Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Příběh o hrdinovi, který chtěl odjet sklízet úrodu, ale osud z něj udělal legendu.... Tomuhle já nemám ani po letech co vytknout! Digitální orgie, akce, krvavé souboje, perfektní hudba a téměř dokonalej zvuk. R.Scott a R.Crowe nám tenkrát dali něco, co jsme ještě neviděli. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Perfektný Scottov cit pre prostredie a Impozantná hudba Hansa Zimmera robí atmosféru "Gladiátora" fantastickou. Milujem Historicko-Vojnové filmy a to, aké herecké výkony podávajú Russell Crowe a Joaquin Phoenix v tak krásnom deji je jednoducho bomba. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Jelikož nejsem chodící učebnice dějepisu a plete se mi i první a druhá světová válka, (ano stydím se za to, neřvěte na mě =o) tak mi moji radost z jakéhokoliv historického filmu nesrovnalosti nezkazí.. Já se koukám na film jako na tabulku čokolády, netěším se na obal, ale obsah. Na to co mi přinese, a jak se pak budu cítit. :o) A jak se cítím po Gladiátorovi?? Plná :o) Je tam všechno, po čem moje srdce touží. Skvělý hrdina a úžasný záporák. Akční scény, u kterých se pohybujete jako on, aby jste uhnuli ráně. Smutek, který Vás zahltí, jako byste vy přišli o rodinu.. A touha po pomstě je tak veliká, že si nepřejete nic jiného, než aby to už konečně udělal.. K tomu si přidejte úžasnou hudbu Hanse Zimmera a máte z toho dokonalý požitek :o) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, toť převeliký stratég. Zatouží-li po Oscaru či množství peněz, hned přesně ví, kde třeba slevit ze standardů uměleckých, kam vstrčit patos ve formě nezdolného hrdinství a kam patos ve formě plačtivého dojetí. Prostinký příběh o pomstě a zradě koncipuje spíše jako rozvrh výletu po různých lokacích, v nichž se odehrávají souboje a které naplňují představu co největšího počtu lidí o nich. Afrika tak vypadá jako půl Řím a půl Arábie a ostatní místa jsou na tom nejinak. Postavy jsou od prvních okamžiků zařaditelné do škatulek dobro a zlo, protagonista neustále vykládá o své touze navrátit se k rodince, abychom pochopili, že když mu ji vybijou, tak se fakticky musí pomstít. Ba i jediný záběr, který zaváněl něčím netradičním - Maximovu snovou vizi - ke konci Ridley Scott poníží na tu nejkýčovitější touhu po domově. Tolik oslavovaná Zimmerova hudba mi přišla nakradená od vážnohudebních klasiků. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Chcem, aby ma mali za otca. Chcem si ich pritisnúť na hruď." - "Už si pritískal na hruď človeka nakazeného morom?" - "Nie, ale ešte raz ma prerušíš a ty sbudeš." Gladiátor samozrejme nie je zlý film. Má strhujúce akčné scény, pestrú škálu zvierat (hyena, kôň, tiger), typicky silnú scottovskú audiovizuálnu stránku, charizmu drsného Austrálčana Russella Crowea... a to je všetko. Snímka trpí nevyváženým tempom. 155 minút len preto, že sa to na hollywoodsky epos vraj patrí? No neviem. Pritom dej je naťahovaný a takmer nič sa v ňom nedeje. Druhá polovica je navyše (kvôli nečakanej smrti Olivera Reeda) chaoticky zostrihaná. Gladiátor zároveň dopláca na plytký príbeh; poznať, že na začiatku nakrúcania nebolo hotových vraj ani 20 strán scenára (!). Nepotešil ma ani fádny zloduch (Joaquina zbožňujem, ale toto mu nevyšlo) a vôbec, herecké výkony sú nepriamoúmerné vysokému kreditu daných hereckých predstaviteľov (Richard Harris, Derek Jacobi). K tomu patetické uslzené trápne dialógy, nemastné neslané špeciálne efekty, WTF scény (Crowe slintavo olizujúci špinavé nohy obesenca). Už v kine som z toho nebol nadšený a ani po X desaťročiach äa reprízach) sa na to pravdupovediac môj názor nejak extra nemení. Pri rozpočte 103 miliónov ich snímka každopádne na celom svete zarobila krásnych 457 a vyvolala krátku vlnu historických záležitostí (napr. Tróju alebo ostatne Kráľovstvo nebeské tiež od Ridleyho). Kino Považan NmNV 2000 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me spolu s Vetrelcema nejlepsi Scottuv film a zaroven jeden z nejlepsich historickejch velkofilmu. Hlavni plus filmu je herecke obsazeni, protoze Russell Crowe je fakt hodne dobrej a pravem dostal oscara a i ostatni se snazi, hlavne Joaquin Phoenix, kteryho nak zvlast nemusim, ale tady fakt predved hodne slusnej vykon. Bohuzel sem se parkrat nudil (pri dohadech mezi senatory), coz se u takle dlouhyho filmu dalo cekat, ale na druhou stranu, bylo to skutecne jen minimalne. Problem je v tom, ze toho politikareni je tam trochu moc a misty to jen zbytecne zdrzuje od audiovizualne bombasticky podivany, navic na ukor bitek, kterejch tu mohlo bejt vic, ale ty co tu jsou, jsou perfektni. V podstate to je tak, ze kdyz je na scene Russell je to dokonaly a kdyz neni, tak je to jen nadprumer. Po trikovy strance je to taky parada. Doporucuju SE verzi. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Tak silný starověký příběh, aby dnes člověk pohledal. Pan Scott na pomezí nového tisíciletí natočil své dva nejlepší filmy a já se teprve nedávno rozhodl, který z nich mám raději - Gladiátor nakonec zvítězil. Russel Crowe sice musel nejednou umřít, abych k tomuto závěru došel ale naposledy to stálo za to, dokonce i slzičky na konci ukáply :') asi za to zase může ten němec a jeho dokonalá hudba (kterou už mimochodem tahám do mobilu, jako jeden z nej soundtracků vůbec..). Nevím, co ještě dodat - vše už bylo řečeno :) takové filmy vznikají jen jednou za spoustu let a je to škoda, jsem teď zvědavý na Ridleyho verzi Robina Hooda, snad to bude alespoň z části tak epické jako právě Gladiátor. 100% ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Antický chlapácký doják jak má být. A tomu říkám zábava a SPORT, ne vaše teploušský fotbaly - kam to lidstvo dopracovalo :( ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V tomto filme jednoznačne dostáva obsah na frak od formy a to spôsobom na ktorý ja nie som ochotný pristúpiť. Vizuálne pekné (nie však úžasná ako napr. Hrdina) nielen vďaka Connie (ktorú žeriem od Diablovho advokáta) ale aj vďaka digitálnym kulisám a zvieratám. Historická nevieryhodnosť by mi až tak nevadila, keby bola zabalená do pútavejšieho príbehu. Takto je to len priemer v pozlátku, ktorý jednoznačne ťahá Joaquin Phoenix a Oliver Reed, Crowe je dobrý ale na svoj výkon z LA Confidential nestačí. Záver patrí k jedným z najhorších a najpatetickejších scén aké som mal tú česť zhliadnuť. Ako toto mohlo poraziť na Oscaroch Tigra a Draka alebo Traffic to naozaj nepochopím. P.S. POMO gýč je s tvrdým... ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Celosvětově divácky úspěšný film. A opravdu špičkově natočený skvost se skvělým Russellem Crowem v roli římského vojevůdce Maxima, kterého okolnosti smetly do role otroka a gladiátora, ale který se ani pak nevzdal pomsty. Mínusem je trocha patosu, plusem Zimmerova hudba. Trailer: http://www.csfd.cz/film/8271-gladiator-gladiator/videa/ ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pro mě velkofilm takový jaký by měl být. Kvalitní režie, hvězdní herci, povedený scénář, perfektní kamera a skvěle vybraná doba gladiátorských zápasů. Russell Crowe výborný jako vždy. Joaquin Phoenix byl také perfektní, škoda že nedostal Oscara za vedlejší roli. Režie Ridleyho Scotta mě snad ještě nikdy nezklamala. Nějkaé malé výhrady by se určitě našly, ale nic není dokonalé:)...... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Klasický historický velkofilm a la Hollywood, jenž s historickými fakty zachází slovy Svatopluka Čecha "jako opilý ponocný se svou halapartnou." Vzdor tomu, že vypočítávat historické omyly, byli bychom tady dva dny, vzdor podivné gradaci snímku a vzdor poněkud dřevěnému titulnímu hrdinovi a nepříliš uvěřitelné romanci s císařskou dcerkou se na to dá dívat celkem s klidem a snad i se zalíbením. Velkou zásluhu na tom má Joaquin Phoenix a to, že za svou hereckou kreaci nedostal Oscara, je jedním z mnoha omylů Akademie. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máš slavné jméno. Musí nejdřív zabít tvé jméno, než zabije tebe." Chlapáctví, testosteron i pomstu mám ve filmu rád, i když nemám zdaleka tak velkého pinďoura, jako Maximus. Historické snímky se mé přízni až tolik netěší, ale tenhle kariérní pád generála Maxima mne bavil, stejně jako následné nastartování gladiátorské kariéry. Velkolepost tomuto snímku rozhodně upřít nemohu, stejně jako nečestný útok na slzné kanálky a tady pan generál ztrácí jednu hvězdu. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Oslava individuality v nefalšovaném sandálovém velkofilmu pod hlavičkou nezkrotného brita Ridleyho Scotta. Konečně jsem si mohl ozkoušet na vlastní kůži, jak asi před padesáti lety tehdejší diváci nevěřícně zírali na Ben Hura. Obdobně jsem vzhlížel i na Gladiátora. Ridley Scott natočil Biják s velký B aniž by se za to musel jakýmkoliv způsobem stydět. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe si roli Maxima maximálně zasloužil. Při každé scéně jsem za něj byla hrdá. Z každého jeho pohybu šla cítit touha po pomstě. Opravdový historický velkofilm s fantastickou hudbou! Takových já si vážím...."Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia... Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v přístím životě." ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jo, mám ten film furt rád, jeho strojenost a chtěnost mi nevadí zdaleka tak moc, jak bych čekal. Na rozdíl od Scottovy pozdější tendence nabízet překombinované blbosti tu navíc funguje jednoduchost základních emocí. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

„Jmenuji se Maximus Decimus Meridius, velitel severních armád, generál legií Felixu, věrný sluha skutečného císaře Marca Aurelia. Otec zavražděného syna, manžel zavražděné ženy. A své pomsty dosáhnu, ať už v tomto životě, nebo v příštím." I love that. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILERY V každém případě patří Ridleymu velký dík za vzkříšení žánru historického velkofilmu (vyjímaje pouze Krále Artuše). Gladiátor je jako první a proto je na místě určitá míra tolerance. Příběh je jednoduchý, ba přímo hloupoučký (podobné příběhy pomsty vídáme 2x tejdně na Primě) avšak velice kvalitně podaný a především skvěle natočený. Po řemeslné stránce je Gladiátor naprosto mistrovské dílo. Záběry na vyprahlou poušť, slunce zapadající pod bariérou, kůli záběrům na ruku, rozhrnující pole, na polorozpadlou zídku, a na hlavu hl. hrdiny, pod níž ubíhá písek, pokrytý rudými kvítky jsem se zamiloval do filmu... v přímém protilkadu k těmto záběrům ovšemn půlsobí silně rušivě zpomalené, krátke střihy, navíc nějakým způsobem silně trhane a tudíž naprosto nekoukatelné, které působí silně rušivě, dvojnásob v kombinaci s "normálními" záběry, které bezprostředně následují. U mistra obrazu/ů , jako je Ridley Scott toto zamrzí a nepříjemně překvapí. A nakonec PATOS. Vše je dokonáno, Maximus se setká s rodinou ( kapánek Happy end za každou cenu - když už umře, tak ať z toho aspoň něco vytřískáme), nastoupí žeská, a začne metat filozofická moudra o ceně lidského života, jeho poměru k velikosti říma, připomene nám, že Maximus býval voják (pro ty, co poslední 3 hodiny nedávali pozor) a konec... jakýkoliv normální divák musí být náležitě otráven. Já byl otráven a proto ty 3 hvězdičky. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

A tak, Španěle, spolu půjdeme do Říma... za krvavým dobrodružstvím... a ta veliká děvka nás bude kojit... až budeme kulatí a spokojení a už nebudeme moct ani cucnout...... Jeden z najlepšie natočených historických filmov. Hodnotiť na filme historickú presnosť je absolútna blbosť, režisér predsa netočí dokumentárny film a ani sa nesnaží o hodinu dejepisu, len chce ukázať efektne a efektívne jeden vymyslený historický príbeh v historických kulisách. Vizuálna stránka je znamenitá a Ridley Scott ju má možno najviac premakanú zo všetkých hollywoodskych tvorcov. Hudba je parádna, herci hrajú (Phoenix mal dostať Oscara) a príbeh o krvavej ceste za pomstou naprieč bojovou arénou funguje tiež. Strhlo ma to, baví ma to, videl som to už asi 10-krát a určite si to ešte párkrát s radosťou pozriem. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama