Reklama

Reklama

Kosmos: Možné světy

(seriál)
  • USA Cosmos: Possible Worlds (více)
Trailer

Epizody(13)

Obsahy(1)

Uvědomíme-li si nezměrnost času i prostoru, musí existovat bezpočet světů a nekonečno příběhů. Vydejme se na cestu poznání a nahlédněme do časů minulých i nadcházejících. Poodhrňme roušku tajemství a budoucnosti. (National Geographic)

Recenze (7)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ani druhý (třetí) Cosmos neutěší všechny pokročilý space geeky, chytráky a šprty fyziky, je určen dospělým stejně jako pro děcka, ale čím mi tato celá série imponuje a čím hlavně vyniká, je její emotivní náboj, apel na lepší civilizaci a upřímný úžas nad existencí. Právě ve smyslu "feel-good" a jako inspirace je k nezaplacení. Tyson skvělý průvodce, top grafiky a animace, vychytaný kosmický kalendář, řada hezkých příběhů z dějin vědy, super koncept World's Fair 2039 úplně na závěr. <3 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Je nutno si uvědomit, že pod pojem kosmos lze zařadit úplně cokoli. A divák z principu čeká, že se seriál bude věnovat převážně tomu vnějšímu vesmíru, což se tu dost často neděje. Tomuto zklamání rozumím a velice podobně, jako v předchozí sérii, jsem si i já posteskl, že bych raději, aby se tvůrci věnovali více astronomii a ne třeba komunikaci včel (ale i to ve finále bylo zajímavé). Jediné, co mě moc nebavilo, byly časté historické vsuvky a to především kvůli ne až tak záživné 2D animaci. Naštěstí ale ty zajímavější momenty (fyzika, chemie a astrofyzika) převažují a na rozdíl od Spacetime Odyssey se tvůrci nebáli přitvrdit a jdou mnohdy daleko více do hloubky. Za vrchol osobně považuji epizody týkající se světla a chování fotonů, o elementárních částicích a kvantovém vesmíru. Stále se ale drží v mezích stravitelné populárně-naučné zábavy, kterou pochopí i průměrně inteligentní chujko, jako jsem já. V této sérii navíc kladou tvůrci důraz na něco, co mi minule tak trochu chybělo: emoce. Foootage z Cassini-Huygens mise za tónů Experience od Ludovica Einaudiho musí dojmout opravdu každého. Ale i obecně. Ta fascinace vědou, poznáním, inteligencí, ale i lidskou představivostí. To vyzařuje z každého dílu a z každého slova, které Neil deGrasse Tyson pronese. Nejhlubší poklona všem vědcům a vizionářům, kteří i přes těžkosti své doby neztratili zápal a víru v objevování neznámého a znovu a znovu pokořovali nejzazší hranice lidského chápání. To vše vrcholí v krásně utopickém finálním dílu, který už sice nic moc dalšího z dokumentárního hlediska nepřináší, ale vyvolá přesně ty správné emoce a položí přesně ty důležité otázky. Kdo vlastně jsme, kým se chceme stát a aktuálně to nejpalčivější: jak chceme zachovat náš modrý domov v neporušeném stavu i pro následující generace nejen lidstva, ale i všeho živého? Tik tak, ale stále ještě není pozdě. ()

majsha 

všechny recenze uživatele

Dokument, který ve vás vzbudí obavy, ale i naději. "Sny jsou jako mapy...bez nich nikam nedojdeme...2031: Fúzní reaktory pohánějí celou Paříž jednou lžičkou vody. 2033: První překlad písně Plejtváků Obrovských. Zuří! 2035: Amazonský deštný prales se ztrojnásobil. 2037: Poprvé od roku 1966 - žádný nový ohrožený druh. 2040: Desátý uhlíkový kolos postaven v Kapském Městě. 2042: Poslední spalovací motor věnován muzeu. 2045: Polární ledovce rostou. 2047: Měkkýši, kteří se živí plasty významně pomáhají s čištěním oceánů. 2050: Průměrná teplota Země se vrátila na hodnoty začátku 20. století. 2055: Paralelní reality existují. 2060: Voda z řeky Gangy je pitná. 2075: Ozonová vrstva je zcela obnovená. 2080: Zotavení z industriální revoluce." ()

char_t 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s první sérií zbytečně rozplizlé. Skoro jako by tvůrci plánovali jen jednu sérii, vyplácali všechny nápady, a pak někdo viděl, že se to dobře prodává, a vynutil si další? ;) Jinak si nedokážu vysvětlit, že tentokrát místo vesmíru řešíme jednou dobu kamennou, pak mytologii a náboženství, pak zase pěstování obilí v sovětském svazu (!!!)... Přitom natočené je to opět skvěle, triky jsou jak z blockbusteru od Marvelu a NdGT si to užívá. Škoda. Přitom témat by v astronomii a kosmologii bylo ještě dost, ale pak by to asi už nebylo tak pěkně přístupné pro všechny. ()

PetrDuda 

všechny recenze uživatele

Chápu, že nechtěli stále řečnit o tom samém dokola, ale připomíná mi to spíš nějaký univerzální dokument o živém a neživém. Rozhodně už to není co věta, to zásadní informace. ()

Reklama

Reklama