Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

MarleyCZ 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zpracovaný Hollywoodský velkofilm. Výborný scénář, nádherná hudba, skvělé efekty. Snad není co tomuto filmu vytknout. Herecké obsazení je také výborné snad nikdo jiný by se nehodil na hlavní roli lépe než Russell Crowe a to režisér filmu Ridley Scott dobře věděl. Podle mě je to na 5 hvězdiček takže 92% ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Perfektní hudba, průměrné herecké výkony, legrační scénář, nepromyšlená a necitlivá kamera, přetažená metráž. Až na pár scén tento film vnímám jako velkou nudu a ani jsem nenašel ony proklamované krásné obrazy z filmového políčka. Tak takhle ne. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Já tento film moc rád nemám, to už je lepší "Pád říše římské", i když obě díla jsou z historického hlediska značně nepřesné (ale to skoro každý film). Z dané tematiky preferuji seriál Řím. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba trefně podtrhává podmanivý děj, který mě vždy přiková k obrazovce a nestačím obdivovat to charisma, kterým Maximus disponuje a ten herecký um, co R. Crowe má. Po prvním shlédnutí jsem si musel vyrobit dřevěný měčík a mladší bratr se mnou povinně "šermoval". Za výkřiku: "Jsem Maximus!" jsem vysklil dveře od mého pokoje. Ne, vážně. Tento film nestojí ani tak na R. Scottovi, nýbrž na R. Croweovi! ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších historických mega veľkofilmov, aký sa neurodí každý rok, a o to radšej som, že v ňom mohol stvárniť hlavnú úlohu môj obľúbenec, Russell... Ridley Scott umí, o tom netreba diskutovať. Celý film je nádherne sympatický pre oči, krásne zábery, dokonalá kamera, réžia, herecké obsadenie. A v neposlednej rade hudba, ktorá mi spôsobuje Zimmermriavky. Je krásne sledovať takýto film, pretože toto, toto je kvalitný, u mňa po všetkých stránkach dokonalý historický VEĽKOFILM !!! 5***** a 93,928% ()

ondramiko 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejoblíbenější historický film. Opravdu skvělý, velkovýpravný Scottův epos s opravdu vynikajícím Crowem a Phoenixem. Na takový film se člověk může dívat stokrát a vždy objeví nějakou novou zajímavou věc. Dávám jasných pět hvězd! ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je film, který můžu vidět klidně desetkrát v krátkém časovém sledu a pořád ho budu milovat. Skvělé je něm vlastně úplně všechno. Herci, srdcervoucí příběh, skvělý Russel Crowe, úžasná Hansova hudba či epické bitevní scény. Ridley Scoot s největší pravděpodobností nikdy nedosáhne výš. Tohle je totiž jeho absolutní vrchol! Komentář k hudbě: Hans Zimmer měl na přelomu nového tisíciletí neskutečně plodné období. Gladiátor je ostatně dodnes jeho obrovským vrcholem. Především má naprosto skvělý ústřední motiv, který uslyšíte během filmu hned několikrát. Vždy ale má naprosto odlišné vyznění. Může být laděn romanticky, ale i válečně nebo smutně. Pamětihodných melodií a motivů je tady vůbec požehnaně. Inspiraci Hans hledal u skladatele Gustava Holzta, od kterého si dokonce některé úryvky přímo vypůjčil (konkrétně ze skladby "Mars") a nebál se je použít. A proč ne! Ke Gladiátorovi se hodí perfektně. Dále je třeba zmínit úžasnou Lisu Gerrad. Její hlas je jednoduše dokonalý a Zimmer to moc dobře ví. Bez hudby bych si zkrátka Gladiátora už asi nepředstavil. Tohle je mistrovské dílo! ()

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Skvostný a kultovní celovečerní film zasazený do perfektní doby, která je jedna z mých oblíbených. Samotný film myslím si, nepotřebuje nijak sálodlouhý komentář. Příběh sepsaný scénáristy je plný akce a dramatických momentů, nervydrásajících scén a dojmů. Ridley opět nezklamal a ukázal, že jeho filmy jsou sázka na jistotu. Výběr herců byl také ideální - skvělý výkon jak Russella Crowe, tak Joaguina Phoenixe. Dále musím rozhodně zmínit hudbu, která je naprosto epická a dílo jedinečně doprovází díky geniálního Hanse Zimmera a bezpochyby také Lisy Gerrard. Konec je osvobozující, grandiózní a těžko popsatelný. Nejlépe jej vystihuje píseň, která nese příznačný název Now we are free... 100% ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Co říci o filmu, který je po všech stránkách bezchybný? Gladiator je kolosálně výpravný historický film, jehož síla a vnitřní podtext se vám do duše vypálí jako velmi hluboká rána. Po všech stránkách se mi tento snímek zdá naprosto bezchybný, nechybí mu takřka nic, co by měl historický film mít. Způsob jakým hlavní postava trpí a jakým je rozebrán jeho psychický stav je opravdu mimořádný. Ridley Scott opět přinesl něco, co změnilo svět a je téměř dokonalé, že se to "něco" nachází v úplně jiném sektoru, než jsme u něj navyklí. Generála Maxima skvostně uhrál můj velký oblíbenec Russel Crowe, jeho výkonu není co vytknout, čili je oscar po všech stránkách zasloužený. Jen škoda, že na sobě neměl vícekrát tu hrozivou helmu. - 10/10 - jinak 100% ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Historické velkofilmy, jsem vždy vnímal jen jako snahu ukázat co nejvíc herců v co největších kulisách a z co největší snahou ukázat co Hollywood umí udělat. Gladiátor se povedl a mě nezbylo než uznat že Ridley Scot, umí natočit dobrý film. Český dabing byl sice na přesdržku, ale za to nemůže ani film a ani herci. Za mně bych udělil 4 plné poctivé hvězdy. ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Když pominu historickou stránku věci, může se tenhle skvost právem zapsat do filmové historie! Můj oblíbenec Ridley Scott opět nezklamal! ()

Rathalos 

všechny recenze uživatele

Mam velmi rad historicke filmy a tento mi tiez sadol,akcne,vizualne na urovni,dobri herci,fajn triky,myslim,ze nemam ziadne vyhrady...:-) ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Celych 17 let jsem se Gladiatorovi vyhybal s tim, ze se jedna o valecny film a ty ja nemusim. Az jsem neodolal a jsem rad. Nikdy bych neveril, ze muzu sedet u telky a fandit nepretrzite gladiatorovi. Gladiatorovi, ktery vlastne gladiatorem nebyl. Akorat konec me prekvapil. Negativne. Ale jen tim, ze jsem ted smutny. Ale na druhou stranu jaky mit lepsi konec :-) ()

lemonova 

všechny recenze uživatele

Podľa mňa náramne nadhodnotený film.. Ridley Scott mi príde oveľa silnejší v iných žánroch než sú historické filmy, hoci navonok vyzerajú parádne načančané... Tu ma však ten nekonečný pátos na čele s hudbou postupne zabíjal, nemôžem si pomôcť. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Několik scén, které se opakovaně pouštím na povzbuzení. První v lese, kdy Maximus otočí výsledek vlastní popravy, otočení bitevní scény, kdy ty určené k porážce, dovede Maximus k vítězství, a pak asi nejsilnější – kdy odmítne poslechnout císaře. Maximus nereaguje na palec dolů, ale daruje poraženému gladiátorovi život. Celé Koloseum bleskurychle pochopí, kdo je silnější – ta práce s davem má neuvěřitelnou sílu. A samozřejmě také, jedna z vrcholných – když prozradí Commodovi své jméno. Historicky nejde o úplnou fantasmagorii – Commodus byl extra magor a přirozenou smrtí nezemřel. ()

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

3* za děj a film jako takový, 1* za úžasnou hudbu a mého oblíbence Joauqina Phoenixe, který toho hajzla zahrál fakt perfektně. Krev se ve mně vařila, sotva se ukázal na scéně a tak to má být. Z něj jsem slintala. Ale i Russell Crowe hrál dost dobře toho dobrotivého a až za hrob čestného muže :) ()

Besyn 

všechny recenze uživatele

Sice zdaleka nedosahuje kvali třeba Ben Hura,ale i tak se jedná o velmi potěšující,výpravný a zábavný výlet do starověkého Říma,kterýposlední dobou nějak vymizel z hledáčku hollywoodských studií.Jednoznačným plusem je skvělý Russel Crowe (i když oskara měl spíš dostat za Čistou duši,než za Maxima) a výtečná hudba Hanse Zimmera.Slabších,ale zasloužených 5 hvězdiček. ()

Pořez 

všechny recenze uživatele

Obrazem a hudbou jsem byl uzemněn jak hromosvod, ale to bylo asi tak všechno. No, J. Phoenix taky ukázal něco hereckého kumštu, ale teď už je to opravdu všechno. Jinak za dialogy jakobych slyšel bláboly ála Den nezávislosti. Americký patriotismus se přímo valil z repro a zůstal po něm bordel jak po vyjetým oleji. Na poprvý to na víc nevidím - 3*. Ps: R.C. by toho oskárka měl vrátit. Ale aspoň už vím, proč ho nedostal za "Čistou duši" (i když si ho podle mne zasloužil). Akademici si pořádně chytli za nos! ()

martiňák 

všechny recenze uživatele

Dejove je Gladiator spis pohadkou nez historickym filmem, coz mne ale vubec nevadi. Na film se krasne diva a malokdy divak fandi hlavnimu hrdinovi tolik jako Maximovi v podani Russella Crowea. Vybornym protihracem je mu nestastny cisar v podani Joaquina Phoenixe. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama