Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Bílá smršt' přibližuje vzrušující formou skutečný příběh dramatické plavby lodi Albatros v roce 1961. Tehdy se skupina mládenců z majetných rodin vydala pod velením zkušeného a drsného mořského vlka na roční plavbu Karibským mořem, aby si vyzkoušeli svou dospělost, odvahu a odolnost. (oficiální text distributora)

Recenze (79)

POMO 

všechny recenze uživatele

Keď prekusnete gíčový a sentimentálny obal, pochutnáte si na peknom filme s charizmatickým Jeffom Bridgesom a krásnymi zábermi na oceán, palmy, oblohu, atď. Ale Ridleymu Scottovi muselo byť už pri čítaní scenára jasné, že tentoraz si skôr oddýchne, než že by sa niekam autorsky posunul. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Není to tak špatný film jak se povídá. Ano, ten scénář není kdovíjak hluboký, občas si nacucal příliš patosu a sentimentu, ale Scott jako režisér neselhal a žene své bouřné dobrodružství nad standard. Lepší tři hvězdičky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Natočené to není vůbec zle, scéna s bouří dokazuje, že máme tu čest s Mistrem Scottem. Ale to téma? Rychlé šípy na lodi? Příběh, který není hoden mistra velkých spektáklů a originální výtvarné stylizace. Přesto jako film na zabití jednoho večera lze vřele doporučit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rozhodně bych neztracoval snímek, který vykresluje vývoj a změnu chování různých povah v kolektivu ve vypjatých situácích zcela odlišných lidí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $10,292,300Tržby Celosvetovo $10,800,000║ Ridley Scott ponúka slušnú dobrodružnú drámu /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jedná se sice o vylíčení skutečné události, jejímuž natočení asistovali opravdoví účastníci, jako výsledek to z hlediska autentičnosti vypadá velice, ale velice podivně, nepravděpodobně a rozpačitě. Vypadá to, jako kdyby byl film natočen tak, jak se to mělo stát - tedy jak by se to bylo líbilo těm, co to všechno skutečně prožili. Právě proto celý film působí dost lacině a chlapácký Jeff Bridges ani soudní finále jak z Jagu to zachránit nemůže. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jeff Rona: 1. Still Waters ,2. Departures ,3. The Journey Begins ,4. Power Of The Wind ,5. On The Water/Dolphins ,6. A Wonderful Sail ,7. Ringing Out ,8. The Cubans/New World ,9. Galapagos ,10. The Test ,11. White Squall(Lifeboats) ,12. The Return Home ,13. I Want To Walk You Home - Fats Domino ,14. The Skye Boat Song ,15. Yellow Basket - Tommy McCook & The Supersonics ,16. Be My Guest - Fats Domino ,17. The Twist - Chubby Checker ,18. Somethin' Else - Eddie Cochran ,19. Teenage Ska - Baba Brooks And The Baba Brooks Band , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľútosť nestačí!“ Keby tie múdre reči (na ktorých niečo je, ale netreba ich hovoriť nahlas alebo aspoň nie takto naivne a pateticky) neprenášal skvelý Jeff Bridges, nedalo by sa na BIELU SMRŠŤ pozerať. Nejde len o to, že od Ridleyho Scotta divák čaká viac. Tento film je skrátka príliš prízemným rozprávaním o dospievaní a veciach s ním súvisiacich. Banda chalanov by sa takto chovala, čo o to, no pozerať sa na ich opálené hladké hrude dve hodiny nemá veľký zmysel. Už som počul lepšie historky o chlapcoch, zmenených na mužov. Na Scotta tradične dobrý obraz a pekné slová o tom, že si to musíte vyžrať a ísť ďalej. Ale "mimo toho" pekný no nudný (pod)priemer. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Navzdory faktu, že se vlastně jedná o katastrofák, nabízí film především výborné herecké výkony (a to i u mladých hezounků) a, u Scotta vcelku tradičně, parádní vizuál. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Bílá smršť a G.I. Jane. V druhé půlce devadesátek Ridley Scott točil filmy, které po něm nikdo nechtěl. Bílá smršť je koukatelná, ale povrchní, nevýrazná a rychle zapomenutelná a to mám námořní filmy hodně rád. Ale oceňuju závěrečné vodní orgie, které se ještě obešly bez jedniček a nul a jsou krásně fyzické, no, bez komicky patetické koncovky v soudní síni bych se obešel. A zamrzí, že herecký matador jako Bridges nedostal zajímavější postavu než je jeho nepřístupný kapitán. