Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Nogueira 

všechny recenze uživatele

Vynikající herecký vkon, jak od R. Crowa, tak od J. Phoenixe. Tento film, jsem viděl, až téměř 11 let po jeho premiéře, ale opravdu se mi velice líbil a ta kouzelná hudba tomu dala tu správnou atmosféru. "ČEST A SÍLA!" ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott opäť dokázal, že je majster. Russell Crowe a jeho rola rímskeho generála Maxima mu sadla, prepáčte za výraz, ako riť na šerbeľ. Čestný, spravodlivý, nebojácny - to je len malý výpočet jeho vlastností v tomto veľkofilme. Síce celý príbeh je vymyslený, ale zožral som ho s navijakom aj ja ako vyštudovaný historik :) Pri scéne, ako Maximus sníme z tváre masku a predstaví sa cisárovi Commodovi, mi prebehne mráz po chrbte. Pomsta je na dosah... ()

TOMASINI 

všechny recenze uživatele

Filmy s velkým rozpočtem většinou nezklamou, Russell Crowe taky ne. Přeto něco málo chybí k 4 hvězdám (což je pro mě super film, 5*max). ()

Chaozzak 

všechny recenze uživatele

Velký projekt, který se Ridleymu vyplatil. Scénář mi přišel trochu zmatený, zejména jeho manipulace s historickými momenty, který se na jednu stranu striktně drží historické osnovy, aby se v určité části vydal opačným směrem a vytvořil tak fikci. Možná právě proto se dá film rozdělit na dvě části (pouze dějově), kdy první obsahuje velmi kvalitní dialogy a řídí se historickou předlohou (z 90%). Na druhou stranu druhá polovina filmu lehce pokulhává - slabší dialogy a historická fikce hlavních postav. To ale nemění nic na tom, že je děj dynamický, ucelený a neobsahuje skoro žádnou zbytečnou přehnanost jak to u podobných filmů bývá zvykem. Výprava, kamera a hudba rozhodně na jedničku při čemž z této trojice nejvíce vyniká právě kamera. Po vizuální stránce je film naprosto úžasný a je to pastva pro oči. Herecké výkony úžasné. Podle mě postava generála Maximuse sedla Crowemu nejvíce ze všech jeho rolí. Joaquin Phoenix hraje také výborně stejně jako Connie Nielsen. Jeden z mých nejoblíbenějších filmů, který se opatrně opírá o prvky staré filmové školy. - 95% ()

Hidoshito 

všechny recenze uživatele

Tomuto bijáku chybí k dokonalosti snad jen latina a krvelačná hravost Mela Gibsona.;) Jinak je to jednoduše řečeno tradiční příběh nespravedlivě odsouzeného (a řádně potupeného) hrdiny, který touží po svobodě a odplatě. A to mě prostě baví! ()

fire.wall 

všechny recenze uživatele

To je ten nejlepší film co jsem zatím viděl. Je v něm ůplně všechno perfektní: od kostýmů po herce. Mylím že je to vrcholná role Russela a nejlepší film Ridleyho Scotta a podle toho taky vypadá. ()

wooler 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nepatří mezi úplně nejlepší filmy, ale myslím si, že patří mezi nejoblíbenější. Ta hudba, to prostředí vás vždy tak vtáhne, že tento film si klidně pustím 20x a stejně ho budu hltat celé 2 a půl hodiny!!! ()

Dodge-I 

všechny recenze uživatele

Už jen úvodní mrak letících šípů je úchvatný, tak tohle se dělo někde kousek od nás, nebo možná na našem území... Další osudy jsou propletené a dávkované tak, že jsem si film šel s chutí zopakovat - abych si to srovnal, na poprvé člověk vše nestačí pobrat. Tato historická "polofikce" se povedla, Crowe si mne získal... ()

fara 

všechny recenze uživatele

Kamera, hudba, příběh, herci, výprava...bez komentáře. Ale Oscar pro Russella Crowea? No já nevím.. ()

ronin zabak 

všechny recenze uživatele

nádherný film, na který se dokážu dívat pořád. Mám v oblibě historické filmy, i když mě pár momentů příjde podle historie trošku divných. ()

pelegryna 

všechny recenze uživatele

Hm.... Kdysi bych to mohl vidět jednou měsíčně a dnes mně to nudí.Což je pro mne osobně znakem vyčpělosti díla.To ovšem neznamená, že to není výborný film a na dobu ztvárnění si své právem zasloužil.Crowe tam byl uvěřittelný a přesvědčivý. ()

Romanoff 

všechny recenze uživatele

Oscary ověnčený historický velkofilm režiséra Ridleye Scotta o zradě a pomstě zasazený do dob největšího rozkvětu římské říše. Představitelé hlavních rolí Russell Crowe a Joaquin Phoenix v tomto filmovém snímku naplno využili nabídnoutou šanci a předvedli oslnivý herecký výkon, což společně s geniálním hudebním doprovodem skladatele Hanse Zimmera, vyneslo film Gladiátor, i navzdory řadě historických nepřesností, na vrchol přízně filmových fanoušků. ()

712 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohleto je moje další chuťovka. Scéna s odhalením-představením Maxima císaři v Koloseu je DECHBEROUCÍ!!!! Velkofilm jak má být. ()

BigJohn02 

všechny recenze uživatele

Film je pěkný po všech stránkách, ale taková snůška historických nesmyslů se hned tak nevidí. Marcus Aurelius opravdu "svého" tupého synka Commoda (kterého jeho žena zplodila zřejmě s některým z gladiátorů) neměl příliš rád, ale že by mu chtěl vzít císařský titul, to je čirá utopie, zvláště když ho tři roky před svou smrtí učinil spoluvládcem. Stejně tak závěrečná scéna, kdy císař s mečem osobně vstoupí do arény, aby bojoval s gladiátorem, to už je vysloveně k smíchu. ()

AgostinoX 

všechny recenze uživatele

Tento snímek má možná chyby ve scénáři, v dějinách a to je nejspíš všechno. Pokud jste tedy dával v hodinách dějěpisu občas pozor, můžete si zážitek ze sledování zkazit pár "velkýma" chybama. Po grafické, herecké a hudební stránce je velmi dobrý. Jak jsem řekl, příběh má nějáké chyby, ale pokud je budete ignorovat, užijete si tento překrásný film. Gladiátora jsem zhlédnul již desetkrát a pořád mě neomrzel. ()

Socirel 

všechny recenze uživatele

Pro filmy z období Římské říše mám slabost, tento film je snad nejlepší z tohoto období. Russellu Crowovi v roli sympatického Maxe, nejde při jeho tažení nefandit. Skvělý vizuál poutavý příběh a emotivní vyvrcholení tomu také nechybí. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama