Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

hoffman.jan 

všechny recenze uživatele

Doslova "velký film". Od výpravy, přes scénář až po herecké výkony ( zvláště to co předvádí Crowe ). Příběh intrik, zrady, pomsty a lásky až za hrob. Velkolepé, jednoznačně nejlepší historický velkofilm, ať si každý říká co chce. Závěrečné scény spolu s "Now We Are Free" soundtrackem vytvořily ( alespoň pro mě ) jeden z nejsilnějších filmových zážitků. Dokonalé. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Slizkej Phoenix, masák Crowe, parádní bitky, heroická hudba, při desátým sledování už omrzí to ohrabávání obilí, přesto si ten film pustim znova. Ale ne hned... ()

RESPECT 

všechny recenze uživatele

Myslím, že co se týče historických filmů, nasadil laťku hodně vysoko.A každý další "historik" se bude pouze srovnávat s tímhle fenomenem! Ridley Scott ukázal jak velký je režisér a podle mého jsme viděli jednu z nejkrásnějších scén ve filmu vůbec!! Pokaždé když vidím moment, kdy Maximus Decimus Meridius sejme svou přilbu z hlavy, naskakuje mi husí kůže na těle....! ()

dudo24 

všechny recenze uživatele

Zhliadnuté tretí krát. Hodnotím extended cut ktorý som videl ako posledný. Pokým prišli do kolosea a dobojovali prvý zápas bolo všetko super. Ale to máme ešte hodinu filmu pred sebou kde sa iba kujú pikle a nič sa poriadne nedeje. Možno v originálnej stopáži by štyridsať minút bolo akurát. Ale takto ma tých dvadsať minút navyše dosť ubíjalo a začínalo nudiť. To ubralo aj výsledku celého dojmu a nakoniec aj o hviezdu menej v mojom hodnotení. Joaquin zahral svoju rolu vynikajúco. S ostatnými hercami som bol tiež veľmi spokojný. Uvidíme o pár rokov keď si Gladiátora pozriem znovu v originálnej dĺžke. ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je velkolepý historický film režiséra Ridleyho Scotta, který jsem viděl před časem a rád se k němu vracím. Ne nadarmo se stal jedním z nejúspěšnějších filmů vůbec a také je dosud nejnavštěvovanějším filmem nejen režiséra Ridleyho Scotta, hlavního představitele Russella Crowea, ale i Joaguina Phoenixe (Commodus). Ale hlavně role Russelovi opravdu seděla a byl v ní výtečný. "BRAVO MAXIMUS"...5* ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Totálne srdcová záležitosť. Neviem či vôbec dvojciferný počet filmov na planéte, poskytuje taký prirodzený tok filmovej dokonalosti... ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

Snímek Ridleyho Scotta opravdu obnovil historické velkofilmy, a tudíž připoutá k obrazovce i veškerou dnešní generaci. Hra citů mezi velkými herci Russellem Crowem a Joaquinem Phoenixem je bezchybná, i když někdy se zbytečně moc polemizuje. A sám Phoenix by nemusel dělat před svojí sestrou, jež byla proti němu, takového chudáčka a ukazovat jí tolik slabin. Přesto Gladiátor omámí výpravností a přesnou konstrukcí gladiátorských her i zákulisí arén opepřenou o vizuální efekty dodávající nadčasovanost tématu, o špetku moralizováním prostřednictvím pravého bezlítostného hrdiny - GLADIÁTORA Španěla a o svědomitou konstrukci, která se nevymyká kontrole skvělému režiséru Ridleymu Scottovi. 92% ()

Metal.God 

všechny recenze uživatele

Na první zápas v aréně se i přes jeho chaotičnost skvěle kouká a zfilmování je snad zábavnější, než kdyby člověk v tom Koloseu opravdu byl. Když do toho navíc zazní skvělá hudba, tak člověk zapomene i na onu chaotickou kameru. Všichni herci do svých rolí perfektně sednou až na Dereka Jacobiho, který mi kazil pocit ze sledování a Joaquinu Phoenixovi také hodně pomohly masky. Nelogičnosti a historické nepřesnosti, kterých ve filmu není zas tak mnoho, jsem ochotný kvůli zbytku přehlédnout. Konec je povedený, ale vše od doběhnutí Lucilly k Maximu Decimu Meridiovi si mohly odpustit. Jedná se o jeden z mála filmů, kde je jeho dlouhá délka kladná. ,,Now we are free." ()

Kennedy_R 

všechny recenze uživatele

I když je Crowe navoněný frajírek, jinak než pět hvězd za všechno nešlo dát. Za hudbu, režii, kameru, scénář, hlavní i vedlejší role, masky, kulisy, triky i vnější záběry. Vše je dokonalé a bez chyby. Možná jen moc pompézní, ale to nevadí. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Nad závěrem tohoto undergroundového opusu by zakladatel surrealismu Andre Breton zaplesal. Boj na život a na smrt mezi otrokem a císařem v Koloseu je hoden setkání šicího stroje a deštníku na pitevním stole. ()

petrsponar 

všechny recenze uživatele

Skvělé mistrovsky odvedená práce Ridley Scott natočil vynikající film Gladiátor tady mě strašně zaujal děj.Upřímě jsem tento film dlouho odkládal říkal jsem si co to má být? a když jsem tento film viděl žasl jsem kostýmy supr,herecké výkony supr délka filmu mi vůbec nevadila ,ale co se mi na filmu líbylo nejvíce to že to bylo dobře pojaté a o výkonu Russella Crowe ani nemluvím podle mě jedna z jeho nejlepších rolí.Tento film je pravý Klenot s velkým K. ()

blazma 

všechny recenze uživatele

Naprostý zážitek i když se na to koukám tak po sté. Skvělá atmosféra, herci, příběh. Tenhle film má všechno co špičkové filmy mají mít. ()

Drozdo57 

všechny recenze uživatele

"Nebavíte sa?!" Bavíme Russell, bavíme. Prototyp veľkofilmu. Má všetko, nezlyháva v ničom. Scéna, kde sa Maximus predstaví v koloseu Commodovi je jedna z najlepších filmových monológov v histórii. ()

Osvícený 

všechny recenze uživatele

Tak, děti to byl příběh o filmu s námětem jednoduchým, až jednomu zůstává rozum stát, ale s výpravou, kamerou, hereckými výkony a hudbou tak úchvatnou, že i po čtvrtém shlédnutí nepřestává bavit na té nejvyšší úrovni. Vetřelec mi úplně mozek nevystřelil, ten film mi moc nesedl, ale tímto, místy trošičku toporně vyprávěným majstrštykem si Ridley mou úctu rozhodně vysloužil. Russel Crowe je neskutečný sympaťák. Skoro všichni, kdo Gladiátora viděli se mi přiznali, že na konci pro něj uronili nějakou tu slzu, čehož jsem se já vyvaroval. Maximův příběh místy přestává být příběhem, a chová se spíše jako epos, jehož hlavní postava není ničím jiným, než archetypálním hrdinou. Skoro každému jinému filmu by to neskutečně uškodilo, avšak Gladiátoru to divák automaticky promíjí z jednoho prostého důvodu. Ten film ví co je, a tomu přizpůsobuje mnoho ostatních atributů. Například ostatní charaktery a veškeré hranice doposud pocítěných emocí trhající závěr. Hans Zimmer předvádí, že i na relativním počátku jeho kariéry v něm dřímal hudební génius a soundtrack tohoto filmu zasílá bez zpátečního lístku ne nejvyšší příčky žebříčku jeho filmových melodií. Gladiátor je jedním z opravdu mála filmů, které by byla velká škoda vyprávět knižní formou, bez jeho úchvatného obrazu. ()

Maxa123 

všechny recenze uživatele

Já jsem jakožto fanoušek historie velmi spokojen. Russel Crowe opět předvedl, že je momentálně jeden z nejlepších herců, které může Hollywood nabídnout a za tento snímek byl poprávu oceněn Oscarem. K tomu skvělá hudba, která utkví v paměti a také výborná kamera, výborný střih a skvělá výprava. I co se týče historické přesnosti, dá se vytknout vcelku málo věcí. 95% ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Sice americky nabubřelé,ale přesto nesmírně působivý film. Akce,kamera,hudba a i ta počítačová ,,výprava"- u mě dost dobrý !!! Mám tenhle film prostě rád! ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama