Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

johnys 

všechny recenze uživatele

Američané neumí točit historické filmy (zřejmě proto, že žádnou historii nemají), tento námět bylo třeba uchopit více do hloubky. Místo toho jsme viděli efektní leč nic neříkající snímek. Každou chvíli z toho koukalo cosi komerčního a umělého... ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je víceméně "jen" d-o-k-o-n-a-l-e natočený, v úžasně atraktivních historických kulisách se odehrávající arénový akční nářez o pomstě, tvářící se jako epické drama antických rozměrů. Na to však jsou jeho postavy příliš jednoznačné a dějový vývoj enormně schématický a předvídatelný... Jako čistě prvoplánovou podívanou, navíc s hrdinou, kterému je těžké nefandit, ho však nemůžu nemít rád. 80 % ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska - raději bez komentáře. Ovšem jako popkornový velkofilm - to je jiná. Ridley Scott servíruje jednu vizuální perlu za druhou. Občas to sice zavání přílišným hollywoodismem, ale čert to vem. Russel Crowe je velice sympatický hlavní hrdina, ale výkon Joaquina Phoenixe mě nadchnul ještě víc. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

(DreamWorks SKG, Scott Free, Universal) (Technicolor /// Produkce: David Franzoni, Branko Lustig, Douglas Wick /// Scénář: David Franzoni, John Logan, William Nicholson /// Kamera: John Mathieson /// Hudba: Hans Zimmer /// Oscar: Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig (nejlepší film), Russell Crowe (herec), Janty Yates (kostýmy), John Nelson, Neil Corbould, Tim Burke, Rob Harvey (vizuální efekty), Scott Millan, Bob Beemer, Ken Weston (zvuk) /// Nominace na Oscara: Ridley Scott (režie), David Franzoni, John Logan, William Nicholson (scénář), Joaquin Phoenix (herec ve vedlejší roli), Arthur Max, Crispian Sallis (výprava), John Mathieson (kamera), Pietro Scalia (střih), Hans Zimmer (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Stále si doplňuju mezery v některých starších filmech, které jsem doteď neviděla. Gladiátor je jedním z nich a jak to tak bývá, říkám si, jak je možné, že mě tenhle film minul. Nejedná se sice o žánr, který vyhledávám, takže se ani nemůže zařadit mezi mou oblíbenou filmovou tvorbu, ale přesto oceňuju tu ryzí velkolepost celého filmu a především herecké výkony. Russell Crowe byl jako odhodlaný a vnitřně silný Maximus jednoduše skvělý. Co mě ale uchvátilo ještě více byl Joaquin Phoenix v roli duševně labilního Commoda, trpícího nedostatkem lásky. Zahrál to tak přesvědčivě, že to bralo dech. Už pro ty herecké výkony stál film za to.~(4,2)~ ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Emotivní hudba (jedna z mých nej od Zimmera), neokoukaný a zlověstný Phoenix, Scottova suverénní režie a Russell Crowe, ze kterého charisma stříká společně s gladiátorským potem. Cinema v době premiéry dala Gladiátorovi hodnocení jen 60 % a už tehdy jsem si ťukala na čelo. Tenhle film byl předurčený stát se televizní trvalkou. A přitom tu nemáte nic originálního, mstitel, kterému vyvraždili rodinu, zhrzený syn, sandálová poetika i znovu se rozhořivší uhlíky staré lásky tu s námi jsou už desítky let. Ridley je jeden z mála, kteří díky svému talentu dokáží z průměru udělat klasiku. Nepopiratelně tu máme tu magickou ingredienci, díky které některé filmy milujeme. Já osobně na konci vždycky brečím jako želva. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Pôsobivé, vizuálne príťažlivé a dynamické so skvelým výkonom J. Phoenixa, ktorý sa u mňa zaradil medzi najodpornejších záporákov v histórii kinematografie. Okrem tohto (a mierneho pozmenenia historických faktov pre hollywoodske účely) však nič viac. Každopádne - dobrá strhujúca oddychovka pre nenáročných divákov (a keby som takým bol, dám hádam aj viac - takto len "tesne" tri hviezdičky). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak ste gladiátor a niekto o Vás natočí film, tak sa dá ťažko čakať, že sa v ňom bude filozofovať, budú riešiť zložité politické pletky alebo dejové zvraty. Gladiátor je historický veľkofilm, ktorý ide z bodu A do bodu B lineárnou cestou bez prekážok, a ak sa objavia, tak sa vyriešia ručne stručne, alebo nejakou špecifickou rímskou zbraňou a bude pritom striekať krv a pot. Podľa mňa sú staré fláky typu Ben Hur alebo Spartakus lepšie, ale sme o 50 rokov ďalej a musíme sa spokojiť aj s pojatím, ktoré je poplatné svojej dobe vzniku. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott potřebuje scénáristu, kterej by kašlal na to, jestli jde nebo nejde vstříc vkusu konzumentů hollywoodských historických velkofilmů a kterej nepoužívá stokrát ohraný klišé při výstavbě příběhu. Mohlo by totiž vzniknout něco nezapomenutelnýho. Po filmařskej stránce je Gladiátor téměř dokonalá a nezapomenutelná podívaná, jenže někdy je lepší nevzpomínat, protože některý momenty příběhu jsou tak blbý, až je to člověku líto. Zas tak starej Ridley ještě neni, aby už moh bejt senilní, nebo jo? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Perfektní soundtrack. Pěkné scénky. Dobrý Russell Crowe. S historií však film nemá společného nic. Prostě film s jedinou snahou, a to strhnout a uchvátit diváka. To se nepovedlo, ani náznak emocí u mě nepropukl. Koukat se na to dá, nudu nepocítíte, ale zítra už ani nevíte o čem to bylo. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Phoenix nedostal toho Oscara. Podle mne zcela nepodloženě opomíjený výkon vedle vyzdvihovaného Crowea. Proti tomu nic nemám a líbí se mi v roli Maxima, ale herecky jednoznačně vyniká Phoenix. Lepší Commodus by se těžko našel... Překvapilo mne, jak svižně ty necelé tři hodinky utekly (v porovnání s filmy, které mají devadesát minut a připadá mi to jako věčnost). Řada dechberoucích scén, např. při úžasnou Zimmerovou hudbou podtržené bitvě u Kartága mi až běhal mráz po zádech. Skvěle natočené i zahrané. Bravo... Všimli jste si, že si Maximova žena i syn zaclánějí oči proti slunci a přitom si je vůbec nezaclánějí? 100% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott a Russel Crowe ve vrcholné formě. Staří dobří přátelé. I přes některé historické chyby je to velmi kvalitní film. Akční scény jsou neskutečně propracované a ve filmu je použito minimum digitálních triků. Úžasný příběh o muži, který se z římského generála stane otrokem a v aréně si musí vybít svou svobodu. Budete mu fandit celou dobu: "Maximus, Maximus!" ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Gladiátor je podle mě ještě horší než Alexander Veliký, a to je opravdu co říct... Nejsem ta, která trpí, když se na plátně v historickém filmu odehrávají absolutní blbosti. Nejsem ta, která kritizuje historické nepřesnosti - ale co je moc, to je příliš. Gladiátora jsem viděla jen jednou a stačilo mi to na celý život. V tomhle případě nechápu pět Oskarů - nejsou tam ani pěkné efekty ani úžasní herci a nic mi na tom filmu neimponuje (obzvlášť pak ten příšerný příběh) - tohle mi prostě nikdo nevymluví, i kdyby se rozkrájel. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Kto bol Russell Crowe pred týmto filmom-"niemand"!Mal za sebou jeden film na ktorý sa dalo pozerať!Ridley Scott bol už taktiež na odpis,ale dokázal,že to tak nieje.Gladiátor je veľkolepý epos,ktorý podáva príbeh o rímskom generálovy!Z historického hľadiska nieje správny,pretože Marcus Aurelius nebol v skutočnosti nikým uškrtený a nechystal sa obnoviť republiku.Vládol ako diktátor a nechcel sa snikým deliť!Takýchto"maličkosti"sa nachádza vo filme viac!Ale tieto fakta tomuto filmu vôbec neuberajú na kráse.Neskutočne natočené dielo v ktorom sa stretli traja titani Russell Crowe,Joaquin Phoenix a Ridley Scott!Ridley známy svojou pompéznosťou a veľkoleposťou a dvaja skvelí herci na začiatkoch svojej kariery!Dramatický snímok,ktorý možno zaradiť medzi KLASIKU!Celý príbeh je popredkávaný skvelou hudbou,nezabudnuteľným scénami a hereckými výkonmi!Dá sa mu snaď vytknuť snad slabší scenár,ale inak EXCELLENT!!! ()

dex2man 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuji dokonalý Hollywoodský velkofilm se vším, co k němu patří. Disponuje silným příběhem i uvěřitelným hlavním hrdinou, podpořený perfektními hereckými výkony (pro mě zejména excelující Phoenixův Commodus) a precizním audio - vizuálním zpracováním, které zážitek ještě umocňuje. Hledání historických nepřesností mi přijde naprosto zbytečné - našly by se v každém filmu a Gladiátor nestojí na historické věrnosti, ale na dokonalosti všech filmařských aspektů. Já se Ridleymu hluboce klaním a děkuju za Gladiátora:) ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Scott - Crowe - macho film. "My name is Maximus Decimus Meridius, commander of the Armies of the North, General of the Felix Legions, loyal servant to the true emperor, Marcus Aurelius. Father to a murdered son, husband to a murdered wife. And I will have my vengeance, in this life or the next." ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je skoro zbytečné zde popisovat jeden z nejlepších válečných velkofilmů všech dob, který měl proměnit všech dvanáct oskarových nominací. Už jen jména dokáží navnadit. R. Scott, H. Zimmer, D. Franzoni, R. Crowe, J. Phoenix a mnoho dalších stojí za zrozením nastávajícího kultu s nejlépe zpracovaným příběhem z období Římské říše. Neobyčejně silný příběh plný emocí, kam se hrabe Titanic či Tristan s Isoldou, dojímá mnohokrát více díky Zimmerovu přiložení ruky k veledílu s jedním z nejpovedenějších hudebních projektů filmových dějin. Děj mě potěšil i zmíněním některých starověkých problematik, otroci, incest, politika, intriky a další. Opravdu nevím, co chválit dříve. Bravurně zpracované bojové střety nejen v aréně, tak uvěřitelné herecké výkony (Phoenix je tak dokonale odpudivý) nebo nestagnující scénář se silnými dialogy. "Když budeš moc hodný, zítra ti budu vyprávět o císaři Claudiovi. Toho zradili jeho nejbližší, jeho vlastní krev. Špitali si v tmavých zákoutích a po nocích osnovali spiknutí a podlou zradu. Ale Claudius věděl, že mají něco za lubem, jaké to jsou pilné včeličky. Potom si jednu z nich k sobě zavolal, podíval se na ní a řekl jí: Prozraď, prozraď mi, co jsi prováděla včeličko, nebo udeřím na tvoje nejdražší. Budeš se dívat, jak se koupu v jejich krvi. Co myslíš, že se stalo pak, Lucie? Ta včelička mu všechno prozradila." Se zpětným ohledem si uvědomuji mírnou naivitu celého příběhu, ale během sledování jsem ji pravděpodobně díky úchvatné Scottově vizuální stránce vůbec nezaznamenal a o to více si Gladiátora vážím. Roma victor! Nejlepší soundtrack z filmu 100% ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem měla vždycky ráda, ale v posledních letech si čím dál víc uvědomuju chyby, které tenhle film má. Jistě, máme tady úžasného Russela Crowea a Phoenixe, který podává skutečně démonický výkon. Ridleyho atmosférickou temnou vizi a Zimmerovu hudbu. Na druhé straně je tu ale rozkouskovaný příběh, kterému by vůbec neuškodilo větší prostříhání. Taky bych uvítala o něco hlubší myšlenku. Pomsta je silné téma, ale na 150 min. film je to těžce málo. Zubu času ale tenhle sandálový velkofilm jistě obstojí. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama