Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ticho bylo prolomeno... „Znepokojivé" (Time), „působivé" (The Wall Street Journal) a „napínavé" (Newsday) pokračování Mlčení jehňátek má „neobyčejný úspěch" (Us Weekly)! Anthony Hopkins je ve své staronové roli rafinovaného zabijáka Dr. Hannibala Lectera „perverzně dokonalý" (Rolling Stone), když po čase opouští svůj úkryt a vtahuje agentku FBI Clarice Starling (Julianne Moore) do životu nebezpečné hry, která prověří její sílu, chytrost... a loajalitu. Příval hrůzy a napětí a šokující vizuální efekty dělají z Hannibala „nejpůsobivější film, jaký kdy bude k vidění" (Joel Siegel, „Good Morning America"). (Magic Box)

(více)

Recenze (661)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jodie, veřejně tě chválím za projev zdravého rozumu, díky kterému ses odmítla tohohle zúčastnit. Tam, kde byla Jehňátka mrazivá, tísnivá a k nesnesení napínavá, tam je Hannibal už jen samoúčelně nechutný a i když se mi některé Scottovy filmy docela líbí, tady mám pocit, že měl při režírování asi tolik mozku, kolik ho zbylo Claricinu šéfovi poté, co u něj Clarice a Hannibal povečeřeli. A to ještě film vynechává to, co nám v plné kráse předkládá kniha, po jejímž přečtení se už nikdy nezbavíte pocitu, že Harris zešílel a vy s ním. Herci povětšinou odvádějí dobrý výkon, i když člověk tluče hlavou do sedačky a ptá se, proč se do tohohle nechali lidé jménem Hopkins, Moore, Oldman a Giannini uvrtat (a odpoví si s neslušnou stručností "prachy"), italskou renesanci můžu a asociace se jménem Pazzi je zajímavá, takže jsem si v prvních chvílích i docela medila. Tím horší byl zbytek. Ne, zdaleka to nebyl nejhorší film, co jsem měla tu smůlu vidět, ale zklamání to bylo velké. A v případě Anthonyho zklamání bolí. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chce ji Lecter šoustat, zabít, sníst nebo co?" Jak tak pana doktora znám, tak je to gurmán, takže by si patrně vybral úplně všechny nabídky. Nicméně já gurmán nejsem a svůj mozek ochutnávat nehodlám, takže se u mne během sledování tohoto snímku střídaly dva pocity - nuda a znechucení. Nebýt slušně vychován, tak bych kino poměrně záhy opustil, ale když po mě u vstupu pro jednou nechtěli výpalné, tak jsem to statečně dokoukal. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott narozdíl od Demmeho všechno vsadil na postavu doktora Lectra, sice nápad to nebyl špatnej, ale to zpracování už bylo horší, hlavně kvůli dost nekvalitnímu scénáři. Film je z větší části založenej na vzathu mezi Lectrem a Starlingovou, bohužel jejich rozhovory ani zdaleka nedosaahujou kvalit prvního dílu, ať už kvůli tomu, že scénář je debilní a nebo kvůli tomu, že Jodie Foster vystřídala nevýrazná Juliane Moore. Hannibal prostě nemá takovou sílu jako Mlčení jehňátek, ale musí se nechat, že některý scény svý kouzlo maj, taková scénka s mozečkem fakt stojí za to ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Snaha vytvoriť dôstojné pokračovanie Mlčania jahniat bohužiaľ veľmi rýchlo stroskotala na nezáživnom deji a samoúčelnej brutálnosti. Najhorší Hannibalovský príspevok do série. