Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Cole Trickle je talentovaný závodník s velkou ctižádostí. Když ho objeví podnikatel Tim Daland, dostane se Cole do týmu legendárního mechanika Harryho Hoggea. Má tak šanci zúčastnit se Winstonova poháru v Daytoně. Těžká havárie však takřka ukončí jeho život. S pomocí krásné doktorky musí Cole najít odvahu k tomu, aby mohl dále žít, znovu závodit a vyhrávat. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (42)

  • City Chevrolet, jeden ze sponzorů Colea Tricklea (Tom Cruise), je doopravdy jeden z místních prodejců aut vlastněný Rickem Hendrickem, jenž připravoval auta pro tento film. (HellFire)
  • Většina aut byla ve skutečnosti značky Chevrolet. Aby vzhledem připomínaly závodní auta, byla speciálně upravena. Faktem bylo, že se při natáčení závodů často zničily. V jednom bodě byla polovina z 35 použitých aut v opravně. (HellFire)
  • Produkce filmu začala i přes fakt, že nebyl dokončen scénář. Často se stávalo, že scény byly tvořeny v den jejich natáčení. Jednou musel dokonce Tom Cruise číst scénář z papíru na předním skle svého auta, což vedlo k menší nehodě. (HellFire)
  • Před závodem v Darlingtonu je zpovídán jeden z jezdců, Neil Bonnett, který těsně unikl smrti při vážné nehodě. Ta si pro něj přišla při tréninku v Daytoně roku 1994. (HellFire)
  • Toma Cruisa zastoupil při kaskadérských kouscích v autě závodník série Nascar Greg Sacks. Cruise si přál odehrát všechny své kaskadérské scény sám, ale neumožnila mu to pojistná smlouva. V průběhu natáčení pak bylo zničeno celkem 35 aut. (HellFire)
  • Postavy Toma Cruisa a Roberta Duvalla jsou volně založeny na bývalém řidiči Timu Richmondovi a jeho nadřízenému Harrymu Hydovi. Scéna, ve které Harry (Robert Duvall) učí Cola (Tom Cruise) je pak založena na skutečném incidentu. Richmond se premiéry filmu nedožil. Zemřel na komplikace spojené s onemocněním AIDS rok před uvedením filmu do kin. (Monco)
  • Do role Claire Lewicky byla navržena Robin Wright, avšak natáčení se zúčastnit nemohla. (Monco)
  • Scéna, ve které přijde Tim (Randy Quaid) k Harrymu (Robert Duvall), který je v traktoru, byla natočena na farmě legendy závodů NASCAR Juniora Johnsona. (Monco)
  • Ve snímku se objevilo mnoho skutečných závodníků NASCAR, a to včetně Rustyho Wallace. (Monco)
  • Během natáčení navázali Tom Cruise a Nicole Kidman milostný vztah, který později vedl k jejich manželství; to se ovšem před několika lety rozpadlo. (ceskyhonza)
  • Po smrti Tonyho Scotta v roku 2012 filmový kritik Stephen Metcalf tvrdil, že film znamenal dôležitý zlom v histórii amerického filmového priemyslu. "Najlepší film, ktorý natočil, bol možno Karmínový príliv, ale najdôležitejší film, ktorý natočil, bol Dni hromu." Povedal, že excesy jeho produkcie a neschopnosť vyrovnať sa s veľkosťou kasového úspechu Top Gun (1986) pomohla ukončiť éru, ktorá nasledovala po neúspechu Nebeskej brány (1980) pred desiatimi rokmi. Práve excesy, ktoré vyvolali vtedy mocní producenti Simpson a Bruckheimer viedli k tomu, že po natočení Dni hromu sa k hlavnému slovu pri natáčaní filmov opäť dostal režisér. (Arsenal83)
  • Robert Towne prirovnal výzvu pretekárskych sekvencií filmu k tomu, ako vo filme Ben Hur (1959) boli tiež preteky vozov vzrušujúcimi a napínavými, hoci, rovnako ako v tomto filme, bolo vopred zrejmé, kto tie preteky vyhrá. (Arsenal83)
  • Don Simpson bol nadšený, že ho obsadia ako konkurenčného pretekára menom Aldo a tvrdo pracoval na tejto úlohe. Problém bol v tom, že nemal žiadne herecké schopnosti a jeho scény boli hrozné, takže postavu Alda ako hlavnú vedľajšiu postavu zrušili a Simpson mal nakoniec len jednu krátku scénu. Špekulácie potom tvrdili, že Tony Scott nakrútil scény so Simpsonom zle zámerne, aby mohli eliminovať alebo výrazne znížiť jeho herecké úsilie. (Arsenal83)
  • Nicole Kidman si chcela pre svoju rolu naštudovať neurochirurgiu, no producenti jej povedali, že by to bola len strata času. (Arsenal83)
  • Donnu W. Scott obsadil do filmu producent Don Simpson, pretože spolu chodili, a tak Donna získala malú rolu ako "pit girl" a strávila takmer dva mesiace pri nakrúcaní. Po rozchode so Simpsonom začala chodiť s Tonym Scottom. Nakoniec sa vzali a mali dve deti predtým, ako zomrel v roku 2012. (Arsenal83)
  • V interview z 3. marca 2021 známy americký komentátor automobilových pretekov Jerry Punch prezradil, že to bol on, ktorý odporučil Tonymu Scottovi pozrieť si Nicole Kidman vo filme Úplné bezvetrie (1989). Následne si to pozrel aj Tom Cruise a bol to práve on, ktorý ju potom chcel k sebe do filmu. (Arsenal83)

Související novinky

Brad Pitt usedne do skutečné formule

Brad Pitt usedne do skutečné formule

05.05.2023

Režisér Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick) a legendární producent Jerry Bruckheimer (Skála) se po několikaměsíčních přípravách už brzy pustí do natáčení jejich závodního filmu pro Apple, v němž si… (více)

Cruise zamítl seriálový Mission: Impossible

Cruise zamítl seriálový Mission: Impossible

26.03.2022

The Hollywood Reporter nedávno zveřejnil nový článek, který detailně popisuje rozsah problémů, do kterých se dostalo studio Paramount během produkce sedmé Mission: Impossible, a jak hlavní hvězda… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama