Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Recenze (339)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Doteď mě nepřestává okouzlovat atmosféra snímku, překrásní jednorožci, odporný záporák ani slaďoučký Tom Cruise. Kdyby nepřišel "Pán Prstenů", považovala bych "Legendu" stále za nejúžasnější fantasy (fantasy pohádku), jaké jsem kdy měla možnost vidět. Takhle se holt musí spokojit se stříbrem.:-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl kedysi dávno a musím priznať, že vtedy sa mi to páčilo viac, hlavne po obsahovej stránke. Teraz už sa mi príbeh zdal hrozne povrchný, nudný a málo pútavý. Na druhú stranu treba ale uznať, že R. Scott sa vyzná v remesle - perfektná réžia, masky a vizuálna stránka snímku, to bola jedna veľká nádhera. Podľa môjho názoru má však film pomerne úzku divácku základňu, pre malé deti je to dosť strašidelné a dospelých zase neosloví príbeh, skrátka úzkoprofilový tovar. 60/100 ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Ridley to měl prostě na háku. Co na tom že předtím natočil nejlepší film všech dob, teď si prostě jen chtěl točit hezké záběry s hezkými lidmi - takže mu z toho vyšel ultrakýč, který zachraňuje jen luxusní satanáš Tim Curry. 6/10 ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Legenda je problematická. Natěší překrásnou vizuální stránkou, ale postupně vám dojde, že jde jen o další báchorku o jednorožcích. Ale Ridley ji nenatočil ani rozjuchaně a mile, jak by čekali děti, ani temně a depresivně, což by od něj čekali dospělí. Legenda tak zůstává někde mezi a nepůsobí úplně jistě. Potají jsem doufala, že tenhle dojem napraví o pětadvacet minut delší režisérský sestřih, ale ten spíše zaplňuje místa, kde jste předtím vycítili necitlivý střih a příliš rychlé temno. Jen na konci vás příjemně znejistí, že happy end nebude úplný, když Lily říká Jackovi, že je její princ na bílém koni, ale vzápětí dodává, že on patří do kouzelného lesa - čímž film naznačí, že mezi našimi hrdličkami vždycky bude neprostupná hranice. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Najnadprirodzenejšie prvky rozprávok nie sú čary, víly a draci, ale imunitný systém princezien a princov, ktorí sa premávajú po zasneženej krajine polonahí a nikdy nechytia ani len nádchu. Chápem päťhviezdičkové nadšenie niektorých užívateľov zo Scottovho dychberúceho vizuálu, vyvolávajúceho spomienky na Cocteauvovu Krásku a zviera, jeho Blade runner, talianske a americké horory zo sedemdesiatych a osemdesiatych rokov. Lenže tento vizuál deti, pre ktoré je jednoduchý príbeh vymyslený nedocenia a dospelí budú mať opačný problém. V tom väzí asi aj krutý neúspech filmu. Občas som bol formou, ktorá valcuje obsah okúzlený, lenže na rozdiel od emocionálne omnoho silnejšieho, tak často tu spomínaného podobného Nekonečného príbehu už Legendu viac vidieť nepotrebujem. Je totiž na rozprávku príliš chladná a vykalkulovaná. Paradoxom je, že film, ktorý sa takmer celý odohráva tme, som pozeral cez deň. ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Moc nechápu, jak v pohádce může vystupovat "ochránce lesa" a být povahově takový rozcapený zákeřný zmrd ... ale jinak to nebylo úplně zlé. Mia byla okouzlující a Tom též. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu dosti dobře zpracovaný novopohanský fantasy film. Obdivuji hlavně výtvarnou stránku - ta nemá chybu. Je to velká série působivých postmoderních obrazů...Jinak, co se děje týče, mám raději Letopisy Narnie; tomuto dávám silné čtyři hvězdičky, hlavně za to výtvarno a za (relativně ranou) dobu vzniku. Obsahovým nedostatkem pro mne je přesycenost filmu kreaturami, člověk - či jinak řečeno lidská přirozenost- se mezi nimi tak nějak úplně ztrácí... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale tato bizarní pohádka ve mně dokáže vždy zaujmout. Pamatuji si ji už jako malé dítě, kdy jsem obdivoval Toma Cruise a při mnoha scénách sotva popadal dech. Ačkoliv v mnoha ohledech působí depresivně, zobrazení dobra a zla je opravdovým skvostem, stejně jako příběh a prostředí v němž se odehrává. Na tento film se nezapomíná a já si ho dnes (6.12.2008) rád připomněl. Inu Legenda je názvem opodstatněným... 80% ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

,,Je to jen samice. Nemá žádnou moc." :-) Legenda je příspěvek Ridleye Scotta do škatulky fantasy, kterým se v 80. letech celkem slušně dařilo. Celý film působí, jako by si na něm chtěl vizuální kouzelník chtěl v první řadě vyzkoušet vizuální fígle, protože výprava a masky jsou skvělé (myslím, že rekvizitář nechtěl po natáčení bublifuk hodně dlouho vidět), ale scénář je vcelku obyčejný. Ději chybí tah a celý film je tak trochu rozplizlý. Mladý Tom Cruise v roli Jacka "Tarzana lesa" podal celkem slušný výkon a to samé se dá říci o krásné Mie Sara. Film svojí temností připomíná Nekonečný příběh, ale kvalitou je o třídu níž. Ač mám rád tenhle žánr i samotného režiséra, nemůžu hodnotit lépe než za 3* Podobné filmy Nekonečný příběh (1984), Labyrith (1986) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vizuálně přehnané, příliš barevné, kýčovité, plné poletujícího bordelu (mušky nebo sníh). Příběh i na pohádku zoufale jednoduchý, rozvíjený až nicotným motivem doteku jednorožce. Viděl jsem kratší, hodinu a půl trvající verzi a bylo to moc dlouhé. Viděno ve třetím dabingu, podle obsazení jediném slušně početně obsazeném, Moravec mi na záporáka nesedí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zvláštní režisér. Dokáže natočit také kultovní pecky jako je "Vetřelec" nevo "Blade Runner" stejně jako kasovní trháky typu "Gladiátor" či "Americký gangster" občas má i slabší stránky a věřím tomu, že slabší chvilku měl i při natáčení Legendy. Nevím jak si tento fantasy snímek vedl v době svého vzniku ale dnes v době "Pána prstenů" opravdu nezaujme. Vizuální stránka se sice povedla na výbornou ale to nic nemění na faktu, že jsem se u filmu nudil. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Od fantastickej a kúzelnej rozprávky, Ridleyho Scotta, som po pravde, nečakal žiadne zázraky, o to som viac milo prekvapený, akej vizuálnej nádielky sa mi dostalo, až mi rozum, ostáva stáť. Pastva pre oči a uši, áno, kamera - Alexa Thompsona, ( netreba sa čudovať, lebo si to vyskúšal už na Excalibur, a tak Ridley, toho len využil v prospech veci), unikátna, majstrovská, ktorá mi vyrážala dych, a tá hudba, Jerryho Goldsmitha, to nemá žiadnu chybu, celé to zaváňa tolkienovským duchom, a ak by sa Pán Prsteňov, nakrúcal niekedy v polovici 80. rokov, tak viem, kto by bol vhodný človek na rež. stoličke. Démon - Tim Curry, tento herec, sám o sebe, vyzerá ako čert, tak maskéri, už vedeli, čo majú robiť. Postava, mladý Gump, čiže - David Bennent, on už na seba extrémne upozornil v Plechovom bubienku, pričom i v Legende, je výrazný, ktorý ostane v človeku rezonovať i po skončení záv. tituliek, a čo tak Tom Cruise ? Hádam, že vstupenka do prvej ligy ! Tak, to áno. Trochu ujetý herec, ale čosi, predsa dokázal... Najväčšie P-L-U-S, vidím jednoznačne v štýle režiséra Scotta, ktorý mi opantal rozum, vôbec som sa nenudil, a toho som sa, sprvoti, tak bál. Určite rež. verzia, je nalepšia, tú, jedine odporúčam, director s cut - Ridley Scott, má, čo povedať... Réžia, kamera, hudba, výprava, kostýmy a herecké obsadenie, ponúka nadštandardný a neopakovateľný, dlhotrvácny, nepopierateľný, zážitok, aký sa len tak nevidí... Možno, až nadnesene znejú moje slová, ale fakt, čosi takéto, mám rád. ()

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Krásné masky a prostředí i atmosféra nelze popřít, jen ten příběh se chvílemi možná trochu vleče. Ale i přes několik málo nedostatků je Legenda velice solidní průměr. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Průměrné, leč zábavné. Koukala jsem na to nejprve jen kvůli Toma Cruise, ale v rámci pohádky jsem se u toho celkem pobavila ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Vynechám-li Pána Prstenů, tak tohle je poslední skvěle natočené fantasy, co jsem viděl a u mně stojí na stejné první příčce hned po boku Nekonečného příběhu. Samotný příběh možná nic extra, ale jeho zpracování je prostě bez chyby. Scott dokázal vytvořit naprosto úžasný (i ve své temné podobě) svět, na který je radost koukat. Podoba hlavního záporáka je bezchybná a Mia Sara v černých šatech a temném líčení? Naprosto sexy..... No, jednu chybu (nebo omyl) bych přece jen našel - slyšet jednorožce (koně) vydávat zvuky jako velryba, není zrovna moc extra, mohli ty zvuky alespoň nějak zkreslit, ať to není tak do uší bijící!!!! ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené příšerky, ve velmi nudném příběhu. Pastva pro oči to byla, ale já se nudil a Tomík byl toporný už zamlada.. ()

Reklama

Reklama