Reklama

Reklama

Jižní Korea: Úspěch za každou cenu

(TV film)
  • Francie Corée du Sud, la réussite à tout prix (více)
Francie, 2016, 55 min

Režie:

Barbara Necek

Obsahy(1)

Uskutečnili ekonomický zázrak. Jsou nesmírně pracovití a zodpovědní. A není jim co závidět... Korejský poloostrov po staletí představoval zemi těžce zkoušenou útoky nepřátel i chudobou. V padesátých letech se země rozdělila na dvě části. V té jižní se po několika dalších desetiletích podařilo neuvěřitelné. Stala se výkladní skříní špičkových technologií. Jižní Korea je zemí, která může řadě z nás připomínat jinou planetu. Pracuje se tu šedesát hodin týdně. Tlak na výkon je obrovský. V továrnách začíná den společným nástupem, rozcvičkou a skandováním motivačních hesel. Studenti znají většinou jen školu, učení, a pár hodin spánku. Novými celebritami se tu stali profesionální hráči počítačových her v teenagerovském věku. Zveme vás na krátkou návštěvu do země, kde je legální klonování domácích mazlíčků, kde si lidé nechávají dělat plastiky obličeje, aby měli lepší vyhlídky pro svou kariéru a kde se ti, kdo nezvládají nároky na ně kladené, často uchylují k extrémnímu řešení. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Skvělý vyvážený dokument, ukazující nejen klady, ale i zápory, které s sebou nese horečnaté tempo rozvoje techniky a ekonomiky této země. Obzvláště naši laxní studenti by si měli povšimnout, že současné znalosti nebudou v budoucnu dostačující. Pokud budou chtít obstát v konkurenci s pilnými asijskými dětmi, měli by přidat v učení, aby zvládli v budoucnu nové špičkové technologie. Samozřejmě to neschvaluji, protože člověk přišel na svět proto aby žil, ne aby se štval za úspěchem a kariérou, ale pokud se nechceme stát občany třetí kategorie, je nutno se v nabývání vědomostí víc snažit. Taky se mi nelíbí tamní přístup mladých, ke staré generaci, která jim ekonomiku nastartovala. Možná je to dáno tím, že nemají kvalitní důchodový systém, ženy jsou povětšinou v domácnosti a jsou závislé na příjmech svých mužů. Zaujalo mne i povolené klonování zvířat. Je otázkou, kam až to může dojít. Školní i pracovní uniformita, podnikové bydlení, kázeň, stovky pracovních hodin navíc, loajalita a oddanost zaměstnanců ke svému podniku by měla být opačně vrácena podniky jejich starostí o bývalé zaměstnance ve stáří, což jak vidno se neděje, i když to jsou částečné atributy socialismu. Je rovněž překvapující, jak pracovní uplatnění je zde do jisté míry závislé na přitažlivém zevnějšku. Velmi zajímavý dokument. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

Kórejci len prevzali pracovné tempo a morálku japoncov pri ichh ekonomickom zázraku v predošlých rokoch. Železná disciplína, oddanosť firme. Novodobí otroci žijú prakticky len pre prácu a to isté platí pre školákov. Bežne pracujú či sa učia 12 a viac hodín denne. A my im to ešte závidíme.. ()

BaruM 

všechny recenze uživatele

Některé názory zde nechápu. Jediná část, co mě zasáhla byla, kdy důchodci nemají dost peněz. Což je bohužel problém více kapitalistických zemí. Některé věci bychom si ale měli z Jižní Koreje vzít, třeba respekt a úctu ke starším lidem. Jejich pracovní morálka může přijít někomu z nás přehnaná, ale je to prostě jejich nátura. Zároveň se umí bavit, pokud Vás nadřízený pozve na drink, zejména na SOJU, nelze odmítnout. Býť byste odešel po pěti minutách. Pro turistu je to dobrá destinace, krásná krajina, památky, jídlo a lidé jsou milí. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

Obě Koreje jsou velice zvláštní země. Tu jižní se snažil ukázat tento francouzský dokument z úhlu společnosti, která se prudce změnila ve druhé polovině 20. století vlivem intenzivní kapitalizace. Ukazuje, že korejská společnost je plná velkého tlaku na jedince, takového, jaký by Evropan asi nebyl schopen vůbec vydržet – dlouhá pracovní doba, dlouhá škola a doučování, plastické operace jen kvůli zvýšení atraktivity na trhu práce. V dokumentu mě hodně zaujalo, že přestože jsou tak pracovití, nejsou zdaleka tak výkonní, hezky to bylo vidět na příkladu žáka, který jen těžko bojuje s mikrospánky během vyučování kvůli tomu, že se předchozí den učil a dělal úkoly až do jedné v ráno. Během hodinového sledování jsem měl pocit, že jsem trochu porozuměl korejské mentalitě a způsobu, jakým se tu žije. Dokument je to svižný a zajímavý, jen dabing mohl být lepší a například převádět cifry z eur na české koruny. ()

Reklama

Reklama