Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

djkacko 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitne natočený film /aj keď s históriou toho nemal moc spoločného/, no určite zaujme. Veľmi dobré herecké výkony hlavne Jaquin Phoenix, velmi dobrá výprava a skvelá muzika robia z tohoto filmu nezabudnuteľný zážitok, ktorý určite pretrvá dlhšie než je návšteva kina. Ridley Scot opäť dokázal že patrí medzi režisérsku elitu. Trošku mi chýbalo pravdivéjšie poňatie histórie ale to už by som chcel asi moc. Každopádne prst hore film určite neurazí a minimálne za jedno pozretie nepochybne stojí. ()

PeterLBerger 

všechny recenze uživatele

"Obyčejný" dobrodružný velkofilm. Až na to, že je řemeslně perfektně zpracovaný, scény jsou výborně postavené, působivá hudba, hercům to jde (hlavně Russel Crowe je vynikající) - prostě točil to režisér, který umí. A taky je to film bez kreténské politické korektnosti, takže to není o diskriminaci, ale vůli, odvaze, síle a odhodlání postavit se na odpor grázlům. ()

billcarson 

všechny recenze uživatele

Crowe i Phoenix podali výtečné herecké výkony. Začátek filmu byl opravdu mrazivě přesvědčivý, možná trochu delší sekvence z bitvy by neuškodila. Poté už film docela ztrácí na tempu a konec, zprominutím kýčovitá prasárna, která se snaží z člověka dostat emoce za každou cenu. Hodně lidí takříkajíc sedlo na lep, ti prostoduší si to určo užili. Přesto všechno dám za tři a půl a zaokrouhlím na celkové čtyři za výborný začátek, za Russella s tetovaním SPQR, za Zimmera a za skvělou kameru. Historicky ovšem kompost. ()

Sorafay 

všechny recenze uživatele

Povedať že tento film milujem, je slabé slovo. Vždy si ho rada pozriem, nikdy sa mi nezunuje. Skvelé scény, krásna hudba, neustále sa tam niečo deje, človek sa pri ňom nenudí a perfektne ho celý prežíva. A spojenie Russell vs. Joaquin je vynikajúce. ()

Trepak 

všechny recenze uživatele

Ďalšia hodinka dejepisu od učiteľa Ridleyho. Narozdiel od Dobytia raja sa Gladiátor rozbieha vo veľkom štýle. Ale čo ten koniec? Fuck! ()

Imyourmather 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře: geminy, woody Co dodat, snad jen že mi z filmu v hlavě zůstala jen jedna scéna, a to: "Prodals mi teplé žirafy", což je celkem smutné. Čekal jsem víc. ()

Andrej1388 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu asi ani netreba komentar,je to proste jedno velkolepe historicke divadlo,russel crowe hra velkolepe,a film ma naozaj velku kvalitu ktora sa odzrkadluje od zaciatku az do konca filmu! ()

BertuzziPP 

všechny recenze uživatele

Historicky film s nezabudnutelnym pribehom. Aj ked tento pribeh nefiguruje s dejinami, scenarista pekne pospajal jednotlive postavy a udalosti dokopy. Hlavnu postavu stvarnuje Maximus, general severnej armady. Doplati na svoju cestnost vysokou danou. Scenar nadviazuje na intrigy spojujuce sa so ctiziadostivostou po moci. Tu si clovek uvedomi, ako jeden krok dokaze obratit cely zivot naruby. Pravo po spravodlivosti dodava hlavnej postave silu zit a postavit sa tym, ktori mu tak ublizili. Vela zmysluplnych komentarov vo filme. Velky dojem u mna urobil aj soundtrack Now We Are Free. Prekvapivy koniec ktory ma dostal. Film ktory si radi pozriete opakovane. ()

maximus78 

všechny recenze uživatele

R.CROWE - neskutočný, najlepší... A film? Proste ma.... dostal. Zostal som iba ticho sedieť. I keď nie celkom podľa histórie ale proste krásny. ()

sashazv 

všechny recenze uživatele

Tí, ktorí sa zaujímajú o históriu budú týmto filmom sklamaní. Ale aj ,,historici" musia oceniť skvelý herecký výkon Russella Crowa, ktorý do úlohy Maxima Decima Meridia padol ako uliaty. Výsledkom je Oscar. Je to taký hollywoodsky veľkofilm. Nič viac, ale aj tak odporúčam pozrieť. ()

Markal 

všechny recenze uživatele

Zajímavosti: Maximus se v závěrečném boji objeví v aréně s malým kulatým štítem a pancířem, který ale gladiátoři nepoužívali. Tato výzbroj nepatřila gladiátorům, ale vojákům. V gladiátorských zápasech bylo přesně dáno, která zbraň bojuje proti jiné zbrani, na což autoři filmu vůbec nebrali ohled. Ve filmu se tak objevují korintské přilby, římské vojenské pancíře a dokonce vikingské a turecké přilby a hrudní pancíře, které v době, kdy se film odehrává, ještě neexistovaly. V jedné scéně Maximus bojuje současně s gladiátorem a tygrem, což je naprostý nesmysl - souboje muže proti muži se nekonaly zároveň se souboji muže proti zvířeti. Nad vchodem do gladiátorské školy v Římě je nápis Ludus magnus gladiatores, což v přesném překladu znamená velká škola gladiátoři. Správně má být Ludus magnus gladiatorum. Přezdívka hlavní postavy Maxima, která zní Španěl (v originále The Spaniard - Římané nikdy nedosazovali Španěly nebo jiné původem neřímské občany do tak vysokých funkcí jako je generál. ()

Necrophobic 

všechny recenze uživatele

Výborný film s výborným Crowem .Ikdyž tempo kolísá stále jsem zaujatě sledoval a tak to má být .Vizuálně výborné a zvuk DTS na kvalitním domacím kině prostě boří dům ()

Ynhoj 

všechny recenze uživatele

Russel už asi nepřekoná tuto roli, která mu padla jak prd.l na hrnec...Z historického hlediska je film utopie,ale jako film si zaslouží 5 podtržených *. Viděl jsem ho několikrát a je to stále nářez....Hudba je šitá na míru, výborná kamera, střih... ba i digit. Řím se povedl....."They called him Spanien" :-)) ()

Awesomer 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott natočil nezapomenutelný, dojemný velkofilm, který se pro mnohé stal filmem číslo jedna ( do této sorty se řadím i já ). 5 hvězd je pro mě absolutně nedostačující hodnocení a kdybych si mohl vybrat jeden jediný film, kde bych dal 6, byl by to právě Gladiátor. Russel Crowe, který dostal za hlavní roli zaslouženého oscara, předvádí strhující výkon. OVŠEM, Joaquin Phoenix mu velmi zdatně sekunduje a rozhodně by zasloužil oscara za vedlejší roli, o tom není sporu... A samozřejmě soundtrack Hanse Zimmera je přímo grandiózní! Tohle je můj životní film a já věřím, že už ho nikdy nic nepřekoná.... ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama