Reklama

Reklama

2000 maniaků

(neoficiální název)
  • USA Two Thousand Maniacs! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdesi na americkom vidieku existuje geograficky neznáme mestečko Pleasant Valley, ktoého obyvatelia usporadúvajú pravidelné oslavy. Vrcholom týchto osláv je nalákanie okoloidúcich turistov do útrob mestečka, poskytnutie im free-ubytovania a kadejakých vymožeností. Všetko samozrejme v duchu oslavného mávania vlajkami a srdečných úsmevov. Turisti však netušia, že budú počas tohoto krátkodobého pobytu jeden po druhom rozsekaní, rozkrájaní, rozštvrtení atď... (POMO)

(více)

Recenze (21)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rok po „slávnom“ gore-feste Blood Feast nakrútil Herschell Gordon Lewis tento film. Režijne poučený už nerobí elementárne kiksy ako minule. A tentoraz je humornejší, vníma veci s nadhľadom a roztomilú úchyláreň poníma ako dekadentne čiernohumornú gore-absurditu, v ktorej sa najnásilnejšie scény striedajú s komickým vystupovaním malomeštiakov, podmaľovaným sviežou country hudbou. 2000 Maniacs je pestrofarebná a veselá zvrhlosť s príšernými hereckými výkonmi (trademark režisérovych filmov) a veľmi osobitým autorským "cítením". 3* v rámci rebríčku, ktorému kraľuje Bad Taste. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Gordon Lewis má sice koule na to, aby urval přestárlé blondýně její kdysi pohlednou ručku, ale bohužel už nedokáže udržet tempo, rytmus a k divákově smůle ani kameru, která v některých momentech zaostřuje jak výletník v presu a cestovní horečce. Celé to má českému divákovi důvěrně známou atmosféru Starců na chmelu a to hlavně díky kvantitě a kadenci rozjuchaných mladých tváří, kolektivní vesnické soudržnosti, vůni pohodového léta a kytarovým vypalovačkám místních chlapců. Od průměrného hodnocení nakonec odradí ukrutně debilní černokněžnická pointa a nesnesitelně dlouhé finále. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jižanská cháska z městečka Pleasant Valley zláká šest kolemjedoucích seveřanských nebožáků a pasuje je na čestné hosty svých oslav stého výročí. Než si ti mladí yankeeové konečně položí otázku, proč by kurva město plný jižanských buranů chtělo slavit 100 let od porážky ve válce Severu a Jihu, bude už příliš pozdě - neboť jsou na ně nachystány speciality typu lidský BBQ, koňská roztržka, downhill v ohřebíkovaném barelu, nebo megašutr. Mám rád jak tohle téma (US obč. válka), tak remake 2005, nebyl tedy důvod si to neužít. Starosta Buckman je správnej vypasenej pantáta, jeho rozesmátí kumpáni taky stojí za to. Gore je prostě 60’s Lewisovská práce, ale spíš jde o ty hezky zvrhlý nápady... Sranda, která navíc znamená začátek buranského hororu. ♫ Yeeeeeyeehaaa – the South’s gonna rise again! ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl až po "remaku" s Robertem Englundem a náramně jsem se bavil. Lewis byl prostě průkopník každým coulem! Zatímco v prvotině "Blood Feast" zažehl svíci splatteru, tady bych řekl že jako první vůbec naznačuje témata explotation a zejména hixplotation. Tedy týrání lidí z města burany a domorodci v jejich domácím prostředí. A to se stále mluví a píše o "Deliverance" a "Straw Dogs" a on to vlastně všechno začal taky Lewis ještě dříve v 60. letech ... Ano, myslím to sice trochu ironicky, ale základní kameny hixplotation horroru tento film má. Nevsází již tolik na gore scény, ale spíš na využití moci a tyranie vesnických buranů nad městskými lidmi, kteří do jejich vesnice "zabloudili". 60. léta nemám rád a snad právě proto mě tento film tolik bavil, sledovat brutální, násilný a občas i krvavý horror z 60. let je totiž paráda!! Člověk se musí prostě smát, ale baví se a kolikrát neví, jestli to tvůrci takhle fakt mysleli nebo ne ... Herecké výkony ... no, jako některé jsou šílené, některé výborné. Vesničani jsou naprosto neuvěřitelní ... nebo spíše právě naopak uvěřitelní, z těch jsem také nechápal. jejich neustálé nadšení a entusiasmus do krvavých atrakcí místních oslav mne opravdu dostávali. Navíc, některé nápady jsou na svoji dobu, zvláště v rámci žánru velice originální a odvážné!! Film nese typický Lewisův rukopis. Vzhledem ke stáří filmu musím hodnotit čtyřmi pěknými hvězdičkami. Ten film je "fajn" ... Samozřejmě jen pro příznivce žánru a okrajové publikum. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veselé country, vítajúci starosta, rozšantené deti s maličkými slučkami v rukách namiesto mávadiel a mestečko pripravujúce sa na veľkú slávu. V rámci osláv sú do mesta "rafinovane" vohnaní šiesti Američania zo severu aby sa stali dobrovoľne nedobrovoľnými hosťami osláv, v rámci ktorých budú mať všetko zadarmo. Ubytovanie, pohostenie, program. Vrátane brutálneho mučenia. Lacný herecký i kostýmový vizuál, atmosféra 60. rokov v objatí južanského country. Obyvatelia mestečka pôsobia mierne debilne alebo jednoducho len sadisticky. V záplave hurónskeho rehotu sú ochotní a schopní ublížiť cudzincom akýmkoľvek spôsobom . Priekopnícka vyvražďovačka zároveň s ironickým nadhľadom trefne ukazuje kam až môže viesť kolektívne zdieľaná pohodovosť života, kultúrnych vzorov, politických názorov a spoločný všadeprítomný výsmech. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Ukážeme vám jižanskou pohostinnost!- Pokud člověk viděl remake s Englundem, pak ví, o co přibližně půjde. Čtveřice nedobrovolníku, doplněná vzápětí o další dvojici, se stává čestnými hosty na stoleté slavnosti jižanského města, které kdysi roznesli na kopytech vojáci Severu. Cílem je samozřejmě návštěvu ze severu oddělat co možná nejzrůdnějším způsobem. V tom je remake asi dokonalejší, ale i tenhle snímek zvrácenými vraždami pobaví. Nejsympatičtější jsou koňské závody hlavně proto, že dojde na střeva ven! Jinak je to celé neuvěřitelně rozjuchané a být o dvě písně více, je z toho muzikál. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Burani jsou takoví troškovští (u nás by se to celé odehrávalo asi v Hošticích). Pointa filmu je kouzelná, zábavná a moc se mi líbila. Mírně napínavá scéna je ve filmu jen jedna jediná a stejně je spíše pro zasmání jako celý film. Horor to není ani zdaleka a podle mě nebylo ani úmyslem autorů horor natočit, ale jen se pobavit. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ve své době bych snad ocenila víc a ta třetí hvězda by nebyla tak umělá, takhle oceňuji především fakt, že díky tomuhle kousku vznikl povedený remake a ještě vymazlenější pokračování, na které prostě nedám dopustit. Jíííí Háááá! 50% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Remake z roku 2005 s dnes už hororovými legendami Robertem Englundem a Lin Shaye jsem viděl minimálně 4krát. Tenhle originál od Herschella Gordona Lewise mi ale stále unikal. Konečně se ale dostalo i na něho. Co k tomu dodat Lewis byl určitě průkopníkem a na svou dobu jde určitě o pozoruhodnej a v hororových kruzích jistě zábavnej kousek ale já si nemůžu pomoct. Remake se mi prostě líbil víc. Ikdyž ono se to těžko srovnává. Dnes si totiž tvůrci můžou dovolit v podstatě cokoliv. Kdežto Lewis s takovýma filmama teprve začínal. Nu což. Pocitově spíš na lepší 3hvězdy. Ale přihodím i tu 4hvězdu. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

I když se mi remake z roku 2005 líbil více a to především díky Robertu Englundovi a Christě Campbell, svižnějšímu a vtipnějšímu ději, tak shlédnutí originálů vůbec nelituji... Ač lehce amatérsky natočen a v průběhu mu dochází dech, tak úchylné nápady a našení buranských usedlíků při místních oslavách vás prostě musí chytit za srdce... Já byl v rámci možností spokojen... ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Boha jeho Lewis je uchyl. Ne kvůli tomu gore, ale kvůli tomu jak film ve výsledku vypadá. Ty postavy to je něco neuvěřitelného. Keždá postava dostala svojí vlastní idiocii každá se chová jinak a každá je dementní až na půdu. Na film jsem se těšil protože remake s Englundem mám dost rád. No pravda starosta v tomhle filmu nesahá Englundovy ani po kotníky ale ostatní postavy jsou fakt k popukání. Ted k samotnému gore na které jsem se strašně těšil, jeho tu dost, a krev vypadá o něco lépe než v Blood feast. Některá nápadná umrtí byly fakt dobré(sud) a chtěl by ho vidět jak by vypadal v dnešní době. Co ale moc nepochválím je šílená hudba která mě štvala od začátku do konce. To country bylo strašný. Postavy jsou jak jsem řekl směšné a narozdíl od remaku jsem nikomu nefandil. Průměrnej horor kterej na to jedno podívání stojí. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Moje první seznámení s dosti kontroverzním režisérem Lewisem proběhlo zhruba před šesti lety, když jsem měl možnost shlédnout jeho The Wizard of Gore (1970). Tento film mně sice moc neoslovil, ale už tehdy mé senzory zaznamenali, že právě on (potažmo tento film) se stal inspirací k remaku z roku 2005 s hvězdným Robertem Englundem, který všichni známe pod názvem 2001 maniaků a ten si mé sympatie získal. Jenomže dlouho jsem byl zdechlý si tento originál ze šedesátých let opatřit. Kdo si počká, ten se dočká a já si tak mohl konečně vychutnat tuto ujetou buranskou jízdu, která je v rámci tehdejší doby pěkně zvrhlá a do jisté míry i slušně natočená. Musíme totiž brát v potaz, že v oné době nebyly takové možnosti jako dnes a hlavně pro mnohé diváky to byl doslova šok. Navíc celý film má své osobité kouzlo, které však dnešní generace už asi moc neocení a ohrne nad tím nos. Jakožto milovník exploiatation/hixploitation filmů, splatterů a nejrůznějších bizarních-morbidních a zvrácených kousků, jsem si to však v rámci možností užíval téměř po celou dobu. Buranští jižané sice nepředváděli žádné oscarové výkony, ale vše se snažili vykompenzovat svými úchylnými choutkami a „hrami“, které si pro nebohé Yankee (cizince) připravili. Remake byl sice o dost zvrácenější a zvrhlejší, ale i zde se diváci dočkají několika slušných gore scén, z nichž mnohé jsou okořeněné pořádnou porcí černého humoru a především country doprovodu. Mám sice raději tvrdší muziku, ale úvodní píseň „The South Is Gonna Rise Again“ byla okouzlující. 60% ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

2000 maniakov spolu položilo elementáne základy pre filmy ako TEXAS CHAIN SAW MASSACRE, (EASY RIDER), I SPIT ON YOUR GRAVE, HILLS HAVE EYES. Samozrejme, Lewis ostáva na infantilnej úrovni bohatej na country hudbu, bezobsažné scény (dialógy) a hlavne jeho ťažiskový materiál - gore scény, splatterové špliechance dovedené do úrodných rozmerov. Two Thousand Maniacs! je milé B-čko s typicky Lewisovským duchom, prináša presne to, čo sa od neho očakáva (rezačky,sekačky...) a ani o kvapku viacej. Pridementnelé vyobrazenie obyvateľov, tzv. hillbillyboyov, bavia rovnako ako je mnoho scén donebavolajúco nijaká - a tu je kúzlo Lewisových filmov - všetko zlé dokážu prevrátiť vo svoj prospech. ()

Radka_86 

všechny recenze uživatele

Na 60. léta naprosto BRILATNÍ záležitost. Nemůžu si pomoct, prostě velký překvapení. Teď lituju jak dlouho jsem to odkládala jen proto, že jsem nesehnala titulky. Na dobu kdy to bylo natočeno bezchybně zvládnutý vraždičky, gore... ty mi udělaly obzvláště velkou radost, v těch jsem si vážně libovala... Navíc výborný herecký výkony, herci fakt sympatičtí...Prostě celkově výborně zvládnutá zvrhlá, znepokojivá podívaná. 80% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Herschell Gordon Lewis = debilný príbeh, ešte o etáž horšie herecké výkony a gore. Z historického hľadiska sa ale dá povedať, že ide možno o jeden z prvých, ak nie prvý hixploitation. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

Gore zacatek s uchylymi americkymi malomestaky, co se prizivuje na tehdy zase aktualnim konfilktu Severu proti Jihu - nenajdete tam jedineho barevneho, zato anglictina je opravdu na redneck vysi. Inteligence vidlaku a posadek aut ostre kontrastuje s invenci a zabavnosti provazejici tech par umrti, pri nichz se nezbyva nez smat. Celkove to ale neni zadna zabava prestoze krwe se dockame... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„Boy in this race you dont have to know how to ride. All you gotta know i show to pray!“ Krásny letný deň, špehujúci farmár na strome a benjo hudba nenasvedčujú, žeby malo ísť o horor. Dáva znamenie parťákovi, s ktorým organizujú viaceré detour turistov na ich mestskú slávnosť. V úvodnej piesni (yeeha, All the South gonna rise again) sa spomínajú Robert E. Lee, Jeb Stuart a Stonewall, velitelia vojsk Konfederácie. Na gitare ju hrá a spieva spevák Charles Glore známy z titulnej úlohy speváka z režisérovho filmu rovnakého roku Moonshine Mountain. Z tohto filmu sú tu viacerí herci. Veselosť úvodu pôsobí veľmi pozitívne, od entuziastických detí to schytáva aj mačka. Zahral si tu aj režisérov dvorný herec William Kerwin pod menom Thomas Wood úlohu odkloneného inteligentného Yankeeho. Úmysly Južanov sú záhadné, ale divákovi sa rýchlo odhalia a začína zábavná krvavosť. Masky sú v tomto prípade veľmi dobré, práve také, ako do žánru čakáte. Herschell Gordon Lewis tu vytvoril viac napätia ako v jeho v prvom gore Blood Feast, zároveň tu je ale aj viac zábavy a profesionality. Medzi nedostatočné kvality patrí vyhýbanie sa scénam, na ktoré nestačila vtedajšia technológia filmovania či nebol na ne rozpočet a predsa tam sú a výslednému dojmu krvavosti by pomohli zobrazené (kone). Hudba dramatických udalostí vie byť aj otravná a kazí dojem. Dej sa vyvíjal veľmi predvídateľne a postavy svojimi charaktermi kinematografiu neobohatili, ostáva len dojem slušnej béčkovej zábavy. Jazykové okienko: lay waste. ()

Ruda 

všechny recenze uživatele

Působivý, provokativní film o pomstě jižanských buranů na nevinných mladých výletnících. Příšerná angličtina, amatérské herecké výkony, veselé country písničky a přehnaně úchylné gore efekty s jasně červenou krví dělají z tohoto filmu docela zábavnou podívanou. ()

Související novinky

Spousta maniaků na metr čtvereční

Spousta maniaků na metr čtvereční

23.02.2005

Svojí premiéru na režijní stoličce si v právě dokončeném hororu 2001 MANIACS odbyl Tim Sullivan, rodák z New Jersey. Spolu s Chrisem Kobinem napsal scénář k příběhu o cestovatelích, kteří se… (více)

Reklama

Reklama