Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gangsterská romance režiséra Tonyho Scotta o zamilované dvojici Clarencovi a Alabamě vznikla podle scénáře Quentina Tarantina. Když nesmělý Clarence pozná v kině blonďatou krásku, kterou očividně zajímá, je z toho víc než zmatený. Romance nezačíná zase tak romanticky, jak by se zdálo. Alabama je totiž tak trochu "call girl" a plní jistý úkol. Když se ale naplno zamiluje do upřímného a bezelstného mladíka, její láska nezná hranic. I Clarence je ochoten pro svou vyvolenou udělat cokoliv. Když ji jde vykoupit k jejímu pasákovi, odnese si od něj nečekané věno. V zápětí však má zamilovaný pár v patách celé drogové podsvětí, které se neštítí ničeho, aby získalo zpátky své miliony v podobě bílého prášku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (531)

Cival 

všechny recenze uživatele

Roztomilá podívaná. Tarantino tehdy ještě nebyl zahleděný sám do sebe a neopruzoval sáhodlouhýma a rádoby vtipnýma dialogama o ničem. Tenhle scénář se mu opravdu povedl, vtipný, tak akorát romantický a dojemný a navíc originální. Scott sice občas zaváhá, ale Slater s Arquettovou jsou natolik dokonalá dvojice, že svým charismatem dokáží udržet film pohromadě. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Výborná "tarantinovka". Jen se nemůžu ubránit dojmu, že kdyby svůj scénář natočil sám Tarantino, byl by výsledek ještě lepší. Především by se nebál vnést do některých scén mnohem více absurdity. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tarantinův scénář se nezapře, což je dobře, ani ta zmiňovaná romance nechyběla (i když tak trochu jinak, než na co jsme z obvyklých slaďáků zvyklí ;-)), prostě hodně dobrá oddychovka. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělá, pekelně černá komedie se dvěma děsivými momenty, výbornými hereckými výkony a hlavně s šíleným "kouzlem osobnosti". Jako už bývá u Tarantina zvykem, podivný mix dryjáku zvaného "kult Elvise Presleyho" s koktejlem postaviček ze kterých máte pocit, že vypadly z Lynchova filmu a prodělaly intenzivní marihuanovou terapii, takže působí nehorázně šťastným dojmem, doprovází výborné optimistické téma od Hanse Zimmera, a všechno to dohromady funguje tak, že si to chcete dát zas a znova. I když vám řeknu, že je to film jehož hlavní hrdinka se jmenuje Alabama, hlavní hrdina prodává comicsy a jeho mentorem (mimo jiné nabádajícím ho k vraždě, což je fakt cool;)) je Elvis Presley, Siciliáni jsou tu označeni za poloviční negry a závěr vám ze všeho nejvíc připomene Hooka, nedejte se odradit, opravdu to stojí za to. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Quentina považuji za machra, Tonyho jakbysmet, ale tenhle zářez jim prostě nevyšel tak, jak jsem očekával. 70% Zajímavé komentáře: kiddo, JohnnyD, Frankie ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jo, tak tohle je nejlepší film Tonyho Scotta. Naprosto bezkonkurenčně. Velký podíl na tom má hravý scénář Quentina Tarantina, jímž se Pravdivá romance odlišuje od novějších Tonyho dobrých filmů typu Nepřítel státu. Na tenhle film se totiž nejenom dobře dívá, ale minimálně stejnou radost působí i poslouchat jeho dialogy. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Dost dobrá drsárna, kterou když jsem viděl poprvé, tak jsem vůbec netušil "wo co gou" a myslel jsem si, že jde fakt o romanci (!). :) Brzy jsem ale byl vyveden z omylu a posléze i překvapen, když jsem zjistil, že jedním z "pachatelů" tohoto filmu je i Quentin Tarantino. Vynikající scénář a velmi dobré herecké výkony (hlavně u Slatera to tedy stojí za zmínku, protože od Jména růže víceméně jen paběrkoval), spousta akce, krve, střílení a napětí, prostě ideální oddechovka. :) Ne, ale vážně, tenhle film stojí za vidění a všem příznivcům "ďábelského" Quentina se jistě bude líbit. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Quentinův zvrácený smysl pro humor a mladá léta Tonyho Scotta? Těžko se téhle jízdě odolává i přes její stárnoucí vizáž. Je to asi podruhé co vidím Christiana Slatera hrát zajímavě a dokonce mě nenudí (poprvé to byla Woo-ova Operace zlomený šíp). Patricia Arquette není podle mě zrovna modelka ani krasavice, takže radší bych vynechal její call girl(holku na zavolanou :D). Dennis Hoppera je ve filmu stejně jako Gary Oldman "velmi dlouho dobu", takže jejich cameo potěší. Musím přiznat, že Gary ze své role dostal všechno co mohl jeho pasák je naprosto skvělý!Takový Brad Pitt také stojí za zmínku. Jeho hulič ležící spící na gauči je opravdu rolička pro jeho obdivovatelky jako stvořená. Film opravdu velmi hodně těží ze scénáře a obsazení, které je velmi kvalitní a rychle se mění(no jo kulky jsou rychlí potvory). Tony Scott na svá nejlepší léta v této době ještě čekal a jeho styl je v půlce cesty k dnešní slasti vizuální krásy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Quentin Tarantino .. Po vzrušeném přečtení úvodních titulků – scénář Quentin Tarantino, hudba Hans Zimmer, režie Tony Scott a výčtu mnoha hereckých es – jsem se těšil na speciální zážitek. Ten se dostavil, ale jen epizodně (nejlepší konfrontační scéna: Walken vs. Hopper), jako celek však film působí dosti nevyváženě. Co víc dodat .. na jedno zhlédnutí určitě doporučuji, třeba míjíte Váš kultovní film .. ale pozor na případné zklamání! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

scénář, režie, herci - vše dokonalé. + hezký motiv na začátku a na konci od Zimmera. Nezapomenutelné scény (závěrečná přestřelka, pan Hopper si povídá s panem Walkenem) a nezapomenutelné dialogy. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tarantino se skutečně nezapře. Galerie hollywoodských hvězd, které se v tomto filmu průběžně objevují, dodává šmrnc i jinak slabším scénám. Finální přestřelka s krvavým koncem už jen definitivně podtrhne silný zážitek. Nejlepšími scénami jsou "výslechy" prováděné na Dennisi Hopperovi od mistra Walkena a na Patricii Arquette zabijákem v motelu. Brutální, výtečně natočené, rozvleklé, mrazivě humorné.... = tarantinovské. Když už jsem chtěl pomalu v hodnocení slevit na 4*, objevil se famózní, veselý a blbý policajt Tom Sizemore a bylo jasno. Výborná práce. I když musím souhlasit s těmi, podle kterých by režie v rukou samotného Tarantina udělala z filmu legendu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Krom Walkenova Vincenza tu není nic co by stálo za zapamatování. Dialogům ještě chybí ten říz, který Tarantino později uplatnil u Gaunerů či Pulp Fiction. Ani Scott nemá formu či nápady svých dřívějších/budoucích snímků. Mírný nadprůměr, který pobaví spíše v jednotlivých scénách než jako celek. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Holy shit tak to je teda nářez. Quentin Tarantino napsal scénář přebouchanej cool postavama, bizarníma situacema a hlavně s miliónem popkulturních odkazů (např. když v telce za hlavníma hrdinama běží finální masakr z "Lepšího Zítřku II"). A co víc Tony Scott ten scénář opravdu brilantně zrežíroval. Dal tomu šmrnc dal tomu šťávu a dal tomu jedno z nejblyštivějších hereckých obsazení jakým se jakýkoli film může pochlubit. Christian Slater tady předvádí životní výkon a je prostě famózní. Patricia Arquette je nehorázně sexy a hraje taky skvěle. Ale tenhle film se nedá popsat to se musí vidět. Opravdu mě rozesmál Dennis Hopper když vystvětloval Christopheru Walkenovi že Siciliáni jsou zkřížený s negrama. Dostal mě taky maniakální Gary Oldman s dredama nebo zhulenej Brad Pitt v rasta čepce. A scéna s vymahačem Jamesem Gandolfinim vám určitě utkví. No prostě jak řikám tenhle film se musí vidět. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Bylo to jako ve snu. A ten sen byl opravdovej. A změnil naše životy na vždy..... Jako první mě napadá – ty vole, TADY ZNÁM KAŽDÝHO! A pak, že takovejhle film s jasnejma pravidlama, chlapíkem z videopůjčovny, spoustou drsnejch keců, koksu, lehkejch holek, ujetejch chlápků, okořeněnej drsným humorem a zhuleným Pittem, prostě nikdo jinej napsat nedokáže. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci zjistit, jestli policajty zajímá mrtvej pasák. 2.) Chci vidět G.Oldmana v jeho další nádherné roli padoucha. 3.) Zavzpomínat na mládí. 4.) Jsem fanda Q.Tarantina a jeho dialogů. 5.) Nevěřím, že P.Arguette může bejt nejdrsnější holkou co znám.// Takovej ten film, kdy si až do konce nejste jistí, jestli je to myšleno vážně. Vlastně ani potom! Ale hlavně: FILMOVEJ FANDA PŘEŽIJE VŠECHNO! (je fajn potkávat lidi se stejnejma zájmama!) PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle je přesně thriller dle mého gusta se vším všudy. 90 léta, z excelentního hereckého obsazení se svírá zadek, brutalita šťavnatější než v leckterých hororech, rychlé tempo, neuvěřitelně vtipné hlášky, kulervoucí akční závěr a už mi dochází dech, fakt perfektní Scottova Road movie jízda. 95% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Elvis, komiksy, romantika, ukecaní gangsteři. A hlavně zamilovaná dvojice, která si chce jenom zaslouženě zlepšit život. Takže si dávej velkej pozor, světe, protože Alabamě se zdá vražda v afektu romantická a Clarence pro ni přece udělá cokoli. Teď jde jenom o to mít trochu štěstí, když po vás jde několik zabijáků, kteří se nezastaví před ničím, natožpak před pohledem do ústí hlavně. A nakonec jsem se nezastavil ani já. Mohl jsem mít tisíc výtek k tomu, že Tarantino je vlastně už od svých začátků úplně stejný, scénář příliš rychle spěchá z místa na místo a dialogy jsou až příliš zahleděné do svých dokonale nesmyslných témat a přestřelené absurdnosti. Jenže Slater je ve své naivitě a bezelstnosti opravdu hrdinou k sežrání, Scottova režijní ruka dokonale pevná a závěrečných dvacet minut má v sobě napětí, překvapení, svěží akci, dojetí - a vlastně všechno. Navíc Zimmerův soundtrack je úžasný tím, že občas zvedá náladu, občas ždíme emoce a dokonce i občas sklouzne k ironii. Žánrová všehochuť a zároveň ostře vyhraněná černohumorná jednohubka. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto ultra genialni main theme je hlavni duvod, proc jsem si film pustil. Precejen v hlavni roli neni zadna velka hvezda, ale o to vic prekvapi, jak kvalitne hrajou. K tomu tu maj navic maly, ale zasadni role krutaci jako Oldman, Walken, Hopper nebo Jackson, ktery proste nemaj chybu. Z ostatnich stoji za zminku treba flakac Brad Pitt. Na scenari je videt, ze ho psal Quentin, takze tu je spousta genialnich rozhovoru a krvavy akce. Je mozny, ze kdyby i sam reziroval, mohl bejt vysledek jeste lepsi, ale Tony to zvlad perfektne a ja se skvele bavil. Perfektni film. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Devadesátky, co vám k tomu víc říct... moje nejoblíbenější filmové roky :) a tohle je jenom další příklad toho, jak geniální filmy se v té době za mořem točily. Ukázkový scénář od Tarantina mě ale na tomhle dílu dostává ze všeho nejvíc - těžko uvěřit jak moc to se mnou v mém věku dokázalo zatočit. Parádní práce, která mě bude inspirovat ještě na x let dopředu! True Romance 10/10 ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Lucas vs Elvis

Lucas vs Elvis

12.08.2008

Není to ani týden, co George Lucas začal mluvit o pátém dobrodružství Indiana Jonese, a už teď si chystá náhradní program, kdyby mu to nevyšlo. Slavného archeologa ale úplně opustit nehodlá. Shia… (více)

Návrat Street Fightera

Návrat Street Fightera

10.09.2007

Ne, teď nemáme na mysli filmovou sérii se Sonnym Chibou, kterou proslavili hlavně Tarantino a Tony Scott, když v úvodu Pravdivé romance nechali Patricii Arquette obsypat Christiana Slatera popcornem… (více)

Reklama

Reklama