Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nádherne obyčajný príbeh prvej lásky, milovania a coming outu je zasadený do prostredia nižšej sociálnej vrstvy. Tínedžeri Jamie a Ste sú kamaráti, susedia z jedného sídliska londýnskeho East-Endu. Obaja chlapci, ich rodinní príslušníci i najbližšie okolie musí čeliť novej skúsenosti, keď postupne vychádza na povrch, že Jamie je do Stea zamilovaný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film tak nezklamal jako Beautiful Thing. Tématika coming-outu mě zajímá, těšila jsem se... a nic. Nudné zpracování, nevýrazní herci, časté "přešlapování" na jednom místě. Emoční chlad. Dvě hvězdičky jsou za několik scén, které se prostě podařily - sblížení chlapců, celá závěrečná scéna a několik málo dalších momentů. Škoda. Pro mě snadno zapomenutelná věc. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Obdoba (v tomto případě spíše předchůdce) o dva roky mladšího Get Real, který se mi v rámci dané problematiky líbil o něco více než výše zmíněný snímek. Příběh je chytře zasazen do opravdu nepřátelského sousedství, kde je žití na vlastní nebezpečí a my diváci můžeme sledovat osudy tamních obyvatel, kteří to nemají v životě zrovna lehké. Bylo to jednoduché, syrové a zároveň zcela upřímné. Zkrátka britská produkce mě zklamala jen v omezeném množství případů a tento film patří rozhodně mezi její nadprůměrné artikly. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Začínající láska dvou kluků na ošuntělém sídlišti je nenápadný film s nenápadným hereckým projevem hlavně ústřední dvojice. Kupodivu, mnohem výraznější jsou vedlejší postavy, ať už střelená černoška od vedle, která každou scénu strhne pro sebe nebo sobecká matka jednoho z hrdinů, která mi zjevem připomínala Helenu Fibingerovou ve vrcholné formě. I ten chlapík, kterého si najde - a na kterého bůhví proč zvysoka kašle, protože on je naprosto skvělý - je zajímavější charakter, než ti dva kluci - jeden ubitý násilnickým otcem a bratrem, druhý nevstřícnou matkou. _____ KOUSEK DĚJE Průšvih je hlavně konec, kdy postavy najednou násilně zlomí své dosavadní postoje, matka, která nadávala synovi kvůli orientaci, se najednou se vším smiřuje, černoška, která se baví tím, jak všechny štve proti sobě, naráz projeví pochopení, zakřiknutý chlapec se zčista jasna odhodlá k odvaze - bum, bác - a najednou, jako výraz totální scenáristické bezmocnosti, jak film zakončit, všichni tančí uprostřed sídliště a jsou plní pochopení, které se na ně sneslo nejspíš božím zásahem. ____ Tenhle film ztratil ke konci odvahu zůstat drsný. ____ P. S. Hele, nenatočili na tomhle sídlišti později Misfists ? /12. 7. 14./ ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Mnoho uživatelů csfd mne asi nepochopí. Já na to mohu reagovat možná jen tím, že mám menstruaci. Což vše vysvětluje. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mi tento snímek sušil na disku a tak jsem se rozhodla ho oprášit a zbavit se těch nejhorších filmových "prohřešků" co konečně smažu abych měla pokoj. Moje nechuť byla naprosto správná, protože takhle zobrazit objevování sexuality....to je asi ten nejnudnější způsob. Rejža se bál, aby neukázal něco víc než jen záda herců nebo nohy a i to je moc :-D. Navíc mě hrozně štvalo, že nikdo z těch herců to dobře nezahrál. Viděla jsem mnohem lepší snímky o objevení sexuality(třeba s muži) a byly záživnější. Navíc už mě přestává bavit sledovat neustále homofobickou společnost, která nechápe, že nejsou jenom heteráci. Byly doby co takovým dejme tomu vztahům doba přála více a tahle to podle mě zas až tolik není i když se tváří velice seriozně a chápavě. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Po trochu slabším a zbytečně dlouhém začátku se před vámi rozvine jeden z nejupřímnějších příběhů o coming outu s několika opravdu krásnými scénami a nádherným, optimisticky rozmlženým závěrem v objetí Dream a little dream of me. ()

vanadium 

všechny recenze uživatele

Ano, Beautiful Thing není nikterak dokonalý film, ale je velice příjemný a pohodový. Kluci sympaťáci (už kvůli Glenovi Berrymu, kterého znám z Vražd v Midsomeru (hrál v epizodě Destroying Angel), jsem se na tento film musel podívat). Moc mě potěšilo podbarvení písničkami mojí oblíbené Mamy Cass Elliot. Prostoupeno klasickým britským ironickým humorem a sociální dramatičností, kterou Britové umí perfektně podat a která v kombinaci s jejich humorem působí fantasticky. A pokud AngelAngie a Brygmi daly Beautiful Thing dvě hvězdičky, tak opravdu nechápu, za co daly třeba té trapárně Latter Days pět. ()

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Klidně a bez většího povyku podaná idea dospívání a utvrzování sexuální orientace. Zde tu není právě heterosexuální, ale naopak. Snímek je velice precizně natočen, ač jako obyčejný příběh obyčejných lidí. Není sice ani ničím extra zajímavý, ale je velice věrohodný a musí se mu nechat i určitá dávka emocí. 60% ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Nedá se říct, že by to byl zrovna trhák, ale své kouzlo jistě má. I když se naše společnost označuje za tolerantní, je téma homosexuality a "coming outu" pořád žhavé, což ne každého potěší. Předpokládám, že se na film nebudou dívat odpůrci, i když to podle komentářů leckdy vypadá (zvlášť na konci seznamu řazeného podle hodnocení). Naštěstí se na ČSFD řeší jen filmové zpracování, které pokládám za to šťastnější. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Místy trochu přeslazený, ale jinak moc příjemný film o přátelství měnícím se v lásku se vším všudy. ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Nemám co bych dodal. Skvělý. Svižný místy velmi humorný příběh o lásce ve všech jejích podobách o předsudcích a o lidských povahách. Sice krátký o to víc však výstižný a komplexní. Oceňuji hlavně herecké obsazení, a rovněž dokonalý soundtrack. Vřele doporučuji ! ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tohle už trochu zavánělo starým dobrým Tommym Wiseau. Některý záběry a dialogy byly jak z učebnice “jak to rozhodně nedělat”. Byla to amatérština, ale drželo to jakž takž pohromadě, jsou to ty nejslabší tři hvězdy, který jsem kdy přiznal nějakému filmu. Chápu, že pro gaye, zvlášť pro ty z králíkáren po celé východní Evropě, to má úplně jinou hodnotu- takhle nějak se odehrál i jejich coming out. Filmařsky je to ale bída. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Zkrátka kvalita britské kinematografie se pozná hned ;-) Tak trochu jiný příběh o mladých kamarádech z drsného prostředí, s vtipnou černošskou sousedkou milující Mama Cass, svéraznou matkou Sandrou a dalšími postavičkami jednoho sídliště. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

milé vyprávění ze životem čpícího East-Endu, barvité a zábavné postavičky ze sídláku a okolí, obyčejný příběh obyčejných kluků, kteří jen s rozpaky přijímají fakt, že jsou jiní. Že budou mít problémy. Kteří ale rychle přijdou na to, že čím dříve budou jednat férově a přímo, tím míň je to bude bolet.... Myslím, že to může hodně lidí inspirovat ke coming-outu a to je dobře. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Po delší době opět jeden z q-filmů, který si zaslouží plných poctivých pět. Lehké, nenucené, drsné, často ale vtipné a hlavně reálně uvěřitelné a milé. Perfektní lehký snímek o životních "jednoduchostech", doplněný perfektní hudbou Mama Cass (park a Make Your Own Kind of Music je jednou z nejlepších scén, krom všech těch "na pavlači"). Linda Henry je opravdu přesná, skvělá. Zaslouženě Mladý evropský film roku 1996. Asi mě začíná bavit, když filmy o mladých g-klucích točí ženy (viz. Jongens). ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film tak, jak jsem u většiny britských snímků zvyklý, pestrost charakterů a postav v sociálnějším prostředí, uvěřitelnost, snad jen kromě toho závěrečného tance, ale to byla zřejmě lehká nadsázka... 99910 ()

dudo0606 

všechny recenze uživatele

Páčilo sa mi že film bol postavený do prostredia chudobných ľudí, ktorí majú iné problémy než len riešiť nejakú blbú homosexualitu ale musia zarábať aby vôbec prežili. Veľmi som si obľúbil matku hlavného hrdinu, ktorá bola sympatická, zábavne sarkastická ale taktiež chápavá a ambiciózna. Bolo mi ľúto Stea kvôli tomu že ho doma týrali ale potešilo ma že našiel podporu a miesto u niekoho správneho. Dávam ale len 4* lebo čo chceli tým koncom dokázať som akože veľmi nepochopil, ten mohol byť aj lepší ale aspoň sa mi páčili postavy a príbeh. Síce hlavný hrdina ma celkom iritoval zo začiatku lebo bol drzý, a byť jeho matkou tak mu dám takú facku že by mu stena dala druhú aj tretiu, no nakoniec sa nejako umiernil. ()

carott 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem se u filmu občas nudil a roztodivný konec k vyššímu hodnocení taky nenapomohl. Na mně až moc idealistický, ale proto to má asi tak vysoký hodnocení. ()

Reklama

Reklama