Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Recenze (512)

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Tenhle film už několik let patří mezi moje nejoblíbenější - a to nejen díky úžasným hereckým výkonům, ve vyjimečné situaci i dabérským výkonům: verze s Taťjánou Medveckou a Sabinou Laurinovou, ale hlavně díky pocitu, který po skouknutí zůstává - je to film především o svobodě, přátelství a vlastně i o samotném smyslu života..a k tomu je to celé okořeněno nádhernou scenérií kaňonů, opuštěných benzinek a liduprázdných silniček..Co musím taky vyzdvihnout, je naprosto kouzelná role manžela-debila, jež Christopher McDonald zahrál naprosto dokonale. Konec mě vždycky dojme, ale zároveň vyvolá pocit, že nežiju tak naplno, jak bych si přála...Krásná emotivní a tragikomedicky laděná road-movie, a to já můžu...:-)) ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott No. 1. PS: Často sa mi stáva, že si s odstupom času nedokážem spomenúť na záverečnú scénu z filmu, čo som videl dávnejšie. V tomto prípade mi niečo také rozhodne nehrozí... ()

Jennifer.S 

všechny recenze uživatele

Thelma a Louise dvě ženy, kamarádky, obě unavené z nudného stereotypního života kdesi v Arkansasu. Aby se alespoň na chvíli vymanily z šedi všedního dne, vydávají se na výlet. Ten se neplánovaně zvrtne nejen v útěk před nudou, narcisistickým manželem, neperspektivní prací, ale i v útěk před zákonem. Jak se dostávají více a více do problémů, odhaluje se jejich pravé (bláznivé) já a konečně odhazují pouta, která je předtím svazovala (manžel, role „ženušky za kuchyňským pultem“, uťáplost, ...). Opravdový přítel je ten, komu zavoláte, když někoho odděláte (a on vám pomůže zahrabat mrtvolu) a nebo bude s vámi už na místě činu, jako v případě Thelmy a Louise. Scott natočil road movie co mě vtáhla do děje a nepustila až do titulků. Snímek plný vtipných momentů, ženskosti, vydařené hudby, ve kterém jsem holkám držela pěsti od Arkansasu až po Grand Canyon. ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Ten film má prostě všechno, co má pořádný film mít. Víc bych k tomu není co dodat, jeden z nejlepších filmů Scotta (ne-li nejlepší)... ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Já vím, že si Thelma o ten průser tak trochu koledovala, já vím, že to Louisa vyřešila přehnaně razantně...Ale divíte se, když vidíte kolem nich všechen ten mužský odpad (s jedinou výjimkou)? Takže nakonec nezbývá nic jiného, než vydat se na dopředu určenou cestu, protože za všechno se platí, a za svobodu obzvlášť! ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Záver filmu ma tak dostal a presvedčil, že neváham a dávam 5*. Skvelé herecké výkony hlavných postáv a samotný príbeh je natoľko zaujímavý, že si ho jednoducho zapamätáš... ;o) ()

Tomesh 

všechny recenze uživatele

Tušil jsem, že se mi to asi bude líbit. Dvě holky, co už měly dost všeho a zařídily si to po svém a ve velkém stylu. Ridley mě ještě nezklamal a Brad? Ten tady vypadá jako čerstvě vylíhlé jehně, kdo by tehdy řekl, že o osm let později ve Fight Clubu z něj bude chcát sex-appeal, švih a charisma až na obrazovku. Ve scéně, kde kolem projel zhulenej cyklista, mi praskly břišáky.. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Naprostá jízda. Miluju filmy o útěku z reality a volnosti. Tady mi to Ridley Scott spolu s hudbou Hanze Zimmera naservívovali. Díky hoši. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je opravdu síla. Skvěle udělaný, přímočarý, předvídatelný, nevyhnutelný... a přesto tak strhující a nadmíru koukatelný. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Perfektní road-movie. Parádní režie Ridleyho Scotta, skvělé výkony Geeny Davis a Susan Sarandon. Velmi dobrý herci ve vedlejší rolí Brad Pitt, a hlavně dvojice oblíbenců od Tarantina Madsen a Keitel. Thelma a Louise je zajímavý snímek, který má spoustu zábavných momentů(loupež, zničení kamionu, svázání policisty) ale také i dost dramatických, díky kterým nám na dvojice hrdinek přiroste k srdci. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Herr Gott Fuck Kott. To by mě bývalo bylo nepadlo, že si spletu Sigurný ze Zuzanou?! https://www.csfd.cz/tvurce/135-susan-sarandon/prehled/ ue https://www.csfd.cz/tvurce/172-sigourney-weaver/galerie/?film=10393. Tehdá v devedesátým prvním paninky vypadaly až příliš podobně a přepokládám, že podprsenky nosit nechcaly - soudě dle "dekoltu". Jinak celkem dobré roud muvý, ale v závěru se z toho stává pohádka s koncem, kterému nevěřím ani za čer mák. ()

-ELFKA- 

všechny recenze uživatele

Roadmovie namiešaná z protichodných chutí, ktoré vytvárajú neskutočne chutný koktail. Film je dramatický, akčný, vtipný, smutný aj veselý.. Ale všetko je to zabalené v jemnom obale a preto sa to pozerá velmi lahko. Koniec je presne taký ako celý film, horko-sladký. ()

toyrider 

všechny recenze uživatele

Takových už tu bylo, Butch se Sundancem, Bonnie a Clyde, tentokrát pro změnu příběh dvou žen stavěný opět na charaktarním vývoji, podobně jako v již zmíněných evergreenech.Konec náramně připomíná závěr filmu Butch Cassidy a Sundance Kid.3 a půl. ()

R1CH1E 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jakoby se tvůrci ne a ne rozhodnout, jakým směrem se film bude ubírat, ale po takto rozpolceném zážitku už začíná opravdová jízda, kterou jen umocnil doslova "povznášející" konec. Zase jeden z málafilmů, které si budu ještě dlouho uchovávat v srdci. P.S. Ti s prominutím "idioti", kteří tomuto dílu dávají nálepku FEMINISMUS, zkuste přivřít oči a otevřít srdce. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Girl-power vo veľmi intenzívnej forme. Dve dievčatá sa vydajú na trochu netradičný výlet, ktorý sa nakoniec stane až veľmi netradičným. Čím viac toho majú za sebou, čím vo väčšom průsere sú, tým sú sympatickejšie a krajšie. Vyškolia nejedného muža zo slušného správania a režisér to všetko naservíroval tak, že je to príjemne stráviteľné pre každého mužského diváka a ešte aj poďakujeme. -- Lujzo, střel do rádia. ... Do policejního rádia, Ježíšikriste. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Film, který se dennodenně nevidí. Tento příběh je jeden z nejkultovnějších a proto si zaslouží ocenit. Ridley mě již mnohokrát zklamal a kvůli tomu jsem tomuto snímku příliš nevěřil, ale nakonec se stal opak. Scotty příjemně překvapuje. Thelma s Louisou jako ženy svého práva a své cti. Úžasný prožitek se Susan a Davis, které působili jako nezkrotné a nezastavitelné ženy osudu bez daného cíle. Keitel mě v jeho malé roli docela okouzlil a jemu bych zde věřil vše. Pittův sexuální debut a Madsenova nadsázka lásky. Thelma s Louisou jsou úžasné příběhy, které nemají konce ani začátku. Nejlepší a nejkultovnější Scottův film. ()

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama