Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když byla May malá, měla jediného přítele - ručně vyrobenou panenku Suzy. Teď je May velká a jejím jediným přítelem je stále Suzy. Pak se ale May seznámí s filmařem Adamem. Věcí, která se na něm May nejvíce líbí, jsou - jeho ruce. U další známé, Polly, obdivuje její krk. May se prostě na lidech líbí jen některé části. A protože ví, že jediná možnost, jak získat přítele, je ručně si ho vyrobit, pustí se do toho. Začne z uřezaných lidských částí skládat ideální tělo. Není pravda, že by May neměla ráda lidi. Má je ráda. Částečně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (148)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Film, který má diametrálně odlišné hodnocení na csfd a imdb a který se na zámořských hororových serverech objevuje v žebříčcích nejpovedenějších snímků po roce 2000, ale u nás mu téměř nikdo nevěnuje pozornost. Pravda, jak už to tak bývá, se nachází někde mezi těmito dvěma mantinely. May je totiž, ač se to od pohledu nezdá, poměrně hodně těžko uchopitelný film. Zásadní chyba je v očekávání teenagerského hororu - tak do filmu nemáte šanci proniknout. Ne, ne, May je psychologickým dramatem se spoustou alegorických prvků a abstraktním dějem. Proto nemusí být herecké výkony špičkové (kromě May samotné), proto nemusí být jednání ostatních postav logické. Anebo jinak - zápory tohoto filmu nejsou skutečnými zápory, nýbrž pouze subjektivně negativně vnímanými neutrálními jevy. Aneb kdo to vidí, ten to vidí, kdo to nevidí, tomu to nevysvětlíte. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Keď si nevieš nájsť priateľa, vyrob si ho.“ Bola to noc, kedy si nesmelá May (Angela Bettis) začala zháňať náhradné časti, lebo ju to prestalo baviť a nikto ju nemal rád. Hoci si myslím, že nebezpečnejší sú ľudia, ktorí sú až príliš normálni,než takýto čudáci, je May podarený hororček, ako robený na nedeľňajšiu ranú kávu (pre niekoho). Príjemne zvrhlá záležitosť. Niečo ako keby Wednesday Addams (alebo Mary Shelley) dostala vlastný film a zo strašidelného zámku odišla bývať dole do mesta. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Boze to byla kravina. Kdyz se dlouho nic nedelo tak sem to chtel vypnout, ale pak sem si rek, ze prece musi neco konecne prijit a nemuze to bejt furt dokola o tom, ze o May nikdo nestoji. Pak to nastesti prislo, May dostala peknej napad na panenku a uz to jelo. Napad dobrej, ale hororovou atmosferu jsem tu nenasel, jen jsem koukal na sem tam krvave sceny a nijak zvlast me to nebralo. Spis by film obstal jako drama, protoze hlavni predstavitelka hrala docela v pohode. Nejvic se mi asi libila scena s detma ve strepech, ale byla nejak divne nasnimana. Ale zas az tak strasny to nebylo, dokoukat se to dalo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Sugestivní sonda do života jedné psychotičky... Bizarní, těžce uchopitelný film (se skvělou (!) Angelou Bettisovou), který samozřejmě není žádným laciným béčkovým horrorem ani povrchní podívanou pro teenagery, ale spíše těžkým psycho(pato)logickým dramatem - trýznivým thrillerem, bez servítků obnažujícím duši a mysl psychicky nemocné, citlivé a upřimné, v >reálném< světě však nešťastné bytosti, neustále >bité životem< ke všemu svému trápení a osamělosti... "Nikdo nechce být sám," říká May a nakonec ze vší té marnosti umí najít už jen tu >SVOJI< cestu... Ano, May se tolik snažila, May není panenka, May je opravdová... "Tolik krásných částí, když si neumíš najít přítele, udělej si ho..." ...May už není sama... - Za pozornost stojí i skvělá hudba (Alien Tempo, Experiment 13, Jaye Barnes, Luckett), podmanivým způsobem dokreslující depresivní atmosféru filmu. - - - P.S. Na ČSFD až nepochopitelně podceněný film (viz IMDb: 6,8). Pozn.: Tenhle film opravdu potřebuje originální znění, ev. s titulky! ()

choze 

všechny recenze uživatele

"O ČEM SI TO ČTEŠ?" - "O AMPUTACÍCH." - "KVůLI PRÁCI?" - "NE, PRO ZÁBAVU." Příjemně morbidní záležitost plná černočerného humoru, jejíž hlavní představitelka by si za ty vykulené oči a nepříčetný úsměv zasloužila Oscara. Škoda jen toho rozvleklého tempa a že tvůrci přitlačí na pilu až na samém konci. Jenže tohle není RUKA ZABIJÁK, i když jde taky o "údovou hororovou komedii." Tvůrcům jde hlavně o jakousi celkovou bizarnost než o vysoký bodycount. Pár dobrých nápadů (konfrontace May s fanouškem italských gore), pěkná kamera, ta panenka mi docela naháněla strach a lesbička v podání Anny Faris byla sexy. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než se na filmovém plátně objevila Ester (Orphan, 2009), která však oproti dívce z tohoto filmu disponuje vyrovnanou povahou bez známek lability, chladnokrevností, je uvědomělejší svých činů, a díky svému zdánlivě obyčejně vypadajícímu a normálně působícímu zevnějšku (za kterým však skrývá čiré zlo), působí mnohem více děsivěji, tady byla May. A s tou také "něco není v pořádku." Ta holka je opravdu velmi slušný cvok a Angela Bettis opět předvádí svůj skvěle psychopatický výkon. Nedokážu si ji vůbec představit v postavě nějaké normální dívky či obdivované krásky. Svou osobitou zvráceností a narušeností dokáže s přehledem překonat skutky i těch nejznámějších sériových vrahů. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Tak May bych rozhodně nezařazoval jako horor. Připadá mi to spíše jako cvičné video na chirurgické praxi, úchylárna značného rozsahu. Vlastně ani nevím, pro jaké publikum to mělo být natočeno a kdo to je L. McKee ? Zde tedy v žádném případě kladívko nedopadlo na hřebíček....Jedna * za hudbu.... ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Divnější než May je spíše režisér, který se následující hodinku a půl utápí v podivínství všeho druhu a rozbředlém ději. Ten se snaží „zašít“ dohromady erotickými scénami případně nechutnostmi všelijakého druhu (působí však prázdně). O lidech s pokřiveným vnímáním reality byla natočenou spousta dobrých filmů. To se ovšem o tomto říci nedá. Atmosféra se ztrácí již při úvodních titulcích, herecký výkon hlavní herečky je nepřesvědčivý a vlastně všechno působí jaksi „divně“. Každopádně, když si neumíte najít přátele, nedělejte si je. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

„Slunko svítí, ale oči vidí jenom temnotu, bytost vytržená v chladnou samotu. Zaslepena hedvábným závojem lítosti, prokleta v osidla bezvládné věčnosti,“ aneb skličující souboj s chorobou jménem osamění. Zvláštní hra s lidskou opuštěností, blouznění pod záštitou teenagerky, žánrové rozpolcení (romance, psychologie, drama i jakýsi moderní post-horor). Když jsem kdysi prvně viděl fotogalerii May, očekával jsem zvláštně avantgardní podívanou, křehce odlidštěnou koláž bizardních obrazů a gotické morbidity. Ovšem skutečnost byla jiná. Roztomile ostýchavá Angela Bettis, dráždivě hašteřivá Anna Faris, hořko-sladká kolísavost děje a příběh více či méně evokující podobnost s Carrie (shodou okolností v televizní předělávce z téhož roku si Angela střihla hlavní roli), bez zásadních zvratů a zlomů. Postrádal jsem mnohem více chladu, temnoty, jež by umocnila onu sžíravou depresi. Čekal jsem mnohem více lehkosti, nenucenosti, mnohem víc zvláštnosti a emocí. Přesto mě mile překvapil padnoucí a dobře odhadnutý hudební doprovod Jaye Barnese Lucketta a trošku i samotný, rozporuplný závěr (jednoznačně očekávané bytostní rozpolcení, které ovšem činí těch 70 minut před tím ještě nudnějšími, než mnohdy doopravdy jsou). Přestože samota člověka uzavírá, naopak rozkrývá a umocňuje mnohá tajemství z nejhlubších zákoutí naší osobnosti, která by měla zůstat skryta. Jednoznačné vítězství myšlenky obsahu nad finální formou a ani mé okamžité zalíbení v kouzelné Angele nevytáhne May výš jak na 3 hvězdy. Tudíž za mě [6/10]. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Všechny ty řeči o "May", že není vlastně horrorem jsou pravdivé. "May" se skutečně mnohem víc blíží dramatu, ale serióznost v ní nehledejte. Hlavní hrdinka je totiž skutečně psychicky nemocná a i když tušíme, že za tím stojí především traumatizující zkušenosti z dětství podtržené negativním působením panovačné matky, je nutno přiznat, že jde pouze o velmi hrubý psychologický nástin - a tím si tvůrci podřezávají větev sami pod sebou. I když totiž Angela Bettis dokáže chvílemi vylovit z May kousek lidství, její snaha se utápí v těžkopádné konstrukci motivací, podivností a místy dokonce morbidního humoru - najděte si pak k May vztah. A přitom právě ona vychází z celého osazenstva nejlépe - k May můžeme alespoň do určité fáze cítit lítost, k ostatním ani to ne..."May" se zaštiťuje poselstvím tvrdícím, že "Nikdo nechce být sám", které ovšem s ubíhající stopáží začíná působit velmi triviálně a závěrečná (dost nechutná) scéna prozrazuje jediné - deformovanost a nefunkčnost výpovědi, o kterou se scénárista a režisér Lucky McKee zřejmě snažil. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna, "za vlasy pritiahnutá hlúpota", podaná zábavnou, miestami dostatočne primitívno podivnou formou, ktorá miestami vybočuje medze chápania, len škoda že nie je ešte viac krvavá, akoby sa žiadalo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Carrie bez nadpřirozených schopností, na jedničku zahraný psychologický snímek, jedna z nejtragičtějších a nejpolitováníhodnějších hlavních postav vůbec... To je May. Dokonalý film složený z řady na první pohled nesourodých částí (hehe). Bez chyby. Ne, vážně. Místy je to zvráceně vtipné, místy, hlavně k závěru a v závěru, krvavě hororové (ale vtipné taky), ovšem v první řadě je to pořád film o narušené dívce, která se tolik snažila být normální a tak moc chtěla žít normální život, že z toho pro ni nemohlo vzejít nic dobrého. May v úžasném podání Angely Bettis (neskutečný chameleon) jsem moc přál, aby jí to jednou už konečně vyšlo a bylo mi jí tak líto, ale zároveň jsem byl zvědavý na to, co jí kdo kdy provede a co pak ona provede jemu/jim. Tak mazaně natočené to je. Režie naprosto skvělá, kdy kamera vystřídá snad všechny možné úhly, a fantastický soundtrack ze všeho dělá až magicky tragickou podívanou. Nečekejte klasický horor ani klasický psychologický příběh outsiderky, čekejte film, který je dost pravděpodobně výborný. Pět čistých. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Pro mě to horor určitě je i když dost nezvyklý! May je trochu "divná" holka, která nemá žádné přátele jen svou panenku Suzy. Potom potká Adama do kterého se zamiluje, nebo spíš do jeho rukou, které se jí zdají naprosto dokonalé. Její kolegyně a později milenka má zase hezký krk a další dívka krásné nohy. Když si myslí, že už snad nebude tak sama, přijde velké zklamání. May si proto stvoří dokonalého kamaráda, který bude jen její a proto mu daruje to nejcennější co má, svůj zrak. Teď je konečně šťastná! A jestli se vám někdy stane, že takovou "May" potkáte radši se jí vyhněte, protože při líbání dost kouše a když je někdo moc votravnej tak mu vrazí nůžky mezi oči (mimochodem moje oblíbená scéna). ()

juta 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Celou hodinu se u osamocené Mayi nic neděje a ani poslední půlhodinka nebyla nic extra. Bylo těžké se přeorientovat z plaché Mayi na vražedkyni, která si chce sestavit svého dokonalého přítele pomocí kusů částí lidských těl ze svých známých. Aspoň že tu byla Anna. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Čekat od filmu kategorie Horror po půlnoci nějaký hluboký niterný zážitek, po kterém se vám bradička třese dojetím a v krku sedí knedlík jak kachní vejce, je pitomost. Stejně jako čekat krev a střeva v řachandách od Trošky. Tady je to, co tam má být, tedy krev a krev a zase jen krev, a rozhodně tam není nic, co tam prostě nepatří, tedy děj, rozum a ...zapomněl jsem na něco? ()

JohnnyD odpad!

všechny recenze uživatele

Pseudohorror s psychologickou zápletkou a pár nechutnými scénami (nožnice). Nudná záležitosť v štýle hororu pre tínedžerov. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 4/10 Efekty 8/10/// +moje oblíbená Anna Faris, celé je to zvrácené -škoda, že to nemá moc atmosféru a film je téměř bez hudby/// Hlášky z filmu: "Když nemůžeš mít přítele, tak si ho udělej." "Líbí se mi tvoje ruce." "Jak se má Luppy? Luppy je v Pytli." "Líbí se mi tvoje tetování." Příjde borec na veterinu: "Dobrý den mám problém, když jsme odjížděl na dvolenou, můj pes měl 4 nohy, když jsem se vrátil má jen tři a když mu hodím míček tak nic, prostě za ním neběží. Můžete mi nějak pomoct?" "Máš pěkný faifky." "Tak teď si viděl co mám v mrazáku, budeme přátelé?" "Líbí se mi tvůj krk" ...Prostě síla. Teď jsem to viděl potřetí, takže už mě to nějak netáhlo. Ale když jsem to viděl poprvé, byl jsem z film docela vyřízenej. Navíc film má i silné scény: May se stará o nevidomé děti, přinese jim na ukázku panenku, která je schovná ve skleněné skříňce. Děti chtějí vidět panenku, sápou se po ni a rozbijou skříňku. Na to někdo zakřičí, že panenka je venku a všechny děti se dál po ní sápou a přitom se plazí po ostrém skle a pořádně se pořežou. Druhá scéna je v závěru. May má složenou svoji panenku z jednotlivých částí, už chybý jen oči, co myslíte že udělá? Netradiční a dost hustej film, jak říkám napoprvé mě odrovnal./// Celkem 71%/// ()

Reklama

Reklama