Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1991 a veterán CIA, agent Nathan Muir (Robert Redford) je poslední den ve službě. Zbývá jen zabalit, rozloučit se a odejít do penze. Jenže telefonát z Hong Kongu, který ho probudí, zásadně změní chod nejbližších 24 hodin. Nathan se z něj doví, že jeho někdejší chráněnec, žák a spolupracovník Tom Bishop (Brad Pitt) se dostal do vážných problémů. Ocitl se v čínském vězení, je obviněn ze špionáže a hrozí mu smrt. V obavách z mezinárodního incidentu od něj dává CIA ruce pryč. Tomova záchrana představuje pro USA příliš velké riziko. Vše tedy závisí na Muirovi, který od začátku tuší, jak k incidentu došlo a navíc si je vědom, že nové vedení CIA odsunulo "lidi ze staré školy" na vedlejší kolej. Dostat se k potřeným informacím a přelstít organizaci, pro níž tak dlouho a obětavě pracoval je úkol nad jiné těžký... (Magic Box)

(více)

Recenze (392)

POMO 

všechny recenze uživatele

Robert Redford si na začiatku sadne do kanclu a spomínajúc na špiónske dobrodružstvá, ktoré zažil s parťákom Bradom Pittom, sa z neho do konca filmu nepohne. Špionážna flashbacková mozaika, ktorá si myslí, že k tomu, aby zaujala, si vystačí s inteligentne napísaným scenárom bez poriadnej dávky akcie a prepracovaných hlavných postáv. Omyl. Venovať toľko diváckej pozornosti 130-minútovému prekombinovanému scenáru, ktorý ma za to ničím veľkým neodmení... na to nehraju. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ke scenáři můžu mít výhrad, kolik chci, ale faktem je, že Scott je znamenitý řemeslník, jeho režie je dynamická, děj se rychle řítí kupředu. Proto mi ty dvě hodiny utekly jako voda a neměl jsem díky častým flashbackům pocit dějové roztříštěnosti. Musím pochválit také výpravu, bejrútské reálie s ulicemi plnými chaosu vypadaly opravdu přesvědčivě. A herci? Redford je i s přibývajícími léty pořád borec a pan Herec. A Pitt......je prostě Pitt. Opět si místama neodpustil ty svoje typické herecké manýry, ale on už jiný nebude :o) Celkově vzato nadprůměrný thriller, ale pouze tak na jedno zkouknutí. Tři a půl*. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tony Scott umí, o to se přít nebudeme. Ale tímhle "jinak" pojatým akčňákem o špionážních službách a záchranné misi těžko mohl zaujmout. Dvouhodinový popis fungování zákulisí tajných služeb by jako román sklidil slušný úspěch a klidně bych si ho přečetl i víckrát, ale jako film je to moc a působí to celé trochu rozporuplně...na jedné straně vám ukáže jak snadno akce selhávají, na druhé straně jediný šedý vlk oblbuje všechny tak dlouho jak potřebuje..navíc v jednom záběru hopsá na TV obrazovce v Baywatch Pamela Anderson, a ta se poprvé objevila až v roce 1992:) Robert Redford působí notně sešle, ale zase mu jeho veterána uvěříte bez problémů (narozdíl od Pitta, ten se na tajného agenta moc nehodí). Nathan Muir je stejný týpek ze staré školy jako hrdinové Forsythových románů - chrání si svoje lidi, používá staré triky, které už dneska nikoho nenapadnou, a proto fungují - a navíc je to další z řady chlapů, co si v krizi středního věku koupili Porsche (zdravíme Tylera:)). Jeho postava a chování v průběhu filmu, které vám párkrát zamotá hlavu, jsou na celé Spy Game to nejzajímavější, nepočítám-li velmi příjemné vystoupení starého matadora Davida Hemmingse a hudbu. S tou se statečně popasoval Harry Gregson-Williams, jeho dílko film výborně dokresluje, neustále jako byste slyšeli nezadržitelně odtikávající čas, prostě kvalitní práce. Ale nějaký mráz, nějakou duši nečekejte. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Přiléhavý název. Špiónské hry se zatajováním pravdivých a sdílením zavádějících informací hrají postavy mezi sebou i film s divákem. Pozornější vyhrává. Cokoli se dozvíme, sehraje dříve či později svou roli. Tři mise, které Muir ve flashbacích rekapituluje, zachycují vývoj komplikovaného vztahu obou mužů, kteří se k sobě mají jako otec k synovi, ale zároveň hájí neslučitelné světonázory. Náznaky, jak se Muir vůči Bishopovi na základě svých dřívějších rozhodnutí zachová, nás drží v nejistotě, nakolik se veterán CIA idealismem svého učně ve skutečnosti nakazil a zda jej v kritické situaci podpoří. Kromě nutnosti vyhodnocovat ve vícero časových rovinách velké množství informací a sledovat, jaký cíl která postava momentálně sleduje, jsme do hry zapojováni záměrně diskontinuitním střihem. Záběry na sebe vždy přímo nenavazují, něco mezi nimi chybí nebo přebývá, opakovaně dochází ke skokům v čase tam a zpět. Některé scény tak připomínají skládačku s rozhozenými dílky, které si sami musíme poskládat do souvislého obrazce. Spy Game je sice převážně interiérová konverzačka s brilantně napsanými dialogy, ale nebyl by to Tony Scott, kdyby nevytěžil každé příležitosti nakopnout vyprávění kromě dynamiky mezi postavami také nějakým audiovizuálním ozvláštněním. Tradičně střídá různé objektivy a barevné ladění jednotlivých sekvencí (každý z flashbacků má vlastní vizuální i hudební styl), občas použije expresivně vychýleného úhlu kamery a v jednu chvíli si neodpustí ani poctu Čelistem v podobě velmi podobného použití vertigo efektu. Přes rychlý střih a vizuální rozmanitost je Spy Game slastně kompaktní podívanou, na níž by se dramaturgové mohli učit, jak neztrácet čas s jinými než kompozičně motivovanými vyprávěcími prvky. A kromě toho jde o nádherně stylovou (byť ne poslední) Redfordovu rozlučku s rolemi mužů, kteří i ve světě s rozostřenými hranicemi mezi dobrem a zlem bezpečně vědí, co je správné. 90% Zajímavé komentáře: Gemini, Pohrobek, zputnik, Hal_Moore ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Opravdu mi nevadilo, že je tam akce míň než "keců." Je to hlavně film o lidech, kteří se ocitli ve velkém soukolí a teď z něj hledají cestu zpět. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Napínavá a dynamická pohádka o tom, kterak si Robert Redford udělal ze CIA, soukromé s.r.o. . Jedná se o nejoblíbenější film Jany Nagyové. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už dávno, kdy jsem Spy Game viděl poprvé. Bylo to v době, kdy jsem na Tonyho Scotta byl děsně zaujatej. Vadil mi ten způsob vyprávění jeho příběhů, kde když vynecháte vteřinu, okamžitě se v příběhu ztrácíte. Nebo alespoň já takovej pocit měl a mám. Stejně tak jsem se vlastně cítil i u Spy Game. U toho jsem se ale rozhodl investovat maximální úsilí a musím říct, že mě ve všech ohledech tenhle film udělal radost. Příběh je hodně věrnej, trošičku mi připomíná francouzské sedmdesátky. Robert Redford a Brad Pitt předvádí skvělé výkony a je radost na ně koukat. Myslím si, že nikdy nezapomenu na scénu v Berlíně, kde Redford Brada vycvičuje a pošle ho na absolutně neznámý balkón. Nádherná scéna a to přátelství…to je radost pozorovat. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nijak nadprůměrné příběhově, slušně natočené a lehce nadprůměrně zahrané. Celkově jsem vkládal větší naděje ve spojení Redford + Pitt + Scott. Škoda. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Frost Beckner, David Arata .. Film má tři roviny - první drama je v kancelářích CIA, kde mazaně exceluje Robert Redford, druhé prožívá Brad Pitt v čínské věznici a poslední je jejich společné, aby se doplnily motivace postav. Tony Scott přidal spoustu vizuálních vychytávek. Bez herecké kreace skvělého Redford a klipovité režie by to byl spíše jen průměrný špionážní thriller.. 75%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Podivný, trochu odvážný pokus o jakési skládání zážitků, vzpomínek i obrázků pěkně za sebe tak, aby nakonec vypadl špionážní thriller. To přece nemůže vůbec fungovat. Roztahané záběry z nesmyslně co nejatraktivnějších prostředí (Vietnam, DDR, Bejrút), které mají dát dohromady film akční. Samotný scénář by sám o sobě nevystačil ani na polovinu tohoto filmu, emočně rádobyhluboké vycpávky pak film vyloženě kácí. Redford Pitta neskutečně zastiňuje, takže se tu o žádné generační symbióze mluvit nedá, ale co by nás na tom mělo udivovat? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tohle je jednoduše nejlepší špionážní film. Skvělý příběh o lásce,česti,zásadách a obětování zkompilované do soudobého špionážního thrilleru. Bravůrní zápletka a souboj intelektu,který pokračuje od začátku do poslední minuty filmu. Strhující,skvěle napsaná,inteligentní a skvěle zahraná Hollywoodská nálož s vynikajícím Pittem a Redfordem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Základné pravidlo CIA - neriskuj kvôli inému agentovi kariéru, ani život.“ SPY GAME je druhé (po melodráme A RIEKA TEČIE, kde sa však stretli len ako režisér a herec) stretnutie Roberta Redforda s Bradom Pittom. Nemám pre špionážne filmy žiadnu enormnú slabosť (ale Redfordove staršia klasika o TROCH DŇOCH KONDORA ma bavila), no SPY GAME ma celkom bavila. Páčilo sa mi, že je skôr príbehom o láske (melancholická pesnička na vlakovej stanici) a o špionáž tu vlastne takmer vôbec nejde (svojím spôsobom). Pekné zábery klipára Tonyho Scotta, pekná kamera, pekná výprava, fajn Pitt, fajn Redford, fajn Catherine McCormack. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Podle traileru by se dal očekávat akční nářez - nečekjte nic podobného, asi byste se zklamali! Je to spíše netradiční špiónský snímek, který má všechno potřebné k tomu, aby zabavil diváka na svých 126 minut - od skvělé režie, hudby, kamery (scenáře samozřejmě :) až po skvělé setkání dvou generací - Brada Pitta a Roberta Redforda! ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Svěží dílo, tak jak jsme od Tonyho Scotta zvyklý. Určitě slušná filmařina, hvězdní herci, pěkná kamera, ale scénář mě nějak nevtáhl do děje, což je velká škoda. Zajímavý námět, který je dobře natočen, ale něco tomu chybí, co by snímek udělalo zapamatovatelnější. Brad Pitt a legenda Robert Redford, kteří se představili v rolích agentů CIA, zahráli slušně a film s přehledem tahnou na svých bedrech. Lehce nadprůměrný akční snímek, ve kterém se na poměry Tonyho Scotta překvapivě více mluví než střílí..... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Technologie se pořád zdokonaluje, což je dobře. Ale většinou ti stejně postačí žvýkačka, kapesní nůž a úsměv." Je to tak dobrodružné být agentem a já jím přesto být nechci. Asi mi poněkud nevyhovuje, že bych měl nasazovat krk pro stát, který mě při prvním problému v poklidu odepíše. Pokud tedy nevstoupí do hry mentor agent Muir. Ten mě hodně bavil ve chvílích, kdy dělal blbce z vedení CIA, vypouštěl tajné informace do sdělovacích prostředků a prováděl tajné operace. Zkrátka jsem se brodil hromadou svinstva, ale nevadilo mi to, protože jsem měl vynikajícího průvodce. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení – nečekal jsem od tohoto snímku téměř nic a dostal jsem tolik. Napětí, permanentní očekávání, jak to všechno dopadne, pohled do zákulisí CIA a do světa tajných a špiónů, komplot, nějakou tu "love sekvenci" etc. Hodně mi taky seděl způsob předložení příběhu – děj běžící hned ve dvou liniích (ve vzpomínkách a v reálu) zaručoval dvojnásobnou dávku napětí. Vše dobře zahráno a natočeno. Mile překvapily různé kamerové hříčky (najíždění a "odbíhání" kamery atd.) Shrnuto a podtrženo: SPY GAME má pro mě prostě šmrnc. Příjemná zábava, která však je schopná dát i trochu víc (bez toho, aby si na to VÍC hrála). A navíc: já to těm hercům fakt věřil. Rád si tuto SPY GAME za čas zopakuji. ()

Související novinky

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Robert Redford šéfuje Capovi a S.H.I.E.L.D.-u

Robert Redford šéfuje Capovi a S.H.I.E.L.D.-u

30.03.2013

Filmový svět čeká na Blackova Iron Mana 3 – čerstvé zprávy tvrdí, že film bude v Číně, kde se částečně i natáčel, uveden v mírně odlišné verzi, a nebude cenzurovaná, ale naopak, obohacena o další… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama