Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 635)

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě muselo vyhrát Oscara. A Russel Crowe to byl koncert z jeho strany. Tomuto film jsem se hodně dlouho vyhýbal. Na konec jsem, ale neodolal a byl jsem naprosto nadšen, skvělá podívaná a husí kůže k tomu :D Takovému filmu musím odpustit i ten konec. „Jsem Maximus Decimus Meridius. Velitel Severní armády. Generál legie Felix. Věrný služebník pravého císaře, Marca Aurelia. Zavraždil jste mi syna a zavraždili moji ženu. Ale já se pomstím teď, nebo v příštím životě.“ - Maximus --- Rozpočet / výdělek / rozdíl / počet dní odehraných v kinech: $103 / 457 / 354 milionů / 371 dní < 4,43 > násobek rozpočtu. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Je jen málo příběhů, jako je právě tento. A my máme to štěstí, že někdo něco takového natočil. Vlastně, "něco" takového natočil? Ono se nedá říct jenom tak "něco". Toto je "NĚCO" s velkým N. Vynikající herci, výprava, hudba a celková epickost Gladiátora jsou jen střípky pocitů, které ve vás tento film vyvolá. "Generál, který se stal otrokem. Otrok, který se stal gladiátorem. Gladiátor, který vzdoroval císaři" Podivuhodný příběh... 100% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak som konečne videl Gladiátora. Je to farebné, mydlia sa tam, až strieka krv, je to historicky verné, pretože Rím neumiestnili do Venezuely, nerozčúlil som sa, ani som nezaspal. Čo viac môže odo mňa niekto chcieť. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Jednoznačný kasovní trhák, který na mne udělal obrovský dojem. Ne snad díky skvělému scénáři, ale herecké výkony, kamera, hudba.. To vše bylo úžasné. Ohromně jsem se bavil a nemůžu něco vytýkat tak skvělému filmu, který svou kvalitu potvrdil ziskem 5ti oscarů. Určitě je jedním z mých oblíbených snímků. 90% ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší a nejepičtější dílo. Takový film se jen tak nevidí. Výborní herci předvádějí neviděné, k tomu nádherná hudba mistra Zimmera. Na tento film se jen tak nezapomene, s tak krásnou výpravou, povedeným scénářem, ale hlavně s mistrem Scottem. Souboje berou dech, tolik napětí a perfektní akce s perfektním příběhem, nádhera, vrchol filmu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

S výjimkou scénáře velmi povedený historický velkofilm. Ridley Scott byl pro oživení tohoto žánru tou nejlepší volbou. Ale Oscary pro nejlepší film a nejepšího herce (to už je daleko zajímavější Joaquin Phoenix) jsem dodnes nepochopil. Kvalita filmu bohužel vynikne zejména při srovnání s podobnými filmy, které se vyrojily po úspěchu Gladiátora. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jakž takž se mi to na začátku líbilo. Hlavně bojové scény. pak jsem si to zjiš´toval, zda se to tak skutečně v historii odehrávalo a zjistil jsem, že vůbec ne, že je to bouda na diváky, co si to ale neověřují. Pokud se týče milostného příběhu, tak ten je všední, obyčejný, ale masový konzument to tak chce, tak se mu to dává, dokud nemá dost. A to bude hodně dlouho trvat, než bude mít dost. Proto se tyhle filmy točí dneska jako na běžícím páse. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který ať si pustím v kterékoliv minutě hned vím oč jde, tak moc se mi dostal pod kůži. A závěrečné scény v aréně, prostě něco, jakož i sám konec. Netřeba psát více. No a ještě hudba, skvělá, úchvatná. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nablýskaný velkolepý a nehorázne jednoduchý film. Ak sa však Scottovi niečo fakt podarilo, tak je to práve Gladiátor, lebo len málokto dokáže príbeh o zabíjaní v ringu podať tak, aby ste pri ňom mali vlhké oči. Čo na tom, že Rimania nezmyselne zabíjajú pohanov... Čo na tom, že Maximus je len tupí vojak, ktorý splní každý rozkaz, aby sa dostal domov... A už vonkoncom nikoho nebude trápiť, že Maximus je kamoš so všetkými tými zabijakmi v otroctve... Zimmerova hudba, Croweov výkon a Scottova pompéznosť prehlušia všetky nedostatky a ostane vám pred očami len slogan, že je to film o mužovi, ktorý sa postavil impériu. To, že sa impériu nikto nepostavil a že v skutočnosti ide viac o úchylného Commoda ako hlavného hrdinu nás nemusí trápiť a môžme si vychutnávať velkolepé súboje a intrigy. A keď nás už netrápi nič, tak už si vôbec nemusíme všímať, že Russel hral lepšie v Insiderovi aj Čistej duši. Skrátka historický blokbaster pre davy ako má byť. A o to ide: získaj si dav... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který probudil uvadající zájem o historické velkofilmy. Skvělé akční scény, nabušená hudba a perfektní Russell Crowe dělají z filmu takřka dokonalou podívanou, kterou trochu brzdí v některých případech zdlouhavé a nezaživné dialogy. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

jeden z nejnudnějších přehodnocených blábolů filmové historie.Film postráda jakékoliv hlubší emoce,cit pro vyprávění,není v něm žádná srdceryvná nebo dokonce kulervoucí scéna.Neskutečně pitomý scénář,plný logických chyb,za který by se měl stydět i spermatem postříkaný pisálek druhořadých erotických sado maso povídek.Zoufalý střih,nejednotné tempo vyprávění.Toporný Crowe,který nemá šanci si získat jakékoliv sympatie.Zrádný syn císaře zabije svého otce a dá popravit Generála Maxima,v mžiku a sledu snad 30 vteřin,aniž by se potom kdokoliv z jeho vojska vyptával kdepak náš brouček asi je.V mžiku ho jeho pár nejvěrnějších,kteří ho oddaně milují a váží si ho jako přítele,zradí a vede ho na popravu,bez jediného slůvka protestu nebo náznaku odporu..je to přeci rozkaz nového císaře.....chjo :-D Chujovina,kterou by napsal a zrežiroval líp každý študák prvního ročníku FAMU,možná i já bych se vyřádil líp.Sled prázdných a pár nudných ´´tvrďáckých akční scén,nemůže vyplnit tu tří hodinovou vatu debilních dialogů a nelogicky jednajících postav,které vede sám mladý císař Commodus,když se po jednom trapném píchanci do žeber pokusí Maximovy vzdorovat v aréně tváří tvář,aby mohla následovat další debilní scéna na poli a muckání s chcíplou rodinkou ( jejíž vyvraždění nedávalo sebemenší smysl a nemělo pro Commoduse žádný význam ) jen potvrdilo scénáristickou retardaci.Největší plus na filmu je Joaquin Phoenix ( což je paradox,páč ho nemůžu bytostně vystát ) který svojí roli otco vraha,bídného poseroutky a nutkáním píchat svojí sestru podlého sráče,byl mým favoritem a moc se mu to přál :-D hlavně tu setru,aspoň na vteřinu by byli z filmu cítit nějaké emoce.Právě za něj je jedna hvězda a ta druhá za souboj Maxima s Tigrem,kterého hrál můj oblíbenec Swen-Ole Thorsen.Oblíbenost a uznání tohoto opusu který si zamrdal s historickými fakty a Hollywoodskou vatou si získal srdce každého,jenž to Ridleymu žere i s naviákem,mi zůstane nevysvětlitelnou záhadou.Já na tyhle laciný figle neskočim a všímám si detailů a logiky,která tenhle film sráží na 35% a taky děsnou hudbou,která se Zimmerovy a té ukňourané Australské děvce opravdu nepovedla.Brak. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Videl som to možno desaťkrát. Ide o jednu z najlepších historických fikcií a celkovo asi aj najlepších mužských hereckých výkonov v rímskych kostýmoch. Russell Crowe sa stal mojím obľúbencom, ale tie grimasy a pohľady Joaquina Phoenixa ho ešte prekonávajú. Silné a surové zábery, skvelá akcia a ešte jeden nezabudnuteľný vtip o teplých ťavách. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Krásný holywoodský historický velkofilm, kterých v takovéto kvalitě není mnoho. Osobně se mi nejvíce líbil Joaquin Phoenix v roli Commoda. Jinak pastva pro oči. ()

classic 

všechny recenze uživatele

SIR Ridley Scott nakrútil podľa mňa bezpochyby svoj najlepší film kariéry ! Jeho famózny, historický veľkofilm - Gladiátor, si myslím, že najlepšie funguje vo svojej 1/3, keď hlavná postava, rímsky generál, Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe), vyhráva bitku, či vojnu v Germánii roku 180 nášho letopočtu, pričom R. cisár Marcus Aurelius (Richard Harris) všetko sleduje z dostatočnej vzdialenosti, tak aby nebol ohrozený na živote, a pritom i tak umiera, ale úplne iným spôsobom, ako zobrazuje režisér Scott... _ ...Až trojica špičkových, hollywoodskych scenáristov (Franzoni, Logan a Nicholson) vymyslela už svoj vlastný námet, príbeh, ktorý takmer každého diváka maximálne pohltí, osloví, i keď sa vôbec nezakladá na pravde, kde sa miesia fiktívne (samotný Maximus, ďalej, Tigris, Proximo, Gracchus a cetera) s tými reálnymi postavami (Commodus, Lucilla), je to i napriek tomu veľmi znesiteľné, pozerateľné, pretože je to nadstavené, nadštandardne, podľa osvedčenej metódy, šablóny, skúsených „filmových spisovateľov” , ktorí najlepšie vedia, kedy pridať, či zase ubrať. Na základe toho potom režisér film prispôsobí podľa svojho g-u-s-t-a, t.j. obohatí ho svojím vybrúseným, vizuálnym štýlom, ktorým našťastie Ridley Scott disponuje, a pridajú sa také technické zložky, ako sú výprava, ktorá je extrémne presvedčivá, kostýmy, ktoré sú naprosto ukážkové, doplní sa hudba filmovej, hudobnej veličiny + s hudobníčkou, ktorá má veľkú charizmu, alebo bez výrazného zvuku by to bolo v konečnom dôsledku veľmi slabé, lebo vtedy by sa stal film sám o sebe-bezvýznamným ! A vôbec si ho neviem na koniec predstaviť bez - montáže a imigu. _ Je to v prvom rade ONE MAN SHOW-Russella Crowea, skrátka, celému filmu dominuje jednoznačne jeho skvostný Maximus, zručne mu sekunduje „úhlavný nepriateľ” , Commodus (mladý Phoenix je totálne nechutný svojím majstrovským, hereckým výkonom), keď zhruba z hádam viac, ako z desiatky vedľajších postáv, nemá žiadna príliš veľa hereckého priestoru-predviesť sa, napríklad (Lucilla, Proximo, Marcus Aurelius, Gracchus, Juba, Cicero, Lucius, Quintus, Hagen a podobne). SUMMA SUMMARUM : Gladiátor je tým typom filmu, ktorý sa dá pozerať asi donekonečna a ešte ďalej. Ani sám neviem, koľko-krát som ho už v tomto živote videl... ? Určite je to veľa-krát, že ma doteraz neomrzel, a zrejme ani tak rýchlo neomrzí. Totiž, tentokrát som sa naň pozeral „trochu inak” , ako bolo tomu doteraz. 4K ULTRA HD- hovorí za všetko, odporúčam vám, aby ste si ho taktiež takýmto spôsobom pozreli, ktorý je fascinujúci, ako nikdy predtým ! PS: Zabudnite na večerné projekcie na TV. Narkóze, sorry Markíze, alebo Hnojke, pardon Jojke. Torrenty a DVD sú už dávno pasé, jedine ak, by ste trebárs sťahovali 100GB súbor, čo sa vám asi zrovna extra nechce ? Ale práve vtedy by ste sa navlas priblížili k dokonalosti z pozerania. Kino je minimálna šanca ? Možno na dvadsiate výročie, na budúci rok ? Uvidíme ? Tak vaša posledná možnosť je... ()

váca 

všechny recenze uživatele

Historický velkofilm, nebo spíše epos, který fantasticky zachycuje atmosféru starého Říma a gladiátorských her. Unikátní dílo od skvělého režiséra s nezapomenutelnými hereckými výkony Russella Crowea, Joaquina Phoenixe. Jeho ztvárnění císaře Commoda bylo brilantní a uvěřitelné, stejně jako výkon Russella Crowea coby generála Maxima. Nádherné kostýmy a fascinující hudba podtrhují dokonalost filmu oceněného mnoha Oscary. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Oscarový velkofilm, který Vás bude bavit celou svoji dlouhou stopáž. Akční scény jsou výborně natočené. Příběh se tváří velmi věrohodně:o). Díky Gladiátorovi se začalo natáčet víc filmů z historického prostředí. Maximus! Film roku 2000. ()

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama