Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentární film Marka Najbrta vypráví o životě a tvorbě legendární umělecké dvojice tvořené Janem Vodňanským a Petrem Skoumalem. Jejich představení bavila publikum napříč celou republikou od roku 1963 až do začátku 80. let, kdy se dvojice rozpadla těsně předtím, než úřady stihly vydat úplný zákaz jejich společného vystupování. „Vzpoura humorem. Humor jako nevinné, a přece ostře svědčící zrcadlo doby“ – tak pojmenovává Pavel Klusák – muzikolog a autor scénáře tohoto dokumentu – svůj klíč k chápání Vodňanského a Skoumala, kteří se dají stejně tak dobře považovat za představitele zakazovaného undergroundu, jako za popkulturní figury. Ambice filmu přesahují pouhou rekapitulaci zásadních životních zvratů, písní a vtipů; režisér Marek Najbrt si zde současně klade za cíl vytvořit pro diváky představení podobně nápadité a zábavné, jako bývala představení titulní dvojice filmu. Jejich písničky jsou zde doprovozeny hudebními klipy vtipně sestříhanými z archivních záběrů různých momentů československé reality, z jejichž mísení a kontrapunktů vycházela poetika i absurdní humor Vodňanského a Skoumala. Dojde i na archivy unikátní a veřejností nepoznané a samozřejmě i řadu známých respondentů – vedle samotného Jana Vodňanského ve filmu vystoupí například Jan Kačer, Jiří Černý, Táňa Fischerová, Jan Hřebejk nebo Jan Burian. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

nascendi

všechny recenze uživatele

V súlade s názvom potvrdzujem, že všetko je premenlivé, i môj dojem z filmu. Dvojicu som mal veľmi rád. Okrem spomienok na jednu návštevu ich predstavenia v Bratislave, som mal ich LP, stále mám knihu Jana Vodňanského Jak mi dupou králíci a niekoľko ich slovných gagov na mojej webovej stránke. Pod premenlivým dojmom rozumiem, že niečo mohlo byť nakrútené lepšie, celý film skôr, ale aj tak vďaka za ten zvyšok. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jan Vodňanský jako průvodce po kreativním partnerství s Petrem Skoumalem je sice věcný i zábavný, ale přece jen jsem od medailonku slavné dvojice hudebníků - komiků čekal víc. Asi toho v archivech víc není... (70%) ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

Tri ostré hvizdy do každej izby! ... no, není to zdaleka jen sranda. Nadchly mě, kromě všeho ostatního, mnohé ilustrační záběry, geniálně doslovující a dokreslující. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nevyhnutelné, jak doufám, zařazení Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra, Cimrmanů a Vodňanského se Skoumalem do čítanek, snad nebude znamenat, že si je budoucí žáčkové lovící v paměti data narození a působení, zhnusí. 1) Výjimečně nehodnotím tolik film a hvězdičkuji s ohledem na performery. Já vím, že se to nemá, ale nemohu si pomoci. A film špatný není._____ 2) Chyběly mi více osobní vzpomínky, takže snižuji z deseti hvězdiček na devět. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Měli začít točit když Skoumal žil. Vodňanský exhibuje, přehrává a deklamuje i když nemusí, on snad ani civilní projev nemá... ()

pekl 

všechny recenze uživatele

Proč je to tak krátké? Těch záznamů V&S je tak strašně málo a tady žádný pořádně nezazní! Hlavně, že je tam dvakrát Klaus... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dvojice Vodňanský & Skoumal ovlivnila svou tvorbou nejednu generaci, o tom žádná. Ale uvědomím si třeba, že za spoustou známých písniček a znělek z večerníčků stojí oni 2? A kdo ví, že právě oni 2 měli původně představovat králíky z klobouku Boba a Bobka? ()

Reklama

Reklama