Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

krt7236826 

všechny recenze uživatele

neviem čo tomu chýbalo, krásne zábery práca s farbami skvelá asi málo hudby teda možno len málo výrazná a velmo rýchle zábery pri bojoch ale inak krásny velkofilm na celý večer ktorý odporúčam každému. s kolosea spravili z vonkajšieho pohladu mrakodrap a z vnútorného štadión čo nemá ani barcelona ale inak film tak preslávený kopou chýb to vie tak zahrať krásnimi zábermi že si toho normálny človek ktorý si chce pozrieť kvalitný film ani nevšimne. Ešte kúsok nolanovej pompéznosti a bolo by to aj na full ale takto len 4* :) len :-) ()

MaxQ69 

všechny recenze uživatele

__Filmové chyby:__ |×××| Následujícího rána po bitvě s Barbary krmí Maxim svého koně jablkem. Mezi Maximem a koněm je vidět člověk v džínách. |×××| Při jednom ze soubojů je vidět na ochozu kameraman. |×××| Na jednom z vozíků je umístěná propanbutanová láhev. |×××| Když se Maximus vrací z bitvy domů, jsou v polích vidět koleje od traktoru. |×××| Maximus má přezdívku Španěl. Španělsko vzniklo až v 15 století spojením Kastilie a Aragonie. |×××| Gradiátor, který skončí na zemi mrtev v Koloseu má pod hlavou polštář. |×××| Během bitvy s Barbary pomáhá Římanům pes - Německý ovčák. Tohle plemeno se objevuje mnohem později až v 19. století. ()

bonita69 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších historických a výpravných filmů. Ridley Scott skvěle natočil tento snímek a v hlavní roli Crowovi prostě věříte všechno. Velké drama, skvělé scény, dobře zasazený příběh, prostě film na který se můžu dívat často. Ale přeci jen jsem byl velmi mile překvapen rolí Commoduse. Phoenix zahrál naprosto skvěle svou postavu. Takže jak klaďák tak záporák tady naprosto zazaříli. Ještě jednou skvělý film, skvělá hudba a už dost ať můžou chválit i jiní. Zasloužených 5 hvězd. ()

Kada80 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm?...........se spoustou,ale opravdu spoustou chyb!A to myslím jen ty vizuální.O historických nemá ani smysl mluvit, s historií to nemá nic společného.Pak nechápu jak to vy ostatní můžete nazývat historickým velkofilmem.Jestli se na tohle chcete podívat tak vypněte a užijte si pár soubojů a bitev jako já.Hlavně nad tím nepřemýšlejte.Ridley Scott má rozhodně na víc. 65% ()

onemanga 

všechny recenze uživatele

Filmek obřích rozměrů, pro mne další nezapomenutelný zážitek v kině, a pro Ridleyho Scotta další eso v kapse. Russel crow je prostě sympaťák a to se nezapře, navíc v roli Římského generála / gladiátora je prostě geniální. Celý film má perfektní tempo, není tam sand pasáže kdy bych se nudil, nebo si zakrýval oči a říkal si " ježiš, co to tam zas dávaj za hovadinu". Prostě jsem se neskutečně bavil, a pro mne určitě jeden z top 10 filmů. 4/5 - 90%. ()

Wesson 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, Russell Crow a historický velkofilm. Mohlo tohle vůbec dopadnot špatně? Mohlo, ale to rozhodně není případ tohoto filmu! Ridley se tu opravdu vyřádil. Herecký výkon Russella je oparvdu ohormující, nezapomenu na scénu, kdy brečí u nohou sve mrtvé ženy. Scény z gladiátorských zápasu jsou opravdu fantastické. A samozřejmě nesmím zpomenout na skvělou hudbu od Hanse Zimmera. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Písať superlatívy o tomto veľkofilme je ako nosiť batériu snežných diel na Aljašku a vôbec ma nevyrušil toľko vyčítaný fakt, že forma zvíťazila nad obsahom, naopak by to vôbec ale vôbec nefungovalo, takže 95%. ()

blezg 

všechny recenze uživatele

Velmi silná pohádka. Bohužel u první půlky jsem pětkrát usnul, než jsem to konečně dokoukal. Intriky, kolizeum, hudba, Joaquin Phoenix, dokonce i Russel parádní. Nejoblíbenější scéna: Raněný Russel-Maxim se mihoce ku svojí vypálené vesnici a ve snaze tam co nejrychleji doběhnout, vynikají jedinečné kontury jeho nejvíc halywůckých nejiksovatějších iksek, za které by se nemusel stydět ani nejrychlejší X-men Juhan Olson. Ikdyž Juhan vyhrál v Novém Městě třicítku s hromadným startem, Oscara nezíská, jeho X není dostatečně vybroušené. ()

unclejack 

všechny recenze uživatele

Najlepší veľkofilm. Gladiátor Ridleyho Scotta je pre väčšinu divákov dôverne známy a tak netreba príliš pripomínať kvality tohto filmu - nuž, aspoň si to zhrňme. Skúsená a vynaliezavá réžia. Nadpriemerný scenár. Autentická výprava. Skúsená kamera. Epická hudba Hansa Zimmera. A nakoniec mimoriadne herecké výkony Russella Crowea a Joaquina Phoenixa, ktoré by fungovali aj samé o sebe. Netreba však podceňovať aj charizmatické výkony vedľajších postáv - Oliver Reed, Connie Nielsen, Derek Jacobi alebo Djimon Hounsou, bez nich by film bol určite menej pôsobivý. Scott dokázal, že historický film ide nakrútiť aj dobre a originálne a odmenou mu bolo neskutočné množstvo cien a poklon - nutno povedať, že zaslúžene. Film ako Gladiátor sa zrejme už nebude opakovať a to je možnosť, ktorá dáva snímke nový rozmer, mimo objektívnych kvalít aj subjektívne dôvody a nadšenie z jeho opakovaného sledovania. ()

certiskon 

všechny recenze uživatele

Film, který si své Oscary rozhodně zaslouží, který vtáhne do děje, dostane vás z vaší sedačky přímo do období vlády Marca Aurelia a římských gladiátorských zápasů. Velmi pěkně smyšlený příběh o španělském generálovi, kterého si nedokážu představit jinak, než v podání sympaťáka Crowea. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Patos útočí, ve velkém ! a možná ještě ve větším. Nedá se o tom říct, že film je špatný, film je dobrý a uplně všechno na něm je tak svělé až oči přecházejí ... navždy zůstane spojen z poněkud bizarním zážitkem z letního kina do kterého jsme se potají vkradli, abychom obdivovali římské střechy ...navíc je film částečným remakem Pádu říše římské ... ()

DansteR 

všechny recenze uživatele

Zkráceně řečeno klasika novodobé kinematografie. I když by tento film vystihovalo i označení "klasický Hollywood" má tento film ještě něco do sebe, nějákou tu jiskru. Ať jsou to skvělé herecké výkony, perfektní hudba Hanse Zimmera nebo jen to silné drama, které se jen tak nevidí. Pro mě řazeno do zakladního filmového vzdelání. 95% And I will have my vengeance, in this life or the next. ()

Aronther 

všechny recenze uživatele

Pokud jste archeolog, nechoďte na hollywoodské historické filmy. Jenom budete nasraní a lidi kolem vás taky, protože jim zkazíte zábavu poukazováním na totálně nesmyslné kombinace zbrojí, zbraní, způsobů boje, debilně zobrazený život gladiátorů a zkurvené boje v aréně. Příběh je skvělý, herci jsou skvělí, všechno krásně sedí, ale výprava a historičnost je tak vykurvená, že to prostě nad tři nejde. A za tuhle vykurvenost to ještě dostane oskara, to už je vrchol demence... Kdyby byl Gladiátor uveden jako FANTASY, zasazené do prostředí vzdáleně připomínající starověký Řím, bylo by to za pět. ()

Eeve 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa Gladiátorovi vyhýbala, pretože som bola v tom, že to bude proste ďalšia krvavá hollywoodská blbosť, no urobila som setsakramentskú chybu. Tento film je silný po všetkých stránkach, no najmä príbehovo, i keď sa na prvý pohľad zdá jednoduchý. Opäť sa raz ukázalo, že na kvalitný film nemusíte mať efekty za milióny dolárov, pokiaľ je natočený takým spôsobom, ako tento počin. Musím sa priznať, že keď som sprvoti videla tú minutáž, až som sa zľakla, no na konci filmu som si uvedomila, na čo bola použitá. Každá minúta je tu vhodne rozložená medzi akčné scény a konverzácie, na um mi neprichádza nič, čo by som zmenila. Osobne Russella Crowa veľmi nemusím, no musím sa priznať, že toto je zatiaľ jediný film, kde je mi veľmi sympatický a som rada, že si filmári vybrali práve jeho. Nesmiem zabudnúť spomenúť aj krásny soundtrack presne napasovaný na film ako taký, mená Hansa Zimmera (Počiatok, DaVinciho kód) a Lisy Gerrard (Ga'Hoole: Legenda o strážcoch) mi ani predtým neboli neznáme, takže som sa mala na čo tešiť :) Po niekoľkonásobnom zhliadnutí pre mňa zostáva stále zážitkom. ()

BlueRaven 

všechny recenze uživatele

Od doby co jsem tenhle film viděla uplynulo docela hodně času a moje detailistické já si pamatuje sotva pár pasáží, takže toho ve mně moc neutkvělo, ale hudba je nezapomenutelná, a to Zimmer umí. ()

Misterioso 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch nejlepších "historických" (u Hollywoodu je vždy potřeba tohle slovo dát do uvozovek) velkofilmů. Ridley Scott už v "Soupeřích" a "Dobytí" naznačil, že se v tomhle žánru cítí jako ryba ve vodě a Gladiátorem to potvrdil nejen obrovským (kasovním) úspěchem filmu, ale také pěti Oscary (byť on sám vyšel na prázdno). Odstartoval tím na počátek 21. století novou vlnu podobných filmů, byť jen málokterý se kvalitám Gladiátora byť jen přiblížil. Ridley toho totiž nabídl spoustu. Byť nenabízí tak silný příběh jako Ben Hur, a ani se mu nepovedla tak úžasná psychologie postav jako později Oliveru Stoneovi v Alexanderovi, spousta kladů totiž mírné nedostatky s klidem přehlušila. Výborný Russell Crowe (avšak bylo to na Oscara?), dokonalý slizák Joaquin Phoenix, nádherná hudba Hanse Zimmera podpořená Lisou Gerrard, úžasná kamera a akční scény a samozřejmě celkový vizuál filmu, který novodobý malíř filmového plátna Ridley zvládá vždycky na jedničku. Tentokrát se mu to povedlo dokonce s hvězdičkou, protože především obrazová stránka filmu bere dech. Ne dokonalá podívaná, ale zatraceně kulervoucí! ()

Vendys958 

všechny recenze uživatele

Což o to, že se tomu historikové musejí smát. Absolutně nádherný zážitek, výborná hudba a výborné obsazení v čele s Rusell Crowem, kterému prostě musíte fandit. Na konci mám vždy husí kůži. 5/5 ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama