Reklama

Reklama

Balada o bílé krávě

  • Írán Ghasideh Gave Sefid (více)
Trailer 1
Írán / Francie, 2020, 105 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Minin život se obrátí vzhůru nohama, když se dozví, že její manžel Babak nespáchal zločin, za který byl odsouzen a popraven. Úřady se za chybu omluví, vdově slíbí finanční odškodnění a tím pro ně záležitost končí. Ne tak pro Minu, která kvůli sobě i své malé dcerce zahájí tichý boj s cynickým systémem a požaduje veřejnou omluvu. Ve chvíli, kdy jí docházejí peníze, zaklepe na dveře cizinec Reza s tím, že přišel splatit dluh, který měl vůči jejímu manželovi. Mina je zpočátku ostražitá, ale postupně nechá Rezu vplout do svého života, aniž by věděla o tajemství, které je spojuje… (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (18)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Íránskou kinematografii nemám zrovna nakoukanou, nicméně filmy, které jsem doposud viděl sdílely nejeden podobný znak. Většinou šlo o pomalu plynoucí a poměrně těžká a silná dramata, která se zabývají otázkami morálky, viny a trestu. Ani Balada o bílé krávě není výjimkou a opět se motá kolem téhož. Hlavní postavou je tentokrát Mina, jejíž manžel byl popraven za vraždu. Po popravě se Mina od úřadů dozví, že vrahem byl někdo jiný a k odsouzení a popravě dojít nemělo. Leč poprava je dost nezvratný proces a tak jediné co Mina možná dostane je finanční odškodnění. S tím se Mina ovšem nechce spokojit a chce od úřadů veřejnou omluvu. Věci se pak změní ve chvíli, kdy jejího života vstoupí neznámý muž, který není tak úplně tím za koho se vydává. Ono asi není úplně těžké uhádnout kdo oním mužem je, nicméně i když se to někomu povede, na finální dojem to nebude mít zásadní vliv. Maryam Moghadam je v hlavní roli čerstvé a životem  nešetřené vdovy/svobodné matky skvělá a celý film přesvědčivě táhne na svých bedrech. Znova bych si sice Baladu nejspíš nepustil, ale jsem rád že lokální HBO max zařazuje do svého portfolia i podobné kousky...70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Pro Írán typicky těžkopádné téma, které navíc působí tentokrát hodně cílené na evropský trh. Na jednu stranu to z tohoto důvodu trochu na sílu vyjmenovává dokola ty samé, pro Evropana nepochopitelné, kulturní rozdíly se psama, zapovězenýma mužskýma návštěvama a žalobama pro ženy za neřádný život, na stranu druhou to má často výborně poskládanou scénu, a snahu neokázale propojit v jednom statickém záběru ideálně všechny elementy, které je třeba danou scénou říct. A Maryam Moghadam hraje tu životem ztřískanou a pomalu na nohy se vracející single matku vážně fantasticky. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Áno, ďalší z filmov z arabského sveta o vine a treste, morálke a pravidlách, to všetko často zavŕšené vetou: V mene Alaha... Dlhšie som však nevidela nič z týchto končín sveta a tak ma príbeh Miny zaujal a dokázal vo mne vyvolať očakávané pocity. Mieru pozornosti si získala aj hluchonemá dcéra Bita. Dokonca som pochopila aj alegóriu o bielej krave, takže hodnotím - pocitovo výborný film. Možno ho nazvať aj manifestom proti trestu smrti. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že mě už ty íránské filmy, v nichž se stále dokola řeší otázky morálky a viny nad zločinem, který někdo (ne)spáchal, trochu přestávají bavit. Dávkování informací o tom, kdo je kdo, bylo završeno dost brzo na to, aby mě film udržel v nějakém dramatickém napětí. V tomto je zkrátka mistr Asghar Farhadi. ()

Psice 

všechny recenze uživatele

Balada o bílé krávě sice cílí na podobná témata jako Farhadiho snímky, jde však více cestou psychologického dramatu s jemným dotykem magického realismu. Film je pro mne pozoruhodný především zobrazením lidskosti hlavních postav na pozadí duševně zkorumpované společnosti. Obzvlášť kontrastně zde působí téma spravedlnosti a milosrdenství, jež jsou úzce spojena s náboženstvím. K tomuto nelze neparafrázovat slova Ladislava Heryána: jestliže pro nás Bůh představuje spravedlnost, budeme druhé soudit; jestliže je pro nás Bůh milosrdenstvím, budeme vůči druhým velkorysí, dávající a milosrdní. A právě taková je Mina navzdory všem protivenstvím života – neustále se otevírá životu za cenu vlastní zranitelnosti. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Název filmu odkazuje na posvátnou krávu Surah, o které se píše v Koránu. Bílá kráva je zde metaforou pro nevinného člověka, který je odsouzen ke smrti. (groz122)

Reklama

Reklama