdu nechápu nominaci na Oscara za efekty. Další mínus je příběh. Úplně o ničem, zmatenej, občas nepochopitelnej. Přesto vše musím dát 3 hvězdy. Jednu za atmosféru, která na mě zapůsobila vesměs tak jak měla a 2 hvězdy za herecké výkony Forda a Hauera. Nic víc, jen zklamání asi hlavně z přílišného očekávání. ()

papinak 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi temné sci-fi, jak svým vizuálem, tak podáním. Temná hudba, kterou má na svědomí Vangelis tu jde ruku v ruce s ponurou atmosférou přeplněného a špinavého města Los Angeles, respektive jeho čínské čtvrti. Mocné společnosti produkují roboty, kteří jsou nakonec chytřejší a silnější než jejich tvůrci a proto je potřeba se jich zbavit. Tísnivou atmosférou prošpikovaný film se opravdu povedl a Ridley Scott dokázal, že prostě umí. Triková stránka na svou dobu opravdu špičková. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama