Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Recenze (876)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Tak tupé, namistrované a nechutně propagandistické, že už to ani není sranda. Ani neuvěřitelně homosexuální nádech filmu mě nedonutí hodnotit ho s nostalgickou slzou v oku jako odvanutě zábavnou vzpomínku na dětství a 80. léta. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších béček všech dob. Začal jsem si ho pořádně užívat až po Žhavých Výstřelech:). Až potom se vám začne zamlouvat mladý Cruise, mladý Kilmer, drsní piloti a ti všichni okolo. Ale jistotou zůstává podmanivá music, main theme počínaje a ploužákem roku Take My Breath Away konče. 60% a víc ani ránu z kanónu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jalový producentský film, který dnes bere kromě Bruckheimera vážně snad jenom Tom Cruise. Dokonce i Tony Scott v dokumentu o natáčení potměšile připouští, že některé scény (např. volejbal) pojal pod vlivem fotografií polonahých mladých mužů od Bruce Webera jako soft porno. O moc víc děje a duchaplnosti než v pornu zde skutečně nenajdeme. Pohromadě stěží držící zápletka je jedno kýčovitě nasnímané, rockovou hudbou doprovázené nic vedle druhého. Žádný větší konflikt, který by vás přikoval k sedadlu. Hlavním tahákem jsou letecké scény, jež by nemohly být realizovány bez podpory amerického letectva, které na oplátku dostalo své nejdražší a nejprofesionálněji zpracované náborové video (které zafungovalo, zájem o profesi leteckých instruktorů po premiéře rapidně vzrostl). Krásní mladí herci si přeměřují ega ve strojích za několik desítek milionů dolarů, chovají se nezodpovědně a ohrožují životy druhých, ale namísto trestu je čeká pochvala za odvahu a kreativitu. Top Gun k tomu sice nemá daleko, ale pořád není z filmů tak pitomých, aby byly zábavné. Je pouze neagresivně, neškodně blbým a v řadě ohledu esenciálně osmdesátkovým popcornem. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Takhle ve středu po obědě mě volala Petruška z Frankfurtu, že do Prahy přiletí kolem šesté večer a jestli můžu na večer vybrat dobrej film. Už jsem se chtěl pochlubit, že jsem vybral Čtyři vraždy stačí drahoušku, když v tom přišlo smrtící upřesnění " Něco hodně sladkého, z hezkýma klukama, ale aby si se mě u toho nenudil, Pavlíku. Jooo a Pajo ne aby si mě teď řekl, že to je přesně Rambo 3" . Jsem si říkal, že mě radši neposlala na afgánsko - pakistánské hranice vymlátit fousatý kluky z Al- Kajdy. Celej posedlej splnit další nesmyslnej ženskej rozmar jsem čuměl na tu mou filmotéku a říkal si pro sebe "ty vole, ty ženský na tom západě úplně divočej. Jako co mám vybrat, ty vole" No a najednou bum, přímo do ksichtu nápis TOP GUN. Bylo jasno. Film jsem viděl naposled asi před 15lety a živě jsem si vybavil vzpomínku jak jako -náctiletýho mě k sobě pozvala jedna spolužačka a pustila na pirátské VHS TOP GUN, jistě čekala jiný průběh návštěvy, ale říkejte to klukovi, který poprvé vidí americký stíhačky, pořádný frajery, krásnou herečku a slyší chytlavou hudbu. Od té doby se mnou nemluvila. Jelikož si Péťa vlastně o ten film řekla, neměl jsme obavy, že po skončení filmu se mnou přestane mluvit. Sotva zazněly úvodní tóny skladby Danger zone už jsem v tom zase lítal. Že je Top Gun agitkou ? No jasně a jak dobrá a povedená agitka to je. Zrovna před chvíli jsem běžel poslat přihlášku k americkým stiháčům, protože chci lítat vysokou rychlostí v oblacích, protože chci bejt taky tak správňáckej frajer jako Tom Cruis a protože si chci taky prožít lásku s krásnou instruktorkou. Jsou to moje klukovské sny a já se za ně nemám důvod před nikým stydět. Jo a jak jsem poznal, že jsem splnil další ženský rozmar ? Když Vám hraje k snídani Take my breath away, nemusím být ani přiliš chytrý, aby mě došlo, že tentokrát se se mnou další holka bavit nepřestane. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už řada let, co jsem viděl Top Gun. Bylo tedy na čase po dlouhém a vyčepávajícím povídání uživatele Enšpígla se na tenhle film znovu podívat a zhodnotit, jestli je skutečně pravda to, co říká. Myslím si ale, že u jeho hodnocení je podstatná i doba, ve které ji viděl. Po pádu komančů, v eufórii a radosti. Top Gun v kině v ten moment musel být něco jako seslání dárku od Boha z nebe. A já to beru. Jen škoda, že já to takhle nevnímám. Každopádně frajer Tom Cruise a výborná muzika mluví za vše. Tony Scott vždycky moc dobře věděl, co chce natočit. Top Gun tak navždycky zůstane jeho nejupřímnějším filmem se vším všudy. A ta muzika, ta se ve světě nikdy neztratí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet $15miliónov║Tržby USA $180,258,178║Tržby Celosvetovo $357,288,178▐ Tržby za predaj Blu-ray v USA $22,250,961║ Tržby za predaj DVD v USA $37,318,692║ Slušný štart - Tony Scott a Tom Cruise sa ešte len rozbiehajú v ich neskôr bohatej kariére. Nie je to dokonalé ale má to miestami čosi do seba. Máme tu pekné zábery, troška romantiky a skvelú doprovodnú hudbu. /70%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jsou krásní, mladí a mají ocelové ptáky. Opravdu trapná náborovka letectva Spojených států s odporným titulním songem. Ani z nostalgie nemohu dát více než jednu bílou hvězdu, ale více hrdinští letci stejně nepotřebují, že... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od Tetsua přiznám zálibu v tomto filmu a je mi naprosto ukradené jestli propaguje USA army a nebo gel na vlasy. Je mi stejně tak jedno jestli má homosexuální nádech, mě stačí ta krásná music v čele s Take my breath away a je mi jedno co si kdo myslí. Top gun je výbornej. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Milostná linie příběhu není nijak objevná, prostě taková limodnáda jak ze seriálu. A letecké souboje mi přijdou příliš nepřehledné. Takže mně osobně ten film moc nenabízí. A to nemám nic proti Cruisovi ani proti McGillisový. Písnička Take my breath away dostala Oscara a vůbec se mi nelíbí. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Tupost, propaganda, slepý patriotismus, hollywoodská klišé... Parafrázuji: Jsem americký letec, kdo je víc?! ()

Algernons 

všechny recenze uživatele

Jako kluka mě to neuhranulo, ale vlastně je to velmi přijemná záležitost. Všechny vztahy a postavy jsou pochopitelný, člověk se ponoří jak to poměřování pérek pilotů, tak do té vznikající romance. Film tahá nahoru i vizuál a hlavně velmi skvěle vybraná hudba, která funguje na 110%. Přijemné romantické drámo s prostředí nejlepších pilotů světa, které má sympatické obsazení a dobře vystavěný příběh. Cesta hlavní postavy Mavericka je sympatická. Jen škoda, že ty scény a boje stíháček nejsou, tak přehledné, možná je to i dobou, ale Lucas tohle dal líp už v roce 1977. Prostě kompetentní snímek u který by měl potěšit a neměl urazit. 7/10 ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Jedinečnost Top Gunu spočívá mimo jiné v tom, že se skrze něj dá pochopit, proč Tony Scott tak často a rád používal teleobjektivy. Teleobjektivy tvoří jak známo podstatnou součást jeho režisérského rukopisu. Top Gun je toho dobrým příkladem, protože jsou tu použitý snad v 80% stopáže, ne-li víc. Důvod, proč tomu tak je, si můžeme ukázat na jednoduchém příkladu: představte si, že jste kameraman a někdo jako třeba Tony Scott po vás chce natočit letecké souboje. Jedno z klíčových rozhodnutí se týká toho, jak budete zabírat letadla. Buďto je můžete brát přes normální objektivy, aneb přes teleobjektivy. Normální objektivy, tzn. velký úhel záběru, způsobí, že letadlo se bude moct volně pohybovat od okraje záběru k okraji a bude působit dynamicky, zatímco okolní krajina statičtěji. Oproti tomu teleobjektivy, tzn. malý úhel záběru s extrémním přiblížením k předmětu, udělá z letadla statický prvek na pozadí dynamické a rozostřené krajiny. Toto druhé řešení má ovšem jednu dost nezanedbatelnou výhodu, protože piloti v kokpitu jsou obvykle snímání úplně stejně (kamera nalepená na pilota a dynamicky ubíhající krajina za ním), tudíž když se během soubojů přestřihává z letadla na pilota a vica versa, není v tom tak velký kontrast, jako kdyby se stříhalo z „velkého" pilota na „malé" letadlo brané normálními objektivy. Z hlediska střihu je řešení s teleobjektivy zkrátka lepší. Naopak když jede Tom Cruise na motorce, bere se to často spíš přes normální objektivy, protože žádné střihy na něho jako jezdce za řídítky neexistují, a cílem je naopak to, aby vynikla spíše okolní krajina, topící se čirou náhodu zrovna v tom nekýčovitějším kalifornském západu slunce. Top Gun tudíž chápu jak takovou esej na téma teleobjektivy, jejichž použití nemusí být navíc vůbec samoúčelný. Nejenže to je efektivní, protože teleobjektivy jakoby izolují předměty a odtrhávají je od okolí, což zde, kde letci během tréninku soupeří spíš sami se sebou než s nějakými dalšími piloty, má svůj pádný význam. Vedle toho je použití teleobjektivů i velmi efektní a dává to filmu zvláštní šmrnc. Nejznámějším příkladem této efektnosti je nejspíše scéna z Hitchcockova Psycha, ve které detektiv Arbogast padá ze schodů. Upřený pohled znehybnělé hlavy, snímaný na dynamicky se pohybujícím pozadí, v protikladu k tomu, co se děje ve „skutečnosti“, kde pozadí zůstává v klidu, zatímco hlava se pohybuje (podobně jako u pilotů v Top Gunu), konkuruje svou působivostí snad i slavné scéně ze sprchy. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Harold Faltermeyer a Giorgio Moroder : 1. Danger Zone (Album Version) - Kenny Loggins ,2. Mighty Wings (Album Version) - Cheap Trick ,3. Playing With The Boys (Album Version) - Kenny Loggins ,4. Lead Me On (Album Version) - Teena Marie ,5. Take My Breath Away (Love Theme From "Top Gun") - Berlin ,6. Hot Summer Nights (Album Version) - Miami Sound Machine ,7. Heaven In Your Eyes (Album Version) - Loverboy ,8. Through The Fire (Album Version) - Larry Greene ,9. Destination Unknown (Album Version) - Marietta ,10. Top Gun Anthem (Album Version) - Harold Faltermeyer;Steve Stevens ,11. (Sittin' On) The Dock Of The Bay (Album Version) - Otis Redding ,12. Memories (Album Version) - Harold Faltermeyer ,13. Great Balls Of Fire - erry Lee Lewis ,14. You've Lost That Lovin' Feeling (Album Version) - Righteous Brothers ,15. Playing With The Boys - (12" Version) Kenny Loggins,, ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tá ústredná pesnička! Len čo začujem jej prvé tóny, spomeniem si na staré dobré časy, keď vznikali neskutočné pesničky pre trháky ako Duch alebo Hriešny tanec. Prvý Top Gun som si prvý raz v živote pozrel až po štyridsiatke, v r. 2022. Prehovorila ma na to manželka, s ktorou som pár mesiacov predtým zašiel do kina na dvojku a obom sa nám veľmi páčila paradoxne napriek tomu, že sme jednotku nevideli. Ja som tušil, že ju ani vidieť nepotrebujem, že ma proste nebude baviť... a napokon sa ukázalo, že som sa ani príliš nemýlil. Ona samozrejme nie je zlá. Režisér s kameramanom si užíva osemdesiatkovú poetiku, skvelú slnečno-plážovo-palmovú výpravu s malebnými (a rozhodne nie lacnými) rodinnými štvrťami, parádne kameramanské jazdy, nájazdy, lety, prelety, podlety atď. Ale priznám sa, že ma všetko to blbnutie so stíhačkami vôbec nebavilo. To, že som sa ťažko orientoval v tom, do kokpitu ktorej postavy sa práve pozerám, bol ešte ten najmenší problém. Okrem toho ma zarazilo, že scenár je svojím spôsobom o ničom. A to nemyslím ako ironickú urážku, ale doslovne. Temer nič sa v ňom nedeje. Postavy len chodia do baru, sedia v stíhačke a cvičia, prípadne sa spolu bavia v sprchách alebo v nejakej miestnosti a keď sa aj raz za čas zjaví stíhačková scéna, tak v drvivej väčšine len blbnú, cvičia a podobné neškodnosti. Z hercov som sa tešil na môjho miláčika od dôb Votrelca Toma Skerritta, ale najviac sa mi nakoniec páčil Val Kilmer, Kelly McGillis (vo výťahovej scéne sa podozrivo podobajúca na Charlize Theron) a sympaťák Anthony Edwards z Pohotovosti. Michael Ironside bol prekvapivo temer neviditeľný. Mohutne na mňa okrem pesničky a práce kameramana Jeffreyho L. Kimballa (Kučeravá Sue, Špecialista) zapôsobili práve scény s Cruiseovým parťákom, dvojnásobne momenty s jeho synom, ktoré vďaka existencii dvojky (ktorá z tohto brutálne ťažila, nebudem spoilerovať) mali úplne inú príchuť, než v dobe premiéry v r. 1986. Pri trápnom 15-miliónovom rozpočte to na celom svete zarobilo 356, čo bol obdivuhodný výkon. Takže je neuveriteľné, že hoci sa o dvojke hovorilo v podstate od premiéry jednotky, napokon vznikla až o 36 (!!!) rokov neskôr, po smrti Tonyho Scotta. A pri rozpočte 170 zarobila na celom svete neuveriteľnú skoro jeden a pol miliardu (!!!) dolárov. ()

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama