Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Recenze (512)

neo93 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná road-movie se dvěmi ženami v hlavních rolích, které jsou na ůtěku před zákonem. Jak to tak bývá, sledujeme jednu silnou, chytrou ženu Luisu a druhou zakřiknutou a méně chápavou Thelmu. Líbila se mi ta náhlá změna Thelmy (po jednom incidentu s Bradem Pittem),která se změní na odvážnou a ráznou postavu, která poté přebírá trochu iniciativy po Luise na celém výletě. Výtečně zahrané role v podání Susan Sarandon a Geena Davis, které uhánějí vstříc nebezpečné cestě ke svobodě. Výborný film Ridleyho Scotta se znamenitou atmosférou a někdy i humornými scénami. ()

TheRay97 

všechny recenze uživatele

Susan Sarandon a Geena Davis v jednom z nejúžasnějších filmů všech dob. Imagine jednoho dne "omylem" zabít týpka a potom utíkat před zákonem. Zní to fantasticky. A tak film tuhle bláznovinu zobrazuje. Částmi se zdají některé scénky propletené nudou, ale to všechno nahrazuje zbytek příběhu. Moc se mi líbily osobnosti obou žen, které jsou paradoxně rozdílné, přestože jsou nejlepší kamarádky (protiklady se přitahují). Moment, který mi utkvěl v hlavě a který mě donutil nad filmem zpětně přemýšlet v počtu několika hodin, byl samozřejmě závěr. Dohnalo mě to až k slzám, když dvě hodiny nacházíte cestu k oběma postavám, až si vytvoříte silné pouto, takové, které s filmovými postavami jen jde. A potom se probudí beznaděj a veškerá ta cesta, kterou jste s nima prožili, je najednou fuč. Probuzení do reality. Jen ještě musím poznamenat, že herecké výkony Susan jsou dechberoucí (v jiných slovech ji žeru). ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý příběh. Skvěle zahrané role a velmi dobré tempo. Závěr filmu je pro mě diskutabilní, ale to nic nemění na hodnocení, že je to velmi dobře udělaný snímek. ()

Teresita 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film od začátku do konce. Nejzajímavější je sledovat, jak se mění charakter hlavních protagonistek a jak se děj nečekaně vyvíjí. O tomhle filmu budete ještě dlouho přemýšlet. ()

Šňůra 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších road movie - vynikající režie, výborné herecké výkony, jak hlavních představitelek, tak i postav ve vedlejších rolích, skvělá hudba, působivé exteriéry a hlavně moc dobrý a originální příběh. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Já tomu asi nerozumím, ale já na tom nic zvláštního nevidím. Když to srovnám s tím vejletem na Kokořín... Asi tak nějak. Mně to minulo téměř zcela, jen výkon Susan Sarandon to povyšuje o jednu hvězdu. Možná i proto, že Geena je mi bytostně protivná a jediný film, ve kterém jsem schopen ji přežít, je Beetlejuice. ()

Freemantle 

všechny recenze uživatele

"Thelma & Louise" je jeden z filmů, který se navždy zapsal do síně slávy filmového umění. Ridley Scott je člověk, který ho tam procpal. Zpracování příběhu je vykresleno do těch nejjemnějších detailů. Herecké výkony hlavních představitelek Susan Sarandon a Geena Davis jsou jednoduše vynikající, bez jakýchkoliv náznaků klopýtnutí, nebojím se říct, že byly pro své role stvořené. Kamera, hudba, střih, dialogy, americké exteriéry, hlášky... A ten konec - scéna, na kterou se jen tak nezapomíná... Celý film je jedna překrásná road-movie, při jejímž sledování si budete přát sedět na zadních sedadlech, směřovat kupředu k cíli, kterým je jedna obrovská citová investice, a modlit se, aby tento příběh nikdy neskončil... ()

rottik-cb 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších snímků Ridleyho Scotta a pravděpodobně nejlepší road movie, kterou jsem viděla. Motiv svobodné jízdy krajinou je ve filmu klíčový a je variací rčení, že i cesta může být cíl... Dvě povahově rozdílné, ale podobně nešťastné kamarádky si vyjedou na víkend. Z jejich bezstarostného chování i divák-začátečník pochopí, že se brzy stane nějaký průšvih, a také, že ano. Zločin, spáchaný v afektu, spouští lavinu událostí, emocí, potlačovaných tužeb, šílených plánů i skrytých „nadání“. Film velmi věrně vykresluje atmosféru doby, vypovídá o ceně, kterou jsme ochotni zaplatit za svobodu, o tristní míře upřímnosti v partnerských vztazích a opět potvrzuje, že naivita je jednou z nejnebezpečnějších lidských vlastností. Velmi dobrá je kamera, skvělý je též oscarový scénář. Susan Sarandon hraje jako bohyně, mladičký Brad Pitt v miniroli je doslova k nakousnutí a občasné přehrávání ostatních herců se dá vydržet. Film jsem viděla v Nočním filmovém klubu na ČT2 a nemile mě překvapilo, že byl s dabingem, i když ten byl ještě celkem dobrý. ČT2 by spíš slušelo originální znění... ()

departed 

všechny recenze uživatele

No já byl nejvíc unešenej z Thelmy manžílka McDonalda. Zahrál to fakt parádně. Jo a ještě ze všech těch scenérií amerického venkova... prostě radost pohledět. Ne, nejsem zhulenej, jen se na to opravdu hezky koukalo. ()

Shredder 

všechny recenze uživatele

Najnudnejsi road trip v historii. Dve zeny, kazda svojim sposobom utlacana muzmi, sa nechtiac vydadavaju na cestu sebapoznania a vnutornej premeny, na ktoru by bola kazda feministka pysna. Antagonizmus je medzi posolstvom filmu, ktore posilnuje zeny a snazi sa ukazat, ze idey mnohych muzov o nich su nespravne a postavami samotnymi, kde jedna zena je vyobrazena ako hlupucka a naivna domaca putka a druha sice svetaznala, ale v kritickych situaciach emociami zaplavena hysterka. Film ma zbytocne dlhu stopaz, polovicu casu zaberaju uplne bezucelne hadky medzi Thelmou a Louise a aj tie akcnejsie casti su vacsinou rozvlacne. Zije to najma vtedy, ked sa na scene objavi mlady Pitt, ale najlepsi vykon podal aj napriek malemu priestoru Keitel. ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá road movie s opravdu skvělým a zapamatovatelným koncem. Zcela precizně napsané hlavní postavy a jejich přerod v "psankyně". I přes délku více než dvě hodiny se určitě nestihnete nudit, a to i přes průjezdy ošklivou, nezáživnou, nudnou americkou krajinou :) ()

Knor 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec dám plnej počet, protože tohle bylo pro mě fakt velký překvapení. Úžasnej příběh, u kterýho jsem se x-krát hluboce zamýšlel. Všechno začíná skoro nevinně, postupně přituhuje a hrdinky se mění a zjišťují, že život může bejt hodně krutej a přijímají věci, který si připustí jen málo lidí. Tenhle příběh o ,,cestě'' mě nadchnul. Nádhernej film. ()

fandadofilmu 

všechny recenze uživatele

Hned se mi vybavil Rebel bez příčiny. V Americe to bude asi móda, ale já nemám pochopení pro filmy, ve kterých zbytečně umírají kladní hrdinové. Pro debily je to nezřídka i návod, jak se aspoň jednou jedinkrát v životě zviditelnit. ()

JimDeNiro 

všechny recenze uživatele

Tady není co řešit ! Moje TOPka. Celý život přemýšlím proč?.. Síla opravdověho přátelství.. Tím to bude. Velmi silný snímek, výborný scénář, brilantní herecké výkony obou hlavních představitelek, pevná Scottova režie a jeden nejlepších a nejikoničtějších konců v celé světové kinematografii..  100% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Mohl to být docela zajímavý příběh, kdyby byl aspoň trochu uměřený. Zvrtlo se to ale postupně v typicky americkou kovbojku plnou nevěrohodných situací a nesmyslných náhod - vše jenom na podbízivý efekt, i když dobře natočený. ()

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama