Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

mr.kliky 

všechny recenze uživatele

nikdy jsem se nemohl pořádně rozhodnout jestli mě tenhle film sere nebo se mi regulerně líbí.. co se mi ale líbí moc je průchod (elysejským) polem. to je nádherná scéna, moje oblíbená vize smrti a nejlepší možné finále, za které po těch letech gladiátorovi leccos promíjím. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Vnějšková velkolepost klasických sandálových eposů Gladiátorovi nechybí, obsahově za nimi těžce pokulhává. — Dodatek, prosinec 2019: Prodloužená verze (ano, ta, o které Scott zdůrazňuje, že rozhodně není režisérská) je na tom o něco líp, dokonce i nějaká ta emoce se dostavila. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Nádherná výprava, epické scény, Crowe a Phoenix top herecké výkony. Silný príbeh ktorý som si zamiloval a minimum nudných pasáži (vlastne asi žiadne), ešte aj nádherná hudba a emotívny koniec. Jeden z obľúbených historických filmov a možno posledný hollywoodsky veľkofilm ktorý dokázal predviesť veľké súboje ale nezanedbával dramatickú rovinu a prácu s postavami. ()

senor 

všechny recenze uživatele

I když mě to napoprvé docela zklamalo, napodruhé jsem se už docela dobře bavil. Vizuálně je to působivé, ale na Scotta žádná velká bomba. Řím je strašně digitální. Akční scény jsou strhující, po přechodu gladiátorů do Říma se začíná více pletichařit a méně bojovat a trochu to už drhne. Zimmerovy noty jsou už ale trochu ohrané, měl by jít od válu. Gladiátor zažehnul zájem filmařů o historické eposy, ale jak to tak vypadá zústane nadlouho jednookým mezi slepými. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Napoprvé velmi zajímavý zážitek, ale tak nějak to nebylo úplně ono. Jenže při dalších zhlédnutích začal u mě Gladiátor těžce ztrácet. Došel jsem k tomu, že je to samozřejmě velký hit, zaměřený na kasovní úspěch, což se mu dozajista podařilo, ale že by všechny prachy přiběhly na úkor scénáře, obsahu? Řemeslně je chyb pouze jako šafránu. Forma pevná, s jasným cílem. Jenže ten obsah, ach ich ouvej. Prázdnota. Russellovi to sedlo, muzika skvělá, avšak když má film sice hezkou, přísnou formu, ale nemá co říci, spíše moc toho ani neřekne, či neříká, tak to je špatenka. Byl jsem unesen krásnými scenériemi, akčními sekvencemi (docela zajímavě nastavená brutalita). Je pravda že třebas u takového Vetřelce též převládá forma nad obsahem (jako asi u většiny Scottových počinů), ale Vetřelec je Vetřelec. Této hezké slupky s uvnitř mírně přiblblou dužinou je mi docela i líto. Parádní dojemný závěr, ale zase prvoplánově poštvaný na divákovo slzy, aby si taky ke konci poplakal, jak se u blockbusteru sluší a patří. Cítím rozporuplné dojmy. Na jedné straně parádní ztvárnění, obrovský potenciál, na druhé určitá prázdnota a přihlouplost. Prostě okolo *** ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Při prvním shlédnutí na mě padlo zklamání, že jsem se nedočkal obrovské bitvy a dobytí Říma, ale to by bylo asi už trochu moc. Akce fantastická. Hudba (Hns Zimmer) nezapomenutelná. Herci špičkový. Několik scén přivedl Ridley Scott k dokonalosti. Pár chybiček se tam sice najde a scény s Commodem jsou i přes velké herectví Joaquina Phoenixe trochu nudné, ale stejně je to fantasticky natočený historický film, který dokázal zaujmout nejen brutálníma bojovýma scénam. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasné exteriéry, kostýmy a všechno kolem... Možná trochu moc patosu, ale v téhle kategorii filmu to snad ani jinak nejde :-))) ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

Příběh o hrdinství z doby kdy to slovo ještě něco znamenalo. I když Russella Crowea nemám příliš rád, tak v tomhle filmu mě mile překvapil. Film je natočen s obrovským smyslem pro detail a s důrazem i na ty nejtitěrnější maličkosti, jak je ostatně u Rydleiho Scotta zvykem. Velmi dobrá je kamera a střih, který je dostatečně dynamický, ale ne klipový. ()

DivX 

všechny recenze uživatele

CHYBA VE FILMU: Poté, co Lucilla prozradí Commodovi plánované spiknutí, tak někomu, asi senátorovi Gracchovi, nastrčí do postele hada. V tom je hned několik chyb. 1. Had, kterého použijí je korálovka sedlatá, která je nejedovatá, neagresivní a na to aby člověka dokázala uškrtit příliš malá. 2. Jedovatý korálovec, kterého měla korálovka nejspíš připomínat, má odlišné zbarvení, ale spoléhá se na to, že běžný divák si toho nevšimne. 3. Korálovky i korálovci jsou v přírodě rozšířeny jen na severním a jižním americkém kontinentě, kde se tedy vzala roku 180 n. l. v Římě je mi záhadou. ()

žvanimírek 

všechny recenze uživatele

Russel ve vynikající formě, neodolatelná Connie Nielsen a kvanta silnejch okamžiků (jakou já měl husí kůži, když Maximus odhalil v Coloseu svou tvář) jsou kořením, které vyštelovalo pokrm z kuchyně Scotta k dokonalosti. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe ve své oskarové roli, a poprvé v režii Ridleyho Scotta (naštěstí ne naposled). Výborný, výpravný, historický, Hollywoodský velkofilm. Tak jak to jen Scott umí vizuálně krásné, podpořené výtečnou hudbou. Ovšem není dobré kladné postavy, bez kvalitního záporáka. Joaquin Phoenix předvedl exelentní výkon, a je jednuše skvělý. Avšak ani zbytek osazenstva vedlejších rolí se nenechává zahanbit. Akční scény strhující a napínavé. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Nebýt oscarů budu mít z gladiátora vždycky větší radost. Vynikající blockbusterová jednohubka, která je bohužel trochu nesmyslně přehnaně vyhajpovaná. 75% bohatě postačí a ani ťuk navrch. ()

Blacks 

všechny recenze uživatele

Srdcovka, kterou můžu vidět třeba stokrát. Ano má své mouchy, ale ten film mě pokaždé tak strhne, že to snad ani neni možný.(4.5.2012) Tak jsem zkouknul Gladiátora ....už zase ...tak popáté - a zase mě to dostalo, úvodní bitva - dokonalost, Kartágo super, závěr skvělý a to mezi taky nemá chybu. (25.20.2012) ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Veľkolepý hollywoodsky snímok s vynikajúcou vizuálnou i zvukovou stránkou, perfektnou atmosférou a strhujúcim tempom, ktoré človeku nedovolí ani vydýchnuť. Prvý pocit po skončení filmu hovorí o jednoznačnom hodnotení tvorenom z piatich hviezd, nadšenie však pomerne rýchlo vyprchá a po dostavení triezveho úsudku som ani len nedokázal vyzdvihnúť jednu či viac konkrétnych scén, ktoré by mi natrvalo utkveli v pamätí a nad ktorými by ma mozog nútil neustále premýšľať a prehrávať si ich pred očami, nenašiel som žiadnu scénu, kvôli ktorej by som mal chuť čo najrýchlejšie film zhliadnuť opäť. Názor o vizuálne a zvukovo geniálnom veľkofilme nevyprchal, pridal sa však k nemu aj pocit, že popri týchto prvkoch filmu sa akosi pozabudlo na prepracovanejší a veľkolepejší scenár, ktorý by si tento film zaslúžil. Rovnako aj herecký výkon Russella Crowea, nech už akokoľvek dobrý, mi neprišiel hodný takého ocenenia, akým je Oscar a rovnako ma nepresvedčil natoľko, ako Joaquin Phoenix, ktorý sa svojej zápornej úlohy zhostil skutočne vynikajúco a v tomto prípade by som spomínaného Oscara asi radšej udelil jemu. (85%) ()

karlik4801 

všechny recenze uživatele

Pro mě nový filmový zážitek s perfektním nápadem. Všechno tu klapalo, jak herci, tak režie a hlavně ta atmosféra. V aréně to jiskřilo a bylo ve mě veliké napětí. Gladiátora bych označil jako jeden z novějších kultovních snímků. Druhá polovina, kde už jsou vidět gladiátoři v plné palbě předčila tu první. Jsem hrozně nadšený jak tady vše funguje, epické souboje, zakomponování tygrů byl taky skvělý nápad, který vypadal stylově. ()

Samuel7 

všechny recenze uživatele

Po opětovném zhlédnutí po mnoha letech zvyšuji na pět hvězd, leč slabších. Hlavním nedostatkem tohoto filmu byl pro mne jistý chlad a odměřenost; nedokázal jsem si žádnou z postav oblíbit a prožívat příběh s nimi. Paradoxně postava, se kterou jsem měl nejvíce pochopení byl Commodus, ne že bych byl na jeho straně, ale výkon Joaquina Phoenixe byl naprosto perfektní a díky scénáři se jeho charakteru dostalo důkladného vykreslení, jež vysvětlilo veškeré jeho motivy. Pro mě se Commodus stal nejpamětihodnější postavou filmu a výkon Phoenixe bych zařadil mezi jedny z nejlepších mužských hereckých výkonů, co jsem kdy viděl. I ty ostatní jsou na vysoké úrovni; potěší Richard Harris v jedné ze svých posledních rolí, jako věhlasný Marcus Aurelius; Russell Crowe pak bez zaváhání vede celý film ke svému cíli a je zajímavé sledovat jeho proměnu od generála přes otroka až k onomu lidem Říma milovaného gladiátora. Technicky jde snímek příkladem, je plný poetických záběrů ať už na půvaby přírody či monumentální výpravu a jako třešničkou na dortu je úchvatná hudba Hanse Zimmera, který se zde předvedl opravdu ve skvělé formě a např. první bitva v Koloseu je ukázkou naprosto dokonalého hudebního podkreslení. 87% ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama