Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televízna adaptácia svetoznámeho Thackerayovho románu "Trh márnosti".   Mladá a pekná Rebecca Sharpová - učiteľka francúzštiny odchádza z dievčenskej školy spolu s Eméliou Sedlyovou - dievčaťom z bohatej meštiackej rodiny. Po príchode k Sedlyovcom sa zoznámi s Emeliným bratom Josephom, ktorý slúžil ako inkasant v Indii a pre svoje čudné správanie je okoliu len na posmech. Becky, ktorá je chudobná ako kostolná myš sa ho preto snaží uloviť napriek tomu, že sa jej ako chlap nepáči. George Osborne, plukovník zo 130. regimentu a snúbenec Emélie Sedlyovej však Josepha zosmiešni a prinúti ho rozísť sa s Rebeccou, ktorá znechutená a sklamaná odchádza z domu Sedlyovcov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Je marné nechtít pohlédnout pravdě do očí a vypřávat a vysnívat si či všelijak násilně pro sebe vymáhat na realitě něco jiného, než lze v dané konstelaci doopravdy mít, ať už se o to snaží smyslná intrikánka nebo naivní porcelánová panenka, příliš oddaný přítel nebo lehkomyslný, přelétavý floutek, poživačná matrona nebo vyschlá upjatá klevetnice, poddajná a na slovo poslušná ženuška/sestra/dcera/lokaj/nohsled, málo prozíravý obchodník, zajištěný mocnář nebo namyšlená pletichařící služebná, zbabělý a důvěřivý hlupák nebo horkým srdcem bezhlavě milující muž atd. atp. Marnost veškerého konání, které z takové touhy, pýchy či zaslepenosti povstává, pak zhoubně doléhá nejen na dotyčného člověka, ale i na všechny kolem něj. A když se jednotlivé tužby a plány kříží po síti společenských vztahů v čase i prostoru, je to skutečně marnost nad marnost, a je téměř neuvěřtelné, pakliže se alespoň některé osudy podaří ještě alespoň trochu šťastně naplnit, a byť do vytoužených happy-endů mají takové příběhy daleko, o to jsou - možná? - doceněnější. TV série mi tenhle prožitek umožnila bezvýhradně vychutnat, zpracování pro mě nemělo jedinou slabinu. *~ ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Šestidílná minisérie v koprodukci BBC a A&E představuje Thackeryho vizi viktoriánské Anglie, skrz naskrz (s patřičným důrazem na vrstvy nejvyšší) prolezlé zkažeností, přetvářkou, korupcí a oportunismem, daleko přiléhavěji, než nedávná hollywoodská verze. Stejně jako ta je velice věrná předloze, ale tam, kde verze Nairové šermuje s nákladnou výpravou (netvrdím, že by neměla své opodstatnění) a hvězdným obsazením, využívá televizní verze svou pětihodinovou stopáž a talentované, s předlohou očividně daleko srostlejší britské herce k mnohem pečlivější charakterizaci postav. Co se Becky Sharpové týče, nepříliš známá Natasha Little ji vystřihla o několik tříd drzeji a energičtěji (=>lépe) než oscarová Reese Witerspoon, což má samozřejně odpovídající dopad na celkový zážitek. Pokud tedy chcete nahlédnout do prašivého nitra viktoriánské smetánky Thackeryho cynickou optikou, doporučuji to vzít přes tuhle povedenou (třebaže daleko méně dostupnou) sérii. 70% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nevěřím, že, kdo tenhle seriál shlédl celý a není veden zlou vůlí, mu může přiřknout 20%. Tradiční kvalita dramat BBC zůstává beze zbytku zachována, dramatizace ctí předlohu v kostýmech, výpravě, v celkovém výrazu, nešidí ani samotný příběh. Celek působí až dickensovsky, a to jak v rovinách dramatických, tak humorných či romantických. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Je myslím zbytečné rozepisovat se o kvalitách britských kostýmních tv dramat, herecké obsazení je do detailů výborné, i bez barvotiskově líbivé drahé výpravy a hvězdného obsazení příběh nepostrádá energii a hloubku. U nás asi neznámá Natasha Little (která nedávno zazářila i v roli Byronovy sestry a milenky Augusty po boku Jonnyho Lee Millera,) ctižádostivé Rebecce propůjčila vnitřní inteligenci i šarm, jenž v nejnovější filmové verzi s Reese Witherspooneovou citelně postrádám. ()

emma007 

všechny recenze uživatele

Skvelá adaptácia môjho obľúbeného Thackerayovho románu, ktorej nesiaha hollywoodska verzia ani po členky. Natasha Little je dokonalá Becky Sharpová, má všetko, čo by mala mať - inteligenciu, charizmu aj dávku irónie. Bolo by zdĺhavé vymenúvať všetkých ostatných skvelých hercov, ale nedá mi nevyzdvihnúť predstaviteľov Josepha Sedleyoho a lorda Steyna. Dialógy Becky s Josephom skrátka boli čerešničkou na torte spolu so záverom verným knižnej predlohe. ()

Figuska 

všechny recenze uživatele

První tři díly byly trochu pomalejší, ale pak to začne mít konečně zajímavější spád. Další zdařilá BBC minisérie. ()

Reklama

Reklama