Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Parádní podívaná, zejména v první polovině, v té druhé už je to trochu slabší, ale finále to zase neskutečně vytrhne. Naprosto se vykašlete na nějaký pitomý historický nepřesnosti, protože tenhle film je vážně jízda, která nenudí, je skvěle napsaná a díky které velký Ridley (pokolikáte už?) předvádí své nesporné režisérke kvality. Russel Crowe je opravdu strašně fajn, perfektně zahraný hlavní hrdina a jeho psychologické pochody, stejně jako ostatní herci, nicméně ze všech nejlepší je naprosto geniální Joaquin Phoenix, odpudivý Portorikánec, jehož Commudus je jedním z nejlépe zahraných záporáků, které jsem měl tu čest vidět. Navíc je to i poměrně realistické (myslím filmařsky, prostě, že to jako dobře vtáhne do děje), takže tady prostě není co řešit. Skvělý velkofilm, který rozhodně stojí za to. 85%. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Zvyšuju hodnocení - je to skutečně dobrý film. I když jeho dějová linka nakládá jen a pouze s pomstou a pro nějaké vztahy mezi postavami nezbylo moc prostoru. Také délka filmu je přepísklá, leč zde není jediného hluchého místa. A když si vezmeme, že takovýto film z roku 2000 se kvalitou vyrovná mnoha filmům i z dnešní doby... není o čem. 80% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Budu se zastávat stejného názoru, jako většina mých kolegů, kteří tenhle epos zhlédli až v nynější době - kdysi musel být Gladiátor výjimečným spektáklem, který jako blesk z čirého nebe zabral post nejlepších historických velkofilmů kinematografické historie. V porovnání napříč všemi žánry nenabízí dnešnímu divákovi zas až tak extrémně zajímavé aspekty, avšak vzhledem k tomu, že ani mezi snímky dneška nemá v rámci žánru obdoby, stále se bude moci ještě po další desítky let držet na příčce mezi historicko-válečnými kulty. Soundtrack mezi top desítkou všech mnou doposud objevených/naposlouchaných! ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele

,, Are you not entertained? " - - - Podruhé jsem viděl tento snímek a mohl bych ho vidět milionkrát. Ohromný velkolepý film, který zosobňuje čeho je Ridley Scott jako režisér schopen. Tvůrčí um je zde výborně vykreslený. Jenom když film začíná svou úvodní bitvou už víte, že sledujete něco jiného a impozantního. Akcí je právě tento film prošpikovaný skrz na skrz a každá je skvěle nasnímaná a plná adrenalinu. Tomu všemu dopomohl Russel Crowe coby hlavní protagonista Maximus. Joaquin Phoenix je jeden z nejlepších filmových záporáků, který se objevil na kino plátnech a i přesto, že záměr filmu je pomsta myslím si, že tento je jeden z nejlepších neboť to jak výborně prodává svou zápletku se dá i přesto nazývat Filmařinou s velkým F! Na ten rok nadprodukční stránky ne třeba slov. Vše doplňuje ještě ten ohromný a velkolepý soundtrack pana Hanse Zimmera. Podrženo sečteno? FIlm co by měl bezpochyb každý vidět, kdo má rád akční filmy či má rád filmy jako takové. Uděluji úctyhodných 10 bodů z 10 a film se řadí mezi mé nejoblíbenější neboť já pro tento epos mám slabost. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Byl jednou sen, a tím snem byl Řím. Sen starého muže, římského císaře Marca Aurelia. Když cítil, že se blíží jeho čas, pověřil vítězného generála a svého přítele Maxima úkolem, před kterým by jiný muž klesnul na kolena. Zachránit Řím. Před korupcí, mocichtivými senátory, ale hlavně před svým synem, Commodem. Dříve, než se Maximus svého úkolu stačí ujmout, je Marcus Aurelius zavražďěn, a vlády se ujímá právě Commodus. Jeho prvním rozkazem je odsouzení Maxima a jeho rodiny k smrti. Maximus přežije, ale padne do otroctví, kde se stává jedním z mnoha gladiátorů a jen touha po pomstě mu dává sílu přežít nelidské podmínky. Pro svoje bojové umění získává získává zpět respekt a úctu, a také šanci vrátit se zpět do Říma, a pokusit se vybojovat zpět svoji svobodu v Koloseu (a případně i pomstít smrt svých bližních a splnit sen Marca Aurelia ).... Ridley Scott opět nezklamal, a natočil historický epos (no s tou historií si moc jistý nejsem), s tou správnou dávkou akce i dramatu. Bitva barbarů u Kartága v podání gladiátorů je (pro mne) nejlepší scénou ve filmu vůbec, a i po několikerém shlédnutí mi při ní běhá mráz po zádech. Velice k tomu pomohl výběr hlavních postav, Russell Crowe, urostlému australskému herci padla tato role jako ušitá (poprávu byl odměněn Oscarem). Také skvěle sedla role Jacquinu Phoenixovi (nominace na Oskara) Commoda, císaře, který sice není tím nejlepším, ale na druhou stranu je ho až člověku líto jak se snaží :). Dalším podpůrným faktorem je dokonalá hudba Hanse Zimmera (okay, za přispění Lisy Gerrardové), která se právem řadí k nejlepším soundtrackům všech dob... Takže to máme, jedna hvězdička pro Crowa, jedna pro Phoenixe, jedna pro Zimmera, jedna pro Scotta, dvě pro všechny Gladiátory, suma sumárum 6* :). Pro kaze: My name is Maximus Decimus Meridius, Commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next. ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Brilantní. Vedle Statečného srdce nejlepší historický velkofilm se skvělou hudbou, silným příběhem a hlavně perfektním Russellem Crowem. I při páté projekci mě tento příběh dokáže chytnout za srdce... ()

Chasm 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dokoukal extended version a v žádném případě těch bezmála tří hodin nelituju, nicméně pár výtek mám... Příběh je šablonovitý, vyskytují se slabé momenty s v podstatě "prázdnými" dialogy a konec je možná trochu přeslazený... Víte co myslím: "He was a soldier of Rome. Honor him." - "Who will help me carry him?" Přes tohle všechno je to pravý hollywoodský trhák jak má být, především Hans Zimmer perfektně dotváří audiovizuální orgie které tvoří většinu filmu... 85% Po čase mně to nedá a upravuji své hodnocení pro vítězství formy nad obsahem na maximum... ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Pod označením drama a akční dávám 5, protože všechny pro mě důležité body pro mě film splňuje, pokud by šlo o film historický, pak by bylo hodnocení mnohem nižší. Je škoda, že mládež většinou slepě důvěřuje filmu a přetváří si tak náhled na minulost, ale všechny filmy podle skutečnosti nejdou natočit... ()

Nihlathak 

všechny recenze uživatele

*6/10. 04.11.2007 - Jsem to já ale zlý, kritický a zlý člověk. Já si u tohoto zkrátka nemohu pomoci s tím, že se tady nepatřičným způsobem znásilňuje historie. Nechápu sám sebe, nemám doktorát z dějin. A stejně tak nemohu vysvětlit, proč mi to někde vadí, a někde ani v nejmenším. Tady mi to docela vadilo. Ovšem, souboje jsou skvěle odvedené, stejně tak výprava a kostýmy, OST, zasloužený post "více než dobře udělaného velkofilmu" je neotřesitelný, avšak mnoho mi scházelo k pětihvězdičkovému hodnocení, jímž jsem již obohatil jiné, přiznávám, leckdy mnohem slabší filmy. Gladiátora jsem viděl jen jednou, a to v kině. A navíc je to již docela dlouho. Všichni herci mi přišli na svém místě... takže opravdu nevím. V každém případě nikoho neodrazuji, film je velkolepý, zvlášť pořádný zážitek si jistě odnesete z kina. Zkusím se na to někdy podívat znovu a případně budu aktualizovat. Prozatím 3*... velmi silné, ale 3. /---/ 19.02.2009 - Tak jsem viděl Gladiátora znovu. V mezičase jsem trošku odpuntíčkářovatěl, dokonce i neštovice jsem konečně asi tak s patnáctiletým zpožděním zažil, ale pokud se mám vyjádřit k filmu, žádného drastického posunu se ode mne nedočká. "pouze" se přehoupl na čtyři hvězdy. Velmi slabé, ale 4. ()

BS 

všechny recenze uživatele

Scottovo mistrovské dílo s perfektním Crowem v hlavní roli. Závěr mi přišel výtečný a skoro jsem ukápl slzu a to se počítá! :) ()

Thommie 

všechny recenze uživatele

Třebaže poněkud komerční záležitost, síla (která jest hnacím prvkem všech mnou uznávaných filmů) je na velmi vysoké úrovni. Nejde zde o muže, dříve vysoko postaveného, 'nyní' otroka, ale o jeho vytrvání v úkolu, v poslušnosti, v přesvědčení. Nádherně podaná výpověď... ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nedokážu vysvětlit proč jsem asi polovinu filmu jenom čekala až skončí. Možná proto, že mi Russell Crowe už pěkně leze na nervy. Jak tam machruje s mečem, má drsný hlášky, roztomile kouká, všechny ženský ho balej a on chtěl vlastně jenom spokojeně žít v izolovanym baráku v mírnym podnebnym pásu, je tak skromný a dokonalý...ble, vůbec mi ho nebylo líto... Nejlepší na celym filmu je zpěv Lisy Gerrard. ()

anli 

všechny recenze uživatele

Scott ve skvele forme-historicky velkofil mu sedi a umi s nim veru velmi dobre divaka zaujmout.Perfektni kamera,vyborny Crowe i dalsi herci,skvela atmosfera i hudba.Ale k absolutni dokonalosti mu maly kousicek chybi-proste jasna devadesatka!!! ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Gladiátor, první se mi vybaví výborná hudba a dokonalé ozvučení filmu. Každému se zapíše pronikavý hlas Russella, jak řve v koloseu na Commoda a diváky. ()

kumpi 

všechny recenze uživatele

Možná někdo namítne lacinější děj, ale tenhle film mě prostě uchvacuje svoji velkolepostí jakou se mohl pyšnit tehdejší Řím....moje trio oblíbených Scott, Crowe, Zimmer mě na 150 minut přenesli na písek Kolosea....95% ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný film. Až teraz nedávno som si ho pozrel celý, bez vyrušovania v plnej stopáži, a naozaj nemám slov. Skvelý príbeh s minimom nezmyslov, perfektným Russelom Croweom a hudbou. Fantázia. Ridleyho masterpiece. (( 90% )) ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Dohnal som obrovský rest. Až v roku 2013 som si pozrel celého Gladiátora. A stálo to za to. 3 hodinový opus priniesol kopec dobrých scén. Crowe ale aj Phoenix sa vo svojic úlohách vyznamenali. Kopec ďalších im dobre sekundovalo. Potešil aj Hounsou a úlohu zvládol aj titán Moeller. Výprava je unikátna. Hudba super ale v jednom momente mi pripomínala pirátov z karibiku. Trochu mi tam nesedela Connie Nielsen. Myslím, že sú aj vhodnejšie herečky. Gladiátorské súboje na jednotku. Crowe bol celkom dobre pripravený, čo sa tíka choreografie. Ničmenej z pohľadu fyzičky mohol ešte trochu zamakať. Scott je parádny režisér a tu to potvrdil. Aj po trinástich rokoch je technická tránka filmu dokonalá. Film pár slabín, ktoré sa ale hravo stratia v záplave kvality. S históriou to má pramálo spoločné, ale toto ani nemalo byť sfilmovanie historickej udalosti, takže "no problem". 90% a 5*. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama