Reklama

Reklama

Legenda

Trailer 2

Obsahy(1)

Není Dobra bez Zla, Lásky bez Nenávisti, Nevinnosti bez Chtíče. A nade vším vládne Pán temnot (Tim Curry). V nastolení vlády noci a zla mu už brání jen drobnost: existence dvou posvátných jednorožců. Dokud ti budou běhat po Zemi, zlo nemůže život lidí ohrozit. Zbavit se jich ovšem nebude žádný problém. Věrný, nestvůrný skřet Blix je rád zabije, může-li se tím zavděčit svému pánovi. I když přiblížit se k nim nebude nijak snadné. Má-li se však Osud naplnit, naplní se. A princezna Lili (Mia Sara) netuší, že její obdiv k těmto nádherným zvířatům odstartuje tragédii netušených rozměrů. Zlo ale přece nemůže definitivně zvítězit! Princeznin přítel Jack (Tom Cruise), který tak trochu cítí odpovědnost za to, co se stalo, je o tom přesvědčen. A je odhodlán udělat vše, aby svět zachránil. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (339)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Legenda je film jak z rychlíku. Žádné zdlouhavé představování fantasijního světa a jeho postav, divák je hozen bez předchozích varování do řeky vyprávění, které sice není nijak zvlášť složité, ale zato nádherně podmanivé. Škoda, že Ridley Scott tolik nedokáže balancovat mezi pohádkovým kouzlem a přeslazeným podbízením, proto považuji začátek a konec za to nejslabší na celém filmu. Dál však musím jenom chválit. Ani dnes úroveň masek (či chcete-li triků) nepůsobí v žádném případě legračně, ale stále vzbuzují zasloužený respekt. Vždy rád ocením onu kvalitní poctivou ruční práci. Ruku v ruce s výpravou jde i Scottův fantasijní vizuál, jenž je jednoduše pastvou pro divákovi oči. Nevím zda-li to bylo právě perfekcionistickým vedením herců, ale prkenné výkony Toma Cruise a jeho dívky v celku nepůsobily až tolik rušivě. Avšak věřím, že kdykoliv se Bill Nighy (obludný kapitán Davy Jones z Pirátů z Karibiku) podívá na výkon Tima Curryho schovaného pod maskou Pána Temnoty, musí se na místě hanbou propadnout, neboť ten mu nesahá ani po kotníky. Legenda je vlastně film pro dospelější publikum, které si však zanechalo kus toho pohádkového dítěte ve své duši. Neviděli jste? Napravte to! ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Legenda je především pastva pro oči. Ridley Scott vykouzlil typický pohádkový příběh, kde proti sobě tradičně stojí dobro a zlo, zasazený do překrásného Tolkienovského světa a doplněn nádhernou hudbou Jerryho Goldsmithe. Legenda mě mile překvapila, od spojení Ridley Scott a fantasy pohádka jsem si mnoho nesliboval, ale nakonec jsem vcelku spokojen. Dodám jen, že jsem viděl 114 minutovou režisérskou verzi. S přihlédnutím k tomu, že je Legenda asi nejslabším "celovečerákem" Ridleyho Scotta, dávám jen za 3*. 70% ()

Reklama

Derek 

všechny recenze uživatele

ridley scott a jeho styl vynika hlavne v historickych eposoch, ktore su vacsinou vdaka jeho talentu "eye-candys", ale uplatnit by sa dokazal i v zanre fantasy ako to dokazal vo svojej legende... inspirovany rozpravkami od bratov grimmovcov sa dal do spoluprace so spisovatelom hjortsbergom a spolu prisli s pribehom o temnote a jej snahe ovladnut cely svet... pribeh je to rozpravkovo jednoduchy ale hlavne vdaka scottovmu umeniu je radost sledovat kazdu sekundu a byt opojeny magickym svetom a hlavne goldsmithovov hudbou (ktora je pritomna len v reziserskom zostrihu)... cruise ako mlade ucho ujde ale cely film pre seba ukradne tim curry v ulohe pana temnoty (i ked je vo filme iba okolo 15 minut)... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott je zvláštní režisér. Dokáže natočit také kultovní pecky jako je "Vetřelec" nevo "Blade Runner" stejně jako kasovní trháky typu "Gladiátor" či "Americký gangster" občas má i slabší stránky a věřím tomu, že slabší chvilku měl i při natáčení Legendy. Nevím jak si tento fantasy snímek vedl v době svého vzniku ale dnes v době "Pána prstenů" opravdu nezaujme. Vizuální stránka se sice povedla na výbornou ale to nic nemění na faktu, že jsem se u filmu nudil. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Efektní podívaná?!? Kde?? V těch papundeklových kulisách a béčkových stvůrách?? Ridley Scott natočil béčko druhé třídy, možná jako céčko by to bylo prvotřídní. Tom Cruise, velkej rohatec a plytký příběh + příšerné ztvárnění. K uzoufání triviální, nudné, bez kouzla, bez atmosféry. Dvě hvězdičky za jednorožce a hudbu Jerryho Goldsmithe (ačkoli se nejedná o jeho TOP dílo) a Tangerine Dream. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (15)

  • Celý pohádkový les byl uměle vytvořen na ploše o rozloze fotbalového hřiště a byl doplněn zrcadly na stěnách, aby vypadal opticky ještě větší. Nejmohutnější stromy byly vyrobeny z polystyrenu, celá scéna byla později zasypána hlínou a byly do ní zasazeny živé rostliny i menší stromy. Zvířata, kromě andaluských koní (jednorožců), v tomto uměle vytvořeném lese opravdu žila. Pro představu, jen holubů bylo do lesa přivezeno kolem 250 kusů. (FAITH.BABE)
  • Pohádka byla postupně sestříhána ze svých 150 minut na hodinku a půl. Ne testovacích projekcích byla hodnocena jako příliš temná a dospělácká. Studio uvedlo na zkoušku původní verzi v evropských kinech. V amerických kinech ale vyměnili soundtrack a přetočili závěrečnou scénu. (Pumiiix)
  • Britská společnost kameramanů udělila v roce 1985 Alexu Thomsonovi za tento snímek cenu za nejlepší kameru. (Terva)

Reklama

Reklama