Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Braga 

všechny recenze uživatele

Maximus je jednou z životních rolí Australana Russella Crowea, hereckého boha nejtěžšího kalibru, kterého právě tento snímek katapultoval mezi skutečnou hollywoodskou elitu. Ale jinak je Gladiátor více-méně jen dokonale, opakuji dokonale natočený akční nářez, tvářící se jako hlubokomyslné drama. Formálně stoprocentní (zejména pak hudba ostříleného soundtrackového veterána Hanse Zimmera je úžasná), příběhově a scénáristicky však jen l nadprůměrná. Jestli máte rádi filmy, u kterých forma těžce převládá nad obsahem, Gladiátor je film pro Vás. ()

Phlame 

všechny recenze uživatele

Četl jsem tu několik komentářů a mnoho z nich kritizovalo historickou nepřesnost a podobné kraviny. Proboha proč? Mně je úplně putna jestli je to nepřesné nebo krvavé... je to akční dramatický film, žádný dokument, smiřte se s tím. Nechápu proč by někdo hledal mouchy na tak perfektním filmu, snad právě proto, že téměř žádné nemá. Audiovizuální senzace, s kvalitním příběhem a výborným hereckým obsazením - v kostce. Pokud bych měl popsat všechny faktory, které se mi na tomhle filmu tak líbí, bez problémů bych popsal desítky stránek. Dnes jsem jej viděl snad po desáté a dosud neomrzel. Společně se Zelenou míli jsou to jediné dva filmy, které mně v závěru zaručeně dokážou vehnat slzy do očí. Už od prvního uvedení do kin obsazuje přední příčky v mé top a nejspíš v ní zůstane navždy. //95%, naprosto skvělý film, nebudu na něm hledat kdejakou kravinu, abych jej pak mohl zkritizovat jako nějaký světový velekritik, oč se snaží místní hnidopichové.// ()

the.trooper 

všechny recenze uživatele

Film o generálu severní armády Maximovi , který po výhře nad barbary odsouzen k smrti novým císařem Commodem . Amerika moc historické filmy neumí , všude je hrozně Amerikanismu a celé dohromady to v podstaě nedává smysl . ()

faktor_xx 

všechny recenze uživatele

Neskutočne krásny a silný príbeh, ktorého dejovosť a reálnosť preniká do vnútra diváka.... Aj keď sa opäť potvrďuje historická nesúvislosť a absolútna fantasmagória spojená s faktograficky nepodloženými udalosťami a menami, ktoré sa nachádzajú v tomto filme, tak aj tak je to podľa mňa najkrajší historický film v novodobej hollywoodskej kinematografii... Tento dej chytí za srdce každého, od smutného začiatku, kedy sa stávame pozorovateľom epickej výstavby sujetu až cez prepracované bojové scény, ktoré pôsobia na tú dobu veľmi reálne a s veľmi dobrými efektami...aj keď je tu pár chybičiek (napr cyklisti v pozadí či niektorí vojaci - legionári v džínsoch) tak scenár to všetko prevyšuje a zatieňuje....výprava Maximusa, ktorého zvládol perfektne previesť a zobraziť fantastický Russell Crowe a proti nemu úplný opak, pravý antagonista na tú dobu, Commodus, ktorého zobrazil tiež perfektný Joaquin Phoenix....réžia alias Ridley Scott tú kvalitu len potvrdzuje....skvelá kamera a tá hudba...tá hudba, z ktorej hlavný soundtrack mi stále znie v hlave....od výpravy a kostýmov, cez hudbu až po efekty...proste a jednoducho povedané: Jeden z najsilnejších emotívnych a najkrajších dejových historických veľkofilmov, ktorý si zaslúži 95% ()

vofo 

všechny recenze uživatele

Oživení sandálových filmů nemohlo dopadnout lépe. Chlapský Crowe táhne tento film do výšin. Parádně mu sekundují Joaquin Phoenix, Oliver Reed. A Scott s Zimmerem z toho dělají ještě lepší zážitek. ()

Coald 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm s úžasnou hudbou. Určitě každý zná od Zimmera "The Battle", ale tento film není jen o hudbě, ale také o příběhu, hercích, režisérovi. Vždy když dávají tenhle film v televizi, tak nechám všeho a jdu se koukat. Já jsem nenašel, co bych tomuhle filmu vytkl, takže dávám plné hodnocení. ()

Tomster 

všechny recenze uživatele

Film, který mě skutečně dostal a jeden z mála, které jsem rád zhlédl vícekrát. Příběh chytne, stejně jako postavy, ať už Russel Crowe, který odehrál v roli Maxima absolutní vrchol, tak i Commodus, který je opravdu šílený přinejmenším stejně, jak nás učili při dějepise. O vizuální či zvukové stránce asi nemá ani cenu mluvit, neboť Gladiátor má všechny své Oskary zaslouženě. ()

Keytt 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je Maximus Crowova nejlepší role a rozhodně i Phoenix jako Commodus naprosto zazářil. Příběh je dojemný stejně tak, jako je plný akce a skvělých gladiátorských soubojů, ačkoliv nesmím zapomenout ani na bitvu na začátku filmu. K tomu všemu ještě skvělý soundtrack. ()

Legionar95 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je vynikajúci veľkofilm, ktorý pokulháva snád len na historických nepresnostiach a nepresnostiach vo výstroji a výzbroji, no všetky tieto chybičky krásy dokonale vyvažuje monumentálna Zimmerova hudba, ktorá ako vždy, nesklamala. Začiatočná bitka je nezabudnuteľná, kde neide len o sekanie a stínanie hláv ale krásne tam vidno aj prípravné ostreľovanie Rimanov, ktoré často chýba, vynikajúca práca kamery a pri prvom nástupe Maxima do Kolosea som dosiahol vizuálny orgazmus pri pohľade na tú obrovskú arénu. U mňa ako fanúšika vojnovej histórie má tento film popredné miesto a aj snáď po päťdesiatom zhliadnutí som stále nezanevrel na tento film. ()

Dex 

všechny recenze uživatele

Čirých pět, všechno hraje. Škoda jen zmařeného plánu útěku, který ztroskotá na tom, že ten malej Lucismrad neumí držet kušnu :-) ()

Pavlosos 

všechny recenze uživatele

Byl by to hřích hned napoprvé a navždy nenaprat tomuto filmovému skvostu pět hvězd. Prostě film, na který jen tak nezapomenete. Síla jak sviňa. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Co na tom, jestli scénář odpovídá historickým záznamům, komu vadí odlišnost od reality, když ten film má jiný účel? Kdybych se chtěla něco dozvědět o historii, tak si půjčím nějaké kroniky či spisy z knihovny. Jde o vyprávění o jednom hrdinovi, které se určitě zarylo do mnoha srdcí. Na konci jsem posmrkala několik kapesníků a věřte, že to nebylo rýmou (i když tu zrovna taky mám :D). Každý film nemusí mít dechberoucí ultrazamotaný děj, aby byl hodný ocenění. Tady mi děj přišel dostatečně propracovaný a hodně prostoru tak dostávají scény, kdy se císař vzteká, kdy mluví se svou sestrou, kdy Maximus myslí na svou rodinu a to se mi líbí. Někomu to třeba nepřijde, ale já myslím, že to šlo do hloubky dostatečně a vše je uděláno poctivě. Krásné efekty a vyobrazení Říma i různých krajin, super kamera, nadpozemská hudba, která je snad jedním z nejkrásnějších soundtracků a bohudíky za Zimmerovo nadání. Herecky byli špičkoví hlavně dva ústřední pánové - Russell Crowe, který je neskutečný sympaťák, mám ho moc ráda, na tuhle roli seděl perfektně a Joaquin Phoenix, kterého sice téměř nesnáším, protože už od pohledu mám chuť mu jednu vlepit za to, že vypadá jako největší grázl, za což samozřejmě nemůže, ale tím líp pro něj, když hraje takovéhle úlisné záporáky, kterým se sbíhají sliny na vlastní sestru a není mu nic svaté. Proto i jemu tahle role neskutečně padla. Gladiátor je prostě velkofilm jak se sluší a patří :) ()

RomanBond007 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott nás už viac-krát presvedčil, že vie robiť skvelé filmy (napr. Votrelec, Blade Runner , Kráľovstvo nebeské, Pavučina lží). Tento patrí medzi jeho najlepšiu tvorbu, spolu s Votrelcom. Film je skvelo vsadený do obdobia starovekého Ríma, gladiátori bojujúci medzi sebou, čo filmu dodáva ešte väčší šmrnc. Skvelý výkon Russella Crowea ako generála Maximusa, Joaquin Phoenix ako hlavný záporak Commodus , ktorý chce prebrať trón a vládu nad rímskou ríšou. Skvelý film, a ten úžasný koniec - WOW. 95%!!! ()

CAR0DEJ 

všechny recenze uživatele

"Čest a síla !" Česť Jojke, že dala ten film bez reklamy (i keď potom na konci odstrihli koniec). Sila zostáva mne. "Zase se spolu setkáme, ale né hned, né hned..." ()

BaffoSK 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott v tomto filme ďaleko predbehol svoju dobu, či už dialógmi, efektami a tak podobne. Naozaj skvelý film, majstrovské dielo. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama