Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Nšoči 

všechny recenze uživatele

Ave, caesar imperator morituri te salutant! Císaři, jdoucí na smrt tě zdraví! Tak takto zdravili gladiátoři ve starém Římě svého césara, aby poté zemřeli v boji pro jeho potěšení. To zazní i v tomto filmu, kterému se opravdu nedá nic vytknout. Myslím si, že tohle je jedna z nejlepších rolí Russella Crowa, kterou by nikdo jiný neztvárnil lépe. Film vás strhne svou atmosférou, dojme až k slzám a zamilujete si ho natolik, že ho budete chtít vidět znovu a znovu. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si, jak jsem při prvním sledování v kině byl naprosto konsternován už při úvodní bitvě a napětí mi vydrželo až do samého konce, který mě ovšem trošku zklamal. O to víc mě pak mrzelo, když jsem se dozvěděl, že došly peníze a tak byli filmaři nuceni vypustit ve finále povstání otroků. Od té doby ovšem uplynula spousta let a já se k tomu filmu stále vracím v jeho prodloužené verzi a ta lítost je dávno pryč. Mám ten film rád přesně takový, jaký je. 99 % ()

Barak 

všechny recenze uživatele

(SE) Gladiátor je obrovský výpravný historický velkofilm, ve kterém, jakožto ve správném obrovském výpravném historickém velkofilmu, nechybí nějaká ta zrada, hrdinství, odvážní muži a pěkné slečny (tady vlastně jich ani tak moc není). Co se týče pravdivosti, tak je to asi hotová fraška (i když na dějepis nemám zrovna talent). No ale k čemu v tomto případě pravdivost, když je to bez ní přímo skvělé. Russell Crowe má svaly po celém těle, které se třesou, až se napnou pod tíhou meče a pak povolí, aby nějakého parchanta o pár centimetrů zmenšily, aby se vešel do rakve. Na druhé straně je tu pak Joaquin Phoenix, který je o něco méně nabušenější, ale o to víc se třese, když slyší o moci a o nadvládě, touží po tom, stát se velikánem - a je pro to ochoten udělat opravdu hodně, i zabít. Oba herci jsou ve svých rolích hodně dobří, k tomu si přidejte samozřejmě velkou výpravu, výborně ztvárněné gladiátorské bitvy (samozřejmě i ta úvodní "negladiátorská", kdy římští vojáci bojují proti barbarům, je skvělá), při kterých vám běhá mráz po zádech a říkáte si, jak by to bylo fajn, taky tak někoho zřezat, dokonalé dobové prostředí a kostými (k tomu prostředí bych chtěl jenom dodat, že pokud se objevil nějaký pohled na Řím z ptačí perspektivy, bylo to až moc digitální, což je škoda).. no prostě je to fakt super.... ()

Blaogranas 

všechny recenze uživatele

Absolutně charismatičtí herci podali pětihvězdičkové výkony, zejména Joaquin Phoenix a Russel Crowe, i když i ztvárnění Marca Aurelia stojí za zmínku. Taktéž vynikající je hudba, která vás přivede k té správné atmosféře, že budete Maximovi fandit ze všech sil. Co oceňuji je konec, jenž nekončí absolutním happyendem, ale právě naopak vyloudí v nejednom případě slzičku z divákova oka. ()

NiaWolf 

všechny recenze uživatele

Doposud snad nejpovedenější gladiátorský film. Senzační herecké obsazení a ještě lepší hudba dokážou skvěle zakrýt místy slabší chvíle filmu. Ačkoliv mě trochu zklamal konec, celkově se film dokáže vyšplhat 5 * ,,Prodal si mi teplé žirafy!" • ,,Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia. Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v příštím životě" ()

Břeťa 

všechny recenze uživatele

Čest a síla! To je heslo tohohle filmu a pevně se ho taky po celou dobu drží. Výborně zpracovaný film o hrdosti, síle, statečnosti, věrnosti, rozumu a lásce. A samozřejmě o věcech jim opačným - zrada, nenávist, pomluva, ponížení a strach. Skvělý příběh Maxima - římského generála a pravé ruky císaře římského Marca Aurelia, který se bohužel za přispění dědice trůnu Commoda stane pouhým gladiátorem a sáhne si na dno svých sil. Jenže Maximus se jen tak nevzdá a ověnčený ctí a silou, postupuje dál a dál z afrického kontinentu k území římskému a získává si dav, lůzu, kterou tak moc potřebuje, aby získal svou milovanou svobodu. Jenže mocný Commodus stále sílí a cítí spiknutí, které na něj připravuje Gracchus, Cicero i Commodova vlastní sestra a samozřejmě Maximus. I když je zrada tajná, Commodus se dovtípí a realizuje svou podlou špinavost a vráží v cele do zad Maxima dýku, záda zamaskuje. Na scénu přichází finální boj, při kterém oba hrdinové umírají, dobrý i zlý - Maximus a Commodus. Maximus nachází svobodu a jde za svou rodinou do nebe. Tak asi tak vypadá zhruba ve zkratce děj. Nádherné dílo, které diváky vtáhne a rozhodně stojí za shlédnutí. Možná jenom jedna věc mě trochu naštvala, ale nesmí chybět. Trapná promluva Lucilly v Kolloseu k lidem, na konci filmu. Když začne litovat toho, jak se nic z toho nemuselo stát a jestli to všechno vůbec stálo za to a bla bla. možná to měl radši říct ten vypravěč na začátku filmu, jak nás vnáší do děje v Germánii. ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

No prostě senzace.Jak historicky tak filmově.Tohle nemít ve své filmotéce,je to samé jako kdyby pro filatelisty neexistoval "Modrý mauricius".hovg. ()

Jeand´Boa 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, skvělí herci, hlavní hrdina, kterému nefandí snad jen totální ignorant, vizuální orgie, atd. ... prostě velkofilm ... sandálové filmy mohou být diváckému oku lahodící i v dnešní době!... všichni "te salutant", Španěle! ()

lxbch 

všechny recenze uživatele

Ano, spousta historických nepřesností, ale komu při skandování Maximus! Maximus! nenaskakovala husí kůže? Russel Crowe podal vynikající výkon a ukázal se jako kus správného chlapa, kterého byste chtěli jako staršího bráchu. Naproti tomu Joaquin Phoenix podal neméně skvělý výkon jako záporná slizská postava Commodus (toho bych zase nechtěl jako mladšího bráchu, aby mi pak nevrazil rybičku mezi žebra při vyřezávání píšťaliček z vrbových proutků...). Pro mě výborný filmový zážitek. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Päťhvezdičková akcia ako sa patrí a nezabudnuteľný Russell Crowe v hlavnej úlohe. Nezabudnem ako sme to pozerali celá rodina a ako nás strhol príbeh. Bravo Ridley. ()

nurielka 

všechny recenze uživatele

,,Síla a čest." Maximus Decimus Meridius. Po vizuálnej a hudobnej stránke najveľkolepejšie filmové dielo. Veľa samozrejme tomu dodala Zimmerova hudba. Crowe jednoznačne vynikajúci a veľmi charizmaticky poňatý gladiátor. Nesmiem opomenúť na druhého, no nie v poradí, a to ,,Commoda,, Phoenixa výrazovo tak presvedčivého, ako som dlho po tom a ani predtým nezažila u veľa hercov. Skrátka a dobre, zaslúži si byť v desiatke naj filmov všetkých čias. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Špičkový strhující velkofilm a jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec, který mohu vidět stále znovu a znovu. ()

Wopat 

všechny recenze uživatele

Krasný a dojemný příběh z fascinující doby doprovázený výbornou hudbou a zakončený úchvatným závěrem. Nemám víc co bych dodal. ()

Luisis 

všechny recenze uživatele

Epochální.Hudba je skvělá avšak stopáž mi připadala občas nudně dlouhá.Gladiátor je Ridleyho nostalgický epos - 85% ()

cerbygerby 

všechny recenze uživatele

Tak teprve teď jsem shlédl tohle veledílo.. už několikrát jsem ho dřív sháněl, ale nepovedlo se mi to a pak jsem na něj nějak zapoměl... takže jsem ho shlédl minulý týden v telce, takže jsem rád... Věděl jsem že to bude bomba a film mě fakt vtáhl a dost bavil.. jen ty reklamy........hrůza!!!! Ale zážitek to tedy byl... ()

jurca 

všechny recenze uživatele

Zde není potřeba být kritický a film schazovat. Je pro prostě pastva pro oči a uši. Hudba je opravdu skvělá a v kombinací s emotivním závěrem to z filmu dělá extra třídu. 5* ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama