Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

zaluky 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si odpustit toto neokomentovat. Film jsem si vybral protože zrovna dělám maturitní práci a okrajově jsem se tam dotknul Gladiátorů. Musím uznat, že když člověk ví jak to bylo tak už mu to dává mnohem větší smysl. V tomto snímku se Ridley Scott vyznamenal a drží si svůj standard. Russell Crowe to dokonale zahrál, spíš mi připadá že to nemusel ani hrát protože mu byl Commodus nesympatický. Teď ještě více obdivuji Řím a jeho historii. ***** ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Trochu mě to zklamalo, čekala jsem něco jiného, než efektní jednohubku. Některé scény byly dost rozvláčné a příběhově mi film toho zrovna moc nenabídl. Naopak co se týká akčních scén, soundtracku a vizuální stránky obecně, byla jsem docela spokojená. 78% ()

HelenaHanke 

všechny recenze uživatele

„We mortals are but shadows and dust. Shadows and dust, Maximus!“ - což neznamená, že ve svém životě nemůžeme něco smysluplného udělat. Gladiátor je v mnoha ohledech absolutní srdcovka, spoustu dobrého se v něm sešlo: skvělý námět, nápaditá akce a výteční herci v čele s Russellem Crowem, kterému jeho Maxima prostě věříte. Je přitom málo herců, kteří dokážou tyto absolutní hrdiny ztvárnit natolik přesvědčivě, že o jejich opravdovosti nemáte důvod pochybovat. Stejně tak role vyšinutého záporáka nemohla být obsazena lépe. Phoenixův Commodus je rafinovaný, komplikovaný a přesto jeho počínání rozumíte. Pokud jde o příběh samotný, volání po propracovanější dějové lince chápu tak napůl. Místy by ději prospělo, kdyby některé vedlejší postavy dostaly více prostoru a jejich pohnutky byly odůvodněnější. Na druhou stranu u velkofilmů je přílišná hloubka mnohdy na obtíž. Pokud jsou navíc drobné nedostatky kompenzovány jedinečnou výpravou a geniální hudbou, jako je tomu v tomto případě, perfektní filmový zážitek je na světě. (95 %) ()

Rada.Shoa 

všechny recenze uživatele

Russella Crowe mám hodně rád a myslím že až na pár výjimek je opravdu člověkem na správném místě. Gladiátor vás vtáhne do děje od první minuty až dokonce. Námět byl prostě na jedničku. Filmy s této doby moc nemusím ale v jeho podání mi to opravdu sedlo. Muž kterého žene pomsta a je ochotný pro to udělat cokoliv. Perfektní snímek který se vyvedl stejně dobře jako veliká a nadupaná " Trója " ()

joffreydepeyrac 

všechny recenze uživatele

Spektákl se vším všudy, perfektní herecké výkony, geniální hudba. Na první kouknutí bych dal asi 4 hvězdy, ale už jsem to viděl několikrát a cítím úplně to samé, co hned několik hodnotitelů tady, a sice to, že je to s každým podíváním o chlup lepší. Odhlédnuto od historických nepřesností bez výhrad, skvělá podívaná. Tedy za 5. ()

Maskati 

všechny recenze uživatele

Asi povedené řemeslo,o tom žádná pochybnost.Podrobně to zde rozepisují jiní.Ale koupil jsem si na CD rozšířenou verzi společně s dalšími CD kde je zaznamenán průběh natáčení a příprav filmu.Sáhodlouze tam tvůrci vysvětluji jak složitě vznikal scénář apod.Pak jsem si po letech náhodou pustil Mannův Pád říše římské a docvaklo mi to.Ale jinak dost dobrý. ()

cenitel 

všechny recenze uživatele

Od Ridleyho Scotta se mi vždy filmy líbili a líbit budou. I když jsem tento film shlédnul až někdy v roce 2010 a teď nedávno, jsem tento snímek mohl shlédnout znovu, tak ve mě něco zanechal. Nezapomenutelně charakteristickou stránku Rusella Crowea, klobouk dolů- role mu sedla na 100%. I když tento film končí trochu smutně, tak ve mně zanechal hrdinu a bojovníka. Naproti němu Joaquin Phoenix jako správný záporák a slizský had, zde sehrál svůj úkol taktéž na výbornou. Film byl správně okořeněný melodickou a nezapomenutelnou hudbou Hanse Zimmera, která se musí obzvláště ocenit. Na to, že snímek vznikl v roce 2000, tak musím ocenit kameru, když to porovnám se současnými filmy. Na tento film bych se mohl dívat min. 2x do roka. Prostě Gladiátora nemůžu jinak hodnotit než samými superlativy a tak si zaslouží mé hodnocení na 95%- 5hvězdiček.:) ()

SeeSaw 

všechny recenze uživatele

Redefinování historického žánru. Sláva a velikost Říma. Otrok proti císaři. Dodnes se sám sebe ptám, lze vůbec natočit velkolepější film než je tento? ()

ivvi 

všechny recenze uživatele

Prečo sa prestali robiť veľkofilmy ako Gladiátor, Posledný Mohykán, či Statočné srdce? Prečo majú súčasní tvorcovia potrebu uprednostňovať zelené plátno pred tým "reálnym" a kvantitu v podobe efektov pred kvalitou? Mám pocit, akoby sa zabúdalo klásť dôraz na moment, ktorý nám umožňuje sa stotožniť s danou scénou a charaktermi. Gladiátor je jedným z posledných filmov svojej éry, ktorý si vystačil s minimom efektov a napriek tomu, je jedným z najlepších filmov vôbec. Strhujúci príbeh nastavujúci zrkadlo životu v starovekom Ríme, jeho cisárom, otrokom a hlavne gladiátorom, ktorích úlohou bolo zabávať dav bojom o holý život v aréne pred očami tisícov divákov. Jeden z nich zvaný "Spaniard", ktorý nerozpráva, nemá chuť žiť a teda sa vzpiera svojmu osudu otroka-gladiátora, je v skutočnosti cisárovým najväčším tŕňom v oku a veľmi rýchlo sa stáva hrdinom davu Kolosea so silou rovnajúcej sa samotnému cisárovi Commodovi .Win the crowd and you will win your freedom. Gladiátor je film so skvelou réžiou, scenárom, hudbou, hereckými výkonmi...to všetko a mnoho iné z neho robí veľkofilm, ktorý sa hlboko vryje do pamäti a chytí za srdce. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Mistrovo mistrné dílo. Nade vším stojí výprava filmu, protože děj je dost očekávatelný. Bojové scény, ať už ty v aréně nebo, a především, ta bitva s Germány, jsou prostě skvělé ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní popcorn. Hlavní tahouni filmu jsou herci, hudba a nehollywoodský závěr. "Všichni jsme jen stín a prach." ()

Whiterose 

všechny recenze uživatele

Tady, myslím, slova nestačí. Neuvěřitelná pecka, legenda a mistrovské dílo, všechno pěkně v jednom balení. Příběh trochu smrdí Hollywoodem, ale co, je to žánr "meče a sandále" v plné parádě. Všechno je tu velkolepé: děj, výprava, hudba a herecké výkony obzvláště! J. Phoenix je zloduch jedna báseň, ale Russell Crowe tomu prostě kraluje a odvádí zatraceně dobrou práci, Oscar mu patří zaslouženě. Zároveň je jasné, že Russell je nejenom fantastický herec, ale taky král jo jo efektu. Za těch 16 let od vzniku Gladiátora už tolikrát změnil konfekční velikost, že i Renneé Zelweger by mohla závidět. Ale je nanejvýš jasné, že ta gladiátorská forma mu sedla nejlíp. Pět hvězd a zatajený dech až do konce! ()

topol999 

všechny recenze uživatele

Nelze upřít skvělé herecké výkony, hudbu a kulisy, ale nemohu si pomoci, prostě tomu tu 5. * dát nemohu... Císaři nikdy nepochopili to, že největší moc má lid a to by si měli uvědomit i dnešní politici... až jich bude mít každý plný zuby, tak je vyhodí... (idealistická myšlenka) "Kdo mi ho pomůže nést??" "ta doba kdy ti vyznávám hold brzy pomine!!" ()

Jan.Racek 

všechny recenze uživatele

Historický megafilm!!!!!! Neznám lepší tohle je prostě top a to historické filmy moc nemusím tohle je prostě něco víc.100%! ()

Miro1 

všechny recenze uživatele

Russell Crowe, Hans Zimmer, Ridley Scott.... Tenhle film fakt stál za to. Skvělý scénář podtržený skvělou hudbou a skvělými hereckými výkony. Na pět hvězd to byl přeci jenom až trošku moc Hollywood, ale nádherné čtyry, a to jen proto, že půlka té páté udělit nejde:) ()

Bmarjenka 

všechny recenze uživatele

Film som ako mladý videl minimálne 100 krát a bol som z neho maximálne nadšeny už len kvôli gladiatorsky zaujímavým bojom, emóciam a hlavnou postavou. Russel Crowe hrá svoju rolu bez najmenšej chyby a divák si ho obľúbi už od začiatku. Avšak po vyzretí som si začal uvedomovať jeden veľký nedostatok. Tým je druhá polovica filmu, v podstate by som už ani nevedel povedať čo sa v nej dialo. Ale aj napriek tomu to pre mňa zostáva nadpriemerný film. ()

Btmn.99 

všechny recenze uživatele

OBSADENIE: 10/10 HUDBA: 10/10 EFEKTY: 9/10 AKCIA: 10/10 DOJEM: 10/10 II ,,Generál, ktorý sa stal otrokom. Otrok, ktorý sa stal Gladiátorom." Keď sa povie Russel Crowe, predstavím si Maxima, keď sa povie Ridley Scott, predstavím si Gladiátora, keď sa povie historický film, napadne mi Gladiátor, keď sa povie...jednoducho Gladiátor a superlatívy to ide k sebe. Všetko čo veľkofilm má mať tak Gladiátor má minimálne dvojnásobok. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama