Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

UnrealTom 

všechny recenze uživatele

Misteriózní dílo Ridleyho Scotta, film nemá prakticky slabinu vše je do detailu pečlivě připraveno, kamera, akce, hudba a další, k tomu výborný Russell Crowe, co víc si přát 5 hvězd. ()

BeaX 

všechny recenze uživatele

Musím říct že začátek byla docela nuda.Potom se to začalo rozvíjet no a konec samozřejmě velkolepý.Málem se mi uronila slza .Kostýmy báječné.Hlavní herec Russel Crowe si nechal záležet.Sice to na 5* není a když ještě vytknu nudný začátek dám 3* :). ()

NikoKovac 

všechny recenze uživatele

Po Gladiátorovi měl u mě Joaquin Phoenix velké mínus za nejvíce slizkého herce všech dob, teď má u mě obrovské plus za skvělé ztvárnění Johnnyho Cashe ve Walk The Line. Prej si ho sám Johnny vybral, a to právě na základě jeho fantastického výkonu tady v Gladiatorovi. Jinak, film je to úžasný, skvělý nápad, vynikající zápletka a mimo Joaquina i Russel Crowe ve své životní roli. Takhle si představuju kvalitní film. ()

Portman01 

všechny recenze uživatele

Pane Bože :-o ubehlo 13 rokov od natočenia Gladiátora, a nemôžem si pomôcť. Snáď som ten film videl asi 15 krát a stále je perfektný :-) Hanz Zimmer ako vždy vyzdvihne filmy na vrchol položením vysokej láťky čo sa týka soundtrackov. V hlave mi hraje neustále toto http://www.youtube.com/watch?v=_ad1psYWPM4 ROMA VICTOR!! :-p Russel Crowe si toho Oscara zaslúžil. Jaoquin Phoenix zahral Commodora bravúrne. Pri scéne "Am I not merciful" som mal zimomriavky (http://www.youtube.com/watch?v=6BYqH4TNI9s) Richard Harris (nech odpočíva v pokoji) čoby cisár Marcus Aurelius bol rovnako skvelý a uveuriteľný. Proste nemám filmu čo vytknúť. Toto je jeden z najlepších filmov, aký bol kedy natočený. Toľko sĺz, bolesti a zármutku v jednom filme, solídny koniec a nezabudnuteľná hláška: "Zase se jednou setkáme..ale né hned..né hned." ()

knedliiicek 

všechny recenze uživatele

Smutek, zrada, žal, bolest, víra a síla. Neuvěřitelný kousek. Kdo pro toto má pochopení a představivost do minulosti. A trošku jen malinko se vryje do role Russella Crowea a zkusí si vybavit realitu, tak v závěrečné fázy při pořádné porci vcítěnosti poznáte ve svém nitru že se vám chce brečet. Ta představa bezmocnosti přijít o všechny blízké a "dar či prokletí" od boha zůstat naživu v nekonečném opojetí dostat své msty za vše pro co bojoval, vedl muže a zábijel pro svou zem. Nakonec z toho všeho vám po oslední slze na konci filmu dojde že šlo jen o herectví a zase kousek umění zvukových, výzážistických, kamerových a scénaristických výkonu. Upřímně řečeno, KLOBOUK dolů. Mohu se přít mohu nutit, ALE každý po svých přednostech co uznává a neuznává pozná. Jestli se mut o prostě líbí nebo ne. ;) ()

Kritik 

všechny recenze uživatele

Film, který vám řekne, že s touhou je možné všechno. Russel Crowe podává skvělý a přesvědčivý výkon a zkrátka mu musíte po celou dobu držet palce. Gladiátora jsem shlédnul již asi po 6té a pokaždé mám stejný pocit úžasnosti. Doporučuji jako "nakopávací" film na dodání kuráže k heroickým výkonům ;) ()

EchoswordCZ 

všechny recenze uživatele

Historické filmy jsem měl vždycky rád. Myslím, že to byl asi hlavní důvod, proč se mi Gladiátor tak líbil, režírován geniálním Ridley Scottem a skvěle zahrán charismatickým Russell Crowem. Tento film vypráví emotivní příběh zrazeného generála, kterého jeho čest dostala až do gladiátorské arény. Děj je vyprávěn takovým způsobem, aby byl divák neustále v napětí a nejistotě. Některé scény jsou možná trochu zbytečně dlouhé , ale to nevadí, jelikož skvělé dialogy (i když jich není mnoho) a souboje to jistě vynahrazují. K hlavnímu hrdinovi si lze vybudovat silný vztah, jelikož ve filmu je mu věnován dostatek prostoru i slov. Pokud tedy máte rádi historické filmy, surovou akci a silné, emotivní příběhy, myslím, že Gladiátor by se vám mohl líbit. ()

lojzik 

všechny recenze uživatele

Celkem takové nafouknuté nic a hlavně ten konec, jak hlavní hrdina zabije v aréně padoušského císaře mi přijde dost nemastný. Mnohem lepší filmy o starém Římu podle mě točili američani paradoxně v 60. letech o vůdci vzbouřených otroků Spartakovi, šíleném císaři Caligulovi, kterého zabije nakonec vlastní tělesná garda atd. ()

Welldoneadam 

všechny recenze uživatele

Miluji historii a pro mě je Gladiátor mistrovské dílo. Je to velmi přesný obraz římské říše. Jsou zde velmi kvalitní kostýmy, herecké výkony, scénář, scenérie a bojové styly. Občas mě i napadlo, že právě cestuji zpět do roku 180. Russell Crowe je Hollywoodský drsňák a je v tomto filmu vynikající. Joaquin Phoenix je skvělý jako darebák, jeden z nejlepších v historii filmu. Connie Nielsen hraje jednu z nejsilnějších ženských postav, které jsem kdy viděl. Choreograf akčních scén byl skvělý. Ridley Scott udělal skvělou práci a pokud hledáte nějaký historický film na večer, tak s Gladiátorem určitě neuděláte chybu. ()

brondy 

všechny recenze uživatele

Keďže sa to na historické dielo nehrá, odpúšťaom filmu všetky logické prešlapy. Ako oddychovka vynikajuce. ()

Gattolino 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Kdyby člověk chtěl hledat blechy, zejména v historických reáliích a skutečně doložených událostech, určitě by je našel, ale proč to dělat? Není smysl díla jinde? A natočit dobrý historický film ze starověku není zas tak obvyklé. Ben Hur, Spartakus, Kleopatra, Sinuhet, Pád říše římské, Faraon, Boj o Řím, to je naprostá klasika, ale natočená už relativně dávno. Co podobně kvalitního vzniklo od té doby? Alexandr Veliký není špatný, ale mohl by být o dost lepší, Trója má taky své rezervy. Gladiátor se prostě podařil. A jestli se povedlo, abych při odchodu z kina musel vytahovat šnuptychl, pak to rozhodně není díky žádnému "dojemnému hollywoodskému klišé", jak se snaží filmu podsunout ti, co se za ten šnuptychl stydí. První dojem je asi klíčový, a tím bylo naprosté pohlcení do děje. To pak se dají odpustit i ty historické vymyšlenosti. ()

neo101 

všechny recenze uživatele

moc omáčky okolo skvělých bitek. Kartágo v Colosseu je asi nejvíc. ale těch keců okolo je na mě moc a dělá to film neskutečně dlouhý, zbytečně. takže hvězda za bitky, hvězda za Olivera Reeda a jedna za Commoda i když ty jeho incestní choutky mě štvaly. ()

lucinka1230 

všechny recenze uživatele

Co bych k tomu řekla...no asi tak: Takové ty bojové gladiátorské, historické filmy moc nemusím ,ale tenhe je super. 5* si podle mě zaslouží :) ()

Loooba 

všechny recenze uživatele

Výborná historická procházka po dějinách okořeněná snad vším, před čím jen zírám s otevřenou hubou! ()

Anka1597 

všechny recenze uživatele

Co vznikne, když Ridley Scott dá dohromady Hanse Zimmera a Russella Crowa? Úžasný velkofilm. Už od prvního shlédnutí jsem byla nadšená a nakonec se pro mě z filmu stal rituál. ()

killberrybil 

všechny recenze uživatele

Klasicky dělaný americký velkofilm, jehož ovšem vysoce nad průměr pozvedává skvělá hudba Hanse Zimmera. Emotivně vystihující, perfektně doplňuje akční scény a celkově je hudba nadprůměrná. I Russel, kterého jinak nemusím, zde zahrál dobře. ()

grawien 

všechny recenze uživatele

Scottův počin z roku 2000 byl pro mě okamžitě po natočení jasnou volbou. Jakožto amatérského historika mě trochu zamrzela poupravená historie, nicméně postava generála Maxima mi dokázala rychle spravit chuť. Výborné herecké obsazení, úžasná úvodní bitva proti Germánům. Jediné, co mohu zpracování vytknout je antický Řím - skoro jako by 3D modely byly vytvořeny v roce 1990. ()

Shelma 

všechny recenze uživatele

Přirozená autorita, chrabrost, čest a láska k rodné zemi. Kdysi dávno měly tyto vlastnosti jednoduchou a přímočarou podobu, kterou dokázal Ridley Scott přesně vystihnout. Gladiátorovi se nedá nic vytknout a není třeba ani více slov na vyzdvižení jeho kvalit. Pro mě bezkonkurenční historický velkofilm. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama