Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejpodivuhodnějších kousků v kariéře Herschela G. Lewise a paracinematické kultury konce 60. let vůbec, se právem – a s uvědomělou podbízivostí – pyšní jménem Something Weird. Jako divácké lákadlo Lewisovi tentokráte vzácně neposloužila ani erotika, ani gore, nýbrž groteskní fantazie. Vyprávění filmu by se dalo přirovnat ke „„kuriálnímu běhu" z knihy Alenčina dobrodružství v říši divů Lewisova jmenovce. V rámci něj je Alenka zvířátky iniciována do naruby převrácených či zcela rozvolněných zákonitostí jejich světa; během soutěžní disciplíny se má Alenka spolu s neobyčejnými bytostmi bezděčně rozutéct do lesa. Nevyhrává nikdo nebo respektive všichni: není zde totiž nějaký konkrétní cíl, rozumná motivace, pravidla – jedině tak může vyvstat pravá podstata hravosti.

Kuriální (nebo lépe kuriózní) mozaika filmu zpravuje o mladíkovi, jenž nabyl nadpřirozené schopnosti po zohavení vysokým napětím, o sériovém vraždění tajemného vraha, a aby toho nebylo málo, o divotvorném vplížení noční můry ztělesněné čarodějnicí, jejíž podobnou stylizaci nacházíme v Čaroději ze země Oz (opakovaně se později zjevuje také v dílech Davida Lynche). Kauzální logika klasicky zakořeněná ve velkých vyprávěních naší kultury je v Something Weird vystřídána nepředvídatelnou spontaneitou, kterou vykazuje i neotesaný styl, diletantským úsilím rezignující na jakoukoli bezešvou uhlazenost. Lewis tímto filmem zároveň prokázal svou exploatační citlivost; po snímcích jako Hallucination Generation nebo The Weird World of LSD se zařadil ke skvadře prvních pionýrů, senzacechtivě zužitkovávajících pro fikční film dobový poprask okolo fenoménu LSD . (Blazena)

(více)

Recenze (6)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina filmu Something Weird by byl v dnešní době nejspíš takový ten klasický metrosexuál. Dbá o svůj vzhled a flirtuje s každou sukní. Jenže se mu stane asi to nejhorší, co se jen může metrosexuálovi přihodit. Je na tváři popálen elektrickým proudem. Na druhou stranu jsou silně posíleny jeho mentální schopnosti a není pro něj problém číst myšlenky, levitovat a vůbec dokáže pár hezkých kousků, nad kterými by kdejaký kouzelník valil bulvy. Svých schopností později využije, jak už to takových týpků bývá zvykem, k potírání zločinu. Ale to je jen jedna linie příběhu. Druhá je o staré olezlé modré čarodějnici, která navrátí hrdinovi krásu, za slib věčné lásky a milování :-) No, je to hrozná kravina, ale místy zábavná (perfektní karatistická bitka) a s úchylnou hudbou. Film se prý stal kultovní hlavně mezi mládeži požívající LSD, čemuž se vůbec nedivím. Asi si něco šlehnu a kouknu na to ještě jednou. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když Mitche zasáhne přetržený elektrický drát, přežije, ale má zohyzděnou tvář, kterou žádná plastika nespraví. Získá ovšem jasnovidecké schopnosti, které mu umožní poměrně slušně se živit. Jednou ho navštíví čarodějnice a nabídne mu, že zařídí, aby jeho tvář byla opět krásná. Něco ale za to samozřejmě chce. A pak Mitch dostane pozvánku do města, kde řádí sériový vrah, aby jim ho pomohl vypátrat, páč policie je v úzkých. Snímek vypadá, jako by z něj byly vystřižena nahota - scény pro ni tu jsou, i gore, dle pramenů to tak je ale správně. Tak asi jo. Některé scény jsou natolik bizarní, až pobaví - na příklad přikrývka, co se snaží spáče uškrtit. Samotnou kapitolou jsou halucinace pod vlivem LSD, byť jsem čekal větší odvaz. Asi nejvíce mi vadil falešný smích čarodějnice. Většina herců si zahrála jen v pár filmech, navíc právě Lewisových. Doporučit lze snad jen zvědavcům a sběratelům, já se počítám mezi ty první. I přes děsivé herecké výkony mi film přišel zvláštní, vše ještě podtrhla psychedelická hudba mění se místy v jamování. Tři dávám z hodně přivřenýma očima. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Lewisovu tvorbu mám celkem rád, tak jsem se po delší době dokopal podívat se na další z jeho levných snímků... V očekávání klasického trademarku jeho filmů, kvalitního gore, jsem si pustil Something Weird... A samozřejmě jsem narazil... Jedná se totiž o podivné fantasy o muži, kterému elektřina zohavila obličej... Na oplátku se však u něj objevily zvláštní schopnosti, pomoci kterých se vydá do ulic bojovat proti zločinu... Jenže bez nahoty a bez gore... A to se prostě neodpouští... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Something weird je film důležitý hlavně protože díky tomuto filmu vznikla společnost která vydává DVD s tím největším filmovým brakem. Nicméně filmově je film sračka i když se snaží být o něco více. Je to jen braková záležitost na kterou se člověk dívá jen jako fanoušek Lewise ale i pro něj je tu rukopis hodně slabý. Celkově není o moc co stát jen spíše pro fanoušky obskurních bizarností. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že jsem se k tvorbě Herschella Gordona Lewise vrátil, protože i když je to brakový umělec, je to brakový umělec, který mě baví, který měl svou levnou vizi, šel si za ní a snažil se točit za každou cenu. V tomhle případě prezentuje thriller, který není tak napínavý, ale který má myšlenku. Dnes už není tak originální, ale vážné pojetí tohoto „superhrdinského“ tématu příběhu sedne. ()

Reklama

Reklama