Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh římského generála Maxima začíná v zimě roku 180, kdy v čele římských legií zvítězil nad germánskými kmeny. Po bitvě dorazí do ležení císař Marcus Aurelius se svými dětmi, slabošským synem Commodem a dcerou Lucillou, která byla kdysi Maximovou milenkou. Věčnými boji unavený císař požádá Maxima, aby se po jeho smrti stal protektorem Říma. Generál to však odmítne. Když se Commodus dozví, že ho otec nehodlá jmenovat svým nástupcem, zákeřně ho usmrtí a zmocní se vlády. Maximus se novému vládci odmítne podrobit a je zatčen. Podaří se mu uprchnout a spěchá domů. Svůj dům najde vypálený a manželku i syna zavražděné. Vyčerpán žalem i zraněním omdlí a probere se v zajetí otrokářské karavany. Je pak prodán bývalému gladiátorovi Proximovi. Společně s černým otrokem Jubou projde gladiátorským výcvikem a dostane přezdívku Španěl. Commodus se vrací do Říma a chce rozpustit senát. K tomu však potřebuje získat na svou stranu lid. Rozhodne se proto uspořádat velkolepé gladiátorské hry, kam přijíždí i Proximovi gladiátoři. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 635)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Perfektní Joaquin jako císař a Russel jako ten, po kom se chtělo, aby sklonil hlavu a zvolal Ave Ty! Tak to kdysi chodilo, že váš život nebyl váš a jen palec a rozmar rozhodoval o tom, jak dlouho budete moci nořit svá chodidla do písku římského Kolosea. Dokážu si představit tu beznaděj a nesmírnou nenávist, kterou Maximus musel cítit k někomu, kdo kvůli pýše a žárlivosti vzal život jeho nejbližším. Silný příběh v rukou vynikajícího režiséra, se stal spolu s hvězdným hereckým obsazením a s jedním z nejkrásnějších filmových soundtracků neskutečným zážitkem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„What we do in life echoes in eternity.“ Přimhuřte oči nad historickými nonsensy a oddejte se spektakulární žranici od prince filmového vizuálna (nesesaditelným králem je Stanley), která až na úplný závěr umě balancuje na hraně kýče. Při hudebním motivu „setkání s rodinou mezi klasy“ (Lyndhurst Orchestra & Lisa Gerrard - Now we are free) neukápne slza snad jen Vizigótovi. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Gladiátora jsem v době jeho premiéry ignoroval a totéž jsem úspěšně praktikoval dlouhých 12 let, abych při jedné z televizních repríz přece jen neodolal a následně zjistil, že u té přezíravosti ke Gladiátorovi měl vydržet i nadále a instinkt mě jako obvykle nezklamal. Gladiátor mi jednoduše nemá co nabídnout, protože to je typ letního blockbusteru s pompézní výpravou, zato blbého jak štoudev. Příběh a dialogy jsou triviální a neštítím se napsat hloupé. Samozřejmě, na Connie Nielsen se hezky dívá, obě mužské hvězdy patří k velmi solidním hercům a ledascos z té zoufalosti zachraňují, ale jinak se dá zmínit už jen ona štědrá výprava a s klady jsem u konce. Dokonce ani ta často zmiňovaná úvodní bitva na mě neudělala valný dojem a ocenil bych snad jen řežby gladiátorů v cirku. Dovolím si svatokrádežně prohlásit, že nedávno natočené snímky Centurion a Orel deváté legie s absencí hereckých hvězd, zlomkovým rozpočtem a nesrovnatelně menšími ambicemi mi sedly nesrovnatelně líp, a to je přitom nepovažuju za nějaký výkvět kinematografie a vím, že mají četné mouchy. Celkový dojem: 40 %. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

OBSAHUJE SPOILERY V každém případě patří Ridleymu velký dík za vzkříšení žánru historického velkofilmu (vyjímaje pouze Krále Artuše). Gladiátor je jako první a proto je na místě určitá míra tolerance. Příběh je jednoduchý, ba přímo hloupoučký (podobné příběhy pomsty vídáme 2x tejdně na Primě) avšak velice kvalitně podaný a především skvěle natočený. Po řemeslné stránce je Gladiátor naprosto mistrovské dílo. Záběry na vyprahlou poušť, slunce zapadající pod bariérou, kůli záběrům na ruku, rozhrnující pole, na polorozpadlou zídku, a na hlavu hl. hrdiny, pod níž ubíhá písek, pokrytý rudými kvítky jsem se zamiloval do filmu... v přímém protilkadu k těmto záběrům ovšemn půlsobí silně rušivě zpomalené, krátke střihy, navíc nějakým způsobem silně trhane a tudíž naprosto nekoukatelné, které působí silně rušivě, dvojnásob v kombinaci s "normálními" záběry, které bezprostředně následují. U mistra obrazu/ů , jako je Ridley Scott toto zamrzí a nepříjemně překvapí. A nakonec PATOS. Vše je dokonáno, Maximus se setká s rodinou ( kapánek Happy end za každou cenu - když už umře, tak ať z toho aspoň něco vytřískáme), nastoupí žeská, a začne metat filozofická moudra o ceně lidského života, jeho poměru k velikosti říma, připomene nám, že Maximus býval voják (pro ty, co poslední 3 hodiny nedávali pozor) a konec... jakýkoliv normální divák musí být náležitě otráven. Já byl otráven a proto ty 3 hvězdičky. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: David Franzoni, John Logan, William Nicholson / Story by David Franzoni | Hudba: Hans Zimmer, Klaus Badelt, Lisa Gerrard | Produkcia: Douglas Wick, David Franzoni, Branko Lustig | Distribúcia: DreamWorks (USA), Universal Studios (non-USA) | Štúdio: Scott Free Productions, Red Wagon Entertainment | Rozpočet: 103 miliónov $ | Tržby: 457,640,427 $ || ,,Stojí vůbec Řím za lidský život?,, V tomto filmu tomu tak bylo. Russell Crowe, Joaquin Phoenix, réžia Ridleyho Scotta, a hudba samá spojuje niečo, kôli čomu sa filmy oplatí robiť a pozerať. Premňa jednoznačne najlepší historický film všetkých čias spolu s Gibsonovým Braveheart-om. A Rím bol taký krásny, že namiesto Maxima by som bol s tými légiami prebral moc natrvalo! Keby mu to scenár dovolil aspoň na 20 minút :) ()

Galerie (114)

Zajímavosti (153)

  • Kvůli rozzuřeným komparzistům v Koloseu musela produkce dodatečně najmout ochranku, která korigovala jejich odchod ze scény, čímž se zamezilo problémům, kdy tisíce komparzistů chtěli opustit scénu současně. (FIBO)
  • Katapulty použité v úvodu filmu by reálně měly dostřel zhruba do vzdálenosti 140 metrů. Z důvodu bezpečnosti a efektivity byl jejich dostřel digitálně upraven tak, aby byl daleko větší. (FIBO)
  • Režisér Ridley Scott v časech premiéry Napoleona (2023) vzpomínal, jak si Joaquina Phoenixe poprvé doopravdy všiml "v tom filmu s Nicole Kidman" (Zemřít pro…, 1995). Přemýšlel, jakou roli by pro toho zajímavého herce, který se mu neustále vracel do myšlenek, mohl vytvořit… a nakonec ho během příprav Gladiátora napadlo, že by z něj mohl být skvělý Commodus: "Byl dost hubený a většina lidí by v něm asi římského císaře neviděla, ale mě cosi fascinovalo v jeho obličeji a očích… je to hodně vážný člověk. Nakonec bylo to rozhodnutí na mě a já ho udělal, i když se mi to lidi ze studia snažili vymluvit a docela dost mě kritizovali. Ale když pak viděli denní práce, rychle otočili." Scéna Commodovy konfrontace s jeho otcem Markem Aureliem (Richard Harris) pak prý díky hercově výkonu vehnala režisérovi slzy do očí. (NIRO)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

Do Karlových Varů dorazí herec Russell Crowe

05.05.2023

Na nadcházející 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dorazí jedna z nejvýraznějších tváří současného světového filmu, novozélandský herec Russell Crowe. Sám tuto informaci… (více)

Další posily pro druhého Gladiátora

Další posily pro druhého Gladiátora

03.05.2023

Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner) letos na podzim divákům naservíruje velkolepý historický pohled na legendárního francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparteho, to pravé ořechové ale zřejmě… (více)

Reklama

Reklama