Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

opox 

všechny recenze uživatele

Spojení Ridleyho Scotta s Russellem Crowem opravdu funguje a toto je podle mě vůbec nejlepší příklad ze všech. Ale zde by si toho Oscara zasloužil také Joaquin Phoenix. Toho já jsem právě v tomto snímku zachytil poprvé a jeho výkon mi opravdu utkvěl v paměti. Svoje umění pak měl možnost ukázat i v mnoha dalších filmech, ale přesto postava zlého Commoduse z Gladiatora pro mě dosud zůstává jeho nejlepší rolí. O historický film se skutečně nejedná, jak mnozí hlasitě křičí, ale to mě vůbec nevadí. Když se budu zajímat o historické události, můžu si s klidem někde najít, jak to tenkrát bylo... Ale já zde hodnotím hlavně film jako takový. Jedná se o úchvatnou podívanou (která již velmi ostře odstartuje skvělou bitvou proti Germánům), podpořenou skvělými hereckými výkony a hudbou, přičemž některé scény jsou opravdu nezapomenutelné a na mě zapůsobí pří každém shlédnutí vždy znovu a úplně stejně, přestože to vidím už popáté, podesáté,... Hlavně samotný závěr na mě působí pořád stejně dojemně. Film, pro který mám prostě slabost a u něhož dokážu drobné nedostatky s klidem odpustit. ()

Vecko32 

všechny recenze uživatele

Skvostná a monumentální podívaná. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů. Vyzdvihl bych výkon jak Crowea tak ovšem i na druhé straně barikády Pheonixe. Zsazené do mé oblíbené válečné doby, se spoustou bojů a ještě s výtečným scénářem a dějovou liní. Jednoduše 110% ()

BenchPress 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý film. Ridley Scott zabrousil do nového žánru a natočil jeden z nejlepších snímků všech dob. Russel bude pro mě navždy gladiátor. Perfektní režie, perfetkní scénář, perfektní kamera a skvělé efekty. 5/5. ()

Matamoroz 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem viděl několikrát, naposledy s časovým odstupem pár let, a musím konstatovat, že jsem prostě nenašel nic, co bych mohl zkritizovat. Hezká ochutnávka pozdního starověkého Říma. Maximus Decimus Meridius si mě získal stoprocentně na svoji stranu :-) ()

BisiJoker 

všechny recenze uživatele

Nejhezčí konec filmu,nejlepší soundtrack,nejlepší kostýmy, nejlepší všechno,divím se že ten film neni v první 10 nejlepších.Panebože jak já ten film miluju je v něm snad všechno.Je to snad jeden ze dvou filmů u kterého se musím přiznat že mi na konci tekla slza.Měl jem chuť na to koukat pořád do kola.Russell Crowe se v tom filmu stal opravdovým gladiátorem Joaquin Pheonix to zahrál skvěle-zahrát takového hajzla není vždy uplně jednoduché ale já mu to prostě věřil.Film bez chybičky. ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Skvělý film a na svou dobu opravdu dobře natočený. Oceníte jistě efekty, děj a postavy. Přeci je jsou ale lepší kousky ;) ()

Slam7 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal ke Gladiátorovi a mam z něj velkou radost!!! Crowe výbornej, Phoenix možná ještě lepší...vážně Croweovi se nedá nic vytknout, ale stejně mě nezbavil dojmu, že Oskara za tenhle rok měl dostat Tom Hanks za Trosečníka. ()

Kapka68 

všechny recenze uživatele

"Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia... Zavraždili jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v přístím životě." Co víc dodat, naprosto dokanalej film!!! ()

Dextwer 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Gladiátora poprvé, byl jsem ohromen příběhem, scénami a celkovou kvalitou a rychlostí, jak film člověka dokázal dostat. Podle mého jeden z nejlepších historických filmů i přes to, že je hodně věcí a informací překopaných, špatně impretovaných. A můžu s radostí říct, že pokaždé, když tenhle film vidím, tak neubírá na otáčkách a opět se na něj těším příště.▐ Zajímavosti: * Russel Crowe shodil asi 18 kilogramů během natáčení filmů Insider a Gladiátor a to během pár měsíců * Během natáčení zemřel Oliver Reed (Proximo) na infarkt. Některé jeho scény musely být přetočeny s dublérem, kterému byla v postprodukci editována tvář. Úpravy pak stály skoro tři miliony dolarů. Film je věnován jeho památce. * Při scénách v Koloseu byly zaplněné jen dvě přední řady, zbytek diváků byla počítačová animace * Maximovo tetování "SPQR" znamená "Senatus Populusque Romanus", což se dá přeložit jako "Senát lidu římského". Jedno z mnoha hesel starého Říma * Maximus Decimus Meridius je skutečnou historickou postavou. Byl to vysoce postavený důstojník. Jeho příběh ve filmu je však naprosto smyšlený * Podle tvůrců filmu zabil Commodus svého otce Marka Aurelia. Podle historiků však císař zemřel na mor při tažení k Dunaji * Gladiátoři ve skutečnosti nikdy nepodstupovali skupinové souboje, to dělali jen odsouzenci na smrt. S gladiátory v boji nikdy nebyla ani divoká zvířata.▐ Moje hodnocení: 90% ()

Dangerman 

všechny recenze uživatele

Maximus (Russell Crowe) prožije velký vzestup, pád a opět vzestup. Ani na vteřinu ho však v jeho dobrodružství nepřestanete doprovázet! Nejprve s ním dobijete poslední odpor a těšíte se na návrat domů, poté přijdete o svého "otce" a jste obviněn z jeho vraždy. Dychtiví po pomstě se vrátíte domů, kde na vás ale nic dobrého nečeká, jen prach a smrt. Z velitele mnoha legii je otrok, zamčený v jedné z cel a vy s ním. Intriky senátu, politiky a naprostá neschopnost Commoduse vládnout, vás každý den posilují, stejně jako touha pomstít svou ženu a syna! Film, který můžete vidět 3x, 4x, 10x tak jako já a pokaždé víte, že dostanete 100% nášup! ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Radšej som nemal čítať komentár od tých, čo o tomto období histórie čosi vedia. Za tie peniaze sa to predsa len mohlo aspoň naoko blížiť realite onej doby. Ale bol tam tiger :-). ()

rasto87 

všechny recenze uživatele

Jednoznačne najlepší historický film, ktorý bol kedy natočený. Fantastický výkon R. Crowe ako i jeho kolegu J. Phoenixa. K filmu pridaná veľkolepá hudba od H. Zimmera. Myslím že Gladiátora netreba komentovať - zaslúžených 5 hviezd ()

Odpocivadlo 

všechny recenze uživatele

Toto je nezabudnuteľný film 100-krát som ho videl, 100- krát si ho pozriem, Ridley Scott predviedol majstrovské umenie. Strhujúce súboje, úchvativý začiatok, plno vedľajších postav hrá dnes v kvalitných filmoch hlavne úlohy napr. D ijmon Honsou. Tento film je nezabudnuteľný zážitok. Spolupráca Russel Crowe a Ridley Scott je vždy kvalitná a plodi zážitky. ()

Crybaby 

všechny recenze uživatele

Na dnešnú dobu trochu zastarané, dlhé, a zlé na pohľad. Vrcholne nesympatický Joaquin Phoenix mi zkazil polovicu filmu a som rád že sa to skončilo. 4/10 ()

BAADRAAM 

všechny recenze uživatele

I prestoze se jedna o velkolepy film, i prestoze zde hraje (a vyborne) Russell Crowe, i prestoze Connie Nielson je v Gladiatorovi svoji krasnou neprekonatelna, i prestoze jsem ho vydrzel sledovat bez prestavky az do konce, davam "jen" ****, jelikoz jsem se nejak neshodl s "hloubkou filmu". Gladiator na me pusobil docela vyumelkovane a kycovite. Dost me rozcilovaly nam naservirovane Russellovy "dobre ctnosti" a Phoenxivy "spatne ctnosti". Film je opravdu co do hloubky dost plytky a jednoduchy. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Velkofilm se vším, co k tomu patří. Úspěch předem zaručen, tím spíš, když film táhne známý hecíř Russell Crowe. Vizuálně dokonalé. Pravda, pár blbin se tam sice najde, ale rád se někdy podívám znovu. ()

chrchel 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem film viděl až letos, ale ani po 13 letech zdaleka neztratil nic ze své působivosti a majestátnosti. Jeden z těch mála filmů, kde mě ani ta téměř tříhodinová stopáž nedokázala nudit a byl jsem celou dobu napjatý, jak že to vlastně dopadne. Vlastně snad nemám snímku ani co vytknout; příběh, scénář, obsazení, režie, hudba - všechno spolu krásně souzní a vytváří můj nejoblíbenější historický (reálnost vem čert) film vůbec. A ten konec mě už jen dorazil. ()

Domin1359 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je můj nejoblíbenější historický film. Crowe a Phoenix předvedli úchvatné výkony, i když si myslím, že Phoenix měl těžší roli a vžil se do ni o něco lépe než Crowe. Atmosféra skvělá a filmu dodává i potřebné nádherná hudba Hanse Zimmera, kterou bych mohl poslouchat neustále. Opravdu nemám, co filmu vytknout. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama