Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Obyčejní lidé ve skutečném a zároveň absurdním a nebezpečném zápase bojuje o život. Přitom jen jeden z šesti vybraných dobrovolníků má šanci přežít tuto podivnou hru, v níž je vše dovoleno. Její průběh s pomocí "stále přítomných kamer" sledují diváci v přímém televizním přenosu. Varovná satirická tragikomická fikce na motivy známé sci-fi hry o život (Running Man), jejíž děj je zasazen do prostředí americké reality show současnosti (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (21)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

To si ze mě už vážně někdo dělá prdel! Co to má jako bejt?! Heh, tu jednu * dávám za pár návalů nechápavého smíchu, které ve mně vyvolala neuvěřitelná trapnost tohohle "něčeho" - ale řekněte mi - je to parodie, neni to parodie? A nebo jsou Amíci už tak nechutní, že se tímhle baví stejně jako u nás někdo Vyvolenými a podobnými sračkami? Pravděpodobně to bude ta parodie - ale tak debilně udělaná, že člověk fakt neví - když už parodovat Big Brother a spol., tak přece sakra pořádně - tohle je amatéřina jak prase a k smíchu není její vtipnost, nýbrž opravdu jen ta trapnost. Nebo mi něco uniklo? Asi jo... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ta idea brutální reality show jako metafory "kam to může dojít" už mě několikrát napadla, ale podobně špatné zpracování si nezasloužila. Psychologicky laděné nevěrohodné vsuvky, scény nenadálých setkání se supertrapnými replikami typu "Ty ho ještě pořád miluješ" mi nějak nekorespondují s předchozími pokusy o drsnou atmosféru. Ve výsledku je to 30% za několik obstojnějších scén, kdy se přeci jen tvůrcům podařilo ze mě vykřesat nějakou emoci, a za vynikající poslední záběr. Ale u podobného pokusu chci vidět nápady, ne základní premisu roztaženou na půldruhou hodinu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Takhle k ránu, někdy po půlnoci poslouchám svýho oblíbenýho Sinatru a přitom kombinuju skripty na renovaci svý stránky o něm a tu se ozve zděšený mámin hlas z obývacího pokoje, jak mě volá. "Co to?" Povídám si. "Mamka ještě u telky neusnula?" A tak se tam jdu podívat, co se děje a ona mi celá zmatená a vyděšená vypráví o nějaké nové reality show, ve které se lidé opravdu střílí a ihned svá slova doplňuje fakty z televize, kde je právě přesně ta reality show. Docela poděšen z očekávání usedám (protože co je moc, to je moc) a nějakých těch posledních dvacet třicet minut taky sleduji, ale jak čas ubíhá, vkrádá se mi na mou cynickou nedůvěřivou mysl, co to je za sračku a že to nemůže být skutečnost. A taky že ano, žádný dokument nebo reality show, ale jen hloupej americkej akčňák, navíc podle Běžícího muže. Pravda ovšem je, že pro člověka, který neviděl počáteční titulky, kterej netuší, že něco takovýho vůbec natočili, kterej se právě probudil a uviděl to v televizi, kterej není tak cynickej a nedůvěřivej vůči všemu jako třeba já, ten musí alespoň na okamžik naletět, jako se to stalo mojí mámě. I já na pár minut naletěl. Film se mi sice zpracováním nijak moc nelíbil, ale to neznamená, že ho naprosto odsoudím, protože oproti mnoha jiným, má v sobě určitou varovnou myšlenku (která sice patří už k původnímu dílu) a navíc mi poslední dobou připadá, že by to vážně mohlo brzy nastat. Vždyť reality show je o realitě a té je v televizi stále víc a to i ve filmu o ryze fantastických věcech nebo animovaných věcech (za vše třeba Shrek). Lidé se chtějí dívat na sebe, už je nezajímají namakaní hrdinové, chtějí v té televizi vidět někoho, kdo by mohl být jimi. A tak reality show získávají takový úspěch. Není to první varování v SF literárním světě na téma reality show. Nedávno jsem četl jednu povídku o tom, jak každý rok vždycky odříznou jednu vesnici od okolního světa, do každýho pokoje i na ulice dají kamery a mikrofony a pak napíšou scénář, podle kterého se budou lidé chovat (přičemž ti o scénáři neví) a tak tam vznikají různé rozbroje a takové věci. Taky to tam skončilo vyvražděním, ale televizní úspěch zaručen. Reality show je obrovský mamut, slon v porcelánu, rozjetý vlak, který jen tak něco nezastaví a před tím se tento film snaží varovat. A daří se mu to podle mě docela dobře, přestože nepříliš dobrou formou. ()

ripo odpad!

všechny recenze uživatele

po prvé : DVD som si nekúpil z vlastnej vôle, ale len ako príbal k jednému nemenovanému časopisu po druhé : takúto zhovädilosť mohli vymyslieť len v štáte zvanom USA po tretie : ani zďaleka to nepripomína skutočnú reality show po štvrté : psychologické monológy hraničia so stupiditou po piate : NEVYHADZUJTE PENIAZE ZA POCHYBNÉ DVD !!! ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice povedená a zábavná variace na příšerné televizní reality show. Mnoho lidí to zřejmě nepochopilo, ale tohle byla spíš satira, než že by se autoři snažili o parodii. Není to trapné, není to amatérské a nutí to k zamyšlení. Nicméně: žena v osmém měsíci těhotenství, pacifista s rakovinou, nezaměstnaný muž, důchodce, studentka a věřící zdravotní sestra – na koho byste si vsadili? ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Musím dať 4* nakoľko táto paródia na žáner reality show prišla do našej distribúcie (najprv na VHS od BONTONu a potom na DVD ako exkluzívna príloha časopisu DVD MAG) v čase keď sme na našich obrazovkách nemali sračky typu BIG BROTHER a spol. Preto má tu na ČSFD také mizerné hodnotenie, pritom oproti takému MY LITTLE EYE je to priam klenot. No veď uznajte sami: V americkej TV beží súťaž do ktorej vylosujú niekoľko náhodných a rôznorodých účastníkov, ktorí sa majú navzájom pozabíjať. Posledný živý získa finančnú odmenu. No a súčasnou favoritkou, ktorá vstupuje do 7. série je tehotná mladá žena, ktorá má navyše k jednému z účastníkov (chlapovi s rakovinou varlat) osobný vzťah a ktorá zabíja aby prežila. Fakt absurdita navyše v štýle BLAIR WITCH. Apropo ripo, to DVD je všetko možné len nie pochybné :-). (11.10.2006) ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Sorry všem, ale tohle je ta největší blbost jakou jsem kdy viděl. Možná proto že nežeru reality show. Nebo možná že ty psychologický prostřihy jsou fakt debilní. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Vyšší hodnocení jako já dají tomuto filmu jedinci, které také překvapil z ničeho nic v pozdních večerních hodinách na ČT. Ospale jsem to zapla bez toho, aniž bych postřehla počáteční titulky a nevěřila jsem vlastním očím. Nachytali mě, parchanti. A to strašlivě. Říkala jsem si, že celý svět jde do pryč, že už vážně neznáme hranic, že se už se lidé nedokáží bavit jinak než sledováním stupidního se vyvražďování navzájem. Chtělo se mi řvát zoufalstvím. Fakt mě dostali. Kdybych si to půjčila jako film, byla bych na to připravená, a asi by mě to jen přivedlo ke střízlivému zamyšlení. Když to ale na vás vybafne v televizi nebo vám to někdo pustí jako novou americkou reality show, tak to je skutečně šílený a šokující zážitek. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Parádní satira se vším všudy, přehršle sentimentu, sladkostí a násilí v ultra "reálném" balení. Ujíždíte-li si na Vyvolených, a jim podobných, raději nekoukejte, stejně nepochopíte. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že se jedná o film, málem by jeden skočil na to, že se jedná o vraždění v přímém televizním přenosu. Zajímavý námět o zvrhlé reality show, kde místo stupidních úkolů hráči vraždí, aby přežili. Škoda, že chybí ta tolik potřebná nadsázka, aby ještě více vynikla zhůvařilost takového televizního programu. Víc už ale netoužím vidět važdící těhotnou "Mámu smrt" či bláznivého Tonyho! Jednou a dost! ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na obyčejné reality show, je zde něco úplně nového. Je vybráno pět dobrovolníků (+ vítěz z minulého kola) do soutěže, kde je povoleno naprosto vše, a přežít - zvítězit může jen jeden. Ale kdo bude tím jediným? Postarší dáma či mladá holka? Umírající chlapík, důchodce či těhotná vítězka od minule? ... Film si bere na mušku nynější záplavu reality show, které jsou - jedna za druhou - drsnější, ale zároveň nebezpečnější, a ukazuje, kam tento trend může až zajít. Skoro bych se nedivil, kdyby nějaké ziskuchtivé televizní společnosti o takovémto námětu neuvažovaly. Ale když odhlédnu od námětu, tak není nic moc co chválit - herci, jeden vedle druhého ukrutně nesympatičtí, a navíc se chovají jako by neměli za pár hodin opustit svět v dřevěný truhle. Když k tomu připočtu ještě docela hloupej konec, tak opravdu není o co stát - snad jen jako varování před tím, kam svět reality show pomalu spěje... ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% - Tento film bych zařadil do stejné kategorie jako např. Záhada Blair Witch či Kanibalové. V zásadě jde o mystifikaci, která je divákovi předkládána jako reálné záběry - v tomto případě jako jeden díl reality show "Hráči". Na rozdíl od jmenovaných filmů, kde je to ještě obaleno příběhem, jak byl nalezen autentický filmový záznam, a druhá část je věnována "promítání" tohoto záznamu, je zde divák od úvodních titulků vhozen do mystifikace a až do konce ponechán svému osudu. Někdo se s tímto přístupem tvůrců vyrovnal těžce anebo vůbec (viz negativní hodnocení), někdo byl nadšen (viz pozitivní hodnocení). ____________Abychom se dostali k poselství, které nám film předkládá, nestačí se pouze dívat a vnímat příběh, je nutné se ponořit hlouběji - v případě knihy by se řeklo "číst mezi řádky". (1.) Film nám předkládá již sedmou sérii této reality show. To znamená, že se jedná o zaběhnutý typ pořadu, který má pravděpodobně velkou sledovanost (jinak by ho už dávno nevysílali). (2.) "S použitím vládou vydaných identifikačních čísel bylo vylosováno pět hráčů..." Nejedná se tedy o žádnou nelegální akci. Vše je posvěceno a tolerováno vládou (že by i organizováno?). (3.) Vylosovaných se nikdo neptá, jestli se chtějí účastnit či nikoliv. Nikdo z nich taky nijak moc neprotestuje (nevrlý stařík je výjimkou, ale i tak mu to není nic platné), všichni to berou jako součást svých životů, někteří se i svým způsobem těší, jak si užijí svých 5 minut slávy. (4.) Hráči se mohou mezi sebou beztrestně vraždit, ale jakmile stejnou věc provede osoba mimo skupinu hráčů, je označena za "podlou vražedkyni" a okamžitě vsazena do vězení.____________Když se nad předchozími body zamyslím do hloubky, až mě zamrazí. Zatím je to jen fikce. Ale jak dlouho? A v tom vidím hlavní poselství filmu a proto hodnotím třemi hvězdičkami. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Už vás unavuje televizní reality show ´Výměna manželek´? Už jste si na vynucenou nenávist a občasné vzájemné slovní či až fyzické napadání tak zvykli, že vám to už v sebeuspokojování nic neříká? A co takhle přitvrdit? Máme tu televizní reality show, která překonává nejhorší obavy. Smrt v přímém přenosu. Koncept hry je jednoduchý. Náhodný los do hry vybere jakéhokoliv občana, který se musí zapojit i proti své vůli a úkol je jednoduchý. Zbavit se protihráčů a přežít. Vše před televizními kamerami vysílající v přímém přenosu. Že to přijde absurdní? A proč nepřijdou absurdní současné reality show, které zvedají sledovanost vlivem co největší nevraživosti, vzájemného napadání, a co víc, pokud jeden druhého fyzicky napadne? Svou polívčičku si na tom samozřejmě přihřeje i bulvár. A o to tímto snímkem právě jde. V rámci divácké touhy a televizního výdělku se tímto ukazuje, kam až jednou mohou televizní reality show zajít. Odhaluje se tak absurdita diváků, která je závislá na ponižování druhých, viz. výše zmíněná ´Výměna manželek´, a smrti. Na sociálním postavení a věku nezáleží. Kromě malých dětí se musí dle losu zúčastnit opravdu každý. Snímek prezentuje již sedmou řadu hry, což v rámci divácké televizní úspěšnosti mluví za vše. Natočené je to tedy přesně tak, jak reality show v televizi vypadá. Kameramani pečlivě sledují počínání každého hráče a zaznamenávají veškeré skutky včetně dialogů. Hráči se dostávají do děsivých situací, zatímco komentátor pečlivě vynáší zajímavosti do vytvořeného prostředí a diváckého nadšení, obzvlášť ve vzniklých konfliktech. Zajímavé na celém konceptu je, že si hráče zahráli známí herci, což byl zřejmě úmysl, aby se to nebralo zase až tak vážně. Bizarní situace jsou odlehčené bizarní satirou, ale záleží na přístupu diváka. Ano, je to satira na reality show v morálce nemající žádné limity, která však z druhého pohledu vyznívá skutečně vážně. Takže nakonec zůstává otázka: Dočkáme se někdy v budoucnu něčeho podobného, nebo je vrcholem prezentace lidské nenávisti to, co televize vysílají již spoustu let nyní? Uvidíme. Vypomáhá tomu totiž i všudypřítomná nenávist i na sociálních sítích. ()

hrabě_olaf 

všechny recenze uživatele

cituji komentář KAKLUžE (asi krve :-) Kaluž Parádní satira..., přehršle sentimentu, sladkostí a násilí v ultra "reálném" balení. souhlasím s tím co tenhle človíček napsal - jen se člověk diví, kam až medializace všeho může dojít !!! ()

Reklama

Reklama