Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (více)
Trailer

Ušlápnutá Thelma Dickinsonová, kterou doma drží zkrátka silácký manžel, a její kamarádka, samostatná servírka Louise Sawyerová, si jednou vyjedou spolu na víkend v horách. Ani jedna z nich netuší, jak se jejich nevinný útěk od všedních starostí zvrtne. Vše se zhatí ve chvíli, kdy se Thelmu pokusí znásilnit jejich náhodný známý. V Louise, která má revolver, se v té chvíli cosi zlomí a neurvalý surovec za to zaplatí životem. Výletnice, které se těšily na dva dny oddechu, jsou od té chvíle na útěku před zákonem... Snímek vynikajícího režiséra Ridleyho Scotta na počátku devadesátých let s novou razancí otevřel otázku postavení ženy v moderní společnosti a v rodině. Je však především strhujícím příběhem dvou osobností, které se sice doslova řítí do propasti, ale zároveň v sobě objevují překvapivé vlastnosti, o kterých ve svém dosavadním sešněrovaném životě neměly ani tušení. (Česká televize)

(více)

Recenze (512)

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Dokonalá filmárina. Vizuálne, zvukovo, pocitovo. Klasická šablóna, kedy sa stotožníte s hrdin(k)ami napriek tomu, že trúsia jeden problém za druhým (problém je slabé slovo) - tak táto šablóna je povýšená vďaka jedinečnej Scottovej réžii a fenomenálnym Zuzke a Džíne na ABSOLÚTNY emocionálny zážitok. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

V zásade obrovské prekvapenie. Ten film je namixovaný presne, tak ako má. Je tam vtip, určité zadosťučinenie, množstvo výborných scén, skvelá kamera a hodnoverná charakteristika postáv a ich vývoja. Ku Scottovým filmom som si hľadal veľmi dlho cestu a nie každý z nich beriem ako zaujímavý, ale rozhodne sa mu nedá uprieť žánrová rozmanitosť. Má pre rôzne žánre pochopenie a rád sa s nimi hrá. Niektoré mu sedia viac, iné menej. Nuž a Thelma a Luise sadli. Je to film čo predbehol svoju dobu a stále má čo divákovi ponúknuť. Koniec je strašne super. A všetko čo k nemu smerovalo rovnako. Fakt výborný film. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dve kamarátky. Každá žije život, ktorý ju nerobí šťastnou. Rozhodnú sa urobiť výlet. Úlet od neuspokojivej bežnosti. Stane sa však niečo, čo ich prinúti vykonať voľbu. A vďaka tomu, aké sú nešťastné, poznačené, vyberú si útek. Čím viac utekali, tým viac im bolo jasné, že sa im niečo v hlavách preplo. Nastalo prebudenie. Tie životy čo mali, tie už by nechceli späť, ani keby to bolo možné. Extrémna verzia toho, ako vyzerá vyliezť z dlhoročnej ulity. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Podívej se, když odbouchneš chlapa se staženýma kaťatama, nechtěj, aby tě chytili v Texasu !! Už chápeš ?? A odmítám o tom diskutovat !!" ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Vynikající film s výbornou Susan Sarandon a Geenou Davis. Je to drama a zároveň se u toho musíte pořád smát (hlavně skvěle vyplašené G. Davis). I dabing z roku 1997 je povedený. A i když se jedná o americký snímek, tak se zde nedočkáme úplného happy endu, jak to většinou bývá. Hudba, kamera, scénář, režie, vše TOP. Prostě jedinečný a nezapomenutelný film. ()

murakamigirl 

všechny recenze uživatele

Sledovať prerod dvoch dám spustený smolným vyplávaním impulzov, a tým ich, trúfam si povedať, duševný vzrast, ich spoločné uvoľnenie cez najextrémnejšie skúsenosti ich života a ich neochvejné priateľstvo a to v réžii Ridleyho Scotta, je nádhera. Ešte aj drobnôstka, ako keď si Thelma vypýta od vyplašeného poliša v kufri jeho okuliare že na výmenu:), ma úplne oblažila. :) Vlastne sa cítim ako blbka s tými 4 hviezdičkami, pretože pod 90 % to nespadá to je neoddiskutovateľné(!), no v konkurencii dvoch ďalších filmov včera videných (Kasíno, Zákon túžby) ostala Thelma s Loiusou pred bránami... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Podařený scénář, pěkná kamera, silný příběh..atd. Leč já moc nemusím Susan Sarandon, nějak mi nepřirostla k srdci. Přesto dám čtyři, ale myslím na 70% ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Netradičně feministicky laděná road movie s potenciálem kultovního filmu aneb emancipace po americku. 85% Produkce: Metro-Goldwyn-Mayer ()

moviesfan 

všechny recenze uživatele

Tyhel dvě herečky mám opravdu rád. Kamarádky na život a na smrt. Doslova. Příběh je opravdu hezký, pokud teda nebudu mluvit o zabití (vraždě), a také dojemný. Opravdu dobrý road - movie film. Hodnocení: 80% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Road-movies mám rád, ale čekám od nich malinko něco jiného, než jsem dostal tady. Thelma & Louise je určitě netradiční zástupce žánru. Kvalitně natočený film, kde mi ovšem moc nesedly ani hlavní postavy (jednodušší Thelma obzvlášť) a jejich otravný jižanský akcent, ani prostředí plné klasických jižanských hospod a hloupých američanů s kovbojskými klobouky. Vyřčené myšlenky a hořkosladký závěr ale fajn. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla vážně jízda životem, ze které už není cesty zpět! Geena Davis a Susan Sarandon jakožto Thelma a Louise byly vážně perfektní. Celou dobu jsem byl s nimi a držel jim palce, aby jim to vyšlo (což by bylo ale absurdní, protože hollywoodské happy endy nemám rád). Hans Zimmer se sice příliš nepředřel, ale i ta skladba byla nádherná. A co se týče Ridley Scotta, opět dokázal, jak velký vizionář je a tato road movie je spolu s Blade Runnerem jeho nejlepší film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že tomuto filmu bude fandiť väčšinou ženské publikum, ale jednoznačne nieje len pre nich. Road-movie, ktorý má aj napriek hlavným ženským postavám gule. ()

Haluzz 

všechny recenze uživatele

Tam, kde mě nezasáhly Natural Born Killers, tam zapůsobila Thelma & Luise, s chytrým scénářem a perfektními výkony obou hlavních představitelek a skvělou, střídavou a vypointovanou atmosférou. A Brad jako milý bonus. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zvláštní žánr, tahle road movie. Spočívá v tom, že postavy po většinu filmu jedou autem a všechny příběhy se jim stávají "by the way". Tahle road je jedna z nejnezapomenutelnějších. Kdo by to čekal od režiséra Vetřelce? Není to však film bezchybný, například dost zamrzí, že do auta Thelma a Louise nasednou už po prvních pěti minutách a zvrat se zastřelením násilníka přijde nějakých dvacet minut nato. Zbytek času se vážně neděje nic, než že postavy jedou autem, a to je místy dost ubíjející. Kdyby mně někdo dal námět na tenhle film, natočil bych to úplně jinak. Vykašlal bych se na sice hezké, ale až příliš často opakované záběry pouští, a věnoval se více psychologii hlavních hrdinek. Určitě by si to zasloužily. A ten velesmutný konec by divákovi srdce jen tak nešolíchal, ale sevřel by ho tak, že by se z toho jen těžko vzpamatoval. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Být ve špatnou dobu na špatném místě může změnit celý život. O tom je i tento film, o víru událostí, které člověk rozpoutá, aniž by chtěl a nezastaví ho nic než velké neštěstí nebo smrt. Na konci cítím smutek, ale ještě větší úlevu, že tahle zprvu nevinná jízda končí. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Celý svůj život jsem film Thelma a Louise považoval jen za romantickou cestu dvou žen, ale teprve až nedávno jsem si vyhledal, že důležitým aspektem filmu je krimi zápletka. Ty atributy, které skoro vždy zajišťují kvalitní film, se zde podařilo naplnit přímo luxusně. Ridley Scott se ukázal s opět bezchybnou režií, Hans Zimmer vložil do filmu parádní soundtrack plný pecek a Adrian Biddle, pro mě doposud neznámé jméno, se vytasil s precizní kamerou se skoro až poetickými záběry ze vzduchu. Hlavně ale samozřejmě film stojí na ústřední herecké dvojici. Sarandon s Davis jsem nepovažoval za ty úplně nejlepší herečky (ale obrovský talent mají, to nelze popřít), ale přiznávám, že ve svých rolích Thelmy a Louisy se jednoduše našli a to už jim nikdo holt vzít nemůže. Ta osudovost jednoho okamžiku, kdy celá vaše budoucnost končí, na mě působila nesmírně reálně. Ve vedlejší roli zazářil Harvey Keitel (jak jinak). Ten konec se asi zapsal do historie kinematografie, záběr na držící se ruce hlavních představitelek a následující skok autem vstříc jasné smrti patří mezi jeden z nejpovedenějších, co jsem kdy viděl. Dávám 86 % ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Jsem rozpačitý, na jedné straně ukázková 90s kamera a skvělý začátek a konec filmu, Davisové manžel nejvtipnější postavou filmu; na druhé straně strašně o ničem prostřední dějství a Davisová svou vypatlaností někdy překračující všechny meze. Nejednoznačně 4. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Nechal jsem se moct unést, a přitom jsem to neviděl poprvé...což dokazuje, že jsem se nechal moct unést...znova jako kdybych to viděl prvně...což dokazuje, že bych se neměl nechat tak moc unášet a zůstat v klidu...ten film mě prostě pokaždý dostane, tak moc, že si musim dávat bacha, abych zas nezačal psát nějaký lamentace o Bohu a tomdle světě...sakra, je to jenom film, takže v klidu, film je to ale fakt působivej a silnej, a to stačí. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Film, který mě chytil od první vteřiny a doslova vyplivl až v závěrečné scéně. Jen málo snímků jsem podobně prožil a po nich se cítil tak "sešrotovaně". ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povidat, obe ty pipiny jsou bezbrehym zpusobem nesympaticke a marne patrate ktera z nich vic, jestli hnusna a trapna Susan Sarandon, nebo protivna Geena Davis na presdrzku. Do konce filmu to nevypatrate, jen se s tim tak nejak smirite, ale ono to kupodivu cele navzdory tomu stejne funguje. Proc? Protoze Ridley Scott. Ze zacatku je sice utlumeny a vypada to na obycejnou road movie, ale s blizicim se koncem to zacne nabirat nebyvale grady a finale uz jede naplno - uchvatne zabery americke prirody v cele s Grand Canyon, letecke prulety, do toho Hans Zimmer z dob, kdy jeste misto sveho aktualniho symfonickeho rocku produkoval fantastickou grandiozni synthesizer music, ktera jako by byla 80's a to i pres to, ze film je uz 90's. Pridejte si jako bonus rolicku Brada Pitta, tempo drzici poutavy pribeh s pusobivym konecem a diky tomu se tem dvema pipkam nakonec povedlo filmem proplout tak, ze to zanechalo velmi pozitivni dojem. 7/10 ()

Související novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (více)

Reklama

Reklama