Reklama

Reklama

Sputnik

Trailer

Obsahy(1)

Vzhledem ke svým kontroverzním metodám je mladá lékařka Tatiana Yurievna (Oksana Akinshina) na propasti ztráty lékařské licence. Její kariéra však možná neskončila. Poté, co je Tatiana přijata armádou, je přivedena do zabezpečeného vědeckého výzkumného zařízení, aby vyhodnotila velmi zvláštní případ, případ Konstantina Sergejeviče (Pyotr Fjodorov), kosmonauta, který přežil záhadnou vesmírnou nehodu a vrátil se na Zemi jedinečně pozměněn: uvnitř něj žije něco, co se ukazuje až pozdě v noci. Armáda však má zlověstné plány. Tatiana chce zabránit tomu, aby vojáci zabili Konstantina. A stvoření samo o sobě prospívá ničení. (C0r0ner)

(více)

Recenze (143)

tron 

všechny recenze uživatele

Už keď som videl trailer a prečítal som si názory niektorých ľudí a tí tvrdili, že to bude ruský Votrelec, trocha som sa čudoval. Kde to tam videli? Postupne sa skupina týchto ľudí čoraz mohutnejšie rozširovala a ja som bol čoraz zmätenejší – uniklo mi niečo? Potom sa dostal film k divákom a tí STÁLE tvrdili, že je to ruský Votrelec. Pozrel som si ho... a nie, vážne to nie je ruský Votrelec. Je to skôr ruský Splice. Spočiatku je atmosféra dobrá, ale keď sa začne hrať s otvorenými kartami, prejde scenár v polovici do „čohosi“ neveľmi zaujímavého. Ku koncu sa to zmení na relatívne akčnú vyvražďovačku, ale stále to nie je tak úplne ono a rozhodne to nie je ruský Votrelec. Inak ale ide o vcelku fajn sci-fi horor. Avšak so značne slabou obludkou. Mne osobne by vôbec nevadilo, ak by sa na to Rusi vykašľali a ani sa nesnažili o originalitu, ale naopak by naozaj urobili ruského Votrelca. Prostredie sovietskeho zväzu 80. rokov by bolo pre alien-univerzum jedným slovom geniálne. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Námět amerického sci-fi hororu s pseudo-vetřelcem na výzkumné vojenské stanici v kázachstánské poušti (rok 1983), Rusama pojatý jako lidské drama o parazitem postiženém kosmonautovi a vědkyni, která mu chce pomoct, protože se do něj zamiluje. Ovšem s americkým vizuálem, žánrovými klišé i archetypálními postavami které už známe odjinud (nelidský velící plukovník, nadšenecký vědec se svědomím atd.). Ok produkce a fajn herci, ale divácký zážitek nepřekvapivý a lehce prozívaný. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Vasil Kosmonautovič Velkožaludkin chytil na orbitu tasemnici, která z něj po nocích vylézá opačným koncem přes hluboké hrdlo. Vypadá skoro jako červ z MIB, akorát se bere dost vážně, tolik nechlastá a nečumí na porno. Doktorka kdovíčeho Maria Šarapovovna Kozohravá je na dobré cestě chytit od Vasila kapavku a založit s ním multigalaktickou rodinu ve složení máma, táta, retardovaný synek a kosmoparazit. V cestě jim však stojí bezskrupulózní soudruh Leonid Gulagovič Zmrděnko, přes mrtvoly odhodlaný tasemnici ochočit a vyhladit s ní světový imperialismus. Otázka zní, jestli si s takto klišovitě rozdanými vjesjolymi kartinkami zaprat večer, nebo si s nimi vytřít prdel, a jít raději píchat nějakou pyjonýrku. No s odřeným nevkusem asi za a). Nápad to má vcelku dobrý, udělané je to hezky, atmosféra sice na hovno, dramatizace nezáživná a místy pruda, ale zase se u toho moc nenadřete a v krku vás pak nedráždí pelichající bobr. Takže 4:3 pro Sojuzmultfilm. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo ▐ Rusi vedia milo prekvapiť! Rok 1983, vesmírny program beží na plné obrátky, kozmonauti núdzovo pristávajú... a začne výskum prečo, čo sa stalo? Poctivo vykonštruované sci-fi, ktoré zbytočne nepreháňa, drží sa v znesiteľných medziach. Vizuálne podmanivé, technicky zvládnuté a herci upútajú. Dá sa povedať že Rusi si natočili svojho Votrelca. Spokojnosť. /60%/ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Bída a utrpení - jsem čekal akci ve vesmíru ve stylu Vetřelce a tohle byl slabý a hlavně nudný odvar. A ty scény v děcáku s tím postiženým děckem, které toužilo po teniskách, jsem vůbec nepochopil :-( ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Solidní ruské Sci-Fi s pěkným ústředním monstrem. Kosmonaut po havárii orbitu si přinese v sobě z vesmíru cosi mimozemského a je vězněn, zkoumán a testován. Na první pohled se zdálo, že film bude vykrádačka Vetřelce, ale Rusové jdou vlastní cestou a je to fajn. Spíš než akční je film napínavý a atmosférický ( při třech scénách se mi hezky zatajoval dech) a došlo i na trochu gore, kde jedna scéna je vyloženě lahůdková a pustil jsem si ji okamžitě 3x. Film je samozřejmě i na skvělé technické úrovni, vynikající je dunivá hudba, která dokresluje stísněnou atmosféru a bavili mě i herci. Podobně laděná žánrovka výjde se štěstím jednou za rok, takže i přes malé nedostatky ( kreatura mohla udělat více neplechy) jsem s tímhle spokojen. Příběh***, Akce***, Humor>Ne, Násilí***, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****.7.5/10. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Když vyšel Sputnik, bylo mi to putnik, takže sem film ignorovala a byl mi volnej jako Alíkova mikina (v tý by jste mě fuck nechtěli vidět). Jenže spoustu filmů odsunuli, přesunuli, zasunuli, vše dostupný na co sem měla chuť už sem viděla a tak sem si musela vybrat jestli budu čumět do kamen (který nemáme), na Ordinaci a nebo zkusim filmy, kterým se vyhýbám jak ministrant knězi. A tak, když Alík navrhl Sputnik, odevzdaně sem kývla a v duchu si říkala, že při nejhorším prostě usnu a nebo se vyleju jak váza. Jelikož rusky umím (čumíte co, že " Ja gavarju pa ruski" heč ! ), tak sem si to pyšně mohla dát v originále, než mi bylo řečeno, že v jiným jazyce to stejně nevyšlo. Každopádně sem díky tomu mohla okázale mrdat na slovenské titulky (Jinak víte, že slovensky umím taky? Double heč !! A jop i anglicky, Triple heč !! ) . No jo, no jo tak teda k filmu, už nebudu zdržovat tím kolik umím jazyků (hodně a jop - Děsně ráda machruju). Tááákže.... Někdo v sobě má tasemnici, někdo miminko (většinou to bývají naprcané ženy) a někdo je originální a má v sobě emzáka. Emzák asi bude upír, páč nesnáší světlo a tak se dere ven vždy až v noci a to velmi originálním otvorem (No tak ne, klasika hubou, ale uznejte, že být to prdelí, tak by to byla prdel) . Emzák se ukrejvá v kosmonautovi kterej ho, Buddho div se, přitáhnul z vesmíru a místní maršál Malinovskij se na utajené základně, utajeně pokouší emzáka ovládnout. Na pomoc si přizve velmi šukézní a extrémně radikální Oksanu "Co můžu, to poruším" Akinšinovou a už tu máme vymítání emzáka z hlubin kosmonautovi duše. Oksana a kosmo Pjotr na sebe čím dál tím víc vrhají mrdací pohledy a je jasný, že se všechno posere. No a ono se to taky posere a to přímo kolosálně. Kdo, co, jak a proč nakonec dopadne Vám tentokrát neřeknu, jelikož mě Sputnik přímo zvráceně bavil a tak, pokud chcete vědět jak to dopadlo, musíte si to buď pustit a nebo hledat spoilery jinde. PS: Všichni chcípnou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Technicky solidně natočené, ale tvůrci se nějak nedokázali rozhodnout, jestli chtějí točit drama, horor či filosofickou SF. První polovina, která je spíše dramatem, celkem funguje, ale jak se to postupně překlápí do hororu a trochy té akce (kde vesmírný neřád je jen částí zla), logika začíná dostávat pořádně na frak, lidé jednají podivně a zvraty jsou těžko uvěřitelné. Asi by spíš než ty poněkud jalové úvahy o správnosti či špatnosti toho či onoho protagonisty (na úrovni "Vážení, jen proto, že je to nelítostný nestvůrný zabiják a uslintaný slizký netvor, nemusí ještě být špatný člověk.") bylo lepší, kdyby se scénárista a režisér raději rozhodli pro klasický SF horor, protože sovětské reálie by tomu sedly. Ale viděl jsem po dlouhé době Oksanu Akinšinu, což je pozitivum. Viděno jako dvojakce s filmem Kolskaja sverchglubokaja, který jdu zkritizovat nyní. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Horor? Ani náhodou. Spíš taková ruská armádní sci-fi detektivka, ale šlo to. Kdyby to nebylo tak zdlouhavé a možná ještě o trochu více nápadité, dal bych hvězdy 4. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Každé 2-3 mesiace mám slabšiu chvíľku, a pozriem si Votrelca od jednotky po trojku (to znamená aj dvojku - pre nechápavých). Je to proste môj “miľuvaný film”, pričom Alien je najkrajšie monštrum, aké bolo kedy vymyslené, akurát stretnúť by sme ho nechceli. Včera bol taký deň - minochodom. No a keď som zabil 6 hodín života sledovaním tejto kultovej záležitosti, napadlo ma pozrieť sa do rubriky “podobné”. Veľa krát sa mi v minulosti stalo, že mi nejaký “vysoko postavený”, konkrétny idiot z delegácie ČSFD zamietol “tag” či pridanie snímku do spomínanej kategórie (akoby to bolo len za zásluhy či výsada kráľov nad 876 tisíc bodov), tak som zo zvedavosti nahliadol aj tunáko, a vyskočil mi akýsi ruský “Sputnik”. Zvedavosť mi nedala, začal som lašovať po interňieťe, lebo momentálne “jediným” hororom, voľne dostupným pre všetkých ľudí na tomto svete, je Igorova tlačovka, ktorú už sledujú aj na CNN či BBC - “LIVE”, lebo takého mentálne slabého jedinca už dávno v žiadnej krajine nemali, pričom by to bola celkom slušná prča, pokial by neriadil tu našu. ALEBO, počas skurvených správ na Jojke, Markíze či TéAtrojke, lebo Koronakokotina, sa za posledné desaťročia stala najväčšími psychologickým strašiakom pre slabomyseľných, pričom keby v tejto dobe niekto vraždil podľa všetkých hriechov biblie, musel by ich počet navýšiť minimálne o dalších “Se7en”, aby sa aspoň na titulku rybárskych novín dostal. Taaak, trošku som si uľavil - iný už nebudem, kto ma nemá rád, nech ma vyjebe z obľúbených ako “ricci.s” :D A film? Pre interesujúcich niekoľko podstatných informácií. Nie, Ridli Skot to netočil, Bred Pyt tu nikoho nezachráni, Dženifer Anyston Vám cecky neukáže, ani na žiadne bombové efekty od Copperfielda tu nenatrafíte. Zázraky teda čakať rozhodne netreba, toho sa hádam dočkáme keď kompetentným rozum v laviciach NR do polohy “ON” docvakne, no každopádne, zlý tento sajnsfikšn od Putina rozhodne nie je. Treba jedine predsudky z pionierskeho tábora za hlavu zahodiť, červené šatky s cvičkami nahodiť, a budete spoko. Normálne rozmýšľam, že dám štyri, len mám obavy, že ma budú ľudia posudzovať - “Ale čo Ti jebe?!” Tento posledný sa mi fakt podaril :D ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem, že mě Sputnik sedne víc. Rozjíždí se slibně, ale poté se posunuje místy pro mě nechtěným směrem. Zkrátka přál jsem si nějakou tu variaci Vetřelce se vším co k tomu patří, místo toho jsem dostal spíše drama plné dilemat. Nejvíce se mě líbil hlavní záporák, ten by si zasloužil podstatně více prostoru a i nějakou tu západní produkci. Ksicht na to rozhodně má. 50% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rok 1983 v Sovětském svazu - L. I. Brežněv je už rok po smrti, u moci je J. V. Andropov, kterého o rok později vystřídal K. U Černěnko a jeho opět po roce M. Gorbačov. Joj, to byla doba rakví a černých praporů! Rusové se zasazením do 80. let vyhnuli futuristickým interiérům a supermoderní technice současnosti či budoucnosti, což je ale příjemným zpestřením. Po řemeslné stránce není vcelku co vytknout, z hlediska motivu nic nového. Dva kosmonauti přistanou nouzově na Zemi a s sebou přinesou mimozemskou formu života. Ta je jakýmsi symbiontem (něco jako třeba Venom), který se spojil s jedním z kosmonautů. Jejich symbióza je ovšem natolik propojená, že jeden bez druhého nemůže žít. Doktorka Taťána Jurievna je pozvána do vzdáleného výzkumného střediska, kde má pomoci s oddělením symbionta od hostitele. Čeká ji zde úkol v pravdě nadlidský. Škoda, že si film nedrží napětí. Příliš scén s mlčícími postavami připomene typické sovětské snímky, kde ani dumajut a dumajut. Když dojde na akci, podtrženou údernou hudbou, film se rozjede - ale jen na krátko. Přesto jsem se vyloženě nenudil, a tak dávám silné 3*. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Perfektní příběh, zpracování na úrovni, atmosféra hutná, plíživé stvoření odjinud zajímavé.. nemám co vytknout, takové filmy už dnes Hollywood netočí!!! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Áno, námet je podobný ako je Votrelec, aj keď iba naozaj veľmi okrajovo, tu totiž votrelec hostiteľa nezabíja. Príbeh mohol byť zaujímavý, len mám pocit, že ho autori trocha odflákli. Najlepšia bola vizuálna stránka a pekná práca so svetlom. To ostatné skôr podpriemer. Aj od záveru som čakal viac. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Dějově to sice příliš originální není (inspirace filmy typu Vetřelec či Život mi zde přišla zřejmá), ale přesto mě to v vcelku bavilo a pro svou náklonnost k ruským filmům jsem přihodil čtvrtou hvězdu. Atmosféru to má solidní (zpočátku mi to - mj. tím zasazením děje do r. 1983 a sovětským mlžením faktů - téměř až připomínalo Černobyl), design parazita se mi líbil, a Oksana Akinšina v hlavní roli též není špatná. Závěr sice mohl být asi lepší (btw. celou dobu jsem čekal, že ten parazit vleze do Taťány) - osobně bych asi uvítal něco víc depresivního nebo krvavého (jestliže Sputnik v podstatě začíná tam, kde Život skončil, byl zde podle mě velký prostor rozpoutat naprosté peklo na zemi), ale i tak byl můj dojem z toho filmu v podstatě kladný a jsem rád, že jsem na něj narazil. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(40%) SPUTNIK, novinková ruská sci-fi záležitost. Jak už tu mnozí píší, je to taková variace na spoustu vesmírných filmů na monstra typu VETŘELEC atd. No, děj se sice krom úvodu odehrává na zemi, takže to ani k ničemu moc přirovnávat nechci. Takže, nechci, aby to vypadalo, že nemám rád ruské filmy. Pravda je taková, že jich asi nemám nakoukáno moc. Třeba ale nedávný film KÓMA mi vcelku sedl …. Tenhle SPUTNIK ale moc ne. Ještě zpočátku se to tvářilo zajímavě, s tím, že mi hned začalo vadit pomalé tempo a chvílemi i podivné chování postav. Jako jde se hned na věc, máme tu mimozemskou bytost, relativně zajímavé nápady, ale to mi do cca půlky filmu stačí a pak už mě nebavilo zhola nic. Poslední cca 20 minutovka se už rozjede, ale to už šlo mimo mě. Asi nezafungovala atmosféra, napětí a bůh ví, co ještě. Téma je asi už dost využité a nebylo to točeno moc poutavým a strhujícím stylem. Takže je to jen na jedno vidění. Ale ani do průměru to nemohu zařadit, bohužel …. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Otrepaný námet v originálnom háve. Vo vesmíre strávime iba úvodných zopár minút, zvyšok deja sa odohráva na odľahlej základni. Tam sa bude skúmať tajomný mimozemský tvor, ktorý sa usídlil v tele jedného kozmonauta. A na to, aby sa zistilo, v akom je psychickom stave a čo s tým, potrebujeme peknú tridsiatničku, pretože aj kozmonaut je fešák. Ale to vážne nevadí, veď kvôli "Lilji a tej, ktorej Jason Bourne zabil otca", film získal asi väčšiu pozornosť. Inak ide o ďalšiu metaforu z hororového súdka, kde symbióza medzi mimozemšťanom a hostiteľom má byť paralelou medzi pevným putom otca a syna. Atmosféra je fajn, aj to celkom odsýpa, nakoniec má ale divák dojem, že toho mohlo byť povedané viac. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Kosmonaut se v tomto pomalu bezicim ruske exportu vraci s cizi formou zivota.Vedec je pritahovan pacientem.Akinsina oodava vynikajici vykon.Trochu jsem unaven vecmi,jako kdyz vam neco leze do mozku.Ma to citlivost Tarkovskeho a thrilerove prvky Ridleyho Scotta. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film, ktorému podľa mňa chýba atmosféra, celé sa to strašne vlieklo a s hororom to má okrem mimozemského netvora nič spoločné. Pochybujem, že by takýto film silno na diváka zapôsobil aj v tom samotnom roku 1983, kedy sa má odohrávať. Ale minimálne kvôli komentáru Carnifexa sa to oplatilo pozrieť. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Sice jsem na to hleděl tři dny, ale to neznamená, že to nebylo lepší a sympatičtější než většina novodobých sci-fi ze západních proveniencí. Prospěšná byla hlavně dějová suchost a očištěnost od zbytečných vedlejších dějových linek, motivů a nejrůznějších podtextů, samozřejmě i vizuálních efektů...jednoduše se týpek nevrátí z vesmíru sám, problém je na světě a je to, proč tam motat věci navíc. Navíc atmosféru sovětských osmdesátek pomocí lokací (a především setrváváním v nich, tzn. žádné neustálé přestřihávání třeba na základny v Riu a Johannesburgu) a různých pečlivě zabíraných dobových rekvizit to podle mě navozovalo funkčněji než nedotknutelný a přesto lehce papundeklový Černobyl. Agresivně rytmizovaná hudba plná ostrých zvuků mi taky nezněla úplně genericky, Akinšina hrála příjemně uměřeně a na plátně rozhodně nepřekážela, a že jedna z hlavních postav je TEN ruský blokbástrmástr Bondarčuk jsem s údivem zjistil až po filmu, s tím nalepeným šedým hárem bych ho vůbec nepoznal. Takže jo, v rámci toho, co se od takového filmu dá čekat, to bylo docela pozitivní překvapení. ()

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Reklama

Reklama