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Po obrovském úspěchu Mlčení jehňátek bylo celkem logické, že filmové pokračování na sebe nenechá dlouho čekat, a filmové studio i obec fanoušků měla vysoká očekávání vzhledem k atraktivitě zpracovávané látky. Do značné míry se nenaplnilo, i když pravdou je, že první díl série nastavil opravdu vysokou laťku. Může za to především scénář a s ním spojená kvalita dialogů, kdy prvek napětí - tak silný u Mlčení jehňátek - v převážné většině scén prostě nefungoval. Je zajímavé, že i když v Mlčení jehňátek byl hlavní záporák, doktor Lecter, ve vězení a zdánlivě zcela bezmocný, každý záběr, kde se objevil, byl nabitý emocemi a napětím i temným očekáváním diváka, zatímco v Hannibalovi je Lecter na svobodě a má opravdu široké pole působnosti, divák se téměř nikdy nebojí a není vtažený do děje. Lecterovi chybí jeden důležitý prvek, a to je skutečně důstojný rovnocenný protivník. Snad jen scéna s likvidací kapesního zloděje patří k těm, které se dostanou divákovi pod kůži. Sama režie je zručná, Ridley Scott je zkušený a v rámci možností, které mu poskytuje scénář, odvádí dobrou práci. Přeobsazení agentky Starlingové není podstatné, protože Julianne Moore je kvalitní charakterní herečka a dobře ztělesňuje časový odstup od prvního dílu i určitý vnitřní přerod vyhořelé hlavní hrdinky. Jinak knižní předloha je na jednu stranu vděčnější, na stranu druhou taky podbízivější a svým závěrem spíš braková záležitost, takže film, kdyby se doslovně držel toho, co mu knižní předloha nabízela, mohl dopadnout ještě hůř. V knize se totiž agentka Starlingová stává milenkou doktora Lectera a kniha končí hostinou, kde si oba pochutnávají na svém poraženém nepříteli... Celkový dojem: 55 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Takže místo Jodie Fosterové Julianne Mooreová? Nemám nic proti druhé jmenované, ale bez Jodie to už není ono. Jinak to mělo docela náboj, ikdyž už tu nebylo to kouzlo z prvního dílu. Trochu spíšené pocity ve mně vyvolala scéna s večeří (je vůbec možné, ikdyž je člověk hodně, hodně nadrogovaný, stále jednat a být vzhůru, když mu někdo druhý právě krájí kousek mozku?). No, ale díky znovu excelentnímu Hopkinsovi hodnotím 4*. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Scott bojující s nepříliš duchaplným scénářem uchopil dr.Lectera z jiného konce než Demme. Nelze mu upřít snahu o udržení nastavené úrovně, především v prostřední florentské části, kde si inspektor Pazzi nestihne užít svých zasloužených třicet stříbrných.. Sebeochutnávka Liotty mi přišla servírována s vtipem a noblesou, nicméně byla krapet samoúčelná. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Zmršený scénář, vypovídající o ničem, zapříčinil, že i přes vizuální kouzla Ridleyho Scotta je tento film prachsprostá nuda s několika nechutnostmi. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tady mi hrozně chyběla Jodie Fosterová. Nic proti Julianne Mooreové nemám, naopak v Nájemných vrazích byla vynikající, ale Jodie je Jodie. Tohle je jenom špatně natočený film za nemalé peníze, který drží nad vodou pouze Hopkins a Mooreová. Na rozdíl od nádherného Mlčení jehňátek postrádá Hannibal nějaké to napětí, důvěryhodné herce ve vedlejších rolích nebo strhující děj. Místo toho se divákovi dostane obvyklý efektů-více-než-snesitelné-množství a kbelíky sražené krve přeplněný Ridley Scottův směšný film. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Proč já mám vždycky pocit u druhých, třetích či n-tých pokračování divný pocit... :-( Musím přiznat, že jsem čekal, že to bude horší... kvality Mlčení jehňátek to sice nedosáhlo, ale úplné demence také ne. Já osobně mám raději J.Moore než J.Foster (věc názoru a pohledu), A.Hopkins tady předvádí svůj "standard", ale chameleon G.Oldman, tak ten! ten je tady super....chro chro... :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ridley sa chopil ponúknutej látky s diametrálne odlišnej strany, než jeho nadosiahnuteľný a nezabudnuteľný predchodca Demme. Celý, pomerne zdĺhavejší, dej je akosi melancholicky podfarbený, využíva len pár vzruchových okamihov a pomerne nudí. Je tu však réžo, ktorý svojimi schopnosťami s takéhoto priemerného scenára vystrúhal aj s pomocou hereckých výkonov slušný mrazivý psychothriller, v ktorom evokuje hlavné desivý záver a pár nezabudnuteľných scén. Neodporúčam sa pri tom stravovať. 70%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hannibal nemá v porovnaní s Mlčaním jahniat prepracovaný príbeh a dá sa z neho vyčítať jeden úmysel - vzdať hold krvilačnému, nenahraditeľnému Hopkinsovi, čoby posmešnému doktorovi Lecterovi a podľa mňa sa to darí na výbornú. Hopkins si kradne celý priestor pre seba a je úžasný, chladný, elegantný a vynaliezavý - jeden z tých nenapodobiteľných psychopatov, ktorí sú inteligentnejší a chytrejší, než celý ansábel policajnej akadémie. Myslela som, že to bude katastrofa, ale po vstrebaní všetkých dojmov som dospela k záveru, že si to 4* zaslúži. Scott sa nesnaží z predošlých častí čosi kopírovať a rozhodol sa ísť vlastnou cestou s vlastnými režijnými vychytávkami a svojským, chvíľami "nádherne" brutálnym pojatím. Lecter mi bude chýbať - jedna z najcharizmatickejších a najcynickejších postáv, ktorá sa kedy objavila na filmovom plátne. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Celou dobu takový slabší průměr, ani s Ridleym Scottem a Hansem Zimmerem se prostě nepodařilo vrátit tu atmosféru z prvního dílu. Anthony má mnohem víc prostoru, běhá si po svobodě a jaksi mi přijde, že je mu to víc ke škodě než k užitku. Protože právě v tom, jak hrůzostrašně dokázal Hopkins působit jenom svým vystupováním a mluvením, bylo pro mě schované kouzlo Hannibala Lectera. Ve dvojce se najednou může jít projít, kam chce, může se proletět letadlem a... pro mě najednou ztrácí to "something", už mi zdaleka nepřipomíná toho kultivovaného doktora s vybranými způsoby, kterého nikdo neoblafne a který je vždy na věcí. Julianne (jakkoliv ji mám ráda) taky není Jodie a scénář se prvnímu dílu rozhodně nevyrovná. Na druhou stranu, posledních deset minut je krásných, že si to ty tři hvězdičky zaslouží :-) ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

U pokračování Mlčení Jehňátek jsem očekával, že film se bude hlavně zaměřovat na herecký výkon Anthonyho Hopkinse a dá se říci, že se jim to povedlo a bylo to jediné, co dá filmu přičíst k dobru. Julianne Moore ani náhodou nenahradila herecky ani krásou Jodie Foster. Jinak průběh filmu a dialogy nebyli nikterak zajímavé a závěr mě absolutně nezaujal a nešokoval. Hudba narozdíl od prvního dílu nebyla vůbec výrazná a o atmosféře radši ani nemluvím. Druhý díl oproti Mlčení Jehňátek je silně slabý odvar a mé hodnocení 1,5 hvězdičky... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Hannibala nehodnotím jako pokračování skvělého Mlčení jehňátek a (téměř) neviním režiséra za to, že se mi film příliš nezamlouvá. Jako převedení knihy je totiž velice dobrý, ovšem mě literární předloha za srdce nevzala. Film se navíc liší v jedné pro mě podstatné části, kterou je závěr, za což strhávám hvězdu. Najdou se však i pozitiva - předně je tu Hannibal Lecter, který opět hraje Anthonyho Hopkinse skvěle, a pak docela roztomilá prasátka. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla naprosto nechutná zhovadilost.Tedy,mluvíme-li o posledních deseti minutách a scénách s mozkem,které si tvůrci mohli odpustit.Jedna hvězdička za první polovinu filmu,která se odehrávala v překrásném prostředí Itálie.Kdyby celý děj probíhal podobně jako dění v Itálii,dala bych možná i tři hvězdičky,ale poté,co se Hannibal vrátil do Států už se na to nedalo dívat.Tak především:výměna Jodie Foster za Julianne byla fatální chyba.Navíc zde schází ta mysteriózní atmosféra podobná třeba snímkům Sedm,nebo Sběratel polibků.Zkrátka už to není ono.U scén s monstrem alá Garym Oldmanem mě přecházela chuť na čokoládu,kterou jsem právě jedla,přestože bylo vidět,že je to jen maska.A všechno bylo vlastně takové nemastné neslané,scéna,kdy jí nadřízený Starlingové kousek vlastního mozku je tak hloupá,že bych ji možná pochopila v nějakém béčkovém,céčkovém hororu,tady ne.Být takovým esem jako Hopkins,Moore nebo Oldmanem,roli v takové krávovině v životě nepřijmu.Jodie Foster nejspíš věděla moc dobře co dělá,když do role znovu nešla.Jediné,co jsem si zkrátka z filmu odnesla je zhnusení nad celým koncem ..(PS:Jak tomuhle někdo se zdravým rozumem může dát čtyři hvězdičky?!) ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Po filme vo mne ostali dve scény: črevné extempóre a pojedanie mozočka. A či je to dosť na pokračovanie geniálneho trilleru, už nechám na Vás. Ja som toto Ridleyho experimentovanie (s hlúpym scénarom) nepochopil a aj cez veškerú snahu posunúť pribeh Hannibala Lectera ďalej, je toto celkom prúser. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je nesmyslné srovnávat Hannibala s Mlčením jehňátek, neboť jsou to dva naprosto odlišné filmy. Jediná spojující indicie je hlavní osoba filmu - Hannibal Lecter. Je jasně patrné, že režii si vzal na starost vizuální mág Ridley Scott a tah to nebyl vůbec španý. Děj je o dost jednodušší a lineárnější, přičemž se tvůrci soustřeďují více na skloubení vizualizmu (úchvatná Florencie) a brilantní atmosféry (Zimmerova hudba, vynikající kamera). Úvodní syrová přestřelka tak působí v tak citlivém, záběr po záběru detailně vypiplaném filmu, jako pěst na oko. Hopkins zde těží především ze svého hlasu, než-li skutečného herectví, což opravdové fandy Lectera může trochu mrzet, oproti tomu Oldman v roli Masona je vynikající a maskéři si zase jednou vyhráli. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Já vlastně nevím, co se pokazilo a jestli vůbec něco. Mlčení jehňátek je pojem a po takovém filmu zkrátka lidé mají nesmyslná očekávání. Problém je, že mně tak úplně nesedl právě ani první díl. Rozhodně je to vynikající film, to bezesporu, stejně jako tento "Hannibal", u kterého je cítit určitá tvůrčí vize, ovšem podobné thrillery asi zkrátka nejsou můj šálek čaje. Pro mě prostě Anthony Hopkins JE Hannibal Lecter, který se nechutně vybíjí na svých obětech a jelikož sleduji i seriál, tak k látce mám určitý vztah. K filmu, potažmo k celé sérii se ale v dohledné době vracet nepotřebuji...60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měla Hannibala ohodnotit jediným slovem, tak by to bylo: důstojné. Hannibal určitě je důstojným pokračováním legendármího filmu. Dává velké množství příležitosti Hopkinsovi neslézt z plátna a velmi příjemně rozvinout vztah s jeho oblíbenou agentkou. Ano, Julianne Moore je jiná, nežli Jodie Foster, ale ono je to vlastně dobře. Clarice hodně vyzrála za tu dobu a jako kolemjdoucí divák nevyžaduju, aby měla stejnou tvář, jako během svých studií. Prostředí intelektuálně snobské Itálie pro mě také funguje jako příjemné ozvláštnění. Takže vzhůru za Červeným drakem. ()

Související novinky

Druhé To má scenáristu

Druhé To má scenáristu

11.09.2017

Nejspíš jste si všimli, že horor To o víkendu vládnul kinům. Adaptace slavného románu vydělala za první víkend v USA 117 milionů dolarů, čímž pokořila rekordní zářijový otvírák Hotelu Transylvánie 2 … (více)

Hannibal za Alpami

Hannibal za Alpami

15.06.2005

Konečně máme potvrzené zprávy o natáčení dalšího pokračování osudů nejslavnějšího psychiatra na světě, a jak vás už asi z titulku napadlo, není řeč o Sigmundu Freudovi. Čtenáři románů Thomase Harrise… (více)

Reklama

Reklama