Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 636)

odmocnina 

všechny recenze uživatele

Chcela som si konečne pozrieť nejaký film ktorý sa viaže na obdobie starovekého Ríma či Grécka a je v ňom plno akcie a nie len rozprávania sa a mudrovania. Čakala som že tu uvidím Russella neustále s mečom v ruke šermujúc okolo nepriateľov ale splietla som sa. Nechápem prečo som o tomto filme nikdy nepočula, objavila som ho len náhodou a silné kladné hodnotenie na čsfd ma tiež prekvapilo. Som rada že sú tu tie tagy, vďaka nim som našla kopu úžasných filmov, na ktoré nikdy nezabudnem a ktoré vo mne niečo nechali a tento patrí práve medzi ne :) U mňa 89% - 4* ()

Nerd4Dreaming 

všechny recenze uživatele

Když pominu historickou stránku věci, může se tenhle skvost právem zapsat do filmové historie! Můj oblíbenec Ridley Scott opět nezklamal! ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Historickej velkofilm jak má být. Dějepisně sice dost hapruje, protože je celej smyšlenej, ale pokud budu chtít znát fakta a dějiny, pustim si dokument a ne film, kterej má hlavně pobavit. Všechno ostatní je hodně fajn. Vypíchnout musim hlavně výpravu, hudbu nebo casting, kdy Russell Crowe s Joaquinem Phoenix představujou ukázkový protivníky (resp. dobráka a záporáka). Filmařský řemeslo je ve Scottovejch rukách samozřejmě radost sledovat (teda až na pár nikoliv efektních zpomalovaček). Uplně nejlepší je scénář, kterej i přes téměř tří hodinovou stopáž (extended verze) v podstatě nenudí a naopak potěší epickym příběhem, spoustou akce, funkčníma dialogama a sympatickym neklišoidnim závěrem. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Způsob si sice nevybereme, ale je na nás, jak se smrti postavíme, abychom zemřeli jako muži!" Hrdinské historické drama s charismatickým Crowem je opravdu velkofilmem se vším všudy! ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Tak som si konečne pozrel veľkofilm Ridleyho Scotta, odohrávajúci sa počas konca vlády Marca Aurélia. Historicky tu sú niektoré zaujímavé veci, aj mnoho nezrovnalostí, ale to je marginálna záležitosť. Film je viac než solídny, herci hrajú svoj strop a celkový pocit z filmu je viac než pozitívny. ()

Jajar 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm o římském generálovi, který se měl ujmout vlády v impériu, ale stal se z něj otrok a ztratil svou rodinu. Vpřed ho už žene jen touha po pomstě.___Gladiátor má mnoho kvalit. Skvělý hudební doprovod, na svou dobu úchvatnou akci, velkolepou výpravu. S odstupem času je to ale hrozně prázdný a hloupý film. Ta samoúčelnost a patos působí až příliš směšně. ()

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

Velkolepý a monumentální velkofilm z prostředí Římského impéria v režii Scotta. Crowe ve své legendární roli Maxima za kterou získal Oscara. Phoenix bezvadně ztvárnil zlého a sadistického Commoda. Geniální kontrast dvou hlavních postav. Bojovné scény ze slavného Collossea se skvěle hltají a jsou opravdové. Film s rozpočtem 103 milionů dolarů totiž nepřekypuje digitálními efekty. Gladiátor není filmem pro lidi, kteří se příliš zaobírají  historickou přesností. Je pro lidi dychtících po brutální a krvavé akci. Po více než 20 letech je to neskutečná historická řezba. 10/10 ()

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

Miluju historii a miluju díla, ať už filmová, seriálová nebo knižní, která se snaží být historicky přesná. Což Gladiátor rozhodně není. Ale koho by to zajímalo, když Russell Crowe s rozpřáhlýma rukama začne řvát do obecenstva "Are you not entertained?" poté co jako "amatér" vykosí arénu profesionálních gladiátorů. Gladiátor je pseudohistorická pohádka, která má ale strašně moc highlightů a jako osudový (ne)hrdinský epos funguje naprosto parádně. A ta hudba! Prostě kinematografická slast. 10/10 ()

Odpadlik 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený film. Snad ještě více než gladiátorské scény na mě působí mrazivá atmosféra před úvodní bitvou v lese, kdy si člověk v kině díky velkému plátnu dokáže představit jak člověku asi bylo ... ()

Quido 

všechny recenze uživatele

Tento film mne naprosto uchvátil, a to jak svým dějem, tak i svým originálním provedením. Filmů jako je tento není příliš, protože odklon od klasického akčního témata se dnes prostě často nevidí. Historické téma a starověký Řím obzvláště, nabízí mnoho možností, kterého se tvůrci tohoto filmu, zhostili na jedničku. Pouze jsem se neotřele zamyslel nad možností provedení tohoto filmu v latině. Já sám se anglicky mluveným filmům přizpůsobím, ale stejně si raději shlédnu film s českými titulky, takže my přirozeně neanglicky mluvící bychom si mohli užít báječný film a zbytek anglicky mluvícího světa by prostě zase jednou použil titulky ;) ()

Titus 

všechny recenze uživatele

Zajímavá výpravná podívaná. Abych pravdu řekl, do doby zkouknutí snímku jsem o Croweovi vůbec neslyšel. ()

chlebos 

všechny recenze uživatele

Je to skvely akcni film ze stareho rima. Nadherna kamera, vyborna rezie a skvela hudba. Crowe je super ale to je arnold v Conanovi taky a zlateho plesouna za to nedostal...:) Phoenix je nadherne slizky zaporak (ten plesouna mel dostat) Takze jako akcni film super ale proboha NIC VIC TO NENI. ()

MilesTeg 

všechny recenze uživatele

Císař Marcus Aurelius dosáhl posledního drtivého vítězství na Germány. Mýtiny se pokryly mrtvolami a krev se vsakovala do černé půdy pochmurných mlžnatých lesů. Tisíce hrdel řvaly do ochraptění jediné slovo: „MaximusMaximus“. Ale muž, kterému patřila sláva, velitel římských legií, přemýšlel jen o své ženě, synovi a domově v Hispánii. Starý císař měl ale s Maximem jiné plány /------/ Římské Koloseum se otřásalo náporem 50000 krvežíznivých fanoušků. Brány se otevřely a vpustily dovnitř hrstku provinčních gladiátorů, ohromených tím obrovským kotlem, plným lidí. Bojovníci měli na sobě kartaginskou zbroj a představovali jen terče pro římské vozataje a lučištníky. Jeden muž se však nehodlal smířit se smrtí. Nakonec všichni provolávali jeho jméno: „ŠpanělŠpaněl“ /--------/ Je to klasický heroický film. Kdo viděl Statečné srdce a líbilo se mu, bude mít rád i Gladiátora. Maximus Russella Crowea je malý, s mírnou muskulaturou a hbitým mečem, stejně jako Gibsonův William Wallace. Osudy jejich rodin se podobají jako kachní vejce husímu a oba hrdiny miluje vysoce postavená dáma. Maximova minulost není tolik známa, ale určitě pocházel z dobré rodiny, jen nepřízeň osudu a scénáristů z něj udělala otroka. Svůj osud však naplní beze zbytku, stejně jako Wallace. /-------/ Ovšem co se týče bojových scén, svým pojetím, zmateným střihem a schválně rozmazanou kamerou se spíše podobají Pojídačům mrtvých. Občas jsem nestíhal sledovat rychlost zabíjení a při snaze stihnout všechny letící kapky krve se mi rozkmital kromě očí i mozek za nimi – pocit jako při úderu do hlavy. Snaha zastřít nedostatky osobních soubojů byla evidentní. Emocionální scény se naštěstí obešly bez množství slz, kromě samotného závěru a jenom u žen. Maximus si pravda jednou zavzlykal a utřel nudli, ale vy na jeho místě byste nejspíš byli v blázinci. Obsazení mi připravilo pár milých překvapení. Dopředu avizovaný Derek Jacobi, známý ze seriálu Já, Claudius, byl tentokrát příjemně civilní, Oliver Reed jako otrokář Proximus drsný a zjizvený Maximův sluha dělal pobočníka i Wallaceovi ve Statečném srdci. Císař Commodus Joaquina Phoenixe byl z dobrého rodu šílených Caligulů a Neronů a Connie Nielsen si trochu spravila reputaci po příšerné astronautce z Mise na Mars. Richard Harris jako Marcus Aurelius umřel včas. A Russell Crowe? To je přece správný hrdina pro Věčné Město. Co na tom, že je Hispánec a římskou lůzou pohrdá (i když jim říká lid) – ovládá je dokonale a pomsta je nadosah. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Tento film má všetko, čo má dobrý historický veľkofilm mať. Perfektnú výrpavu, perfektných hercov, výborný dramatický príbeh a neuveriteľnú hudbu Hansa Zimmera, ktorý je môj obľúbený skladateľ. Gladiátor je jedinečný ... je iba jeden ... Smrť sa na nás všetkých usmieva a my nemáme inú možnosť ako tiež sa na ňu usmiať. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi zatím nejlepší historický film všech dob. Perfektní akční scény které si neberou servítky, výborný výkon Russella Crowe i Ridleyho Scotta, výborná výprava, kamera, výborné nápady, parádní vizuální zpracování i silný příběh. Film mě dostal po všech stránkách a rád si ho pustím často znovu. ()

alienemo 

všechny recenze uživatele

Skvelý historický veľkofilm, kde Scott ukazuje, že je majstrom vo svojom obore. Vynikajúca hudba, herci a takisto súboje. Dej je možno trochu plytký, ale ostatné atribúty ho dokonale vyvažujú. ()

Sosak 

všechny recenze uživatele

U tohohle filmu se historici musí svíjet v křečích, zacpávat si uši a zakrejvat oči...skoro všechno je tam špatně, včetně kostýmů :) Teď by se asi slušelo napsat, že jinak je to ale prvotřídní zábava. Bohužel - není. Spíš průměrný a určitě i velmi drahý film s ohraným příběhem o pomstě a nesympatickým Crowem v hlavní roli. Každopádně natočit to, muselo dát docela práci, takže oceníme aspoň to. ()

Wencek 

všechny recenze uživatele

Naprosto nechápu co všichni na tomto filmu mají. Nepřijde mi to vůbec dobrý. Prostě jedn z mnoha historických filmů a ne zrovna ten nejlepší. Nikdy jsem nepochopil gladiátoromanii. A ještě ta délka filmu je naprosto odrazující. Film jsem dokoukal se zapřením, ale nadruhou stranu je to lepší než Alexander veliký s Farellem. Jediné co se tomuto filmu nedá vytknout tak jsou souboje, které jsou dobře udělané (až teda na poslední souboj s císařem nebo kdo to byl), ale to neni všechno. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama