Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Maj nejm is Gledyjejtr. Paráda, u které si divák zavzpomíná, jaké pecky na konci devadesátek vznikaly a na co se chodí do kina dnes. Pamatuju si že tohle vidět v kině byla naprostá povinnost. 100% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"WHAT WE DO IN LIFE, ECHOES IN ETERNITY." --------- Ridley je génius a historický macher. Russell Crowe absolútne hviezdi, pričom mu sekunduje fantastický Joaquin. Hudobná stránka je čistý monumentálny skvost. Gladiator je majstrovské dielo zobrazujúce jednu epochu Rímskeho impéria, natočené prakticky dokonalo. A na záver už len spoločne a nahlas kričať Maximus! Maximus! Maximus! Maximus! ()

sepp 

všechny recenze uživatele

I pres urcitou pateticnost vydareny snimek, snazici se navazat na americke velkofilmy z 50.let. Hereckymi vykony ani zpracovanim nedosahuje kvalit Quo Vadis ci Spartaca, presto velmi dobre. Jediny kdo mi vylozene nesedl byl jindy vytecny Joaquin Phoenix. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

***Vědeli jste, že: Na jednom z gladiátorských vozíků je vidět propanbutanovou láhev.// Když se hrdina Maximus vrací domů, táhnou se v polích široké koleje od traktoru.// Maximus se ukrývá za přezdívku Španěl, i když Španělsko vzniklo až mnohem později v 15. století spojením Kastiliie a Aragonie.*** ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po prvním shlédnutí mě přemohlo zklamání, protože jsem od tohohle opěvovaného snímku čekala mnohem víc, ničím mě nepřekvapil, ničím mě neokouzlil a ten blbeček s balíkem chipsů, co mi šustěl a chroustal za uchem, ten k lepšímu zážitku taky nepomohl. Po čase jsem se na "Gladiátora" podívala znovu v TV a kupodivu mě oslovil podstatně víc. Ikdyž příběh nenabídl nic nového, konec mě potěšil, bojové scény byly koukatelné a vůbec celá vizuální stránka se povedla. Hezké hudbě trochu škodila skutečnost, že jsem některé skladby dobře znala už z dřívějška. Herecké výkony byly na úrovni, ačkoliv Russel Crowe k mým oblíbencům nepatří a některé dialogy byly patetické až hrůza. Nakonec tedy převládla spokojenost s tímhle dobrodružně-historickým velkofilmem, stále jej však považuji za nadhodnocený. 71% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si na úspěch Gladiátora v kinech i na jeho kontroverzní přijetí kritikou. Gladiátorovi se může zřejmě právem vyčítat scenáristické haprování, přílišná okázalost, mohutný patos či toliko oblíbené překrucování dějin, někomu byl proti srsti i Oscar pro Rusella Crowea. Pro mě ale tahle postmoderní reinkarnace sandálového eposu stejně zůstává úkazem, který je ve zvolené formě nezapomenutelný. Neuvěřitelně vymazlený vizuál, špičkové herecké výkony, nádherně napsané dialogy, nesmrtelný příběh pomsty a zrady, fantastická hudba a patos v podobě, v níž ho miluju. Samozřejmě, tady je právě kámen úrazu - tu velkolepou strojenost, tu v jádru schovanou mainstreamovou pecku každý nepřekousne. Gladiátor se v každé scéně, v každém mikrodetailu snaží být audiovizuálně podmanivý a obsahově strašlivě hluboký, osudový a moudrý; snaží se diváka rozdrtit svou estetikou a působivým slovem za každou cenu. Já si ale na tomhle pískovišti s vojáčkama hraju pokaždé rád, protože Gladiátorovu dechberoucí formu zbožňuju stejně, jako velkolepé příběhy odplaty. A jsem rád, že to funguje nejen u mě. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Byl to gladiator, který předeslal, že každá spolupráce Scott & Crowe bude nadupaná, viz. Americký Gangster a teď aktuální Labyrint lží, který bude určitě hodně nadupaný, protože Scott prostě umí! ___ Když dávali Gladiatora v televizi poprvé, měl jsem averzu vuči Russelovi, vůbec jsem něměl ponetí kdo to Scott je a nějaký historický filmy mě vůbec nezajímal. Podruhé už mi tolik Crowe nevadil, Scotta jsem znal jen letmo, ale pořád jsem neměl chuť něco takovýho vidět. Za pár let si tak projíždím TOP IMDB a co tam nevidím. Gladiator. Trošku mi to začalo vrtat hlavou až to přestoupilo do takových myšlenek, že jsem začal stahovat a druhý den už si užíval vizionářskou režii mistra Scotta, dokonalou a monumentální hudbu, epický příběh, skvělé herecké výkony; především Russella Crowea, kterého považuji za jednoho z nejlepších. Mám pocit jakoby to vůbec nenatáčel chlap, precizní a dokonale vyvážené, lehké s takovým nánosem zlata. Po vizuální stránce také není co vytknout. ___ Hodlám si tvrdit, že Gladiator byl film, který jsem snad nejvíce prožíval, a to jsem nebyl ani v kině! :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Mám-li napsat pár řádků o Gladiátorovi, jsem vždy na rozpacích. Velkofilm, působivé bojové scény ( ale nedosahují realističnosti jako u Statečného srdce - sekané záběry s rychlým střihem a počítačová krev s prachem a kamením působí až příliš nevěrohodně a rušivě), poeitické záběry krajin, nedostižný magický zpěv Lisy Gerardové, práce se světlem a obrazem prozrazující, že Scott je duší stále výtvarníkem. Přese všechno to pro mne není hvězdný historický film a má potřeba vídat jej opakovaně je malá. Nedokázal tak sundat z mého osobního žebříčku ani Vetřelce, ani Blade Runnera. Lepšími zůstávají i 1492, či nový Robin Hood... ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Tohohle Scottova neohroženého reka prostě můžu, už kvůli té velkolepé výpravě, nádherným kostýmům, božskému Koloseu, dechberoucí hudbě Hanse Zimmera (že nebyla oceněna Oscarem je nespravedlnost všech nespravedlností) nebo prohnanému Commodovi, kterému v závěrečné bitce vždycky fandím a on ne a ne vyhrát:-)) No, jak říkám, Gladiátora prostě můžu. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Když jsem si Gladiátora pustil po letech v director´s cutu, ve vysokém rozlišení a na domácím kině, přeci jen mu dám plný počet. Tohle prostě Ridley umí. Jakmile má možnost ukázat vzdálené světy (až již časem nebo destinací), tak vás tam vtáhne. Zejména po vizuální stránce bývají jeho filmy, Gladiátora nevyjímaje, dokonalým produktem. Jednak proto, že díky skvělému oku dokáže předkládat jednu skvělou kompozici za druhou, ale také díky smyslu pro detail a autenticitu. Téměř každé okénko filmu by obstálo, coby samotná malebná fotka. Na původním sestřihu se mi nelíbila přílišná skečovitost příběhu, ale director´s cup mnohé napravuje, vnáší do děje trochu vrstevnatosti. I teď by se našly něajké dobré výtky, ale sledování Gladiátora je prostě filmovým zážitkem se vším všudy.by to asi fakt nedal. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Malinko natočený, aby hrál lidem na city... nicméně se to tvůrcům povedlo! Asi nejlepší výkon R. Crowea. Nutno brát s trochou nadsázky - asi těžko by se císař utkal s gladiátorem, ale tento film rozhodně nezklame! Závěrem to, že hudba diváka přece jen dojme a po právu si Gladiátor zaslouží svá ocenění.... Čeho jste si možná nevšimli (chyby): a) Když na konci leží Gradiátor mrtev v Koloseu, tak si můžete všimnou polštářku v barvě písku pod jeho hlavou. Že by tuto scénu chtěli udělat Russellovi pohodlnější? b) Když přijde Marcus Aurélius ke svojí dceři, na krku má uvázaný šatek. Z uzlu mu trčí jen malý kousek. Při odchodu mu z uzlu čouhá ale o dost větší kus. c) Když na konci filmu leží mrtvý Maximus na zemi, je na několika záběrech vidět, že padl zády přesně na vyvýšenou hromádku písku, která je na jinak rovném povrchu arény. Tato čtvercová hromádka zvýrazňuje Maximův hrudník, aby tam neležel "jak placka". d) Ke konci prvního boje v aréně se Russel zmocnil bělouše, který ač byl tažný má najednou třmeny. e) Jak mohl mít Maximus přezdívku Španěl, když Španělsko vzniklo až v 15 století spojením Kastilie a Aragonie? …..atd. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Úchvatná podívaná ze starověkého Říma z gladiátorského světa. Skvělá představení v koloseu i mimo něj. Děj na úrovni a výborní herci. O akci není nouze. Paráda. 85% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Velkofilm, který opět naráží na dlooouhou stopáž. Úvodní bitva byla opravdu vynikající, stejně tak poslední dojemná píseň, která vybízí ihned k udělení o jednu hvězdičku navíc, ale když si v duchu prolítnu celý děj, tak zážitek jsem z toho zase tak velký neměl, bohužel. Možná na to mělo vliv mé občasné usínání uprostřed filmu, tak možná příště. :-) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Film , navazující na velkolepé spektákly typu Spartakus, Kleopatra, Ben Hur apod. Dějově plošší, s předvídatelnou zápletkou na úrovni slabikářových příběhů, vizuálně odpovídající nákladům. To je bohužel vše. Historické poučení žádné, didaktický význam jen pro negramotné debily - éé, voe, prostě, voni jako měli jen meč a vidle - (reálný odposlech z tramvaje) Nad celkovou bídu vystupuje snad jen Marcus Aurelius, ale to jen proto, že ho rád čtu:-)) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keď pred šiestimi rokmi vstupoval Gladiátor pred kruté a po krvi hladnom publiku, nikto mu moc neveril. Historické filmy už sa počítali za nepredajné, starnúceho Ridleyho Scotta odpisovali fanúšikovia aj štúdiá a Russell Crowe mal vtedy ku hviezde prvej veľkosti veľmi ďaleko. Ale stal sa malý zázrak a Scott ukázal, že ešte zďaleka nie je na odpis. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia... Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v přístím životě. Russell Crowe v životnej roli Maximusa, skvelá hudba od tria Zimmer, Gerrard, Badelt a režisér Ridely Scott a jeho bombova výprava a akcia v jednom s jeho najlepších filmov. Viac niet čo dodať. Predlžená verzia filmu pekne doplňa niektore scény a rozhodne tých vyše pätnásť minút nieje na škodu, takže odporúčam. Pridané scény v Extended Cut. Obľúbený soundtrack: Elysium, Now We Are Free, Battle. Vražte tohle do masa toho druhého muže. Budou vám tleskat a zbožňovat vás za to. A vy... vy je taky možná za to... začnete zbožňovat. Nakonec ale... jsme všichni mrtví muži. Bohužel si nemůžeme vybrat jak, ale... můžeme se rozhodnout, jak se k tomu konci postavit... aby se na nás vzpomínalo... jako na muže. Theatrical Cut 95% - 5* / Extended Cut 100% - 5* ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Vrcholný historický velkofilm Ridleyho Scotta - a to je víceméně vše. Čekal jsem víc. Ten potenciál gladiátorských soubojů je celkem dost nevyužitej. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama