Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Wencek 

všechny recenze uživatele

Naprosto nechápu co všichni na tomto filmu mají. Nepřijde mi to vůbec dobrý. Prostě jedn z mnoha historických filmů a ne zrovna ten nejlepší. Nikdy jsem nepochopil gladiátoromanii. A ještě ta délka filmu je naprosto odrazující. Film jsem dokoukal se zapřením, ale nadruhou stranu je to lepší než Alexander veliký s Farellem. Jediné co se tomuto filmu nedá vytknout tak jsou souboje, které jsou dobře udělané (až teda na poslední souboj s císařem nebo kdo to byl), ale to neni všechno. ()

SMJSmoK 

všechny recenze uživatele

Musim uznat, že tohle je opravdu výborný dílo...dřív sem ho nemusel, ale postupem času mu přicházim na chuť:) ()

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Vynikající historický spektákl v čele s nepřekonatelným Russellem Crowem. Dokonalá vizuální a zvuková stránka, působivé akční scény (nejen atmosférická úvodní bitva). Snímku se toho opravdu nedá moc vytknout - možná místy slabší dialogy (komické, patetické). Jasných pět hvězdiček! Ridley Scott oživil zájem hollywoodských studií o historické velkofilmy... ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších Scottových filmov a určite jeden z jeho najúspešnejších. Historickú presnosť nemá zmysel komentovať - ako u každého Scottovho "historického" filmu, ale prakticky tak, ako u každého iného "historického" filmu - treba však pochváliť technickú stránku filmu, kostýmy, skvelú hudbu a Scottov tradičný vizuál. Postavy sú zahrané perfektne, či už ide o hlavnú postavu (zaslúžený Oscar pre Rusella Crowea) aj o vedľajšie, z ktorých je najlepší Joaquin Phoenix ako cisár Commodus, ktorý za Crowom vôbec nezaostáva. Dejovo viac-menej jednoduchý príbeh o politických pletkách, zákulisných hrách a najmä o pomste za dopad týchto pletiek na rodinu jedného rímskeho generála... Napriek všetkým chybám (historickým aj natáčacím), americkému deju, spracovaniu a záveru ide o výborný a určite jeden z najvplyvnejších a najslávneších filmov konca 90-tych rokov s príjemným posolstvom o slobode. ()

zberatel 

všechny recenze uživatele

Jednoduchy a nadcasovy pribeh pomsty zasadeny do stareho Rima.Russel a Phoenix podavaju oskarove vykony a po vizualnej a hudobnej stranke dokonaly film no bohuzial na 5* to umna nieje, koli natahovanemu koncu ale aj tak krasny film. ..zabili ste mi syna a zavrazdili ste mou zenu ale ja se pomstim ted nebo v pristim zivote.. PS: Pise sa rok 2014 a 164 min. verzia (SE:171 min netusim odkial je to cislo) prihadzuje po rokoch tu poslednu 5tu star, je to FILM :) ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem film viděla celý, včera v televizi. A lituju, že jsem ho neviděla na plátně, protože tyhle filmy by se měly snad povinně vídat hlavně v kinech. Pro mě paráda: užily si oči (i když jsem chvilkama bulela jako želva), uši (hudba Hanse Zimmera je nádherná, skvěle podtrhuje film), hlava i srdce. A ještě jsem přitom vyžehlila horu prádla a ani mi to nevadilo :-). Když to všechno sečtu a podtrhnu,míň než pět hvězdiček prostě není možné dát. ()

waska 

všechny recenze uživatele

K Americkým velkofilmům typu ( Titanic ) jsem vždycky trochu apatický, stejně tak jsem byl ke Gladiátorovi. Mojí apatii ale okamžitě rozehnala úvodní prvotžídní bitva a vynikající Crowe a Harris. Celý film je koncipovám tak, aby se divák bavil akčními scénami a na historické okolnosti nebere moc ohled, ale to nevadí, protože divák se baví a baví se opravdu hodně. Celý film žene vřped neúprosné tempo, stejné jakým se Maximus žene za svojí pomstou. Pro mě jeden z neoblíbenějších filmů, nevešel se sice do desítky, ale 11.místo mu patří. Na který herecký výkon by se rozhodně nemělo zapomenout, je vynikající Oliver Reed v roli Proxima! ()

Camarro14 

všechny recenze uživatele

Russel Crowe v životní roli, vynikající hudba, gradující akce, vynikající střih, slizký záporák, slabší příběh - zkrátka a jednoduše se jedná o standardní hollywoodský velkofim, který vás ale svou vizuální a hudební stránkou pohltí natolik, že jej v životě uvidíte ještě několikrát ... s čistým svědomím mohu říct, že se jedná o klasiku mezi historickými filmy ... Ridley je moc šikovnej kluk :) ... ()

AntiasKing 

všechny recenze uživatele

„Bratři, naše činy v životě se odrazí ve věčnosti!" ... proslovy před bitvou, díky kterým se smrti smějete do ksichtu, to je moje. Úvodní bitva je vlstně jediná bitva armád, kterou ve filmu uvidíme. O dobývání tu nejde. Jde tady o osobní souboje, čest, přežití, záchranu Říma, který Commodus vede do zániku, a v neposlední řadě i o pomstu. Můžeme si naplno vychutnat hrůzu, která vychází z arény a taky to, jak bezvýznamný je lidský život, pokud zrovna nejste císař nebo generál římských legií. Celkově je zajímavé sledovat Maximův příběh s nejistým koncem. Skvělý duel s Tigrem Galským. K hereckým výkonům: naprosto mi seděl Joaquin Phoenix jako nemilosrdný, hrůzyplný římský císař. Stejně tak perfektně seděl i Russell Crowe jako římský generál (ale on mi naprosto sedí ve všech rolích, je prostě úžasnej). Oskar naprosto zaslouženě, i když si myslím, že když už, tak ho měl spíš dostat za Čistou duši, tam se taky alespoň mohl pořádně předvést. Ostatní byli rovněž skvělí, ani jedna postava z filmu mi nevadila (možná jen trochu Tomas Arana). Connie Nielsen a Derek Jacobi ve svých životních rolích. Pidiroličku si zde zahrál i Tony Curran - hlavní záporák z Underworld Evolution. Český dabing nebyl zrovna nejlepší, co kdy vznikl, ale také nebyl nejhorší. Teda slyšel jsem v televizi už i ten nový dabing, a tam je otřesně a trapně nadabovaná dětská role Luciuse. České děcka tohle prostě vůbec neumí. Hans Zimmerův soundtrack je opět bezchybný, plný napětí a emocí (nej. track: The Battle). Pro mě určitě jeden z TOP 5 soundtracků, co kdy Zimmer složil. Když posloucháte jeho hudbu, připadáte si jak, jak ... pro takové blaho snad ani výraz není. Děj nebyl zrovna nejnadupanější, ale to o čem to bylo, víc nadupat nejde. Zápletek v takové situaci tam bylo maximum. Navíc, je to Ridley Scott, a kdyby tam byla nějaká hluchá místa, tak on by je hned zaplnil. Je pravda, že ve filmu jsou z historického pohledu hodně velké nesmysly (hlavně s tím oslovením "Španěl"). Ale takové drobnosti si můžeme odmyslet. Těch 5 oskarů mluví za vše. Hlavně ten za nejlepší film roku. Já si opravdu myslím, že Gladiátor byl o něco lepší než například Podfu(c)k nebo Traffic. Podle mě ty oskary sedí přesně. 90% ()

OPI. 

všechny recenze uživatele

Prvně jsem film viděl jako malý kluk. Trávil jsem prázdniny u strýce a ten mě vzal na premiéru. Bylo to asi poprvé, co jsem v kině brečel radostí, že něco takového bylo natočeno (podruhé to bylo u filmu "V Bruggách").. Pamatuji, jak jsem tu noc, co jsem dorazil domu z kina, nemohl usnout a pořád jsem přemýšlel nad tim, jestli se Maximus se svou ženou a synkem mají v nebi dobře, protože jsem se opravdu cítil, jako jeden z nich.. Film mě do sebe "vcucl" a já bojoval s Maximem proti protivníkům a hlavně proti vládcovi, kterého jsem opravdu z celého srdce nenáviděl... Gladiátor je jeden z mých oblíbených filmů, které jsem kdy viděl a proto doporučuji ho těm, kteří ho ještě neviděli, shlédnout... Nemusíte mít rádi historické filmy, ale stačí milovat hudbu od HZ, protože soundtrack je opravdu NÁDHERNÝ! ()

BLADER 

všechny recenze uživatele

Gladiátor ma zaujal hlavne svojou veľkoleposťou a precíznou réžiou, skvelými hereckými výkonmi a proste... no proste všetkým, nenudil som sa ani minútu a som rád, že je Gladiátor medzi top 200 filmami. Dávam 4* a tú jednu prihadzujem za skutočne geniálny soundtrack. ()

krizi 

všechny recenze uživatele

Sám nevím co, ale něco tomu chybělo. Hlavně konec nebyl úplně podle mého gusta, ale něco v něm změnit taky nejde. Ale tenhle film se může pochlubit skvělými hereckými výkony, které ty moje rozpaky překryjí, takže po přemýšlení dám pět hvězdiček, i když... ()

Design 

všechny recenze uživatele

Nejlepši role pro Rusella Crowe. Skvělý děj a bojové scény. Tenhle film vás chytne za srdce. Já na něj byl v kině a to sem ještě chodil snad na první stupeň základky. A odcházel jsem skoro s otevřenou pusou domů. Škoda jen, že taky nemůžu být gladiátor. :-) 10/10 beze slov ()

sladt 

všechny recenze uživatele

Velkolepý film, mísí se v něm vše, zrada, láska, přátelství, pomsta, vítězství, nespravedlnost. Strhující akční scény, dechberoucí souboje, nádherná atmosféra. Russel Crowe podal ve filmu nezapomenutelný herecký výkon. Prostě miluju historické filmy a tenhle patři mezi ty nejlepší. ()

jiriks 

všechny recenze uživatele

tenhle film mám jako DVD v poličce, můžu se na něj dívat znova a znova a nikdy mě neomrzí..vynikající hudba, scény beroucí dech, mrazení po těle, nakonec všichni chtějí provolávat slávu Maximovi ()

greigor 

všechny recenze uživatele

Docela poutavě natočený film a Crowe si mě poměrně získal,ale stejně se mi víc líbil můj favorit Hounsoun:D.. bohužel jsem viděl jen s dabingem, takže zatím jen 4 * ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Gladiátor mě nezaujal, popravdě řečeno mě skoro vůbec nebavil. Úvodní bitva je sice dobrá, jenže od té doby jde kvalita rapidně dolů. Velice slaboučký příběh a naprosto nudné pasáže, to jsou důvody, proč u mě Gladiátor tolik selhal. Historické chyby mi ani tak nevadily, přeci jenom se v historii Říma až tak moc nevyznám a když jsou pojaty přesvědčivě (alespoň trochu), nevšimnu si toho. Ještě jednu výtky bych měl, konkrétněji k soubojům a té spoustě krve. Přišlo mi, jako kdyby to autoři s jejím přidáním až přehnali. Tolik krve? Můj bože, až kontraproduktivní! Ale hlavním důvodem k nízkému hodnocení je opravdu nuda, kterou jsem během těch 149 minut zažíval... Mimochodem, nevím jestli jsem se už stal takovým cynikem nebo mi ten závěr díky nudě v předcházejících minutách přišel jako logické vyústění. Pevně doufám v to druhé... ()

ER 

všechny recenze uživatele

Pomsta bývá sladká. Ale než se tak stane, bolí.Jenže právě bolest a trýzeň je to, co žene generála římských legií po cestě pomsty bez ohledu na to, že cílem je samotný císař. Gladiátor je mistrně natočený film s hereckými výkony, které jsou jakoby převtělením ztvárněných postav. Russell Crow jako mstitel a gladiátor, Joaquin Phoenix jako krutovládce a panovník římské říše.Oba jsou skvělí a věříte jim každé slovo či výraz ve tváři. I další herecké party jsou výborně zvládnuté, především Oliver Reed či Djimon Hounsou. V tomto filmu není slabé místo a další filmařské aspekty jako střih či hudba vše zvedají do výšin 5 hvězdiček. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama