Reklama

Reklama

Zabawa w chowanego

všechny plakáty

Recenze (4)

Svatopluk.Vi 

všechny recenze uživatele

Je to druhý díl dokumentu o tom, jak polská katolická církev "chrání" své kněze, kteří se dopouštějí zneužívání dětí. V dokumentu se setkáváme se třemi dnes už muží, kteří si nesou trauma z dětství, kdy byla jejich důvěra v kněze zneužita. Nejhorší na celé věci je to, že nikdo již nepopírá, že se dané skutky staly, ale je zarážející, že s tím nikdo nic nedělá respektive všichni o tom mluví, ale reálné nikdo nic nedělá a zlehčuje (dokonce padají i argumenty o tom, že je to práce satana, který za to může). Ve filmu zazní mnoho faktů (např. že příslušné orgány o věci vědí a to jak trestní tak církevní) a i přesto se nic zvláštního zatím neděje. Dokonce i slibovaná parlamentní komise, která měla vzniknout již před rokem po uvedení prvního dílu, ještě nevznikla a nevypadá to, že by měla rychle vzniknout. Dokument je plný emocí, ale nejsou zde využívány, spíše jen dokreslují celou absurdní situaci obětí, se kterými nikdo nemluví a nechce mluvit v představě, že pokud nikdo muvit nebude, problém zmizí. Na druhou stranu je zajímavé vidět, že oběti neztratily víru a svou důvěru v církev, vidí za tím jen selhání jednotlivců. Velmi silná je také výpověď jedné z obětí, která popisuje, proč nikomu nic neřekla - jeden z důvodů byla obava o to, aby otec, toho času varhaník v kostele, nepřišel o práci, na které byla rodina existenčně závislá, protože měli dítě, které bylo smrtelně nemocné a péče o něj něco stála. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie dokumentu o zneužívaných deťoch kňazmi, ktoré sa dejú v mnohých prípadoch za nepriamej asistencii rodičov, to znamená v ich obydliach. Ako už názov rozpráva, je to hra na skrývačku, dotyční duchovní sa vyhýbajú konfrontáciam. Oproti emotívnejšiemu prvému filmu ide skôr o vyšetrovanie a nahliadnutiu do byrokratického systému kanonického práva a spolupracujúcej prokuratúry, čo je otrasný fakt. Keďže o všetkých prípadoch vedeli aj nadriadení biskupi, svedčí to o vnútornom morálnom rozklade cirkvi. Druhý komentár. Tu je predchádzajúci dokument. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po obrovskom úspechu Tylko nie mów nikomu tu máme dvojku, ktorá pokračuje v začatom diele, ale nie je tak jemná. Kým v jednotke sa snažili obete len poukazovať na veci, tu obete priamo idú po ľuďoch, ktorí sú zodpovední. Žiaľ, riešenie stále nie a nie nájsť, každý ich odmieta, skrýva sa alebo sa vyhovára. Musím ale zopakovať to, čo pri jednotke. Nie je prípustné, aby štátna moc prihliadala na trestné činy len preto, že ide o kňazov a v tichosti mlčala. No netreba zabúdať aj na jedno, že väčšinou ide o homosexuálnych pedofilov, štatistika nepustí. To však už slniečkárom a neoliberálom nejak ušlo, pretože homosexualita je podľa nich extrémne pokroková! Voľne dostupné na YouTube s titulkami. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Další svědci - oběti sexuálního zneužívání kněžími v Polsku. Dokument se ale zaměřuje hlavně na nadřízené pedofilních kněžích, na biskupy, arcibiskupa a papeže. Na tu homosexuální pedofilní chobotnici, která začíná ve Vatikánu a končí v nejmenší vesnici, kde mají kostel. ()

Zajímavosti (1)

  • Dle autora filmu měly být osudy obětí součástí již prvního dílu Tylko nie mów nikomu (2019), ale nakonec bylo materiálu tolik, že vznikl samostatný film. (Svatopluk.Vi)

Reklama

Reklama