Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Prototyp velkofilmu nového tisíciletí. Silně emoční příběh, bravurně snímaná akce a mistrovská režie. Nezapomenutelná hudba Hans Zimmera pak pouze dokresluje onu dokonalost. Děj se sice moc historie nedrží, ale přesto se pro mne jedná o jednu z nejlepších žánrovek, co jsem kdy viděl, nemluvě o brilantním Joaquin Phoenixovi. Na závěr mohu pouze dodat... My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film je doslova pastva pro oči! Po celou dobu svižně ubíhá, je nabitý akcí a ani na chvíli vás nenechá odtrhnout se od obrazovky. A pokud se někomu i tak zachce spát, dokonalá hudba Hanse Zimmera (kterou jsem poznala na první poslech) to prostě nedovolí. Dokonalé triky, kamera, záběry, ze kterých mi div netekly sliny.. jednoduše monumentální. A Crowe je mi hned o trochu sympatičtější. Ridley Scott si u mě po zpackaném Hannibalovi zase napravil reputaci. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky diamant. Gladiator je zmesou mnohokrat videnych prvkov a postupov, tie su vsak spracovane tak precizne, posobivo a velkolepo, ze ako celok funguju na 100%. Inak povedane, hlavny hrdina je spravny drsniak, ten zaporny je hnusny slizak, pribeh pohlti, herecke vykony su famozne, bitky su bomasticke a hudba vhana do zil adrenalin, ci naopak prebudza emocie. Pre mna jeden z najlepsich americkych filmov vobec. Vzdy ked ho davaju v telke, mam chut si ho cely pozriet znova. (10/10) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

"Hold the line, stay with me" - římský generál Maximus vede své vojsko za mocného hudebního doprovodu Hanse Zimmera do bitvy, kterou považuji za jednu z nejlepších v historii kinematografie. Ridley Scott nám tu opět servíruje totální vizuální žranici, na úkor slabšího obsahu. Ovšem nutno podotknout, že s tím obsahem to tady zase tak strašné nebylo. Přeci jen příběh má i své historické kořeny, díky nimž je pro člověka bližší. Dialogy mi někdy přišly trochu hloupé, ale neřešit. Hlavní je na tomhle kvalitně natočeném filmu vychutnat si typicky Scottovskou formu. Fantastická kamera, která je především v akčních scénách neuvěřitelně dynamická a detailní, vyjmečný střih a i zvukaře bych vynášel do nebes. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tenkrát to musela být obrovská událost. Ridley Scott připravil něco, co jsme do té doby nemohli nikde jinde vidět a dnes je z tohoto filmu zkrátka legenda, která učinila z Russela Crowa obrovskou megastar, z jehož stínu se však už nikdy nedokázal pořádně vymanit. Já jsem však kdysi, možná až z přílišného opěvování filmu, tak trošku Gladiatora bojkoval a nikdy jsem ho nepovažoval za nic extra. Tenkrát jsem na to asi ještě nebyl připraven. Nyní již ano a s klidným srdcem mohu prohlásit, že si tento bombový, silný, audiovizuální, špinavý a v neposlední řadě krvavý, zážitek ve vzdálenější době v SE hodlám zopakovat (EDIT:splněno a za pět let si tenhle megafilm dám znovu...90% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem pokaždé sledoval v různém rozpoložení a s různými rozpaky a nakonec jsem jej vzal na milost. Russell Crowe je velice charismatický a Joaquin Phoenix dal do své role naprosto všechno. Po historické stránce je to úplný maglajz, ale nic jiného to snad ani být nemělo :-). Tenhle film je hlavně řežba a to tak kvalitní, že jako "řežba" funguje celých 150 minut. 70%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Po x letech jsem to včera znovu viděla a musím říct, že jsem asi nikdy předtím nevnímala, že téměř kdykoliv kdokoliv promluví, tak se jedná o neuvěřitelně cheesy krondy plný patosu. Jinak akce, vizuál, hudba = to všechno je naprosto perfektní a film baví, což je samozřejmě hlavní. Výborní herci, ale je rozhodně fakt, že Crowe fakt nijak oskarovej není. Má charizma, bojový scény s ním jsou top, ale v dialozích dost přehrává a nic oskarově výjimečnýho nepředvádí. To Joaquin Phoenix - na druhou stranu - dal v roli Commoda poprvé výrazněji světu vědět, jak velký a nadprůměrný jeho herecký talent je. Když už by někdo v tomhle filmu zasloužil oskara, tak rozhodně on. Connie Nielsen, Oliver Reed a Richard Harris taky bezchybný. Celkově je Gladiator super zábava, ovšem obsahově přeceněná. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě spolu se Statečným srdcem nejlépe fungující historický velkofilm dnešbí doby (na Ben Hura mu schází ta monumentální epičnost a jistý přesah)... Vynikající kostýmy, kde je potřeba (digitální rekonstrukce Kolosea) špičková triková technologie, na emocích (jakkoli patetických) výborně postavený příběh. Je to opět (stejně jako Statečné srdce) historicky zfabulováno, Maximus je zidealizován jako bezchybný hrdina bez bázně a hany, ale komu to vadí, když se na to krásně dívá a Crowe je charizmatický řízek se vším všudy? Marcus Aurelius je jako slavný Filosof na trůně přesvědčivý, Phoenix jako Commodus patřičně slizký a zákeřný... bitva na začátku skvělá, choreografie soubojů v Coloseu také a především scéna, kdy se Gladiátor poprvé odhalí Commodovi jako Maximus patří k těm, kdy vám běhá mráz po zádech. Nejlepší kus Ridleyho Scotta od Blade Runnera 90% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Nevím přesně, čím to, ale jak v případě Gladiátora, tak i pozdějšího Království nebeského mi tyhle chlapské monumentální příběhy přišly zajímavější až po několikerém zhlédnutí. Nicméně zachutnaly skvěle. Legendární Ridley Scott před dvěma dekádami odstartoval vlnu zájmu o historické velkofilmy: následoval například i dramaturgicky nezvládnutý Alexander, podivně pokulhávající Troja či bez krve a na efekt natočený Král Artuš. Naopak Scott od začátku servíruje vizuální radost, úvodní bahnitá bitva proti barbarským Germánům je skvělá. Jenže umírající císař si vzápětí coby svého nástupce nezvolí povahově pokřiveného syna, ale čestného generála Maxima. Synek to nezkousne, otce zardousí a Maxima nechá popravit. Ten vrahům uniká, ale zkáze doma v podobě mrtvé ženy a syna nezabrání. Zraněný a ponížený se žene za pomstou: v aréně římského Kolosea. Do té doby nás čeká mnoho květnatých řečí i siláckých gest (a zhruba v polovině několik utahanějších scén), celkově je ovšem tahle látka strhujícím způsobem odvyprávěná a natočená. Russell Crowe měl rozhodně Oscara dostat až o rok později (za Čistou duši), naopak Phoenixovu jménu nominace coby muži velkých ambicí, ale malého nadání náramně sluší. Scott s Gladiátorem na chvíli oživil prakticky mrtvý žánr, jenž mezitím stihl znovu uvadnout. Zůstaly nicméně skvostné záběry z arény, fantastická Zimmerova hudba, velkolepost i po letech fungující emoce. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film má být především silným zážitkem a Gladiátor je zážitkem naprosto intenzivním. Emocionálním i audio-vizuálním. Když se Maximus otočí k císaři zády a pak pronese jednu z nejslavnějších vět filmové historie, mám husí kůži po celém těle. Ano, i na páteři. Výborný příběh o bolestivé cestě za pomstou. Strhující HUDBA (!!), kamera, která vás doslova vtáhne do krvavé arény, špičkové herecké výkony všech zúčastněných či nápaditá Scottova režie - to je Gladiátor. Když se holt vše sejde, vznikne mimořádné dílo. Musel bych tady vychválit asi úplně vše, ovšem bylo by to pouze nošení písku do Kolosea. Film, který mi napoprvé vyrazil dech a jeho závěr vehnal slzy do očí. Historický megafilm. P.S. Oscar pro Crowea i nejlepší film roku, jednoznačně na místě. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tým, že Russell Crowe stvárnil hlavnú úlohu v tomto filme, degradovaného generála Maximusa, si definitívne poistil pozíciu rešpektovanej hollywoodskej super star. Myslím, že právom. Svoje herecké nadanie už od vtedy predviedol v nejednom úspešnom snímku. Čo sa týka "Gladiatora", tak ten považujem za veľkolepú výpravnú histrorickú drámu. Skúsený režisér Ridley Scott natočil ďaľší výborný film. Výpravy, kulisy aj kostímy sú dokonalé. Pôsobivé nahliadnutie do dávnej, mocnej Rímskej Ríše. **** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase - režisérká verze filmu udělala z už tak dokonalého snímku neskutečný, rozměrný epický skvost! Čert vem všechny, kteří se rýpou v historických nepřesnostech - vždyť tady o ně vůbec nejde! Gladiátor má jiné poselství než učebnice dějepisu! Je to jeden z mých vůbec největších kinozážitků (který mi DVD verze sakra připomněla), a to díky bezmála svaté trojici Scott - Crowe - Zimmer. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nic proti Ridleymu Scottovi. Jakou špínu bych taky asi mohl házet na hlavu režisérovi, který tomuto filmu vtiskl parádní formální obleček a dodal mu vynikající spád i působivost? Kdepak. Jenže průměrný vágus zůstává průměrným vágusem ať je oděn sebelépe a už jistě tušíte, že tím vágusem myslím scénář. Ten krom nerespektování historických skutečností zvysoka kašle i na trochu věrohodné vykreslení římských občanů (zejména politikové si to odnesli) a čas od času zkouší divákovu toleranci předhazovaním více než pochybných dějových zákrut (že by se císař dobrovolně rozhodl bojovat s otrokem - gladiátorem v aréně?). Gladiátor není klasický hostorický film, je to odraz historického filmu v zrcadle moderní kultury určený pro mladé publikum. Blyštivá a atraktivní hračka na potěšení oka, která nemá šanci uchovat si svůj lesk i pro generaci příští. Není to žadný paskvli, chraň Bůh, režijní Oscar však IMHO měl spadnout Scottovi do klína za Black Hawk Down. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Takovýhle velkofilm se neurodí každý rok. Naopak. Epický, výpravný, správně kýčovitý, s perfektním soundtrackem i obsazením, po technické i trikové stránce dokonale zvládnutý biják. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Čo spraví správne nasadený biják v dobe pustej na historické filmy? U mňa len to, že na druhý deň som naň bežal do kina znova =D. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Zatím nepřekonaná kombinace extrémního dramatu (bezvadní herci), maximálně efektního akčního filmu (asi nejlepší "sandálové" souboje široko daleko) a blockbusteru pro masy. 09.01.2010 jsem konečně viděl režisérský sestřih, a to rovnou na Blu-ray. Z mého pohledu je to jasné: zatím žádný jiný film ve mne po skončení nevzbouzí takové emoce, jako právě Gladiátor, a svou monumentálností ho pro mne v roce 2009 překonal až Cameronův Avatar. Celkově přidané scény v SE snímku nijak razantně nepomáhají a spíš drží laťku pevně uchycenou, ale například poprava vojáků je výborná. Joaquin Phoenix hraje tak ďábelsky, že jsem mu jeho prohnilá slova odezíral ze rtů a jeho postupně se měnící "lifting" obličeje k propadnutým lícím a kruhům pod očima mi jen dopomohl k tomu, abych jej ne litoval, ale upřímně nenáviděl. Croweovu hrdinovi Maximovi snad nelze nic jiného, než po celou stopáž držet palce v bolestivě zatnuté pěsti - už si jen představovat, že spolu s ním v arénách držím ten meč! Další složkou filmu, která rozhodně stojí za zmínku je ohromující hudba: kde by jen byl snímek bez ní, a vyhrál by vůbec Oscara? Vždyť dojemně zrežírovaný konec ve spolupráci se Zimmerovým hudebním doprovodem je něčím, co se na filmovém plátně vidí při troše štěstí maximálně jednou dvakrát do roka... ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

80% - Gladiátora nelze posuzovat jako historický film. Je to poctivý kostýmový akčňák s prvky dramatu o velmi jednoduchém ději. Svými třema hlavními myšlenkami (pomsta, posmrtný život, a dav milující někoho, kdo zabíjí všechny kolem sebe, aby sám nezemřel) mě celkem zaujal, a po technické stránce nemám filmu moc co vytknout. Jeho atmosféra na mě fungovala, a v kině jsem se při kombinaci skvělých zvuků s Zimmerovou hudbou velmi dobře bavil. Skvělý Russel Crowe vysekal ze mě jednu hvězdu navíc... Gladiátor je oddechovka, která může urazit historiky, pobavit akcechtivé, a dojmout naivní. Občas jsem tak naivní... ;o) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Cesta pomsty bývalého rímskeho generála, ktorý sa stal gladiátorom, je komerčne najúspešnejší kúsok v Scottovej kariére. A v tomto miléniu aj divákmi najmilovanejší. Nie úplne dokonalý scenár bol prebitý majestátnou formou, nádhernou hudbou Hansa Zimmera a parádnymi hereckými kreáciami v čele s Joaquinom Phoenixom a hlavne oscarovým Russellom Croweom. Vzkriesenie historického žánru sa podarilo perfektne a po prešľapoch s Bielou smršťou a G.I. Jane išlo aj o veľký comeback tvorcu, s ktorým už málokto počítal. Vznikla „instantná" klasika s veľkým potenciálom na opätovné zhliadnutia a množstvom napodobovateľov. Na DVD bola neskôr vydaná aj o vyše 20 minút predĺžená verzia, samotný tvorca však dáva prednosť kinozostrihu. Z piatich oscarových sošiek (vrátane najlepšieho filmu) z 12 nominácií však ani jedna nepripadla samotnému režisérovi. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Poctivý hollywoodský velevelkofilm. Po mnohaletém znásilňování antiky slátaninami typu Xena tento snímek rozhodně potěší. Ta inflace Oscarů je mi tedy trochu k smíchu, ale není úplně tragická. Ve své audiovizuální kráse se film sice nevyhnul patosu a zjednodušování, ale má můj obdiv. Ten si zasloužil, už když jsem po dvou hodinách zjistila, že se ještě nenudím (a to je u takového "hitu" co říct). ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama