Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 1

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Recenze (339)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Legenda je především pastva pro oči. Ridley Scott vykouzlil typický pohádkový příběh, kde proti sobě tradičně stojí dobro a zlo, zasazený do překrásného Tolkienovského světa a doplněn nádhernou hudbou Jerryho Goldsmithe. Legenda mě mile překvapila, od spojení Ridley Scott a fantasy pohádka jsem si mnoho nesliboval, ale nakonec jsem vcelku spokojen. Dodám jen, že jsem viděl 114 minutovou režisérskou verzi. S přihlédnutím k tomu, že je Legenda asi nejslabším "celovečerákem" Ridleyho Scotta, dávám jen za 3*. 70% ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Drsnejsia americka (anglicka) verzia Byl jednou jeden kral ci Sol nad zlato... Len ovela viac fantasy a ovela menej humoru;) ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Tajuplná, temná a záhadná fantasy, která má zvláštní kouzlo diváka uchvátit. Mě na tomto snímku uchvátily originální masky, částěčně i výprava a asi nejvíce magická hudba J. Goldsmithe. I herci byli velmi přesvědčiví (velkolepý byl ďábelský tanec Mii Saro s tajemnou černou maskovanou postavou). Takových fantasy jako je Legenda je málo. Už proto stojí za (nejedno) podívání... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Příběh v duchu pohádek bratří Grimmů. Hrůzné zlo se pokouší převzít moc nad krásnou mladou dívkou, která reprezentuje absolutní nevinnost. Skladatel: Jerry Goldsmith. Dirigent: Jerry Goldsmith. Další autor: John Bettis. Orchestrace: Alexander Courage. Účinkují: The National Philharmonic Orchestra. Producent alba: Jerry Goldsmith. Datum vydání: 7. květen 2002. Vydavatel: Silva America ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Úplně špatné to není, ale ani tenkrát, když jsem jako malý hltal pohádky Dona Blutha mě tahle mírně hororová podívaná nijak zvlášť nebrala. Žádná postava není sympatická a bylo mi vcelku jedno jak to skončí. To si raději pustím Planetu Krull, to je nářez!:) ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Jesus, takhle nesympatickou pohádkovou fantasy jsem snad ještě neviděl. Tupě čučící Cruise je tu fakt šílenej, šilhavá víla snad ještě víc a to děcko s divným hlasem wtf a korunu tomu dávali pitvoříci se elfové a neméně nablblá princezna. Jakmile se na scéně objevil hlavní záporák v podání Tima Curryho, bylo to chvíli docela snesitelné, ale jako celek je to kýčovitá a špatně zahraná rozvleklá nuda. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Chvíli mi trvalo, než jsem se dokázala naladit na tento pohádkový příběh pro velké děti (možná spíš pro dospělého diváka) a Tom Cruise bez kalhot mi v tom rozhodně nepomohl.. Půvabná Mia Sara byla ovšem výborná volba a moc se mi v roli princezny líbila.. Nakonec jsem se nechala strhnout podmanivým vizuálem, úchvatnou atmosférou a hudbou.. Každopádně zajímavá věcička, která stojí za pozornost.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálna perla fantasy žánru. Ako som už spomenul pri JASTRABEJ ŽENE, je mi ľúto, že fantasy v 80. rokoch komerčne neuspel ( až na malé výnimky ). Je to jeden z najlepších filmov vo svojom žánri, je však tak nejako zabudnutý. Úžasný, strhujúci a veľmi, povedal by som, sympatický spektákel, ktorý rozhodne stojí za minimálne dve pozretia. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,SNY O MLADOSTI SÚ ĽÚTOSŤOU DOSPELOSTI." __ Legenda je vynikajúcim príkladom toho, ako nedotiahnutá obsahová stránka môže z potencionálne grandiózneho diela urobiť nepekný polotovar. Po vizuálnej stránke je totiž jednoducho absolutóriom, jedným z výtvarne najdokonalejších filmov kinematografie a Scott dal pred tridsiatimi rokmi svojmu dielu taký ,,look", že sa mu nemôže rovnať ani dnešná, do vlastnej formy slepo zahľadená produkcia. Prepracovaná výprava, špičkové masky, ktorých najväčšou ozdobou je Tim Curry čo sa ale nepodarilo scenáristovi, ktorý uzdu svojej fantázie nepopustil, alebo aspoň do tej miery, aby bol výsledok čo najplytší. To sa ukazuje aj v tom, že námaha s vymýšľaním nejakých mien rozhodne nebola. Meno Pán temnôt je až dehonestujúce a nenápadité na to, ako úžasné Tim Curry pod maskou vyzerá (strašne som sa ho bál, keď som bol malý, a aj teraz ma niekedy zamrazí, hlavne jeho príchod, ktorý je naozaj skvelo zvládnutý). To však znášam námietku nad tým, že jeho posluhovači zase vyzerajú ako s toho najstupídnejšieho béčka. Sladký Tom (vtedy sotva 23 ročný), pôsobil v podstate ako hlavné lákadlo, avšak veľmi to nepomohlo k horibilnému zárobku. Ak by sa tvorcovia viac snažili, mohla vzniknúť jedna legendárna fantasy. Veľmajster akčnej hudby Goldsmith tu zložil jednu z najkrajších love theme vôbec, zhudobnenie čistej nevinnej lásky vyhýbajúce sa gýču či akémukoľvek sentimentu. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Hmm Ridley musel byť zrejme na drogách keď natočil takýto chaotický príbehový mišmaš. Navyše obsadením Cruisa do hlavnej úlohy si rovno podpísal ortieľ smrti. Oficiálnu verziu som nevidel tak nedokážem posúdiť nakoľko prerobená popová hudba celý film ešte viac zničila. Pôvodná Goldsmithova kompozícia síce postráda nejaký pamätnejší hudobný motív no k danému filmu sedí dobre. Čo mi však vyrazilo dych bola vyšperkovaná vizuálna stránka plná farieb a poetiky- skrátka pastva pre oči. O to viac zarazí dejová stagnácia a nesympatické škriatkovské postavy. Z Legendy sa mohla stať skutočná legenda fantasy žánru. A pritom stačilo málo- prísť so zaujímavejším a divácky prijateľnejším rodinnejším príbehom. Škoda, veľká škoda už len kvôli tej nádhernej výprave. Dokonalý príklad filmu v ktorom forma ďaleko prevyšuje obsah. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Mě prostě v Legendě vyloženě sere, že se jedná o takovou jednohubku se kterou si Ridley zase tolik práce nedal. Vážně to chtělo si chvilku pohrát s fantasy světem, promyslet ho trochu do detailů a hlavně, představit ho divákovi. Takhle, když se na mě hned od prvních minut sype děj, bez jakéhokoliv pozadí, v nějakém zvláštním světě... No to prostě nefunguje. První třicet minut mě tak Legenda vždy nudí a místama je u mě vážně snad i na odpad. To vše se ale mění s příchodem do prostředí Temnoty, kdy už se trochu orientuju v ději a kdy Ridleho cit pro záběr a atmosféru začíná fungovat. Navíc se objeví miláček Tim Curry s perfektní maskou, temná Mia a děj dostane potřebný spát. V průměru tak nakonec za tři, i díky skvělé scéně tance Mii Sara. Pro mě ale rozhodně jeden z těch nejslabších filmů Ridleyho. The dreams of youth are the regrets of maturity. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Takové fantasy na jedno zkouknutí kde je hodně cítit jak je film nejspíše vytvořen jen v ateliéru.Jinak film je zajímavý jako jeden z prvních filmů Toma Cruise.Za mě celkově 60 % a tři hvězdy. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Obrazově krásná pohádka, u které však obal chutná podstatně lépe než obsah... Zajímá herecké obsazení na jedné straně s bravurním Timem Currym a na straně druhé s příšerným (jako vždy) Tomem Cruisem, který snad zkazí každý film. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně klišoidní rádoby umělecký kýč, který omlouvá jen doba vzniku. Viděl jsem to už kdysi dááávno, ještě jako capart, ale některé obrázky si pamatuji dodnes.Místy to skutečně vypadá pohádkově, ale to je bohužel vše. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jde o jednoduchý příběh: zachránit princeznu a zabít netvora, flm se mi líbil. Herecké výkony nejsou nijak převratné, ale postavy k nim ani nedávaly prostor. Přesto někdy je skutečně v jednoduchosti krása a v téhle oddychové pohádce to platí dvojnásob. Vizualizace a hudba zde vytvořila dokonalý pár, který ve filmu vynahradí slabší stránky. Zvláště silná a působivá se mi zdá scéna, kdy skřeti sekají jednorožcův roh, teda alespoň mne magická a tragická atmosféra nadzvedávala ze židle. ()

Malýprinc 

všechny recenze uživatele

Nejďábelštější Tim Curry, dokonalé masky vyvolávající strach a neuvěřitelná hudba s duší, která dělá půlku filmu. Vynikající fantazy, které si určitě zaslouží mnohem vyšší hodnocení. Ještě teď si vzpomínám, jak jsem se u toho jako dítě schovával za polštář. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Mladý, nevinný a s velmi blízce s přírodou spojený Jack je hluboce zamilovaný do krásné princezny Lili. Ani jeden z nich netuší, že na světě může existovat něco jiného, než je láska a nevinnost. Z dobré vůle Jack ukáže své lásce jednorožčí pár, který symbolizuje všechno dobro na zemi. Stejná zvířata chce ovšem zničit zlý démon Temnota. A částečně se mu to právě díky dobrotivosti a nevinnosti Jacka povede. Tomu později nezbývá nic jiného, než se vydat do sídla Temnoty zachránit zbývajícího jednorožce a zároveň i svou nejdražší Lili, která uvízla v temných zákoutích chtíče. Pro mě se rozhodně jedná o "legendární" podívanou, která je i přes krapet prostinký příběh, pořád nádherná a líbivá. Pro Toma Cruise to tenkrát byla jedna z prvních větších rolí, i když na celosvětový úspěch si musel ještě chvíli počkat (Top Gun). Co ale celý snímek charakterizuje a čím získává navíc oproti jiným pohádkám, jsou na svou dobu úžasné masky a samozřejmě výprava. Věřím, že všichni tuhle pohádku už viděli, ale i tak doporučuji se na ni, po letech, podívat znovu a znovuobjevit její kouzlo, které především spočívá právě na dříve uvedených faktorech. Herecky se zde vyjímá především Tim Curry v roli temného démona, ale který je díky geniálnímu namaskování téměř k nepoznání. Jemně utkaná hudba už jen doplňuje tento téměř dokonalý fantaskní a snový svět plný kouzelných bytostí, čekající na znovuobjevení a na zaslouženou divákovu pozornost. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Vynikající americká pohádková fantasy pod skvělým vedením jedinečného Ridleyho Scotta. Hororová atmosféra nás může při prvním setkání šokovat, ale tohle je prostě styl tohoto výjimečného žánru. Vyslanci dobra mají ve svém dobrodružném putování jediný drahocenný cíl - zachránit náš svět lásky a fantazie. Pro zpustlíka mého formátu je pak víla Oona zlatou hvězdou na krásném nebi tohoto příběhu. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Po Alienovi a Blade Runnerovi, dvěma sci-fi filmům z těch nejkultovnějších, se vypravil Ridley Scott do říše pohádek a ne že by se mu to nepovedlo, nicméně o takovou pecku jako dva předchozí filmy se rozhodně nejedná. I když je to taky svým způsobem o kult. ()

Reklama

Reklama