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč patnáctileté kluky museli hrát heci, kterým bylo v průměru minimálně o deset let víc. A nechápu, proč se tomuto filmu rozhodl zasvětit část svého života Ridley Scott, když mu muselo být jasné, že mu jeho cit pro vizuální zpracování bude tentokrát naprosto k ničemu. Ne, že by to byl špatný film, to rozhodně ne. Jen bych prostě podle některých zvučných jmen čekala mnohem víc. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tohle námořnické dobrodružství je prostě krokem stranou, ať se to někomu líbí nebo ne. Samozřejmě především s ohledem na jméno režiséra. Pohybuje se někde mezi naivním patosem a mělkým dramatem. Parta středoškoláků tady pod vedením zkušeného Jeffa Bridgese vyrazí na plavbu, kterou ukončí tragická zkouška dospělosti. Klišé střídá klišé, Ridley Scott zapomíná vyprávět, dočkáme se (na jeho poměry) málo vizuálna a můžeme se jen dohadovat, proč sáhl zrovna po takové látce. Skautská story má navrch jasně rozdělené role (srab, frajer, správňák.., vždyť to znáte), překvapit dokáže velmi sporadicky. Ti, kteří přežili, nikdy nezapomenou. My ostatní myslím velmi rychle. Slušná bouře (ač v obří vodní nádrži) už toho moc nezachrání. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Áno, morálne ponaučenia z "výchovy mladíkov v Amerike" sú prvoplánové, predvádzanie ich dospievajúcich svalnatých tiel a obrusovanie ich pubertálnych nálad na jednej strane i získavanie cenných skúseností na strane druhej takisto...ale nemôžem jednoducho poprieť, že tento film mi poskytol zaujímavý a pekný zážitok a určite má na tom svoj podiel aj "vrrr-mňam" drsný Jeff Bridges, prekrásne more, karibská hudba, námornícka disciplína a mušketierska spravodlivosť, chutnučký Jason Marsden (jeho životná rola!) a v neposlednom rade aj Stingovo Valparaiso... a predsa ešte niečo - ten zvláštny nedefinovateľný pocit, ktorý človeka ovládne, keď si oživí spomienky na niečo...čo v ňom vyvoláva zvláštny, nedefinovateľný dobrý pocit :-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott už dlhé roky patrí ku špičke hollywoodskych režisérov. Stačí si spomenúť na filmy ako napríklad "Votrelec", Thelma a Louise", "Gladiator", "Čierny jastrab zostrelený", "Prometheus", "Marťan"... a každému musí byť jasné, čo je to za borca. V roku 1996 natočil dobrodružnú drámu "Biela smršť". Je to príbeh o skupine dospievajúcich, mladých mužov, ktorý sa pri plavbe po Karibiku dostanú do silnej tropickej búrky. Zasiahne ich na otvorenom mori nebezpečná, smrtiaca "Biela smršť". Snímok je inšpirovaný skutočnou udalosťou, ktorá sa stala v roku 1961. *** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dať režisérovi takýchto kvalít, do rúk tak prostý scenár s potenciálom, avšak bez možnosti na realizáciu - no - neviem či to malo nejaký iný význam, okrem nálepky v podobe jeho mena. “Biela smršť” určite nie je zlým filmom podľa skutočnosti, to rozhodne nie. No chcelo to ubrať z natiahnutého, unudeného jadra plného zbytočných scén, pričom v závere sa zas rozhodne viac zamerať na proces s emocionálnym vyvrcholením. Čo už .. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála prešľapov R.Scotta. Naozaj veľmi slabé a strašne trápny, až neuveriteľný záver filmu /scéna na súde a cinkotanie zvončeka/. Hanbil som sa aj za Scotta.50%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Na prvýkrá vynikajúci film.Potom som si však začal všímať jeho chyby.Scéna keˇsa Sheldonovci naposledy vidia je krásna ale atmosférou to dosť skáče.Keby to nebol Scott tak je to za 4*Skutočný príbeh námorného dobrodružstva, ktoré sa skončí tragédiou sa mal stať po obrovskom komerčnom fiasku skvelého Dobytia raja návratom do diváckeho povedomia. Všetko však dopadlo inak. Rozvláčne, patetické a až na malé výnimky bez atmosféry. Aj pri tomto skrz naskrz priemernom filme však Scott dokazuje, že dokáže byť skvelým realizátorom. Ústredná Biela smršť je napínavou, dojímavou a samostatne fascinujúcou scénou obsahujúcou momenty, ktoré dokážu chytiť za srdce alebo zrýchliť tep. Prichádza však až príliš pozde. Navyše po nej nasleduje, čo sa sentimentu týka, až príliš prepálený epilóg. Pred komerčnou katastrofou nezachránil túto snímku ani charizmatický Jeff Bridges, ktorého výkon patrí k ďalším kladom tohto prepadáku. ()

Reklama

Reklama