Reklama

Reklama

Ten, kdo mě hlídá

  • USA Someone to Watch Over Me (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek se odehrává v současném New Yorku a jeho jednoduchý a poměrně předvídatelný obsah je ozvláštněn Scottovou řemeslnou zručností a zejména výrazným smyslem pro vizuální ztvárnění filmového příběhu. Scott zde na pozadí kriminální zápletky konfrontuje dva odlišné světy - přistěhovaleckou čtvrť Queens, kde žije šťastně ženatý policista Mike Keegan, a nablýskaný svět manhattanské společenské smetánky, který reprezentuje krásná a nezávislá Claire Gregoryová, jež se jako svědkyně vraždy dostává do ohrožení života. Převážně v noci se odehrávající snímek má zvláštní atmosféru, jež zdařile podkresluje silné, ale krátké citové vzplanutí mezi oběma hlavními postavami. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od filmu, pod kterym je podepsanej Ridley Scott, jsem očekával trochu exkluzivnější podívanou. Tohle je ale po všech stránkách úplně obyčejnej film, kterej snadno zapadne v záplavě všech romanticko-krimi thrillerů z tohoto období. Snad jedinym kladem je charismatickej záporák. Naopak Tom Berenger a Mimi Rogers jsou nevýrazný. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dobře no...to se prostě může stát. Jako režisér si natočíte Vetřelce, Blade Runner a pak slávu utnete naprosto nezáživným, obyčejným a průměrným thrillerem s názvem dlouhým jak půlnoc. Už jsem si zvykl, že když je dobrý film, tak u něj v noci neusnu. Tady jsem usínal průběžně a neustále a nakonec jsem film musel dokoukat, s úctou k režisérovi, druhý den. Tohle se prostě nedalo. Tom Berenger je jako béčkovej sniper v pohodě, ale vážnější roli on prostě nedá. A zbytek není o moc lepší...jo jo...i mistr tesař se holt někdy utne. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Vizuálně, psychologicky a herecky (Berenger ve vrcholné formě!) moc pěkně vystavěný film, který žel ve druhé půlce začíná uvadat a "vypjatě" thrillerové finále jej stahuje k průměru. Škoda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Osobní strážce léta páně 1987. Mám rád návraty k těmhle průměrným bijákům, které v osmdesátých letech plnily sály kin nebo se na ně čekalo ve videopůjčovnách. Bezúhonný polda a otec od rodiny z Queensu má hlídat zámožnou svědkyni vraždy z Manhattanu, přičemž ona hodně dopomůže tomu, že se do ní zakouká. Snímek už tehdy zručného Ridleyho Scotta tak pokračuje v tradici filmů á la Osudová přitažlivost, které připomínají, že nevěra je největším nepřítelem rodiny. Navíc tyhle snímky přišly v době prvního šoku z AIDS, kdy se o možných následcích manželské nevěry hodně mluvilo. Britský tvůrce ujíždí na komponovaných obrazech, noční New Yorku mu výborně sedí, jen přímočarý děj nemá moc co nabídnout. Rozvracečka rodinného štěstí a první manželka Toma Cruise Mimi Rodgers (její první velká role, zatímco se tehdejší manžel Cruise už pomalu dral na vrchol) je coby nezávislá Claire velmi přesvědčivá (a sexy), naopak Tom Berenger mě příliš nepřesvědčil. Scott v pozadí pumpuje atmosféru, všude tlačí páru a zajímavé úhly kamery, takže je tohle thrillerové dostaveníčko nakonec poměrně snesitelné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

A kurva fix :D .. tak toto je pre Scotta celkom slušné "fopá", respektíve skok do scenáristickej bažiny bez štipky originality, no zato "dokonale" vyskladanej na príbehovej priehľadnosti. Nuž čo už no. Aj na dno treba niekedy padnúť .. :) ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Najmenej známa a najviac tendenčná Scottovka. Vo svojej dobe relatívne slušne oceňovaný, ale rovnako rýchlo zabudnutý romantický thriller. Príbeh ženatého policajta, ktorý má za úlohu chrániť svedkyňu vraždy a zamiluje sa do nej, bol prvým režisérovým filmom odohrávajúcim sa v súčasnosti. Audiovizuálne je neprekvapivo, ako aj ostatné majstrove diela, úžasný, no neprináša nič nové a veľmi nevhodne pokračuje vo výrazových prostriedkoch nastavených Blade Runnerom. Zápletka postavená na manželskej kríze si totiž žiada odlišnú formu rozprávania než temná sci - fi z budúcnosti. Po komerčnej stránke navyše išlo o neúspech. V rovnakom roku totiž vznikla dnes už klasická Osudová príťažlivosť, pracujúca s témou manželskej nevery pre divákov podstatne atraktívnejšie a prístupnejšie. 5/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott vkusně natočil morální dilema, které upozaďuje samotný policejní příběh o hlídání jedné veledůležité svědkyně. Oprášil přitom kulisy, které jsou jeho poznávacím znamením, stejně jako své oblíbené noční scény. Tom Berenger mile překvapil, já jej mám stále zafixovaného jako seržanta Barnese. Tady ovšem prokázal talent. Netroufám si označit tento film jako slabý, mě se docela líbil svou atmosférou. Přestože se zde vlastně nic moc neděje. 60% ()

k212 

všechny recenze uživatele

No jo moralitka, mám pro ně slabosti. A tenhle film jsem poprvé viděla v češtině (předtím dvakrát v anglicko-polské rychlodabingové symbióze) teprve nedávno na ČT a opět mě mě nějak přesvědčil, že to bude na tři hvězdičky. Snad docela realistickou atmosférou a kritickým nadhledem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tom Berenger nie je sympatický a Mimi Rogers nie je krásna. Toľko k subjektívnemu hodnoteniu, poďme k "objektívnym faktom". Ridley Scott tu nedokáže pracovať s tými najprevarenejšími žánrovými klišé tak, aby sme postavám uverili ich pocity a tvorcom dejové zvraty. Asi už aj v roku 87 bola táto zápletka prevarená natoľko, že málokoho mohla baviť, ale ono aj taký Uprchlík nevynikal originalitou a sme z neho posratí dodnes. Keď sme už pri ňom, tak Andreas Katsulas v ňom bodoval omnoho viac ako tu, najmä pri odfláknutom finále stratil veľkú časť svojej charizmy. Scott natiahol film, kde sa toho veľa nestane na 106 minút a keďže Someone rozhodne nie je art, tak to proste nefunguje. 50% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Ničím zajímavý thriller, který se až moc zaměřuje na nezajímavou romantickou linii, policisty a svědkyně vraždy, kterou musí chránit. Na Scotta překvapivě plytké a fádní. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Jedná sa tu síce, ako sa píše v obsahu, skutočne o jednoduchý a pomerne predvídateľný dej, ale vo veľmi príjemnej forme. A čo ma naozaj prekvapilo a nadchlo, bolo vykreslenie romantického trojuholníka - žiadne hysterické ženy, vyhrážky - skrátka žiadne scény á la telenovela. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Fungujúca chémia Tom Berenger-Mimi Rogers (podľa mňa najkrajšia /ex/ Mrs.Cruise), geniálna Lorraine Bracco, Scotttovsky farebná réžia a jedna scéna, vďaka ktorej nikdy nezabudnem ako som sa bál pri sledovaní práve tohto filmu. Nie je to klasika, ale je to nostalgia a to sa počíta. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Velká lákadlo jsou Ridley Scott a Tom Berenger. CITÁT - Miluju tvůj zadek. Polož ho na postel, než ti.......spadne na zem....... Kriminální příběh, který je prostě na svou dobu jen průměrný. Dobrá hudba, výber herců se také povedl ale to je tak vše. Žádné moc velké akční scény ani napětí. Ke konci trochu zmatené. Logických 50% CITÁT - Tady se člověk těžko vyzná........ ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Mimi Rogersová v roli bohaté, luxusem zhýčkané ženy, která se stane svědkyní vraždy a stojí před problémem.. Tom Berenger jako polda, který jí má zajistit bezpečí (spolu se svými kolegy).. Zajímavě rozehraná partie, kriminálka říznutá milostným trojúhelníkem se otře i o morální dilema.. U mě dobrý, žádný problém, ale bohužel ani nadšení.. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,TÁ DÁMA MÁ DOKTORÁT Z FILOZOFIE." ,,A JA MÁM IQ 170." __ ,,Ten, kto ma stráži" patrí medzi Scottove menej známe kúsky z dôvodov jeho slabšej TV/DVD distribúcie i rutinného spracovania, ktoré neurazí a ani nenadchne. Jednoducho povedané, film tak priemerný ako sa len dá. Aby som filmu nekrivdil, oceňujem ako sa vedľajšia rodinná línia postupne pretláča do popredia a naberá na vážnosti a zapáčil sa mi tiež sympaticky stvárnený policajt v podaní Toma Berengera, ktorého som mal doposiaľ zafixovaného ako psychopatického sadistu z ,,Čaty". Samozrejme je film tradične slušný aj po vizuálnej stránke, ale pozrel som si ho pre skompletizovanie Scottovej filmografie. (628. hodnotenie, 31. komentár k filmu) ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Neo-noir v podani Ridleyho Scotta. Vizualne pusobive, misty to dokonce muze evokovat legendarni Blade Runner a to vcetne obcasne jazzove hudby, nebo pouziteho songu Memories of Green od Vangelise, ale jako celek to selhava predevsim na obsahove urovni, ktera je az prilis prumerna. 80's hudba, fantasticke luxusni interiery, Scottovy typicke kourove/mlhave sekvence, vsechno super, ale nema to snad ani jediny silnejsi moment, atmosfera po celou dobu ne a ne vas vtahnout a vubec obecne "poldovske" prostredi a 1 radoby desne drsny mafian je ze slabsich soudku. 5/10 ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film nejlépe charakterizuje slovo lehce. 1) Ponudnělý snímek je lehce napínavý, lehce dramatický, poněkud (lehce) nedokonalý a vyznačuje se lehce thrillerovou atmosférou. 2) Dojem uzavírá i lehce jetý 38letý Tom Berenger. 3) Zajímavé dobové záběry Queens a Manhattanu pak lehce zvyšují požitek z díla. ()

Reklama

Reklama