Reklama

Reklama

Školní poklad

(festivalový název)
  • Írán Khorshid (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Dvanáctiletý Ali a jeho kamarádi – malí výtržníci z rušného Teheránu – dostanou úkol od nebezpečného zločince. Mají uloupit poklad, který je zakopán někde v blízkosti školy. Aby děti získaly k pokladu přístup, musí se však nejdříve do školy zapsat. Dětem, které dříve školu neznaly, se tak chozením do školy dostane přístupu nejen k zakopanému pokladu, ale hlavně ke vzdělání a jedinečném pokladu, který je ukryt v každém z nich. (Zlín Film Festival)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Ulicni humanisticke drama o dennich trampotach ditete. Pocta desitkam milionu deti, ktere pracuji, aby uzivili sebe a svou rodinu. Publiku se ukazuje jak temny je svet. Zvraty filmu vedou k deziluzi. Film se casem stava dramaturgicky monotonnim jako kronika. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„…NEJPRVE SE JDI ZAPSAT DO ŠKOLY. PAK NAJDI SKLEP…“   Tak takhle mi tady v Iránu žijem. Teda jako spíš ty děti ulice, že. Naštěstí tyhle parchanti nastoupěj do školy! Sice s vidinou bohatství (hovno vzdělání!), ale … Zajímavý. Hlavně díky kulturní rozdílnosti. Takže to obohatí moje obzory, ale jinak…     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ve škole mi řekli „Kopej!“ 2.) Zjistím, jak dokázat parchanta chodit do školy.  /// Thx za titule „Dharter“.                   PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Reklama

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Majíd Majídí má dar přenést na plátno prostřednictvím (většinou velmi mladých či dokonce dětských) herců dobrou náladu, i když většinou nejde o pozitivní téma. Opravdu, ze všech jeho filmů které jsem doposud viděl, vyzařuje pohoda a citlivý přístup. Ale oproti snímkům Barva ráje nebo Božské děti se mi Školní poklad ne úplně zamlouvá. Důvodem může být motiv drog a zločinu obecně. Chápu že je to velký problém každé chudinské čtvrti okolo velkého města, ale Majídího filmům to nesluší, tento navíc nekončí zrovna pozitivně... Ale rozumím že měl režisér potřebu i na toto ukázat, na děti které neberou vzdělání jako automatické. Opravdový poklad je totiž ve vědění, vzdělání.  ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Bezútešný svet detí v modernom Teheráne. Túžba prežiť, byť ľúbený, mať rešpekt a iné životu dôležité veci, ktorým sa týmto deťom skrátka nedostáva. Príbeh Aliho je plný nepríjemných momentov, neúspechov a strát. Či už sa jedná o matku v blázinci alebo kamarátov. Jeden sa vracia do Afganistanu aj so svojou sestrou do ktorej je hlavný hrdina zaľúbený, ďalšieho postihne šťastie, keď sa ukáže, že má talent na futbal a ten posledný nasleduje otca, aby zbytočne nikomu nespravil problémy. Vidina pokladu je tak vykúpením. Majidi je v tomto smere realistický a nič svojím postavám nedaruje, hoci v zásade sú takmer všetky dobráci. Ich motiváciám rozumieme. A celý čas im držíme palce. Lenže ako vieme, tá realita je dakedy úplné iná. Silný film po ktorom mi zostalo smutno. Takmer rovnako silné, ako Beyond the Clouds. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Scenáristicky a dejovo pútavé, ale to prevedenie ma bohužiaľ až tak nezaujalo. Celé mi to prišlo také "by the way", a celkovo tomu chýbala taká väčšia živelnosť - ale to býva v iránskej kinematografii úplne bežné. Veľkou medzerou sú podľa mňa aj samotné dialógy (resp. ich nedostatok), ktoré tiež celému priebehu vôbec nepomohli. Mnohé scény by si priam žiadali nejaký ten dialóg alebo aspoň monológ, ktorý by to aspoň trochu povzniesol alebo okorenil. Ale inak ten príbeh a pointa boli fakt dobré, takže globálne ma ten film bavil, no má to veľa veľa chybičiek krásy. 3* ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama