Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 735)

Astu. 

všechny recenze uživatele

Kultovní hypnotická záležitost, která časem zraje jako víno. Ta atmosféra ponuré budoucnosti vám zaleze až pod kůži a zůstane tam až do titulků. Stejně jako otázky, které vám film nevtíravě předkládá. _____________________ 'Quite an experience to live in fear, isnt it?' ()

Inner 

všechny recenze uživatele

Nadčasová filozofická seance. Na kriminální zápletku našroubovaná obrovská porce otázek, pocitů, lásky. Krásná hudba, odcizená atmosféra. Co víc si přát :) 100% ()

BigBen87CZ 

všechny recenze uživatele

Film, jehož genialitu jsem nenašel ... možná, že když seženu Final cut, bude to o něčem jiném, ae dost o tom pochybuji ... ()

zdenka99 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vás ani po toľkých rokoch nenechá chladnými. Záverečná scéna na streche je proste... na to niet slov:-) ()

stenyek 

všechny recenze uživatele

Nuda vesmírná/nesmírná... Vidíme zde mnoho prvků společných s Vetřelcem (jak někdo píše, Scott tím naznačuje že příběh je z jednoho universa, pro mě to znamená trapnou účelovost), zatím co Vetřelec kde se ze záčátku v podstatě nic neděje a buduje se silná atmosféra, zde se také nic neděje a buduje se nuda. Pohnutky postav jsou iracionální a krom perfektní stylizace film nabízí jen kýbl plný srač... ()

Yodamylove 

všechny recenze uživatele

Doplnila jsem si základní filmové vzdělání až poměrně nedávno, zato však v rámci jedné z nejvydařenějších party svého života:-), ještě s ranním výkladem o tom, že to vlastně není tak, jak to vypadá a má či mělo to víc konců... Bez diskuse zajímavé... Přijde mi, že hodně pozdějších sci-fi filmů z toho čerpalo... ()

michalek.k 

všechny recenze uživatele

Obrazové orgie, na sci-fi film hodně filozofie a podobenství, životní role Rutgera Hauera, pompézní hudba, skvělá režie. Jeden z mých TOP TEN filmů. Doporučuji. ()

Fixa 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl a byla opravdu skvělá. Film byl zpracován také výtečně. Hlavně atmosféra, ta byla úžasná. I Harrison Ford tam hrál skvěle. Dokonce prý P.K. Dick dohlížel na natáčení filmu. Nevyhledávám filmy s nabušenýma scénama. Tak proč jsem se u toho tak nudil? Nic s tím nenadělám, je to ve mně - chápu, že je film dobrý, ale pocitově to vnímám jinak... ()

Jester_X 

všechny recenze uživatele

I přestože není žánr sci-fi prostor, kterých bych obzvlášť vyhledával (lépe řečeno jsem se k němu doposud nedostal), tak mě kultovní Blade Runner uhranul. Hutná, temná atmosféra, výborná Vangelisova hudba a na svoji dobu pěkné efekty dávají dohromady poutavé vyobrazení futuristické vize Ridleyho Scotta. Obrazy budoucnosti vyspělé lidské civilizace ovšem nejsou hlavním účelem, ale pouhým prostředkem, aby mohl být rozehrán příběh až moc akutální. A to je podle mne to nejzajímavější na Blade Runnerovi, zasazení aktuálního a nadčasového tématu do budoucna, což mě nejvíce provokovalo, zneklidňovalo. Kdo má právo rozhodovat o cizím bytím a nebytím? A co dělá z člověka člověka? Schopnost mít vlastní vzpomínky, myšlenky, vlastní volbu, nebo biologická podstata naší existence? Když budete pozorní, najdete v Blade Runnerovi odpovědi, ale také ještě víc otázek. No a nakonec možná dostanete lekci lidskosti, kde byste ji sami nečekali. Blade Runner je myšlenkově obsáhlý film, zvládnutý skvěle i po řemeslné stránce, tudíž dávám nejvyšší hodnocené. ()

HORHAC 

všechny recenze uživatele

Sci-fi z temného města budoucnosti, vytvořeného (jak jsem slyšel) bez pomoci digitálních triků a přitom vypadající skvěle. Skvělá hudba, skvělý záporák, skvělá myšlenka, skvělé finále, skvělý film. ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Táhlý a temný, deštivý film s povedeným prostředím budoucnosti, jejíž zpracování není ani po třiceti letech od vzniku filmu k smíchu. Naopak, atmosféra špinavého, přelidněného a stísněného města je skvělá a hudba ji skvěle podporuje. Jeden z filmů, který do sebe diváka vtáhne, a pokud má správnou zásekovou náladu, pak si atmosféru hezky užíje. Finální scéna na střeše je potom opravdovým filmovým zážitkem s hltáním každého slova. Rutger Hauer září. ()

Feuer 

všechny recenze uživatele

Možno som si tento film pozrel hrozne neskoro....Bolo písane ,že slúžil ako vzor mnohých filmov ,ale pre mňa to bola skor priemerná detektívka ()

ManiacJack 

všechny recenze uživatele

Nádherně vykreslená doba temné budoucnosti. Někdy, když procházím Holešovickou tržnicí večer, cítím se jako Deckard:) Film vypráví svými podmanivými obrazy mnohem víc než dialogy. Fascinující vize plují plynule obraz za obrazem a já odmítám uvěřit v rok 1982. Filozofie že tu vlastně není? A co je větší otázka než co je to být člověkem? A kdo o tom rozhodne? A kdo vůbec má právo o tom rozhodnout? Znamená inteligentně myslet a mít city být člověkem? Tohle není epické sci-fi ala Star Wars, ani ujíždění na maskách. Chybí výbuchy i přehrávání. Tohle je film sám pro sebe a vidět jej jednou rozhodně nestačí. PS: Díky němu jsem také objevil Vangelise ()

burg 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování jsem se několikrát sám sebe ptal, jestli můžou (nebo nemůžou?) být androidi lidštější než lidé. Lidštější proto, že si možná mnohem víc uvědomují svou "smrtelnost", než jejich nedokonalí tvůrci - lidé. Ó bože jak bych si přál vidět tenhle skvost na filmovém plátně! Atmosférou člověk ani nedýchá, v pozadí hraje vangelisův geniální soundtrack... Zvláštní je, že se mi film líbil o trochu víc, než knížka, která je i tak skvěle napsaná. To moc časté není. Wake up! Time to DIE!! ()

krisnguyen 

všechny recenze uživatele

Jsem fanoušek P.K Dicka a může zato hlavně tento film, ikdyž jsem později zjistil, že oproti knize si děj značně zjednodušil, ta genialní vizualizace a bezútěšná atmosféra, ji vystihly dokonale, že film nestárne dokazuje i vydání final cut a přepis na blučko, bože ty triky a vubec celá grafická část filmu vypadá, že byl natočen včera a ne před skoro 30ti lety... ()

Baworak39 

všechny recenze uživatele

Neberu tomuto snímku, že se stal klasickým dílem žánru sci-fi, ale bohužel na mě jako diváka ničím nezapůsobil. Příběh měl nejspíš původní myšlenku vcelku silnou, ale jeho zpracování děs a hrůza. Nudil jsem se téměř po celou dobu a místy mi film přišel velmi zmatečný a nedomyšlený.... Herecké výkony byly také hodně nevýrazné. ()

Mazmen 

všechny recenze uživatele

Vizuální efekty na rok 1982 jsou perfektní, ale bohužel jsem ten film viděl až ve 21. století a tím mě vůbec neohromil. Celkový příběh je hrozná nuda. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama