Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 636)

golfista 

všechny recenze uživatele

Klasický Hollywoodský velkofilm se vším, co k němu patří. Přesto jsem na konci neměl ten správný "pětihvězdičkový" pocit. Sám přesně nevím, co bych mu vytknul jako největší slabinu. Na plné hodnocení to není, přesto je to pastva pro oči u pro uši........ Po třetí, čtvrté ... (já už nevím :) projekci se musím přiklonit k prostřední části svého původního hodnocení - nemám co vytknout - a musím "přitlačit" :) ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 : Nejlepší film, Herec HR - Russell Crowe, Kostýmy, Vizuální efekty, Zvuk + 7 nominací: Režie, Kamera, Herec VR - Joaquin Phoenix, Výprava, Střih, Hudba, Scénář ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí jednoznačné zklamání. Jako velký Scottův fanoušek jsem čekal velký návrat Mistra. Což o to, vizuálně to bylo "scottovské" a také hudba byla monumentální. Ale plytkost scenáře nemile překvapila a stupidní dialogy tahaly za uši. A jako člověk, který se trochu zajímá o dějiny, jsem se musel mnohdy smát. Ale už jsem si zvykl. Přistoupil jsem na fakt, že to je obyčejná "popkorňárna", vizuálně je to bomba, Jaquin Phoenix je skvělý a tak pod čtyři * nepůjdu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je úžasná, v té druhé už kvalita scénáře a spád snímku poněkud klesá, ale právě ta první část, skvělé herecké výkony (zejména Joaquin Phoenix je výtečný), výprava a vizuální ztvárnění, fantastická Zimmerova hudba a kamera drží film nahoře. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na jedno zkouknutí super film, zábava i emoce jak by měly asi být, jenže pak vám dojde, že je to jenom prachsprostý (jak by nenapodobitelně pobaveně opovržlivě řekla Shirley, moje nezapomenutelná učitelka angličtiny) "sword & sandal epic". Ale Maximus Decimus Meridius je hrdinou natolik skvělým (i když jeho jméno je nelatinský výmysl) a Commodus natolik odporným, že se na Gladiátora rádi podíváte ještě jednou a bude to fajn. Pokud vám bude šuma fuk, že spousta věcí je historicky i logicky poněkud překroucených:) Hudba Hanse Zimmera tomu napomáhá dost podstatným způsobem, např. Might Of Rome nemá chybu. Ale to Oscarové nadšení je víc než jen poněkud přehnané. Maximálně decimálně meridiálně na 7/10, víc ani bohovi. PS: dabing je zbytečný a jen bojuje prohranou válku s originálem. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

V koloseu to vře, bezejmenný bijec ve jménu pomsty redukuje počty exotické zvířeny, dav jásá, fanynky omdlévají a podlý císař nemilosrdně "palcuje" jako novodobí filmoví kritici: sir Ridley Scott pojal renesanci žánru způsobem, který vás dostane do kolen. 80% Zajímavé komentáře: POMO, Gemini, Pohrobek, Marigold , klerik, cheyene, salahadin ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ridley dal s Russellem Crowem dohromady velkolepé dílo a jelikož toto je komerční film a nikoli učebnice dějepisu, jak si ovšem někteří mýslí,tak se na to jako komerční film dívám . Beru to jako příběh generála Maximuse ve kterým mám všechno , lásku, přátelství, pomstu, nespravedlnost a hlavně tradičně skvělou Scottovu vizuální stránku .Hudba Hanse Zimmera taky chybí v učebnicích dějepisu, to Vám co lidem nadávate do pitomců, že nepoznají historický nesoulad nevad í ?? Filmovou hudbu totiž může mít film, nikoli dějiny . Dějiny můžou mít příběhy stejně tak jako filmy, ale kde máme dáno že se musí překrývat?? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velkolepě podaný příběh, hudebně rovněž precizní, děj sice není tak propracovaný, ale to by se dalo odpustit, nicméně co mi na tomhle filmu vadí, to jsou hlavně dva prvky. Jeden se jmenuje Joaquin Phoenix a druhý Connie Nielsen. Tihle dva lidé mi prostě do starého Říma pasují asi jako levá bota na pravou nohu. Zato Russell Crowe - typově přesný a dokonale drsný hrdina. Tady se při castingu trefili skvěle. Jako celek je Gladiátor opravdu působivě realistický a určitě stojí za shlédnutí i přes ty vytknuté nedostatky. Ostatně, co je dneska dokonalého. Skoro nic. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není lepšího filmu, který by mě dokázal citově vydřít až na morek. Gladiátor to dokázal. A zřejmě bude jediný. Od té doby jsem totiž viděl hodně filmů, ale žádný mě nedokázal rozbrečet. Kdo za to může? Především výborní herci v čele se samotným Maximem Legatem. Dále výborné dialogy. Přesně takové, jaké jsem chtěl slyšet. O to více jsem se tedy těšil na pomstu, která následovala. Krásnější a upřímnější jsem totiž ještě neviděl. Jenže i přesto všecko by tenhle film byl obyčejnou historickou fikcí, kdyby se do ní nepřimíchala absolutně geniální hudba. Co z toho vyplývá? Že to je v mém srdci jednoduše nejlepší film, který jsem měl tu čest kdy vidět. Má to všecko poskládané tak, jak bych si to představoval a přál. Škoda jen, že nedokážu napsat hezčí komentář, protože kdybych to uměl, tak tenhle film by si ho zasloužil. Stejně tak kritiky si smlsly. To je taky jeden z důvodů, proč je AŽ 129. film v žebříčku nejlepších. Někteří lidé totiž nesnesou takovéhle guláše do historických událostí. Jenže si neuvědomujou, že film byl vždy točený pro zábavu, a ne pro to, ukázat, jak to tenkrát bylo. Ale budiž. U mě je to jasné. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $103miliónovTržby USA $187,705,427Tržby Celosvetovo $457,640,427Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $11,716,902 //počet predaných kusov 649,467Tržby od roku 2007 za predaj DVD v USA $4,800,213 //počet predaných kusov 355,263║ Jeden z mojich najväčších zážitkov z kina. /videl v kine 2x: 100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott vzkřísil hollywoodský "hstorický" velkofilm ve vším lesku... ve vší barevnosti, pompéznosti, schematičnosti, patosu, plytkosti. Stvořil dílo, které apeluje na divákovo oko, jakmile se však uchýlí k myšlenkám, připadal jsem si jak na nepovedené hodině "římské státnosti pro začátečníky" (nikdo mi nevymluví, že v jádru je Gladiátor naprostý nonsens). Jakmile se "děje", funguje Scottovo dílo brilantně, během dialogů však sklouzává do typické prázdné užvaněnosti a nebýt toho, jak mistrovsky svá schemátka naplnilo duo Crowe-Phoenix, zůstávalo by po Gladiátorovi sotvaco hodnotného. Ridley Scott mě svým přístupem hrubě zkalamal. Jeho režie je rutinní, profesorsky chladná, snad jen v bitevním sekvencích lze hovořit o svojském přístupu (byť roztřesená ruční kamera a "vynechávání" okének není mistrův vynález). Co mi na tomhle filmu chybí, je skutečný duch... neustále se žvaní o Římu, ale ten bohužel pro kvalitu snímku zůstává skutečně pouhým snem (vyrenderovaným pozadím). Proto dávám přednost ideám Williama Wallace či kapitána Nathana Algrena. Jejich boj má pro mě větší náboj nežli stokrát ohraná pomsta za smrt blízkých. Ridley Scott prostě rozehrál pompézní symfonii podle starých not. Je stejná jako hudba Hanse Zimmera – vzbuzuje žádané emoce, zní mohutně, heroicky... To je koneckonců to, co se od velkofilmu čeká, ne? Jenže já tvrdím, že to očekávané už tu bylo několikrát ztvárněno lépe, byť možná ne tak megalomansky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních opravdu velkolepých snímků, které mají potenciál zapsat se do filmové historie. Russell Crowe ve své nejlepší formě a možná také jedné ze svých zásadních rolí ztělesňuje muže jdoucího na smrt, který však musí vyrovnat jeden dluh s vládcem své země. Velmi silné, hudebně a technicky (ach ta kamera) nádherné. Proč tedy nepřichází plný počet? Možná až moc jednoduchý příběh, možná až moc dlouhé, možná to chce jen víc shlédnutí. Přesto si Maximus Decimus Meridius zaslouží pozornost diváků napříč publikem, takových filmů jako Gladiátor moc nevzniká. Bohužel. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: David Franzoni, John Logan, William Nicholson .. Na poprvé magicky uhrančivé!! Gladiátor byl totiž jeden z prvních filmů, které jsem viděl v tehdy nově zaváděném multiplexu Brno Olympia a dokázal vytěžit díky pořádnému obrazu a zejména pořádnému zvuku maximum. Ano, takové, že jsem této audiovizuální žranici zcela podlehl a na konci i ta slzička byla. Při opakovaných projekcích na DVD už jsem sice pátou hvězdičku obětoval, ale stále silný Ridley Scott nadstandard. 85%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Film je to pěkně natočený, krásná výprava, triky i ta monumentální hudba.Je to i celkem velmi realistické (hlavně začátek) a napínavé.Ovšem je to poplatné popkultuře.Vím, že je ode mně naivní, čekat v dnešní době Bena Hura či Spartaka ale to co zde předvedl režisér ale hlavně scénárista je skutečně naivnější(a hloupější) než představa, že Zdeněk Troška natočí dobrou komedii.A to, že akademie ocenila scénář byť jen nominací mě přesvědčilo o tom že Oskar silně neznamená kritérium kvality.Když popřu naprosto ale naprosto hloupý konec zbývá mi jen jeden herec nade všechny.Kdo čeká, že zde napíšu RUSSELL CROWE... ten se příšerně plete.I ochotník z vesnice, kterou byste nenašli ani na mapě s nejmenším měřítkem, by zahrál jeho roli lépe a procítěněj.Na tomhle chlapovi je vidět, že to dělá jen a jen pro prachy a slávu.Ne, tím hercem o kterém je řeč je geniální JOAQUIN PHOENIX!! Ten si svou roli zbabělého otcovraha a císaře se záluskem na vlastní sestru tak neskutečně užívá, že je mi na zblití, že Crowe shrábl všechnu slávu a Joaquin je jen ten" grázl" z Gladiátora.Hanba všem. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Forma versus obsah - to je odvěký spor ve filmech obecně a je celkem známo, že v amerických filmech má většinou navrch forma nad obsahem. Nejinak je tomu i ve filmu Gladiátor. Na rozdíl od mnoha lidí, kteří tento souboj a jeho výsledek vidí kriticky, mně toto vůbec nevadí. To jest námitky, že jde sice o excelentní film po formální stránce, ale, že je jaksi prázdný po stránce obsahové (mj. se takto vyjádřil i náš nominovaný Jan Hřebejk), - tyto námitky mi přijdou poněkud liché. Kritici si především musí uvědomit, oč ve filmu jde. Má tento film sdělovat nějaká poselství, nebo jde spíše o nádhernou podívanou? Samozřejmě, že jde o to druhé a to tento film splňuje na výbornou. Úvodní scéna bitvy mezi Germány a Římany patří k tomu nejlepšímu co bylo na poli historických bitev natočeno. Vyrovná se i Statečnému srdci, i když si myslím, že tento film zůstává po stránce efektních bitev pořád jedničkou. Film tedy dokazuje, že Ridley netočí filmy ani tak kvůli komplikovaným příběhům, jako kvůli krásným obrázkům. A to já rád. Pohled na antický Řím je dechberoucí. A když přijde na akci, Russell máchne mečem ("na můj povel začne peklo") a Hans Zimmer zavaří orchestr i synťáky, pak jde o skutečně lahůdkový požitek. Nejlepší je v tomto směru rekonstrukce bitvy u Zamy (u Kartága). Moc se mi líbil Joaquin Phoenix. I Russell byl dobrý (ale jeho role nebyla až tak herecky náročná aby za ní získal Oscara - toho měl získal Tom Hanks za Trosečníka). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Pophistorický velkofilm s úžasnou vizuální stránkou a navíc s poučenou diváckou reflexí toho, že Scottův snímek odstartoval v Hollywoodu doslova lavinu podobně zaměřených historických velkofilmů. Není to umění, ale je to dokonalá filmařina... A kvůli tomu se taky občas točí filmy... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Father to a murdered son. Husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." Ridley Scott se rozhodl oživit tradici výpravných historických "sandálových" snímků a ač z toho vyšla spíše taková antická pohádka, tak díky dokonalé výpravě, strhujícím akčním scénám, nádherné vizuální stránce, burácející hudbě Hanse Zimmera, skvostné režii a charismatickým hercům se mu to podařilo nadočekávání dobře. A to i navzdory podprůměrnému scénáři a takřka nulové historické věrohodnosti. ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Tohle je film s velkým F! Ridley Scott si dává na čas, vše pomalu buduje a orchestruje, aby až přišli zlomy a zvraty, tak Vás to opravdu zasáhlo a vy to prožili, protože už jste dávno ponoření ve světě starověké Římské říše! Příběh je to vděčný a s perfektní precizností odvyprávěný, každá scéná má svůj důvod a každá sekvence svůj příběh. Emocemi jste jak na horské dráze a na to bezprávý se pokaždé jen těžko kouká. Film se také netopí v žadném gorefestu a přesto vám tu brutalitu dokáže prodat. No ale hlavní jsou ty postavy, kdy všechny do jedné naprosto chápete a jsou to prokreslené třídimenzionální osoby a i u toho Comoda víte, proč je takový zmrd a dokážete ho jak nenávidět, tak pro něj najít zbytky empatie! K tomu si připočtěte, že se jedná i o opravdu nádherný snímek, který má nádherný příběh a konec, plný silných a zapamatovatelných scén! "Are you not entertained?", "My name is Maximus Decimus Meridius...", “Today I saw a slave become more powerful than the Emperor of Rome.”. Prostě naprostá skvělost, na které se podepsal zub času jen v těch sekaných zpomalovačkách, kterých je až moc a vytrhavají člověka z filmu 9/10! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Z pohledu historika - (Jen pro hnidopichy: Tento film mi byl promítnut na Dějepisné olympiádě! Neznám nic, co by se k této příležitosti hodilo méně. Marcus Aurelius: udušen Commodem! S něčím tak nesmyslným jsem se nesetkal ani v té nejlacinnější brožurce. Film se nám doslova vysmívá do tváře. Ať už svými vlastními provinciemi, nesmyslnými obyčeji nebo způsoby boje. Jedna věc mě ale vyděsila na nejvyšší možnou míru. Bohužel (či bohudík) jsem jej neviděl v originále, a proto nevím, zda se teď neobouvám pouze do diletantského dabingu. To, co mi celou dobu drásalo nervy, bylo oslovení ŠPANĚLI! Co to má znamenat? Samotný název Španělsko se začal používat až někdy po sjednocení Aragonie s Kastilií (po roce 1479). Tak co má toto jméno co pohledávat v období více než o tisíc let starším? Jsou snad všichni diváci tak pitomí?) Proti vizuální, hudební a koneckonců i herecké stránce filmu protestovat nemohu. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama